Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот

Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот
Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен. Това обяви в специална пресконференция за българските медии управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщава БНТ.

Снимка: архив

 

Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж - 4,4 на сто.

Според прогнозите на МФВ ще има частично възстановяване- 5,25 процента растеж догодина, което няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г. Очаква ни влошаване на стандарта на живот на почти всички държави, категорична е Георгиева.

"Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката, разбира се, ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителството трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги", обясни за БНТ Кристалина Георгиева.

Според нея България към момента се справя по-добре от много държави с кризата. Както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки. 

"България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България за щастие на българските граждани е в тази категория", коментира още Георгиева. 

Специално внимание трябва да се обръща на банковата система, обяви управляващият директор на МВФ.

Очакванията на институцията е промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите. Основните препоръки на МВФ, отправени от Кристалина Георгиева, са: 

- да продължи фокуса върху здравето на живот, докато не излезем от кризата. Политиката за ваксините е икономическа политика;

- докато не видим здравната криза да отмине, е изключително важно да продължи подкрепата за фирмите и домакинствата, да не отрежем тези животоспасяващи подкрепи. Да не отрежем тези подкрепи, които сме създали до този момент;

- фискалната политика трябва да бъде гъвкава, да се приспособява към променящите се условия. Досега фискалната подкрепа беше универсална, всички фирми бяха подкрепени, с времето трябва да мислим за пренасочване на фискалната подкрепа, където ще има най-голяма ползва за икономиката. Подкрепата трябва да е насочена към хората, към работниците. Солидни инвестиции;

- какъв ще бъде светът след пандемията, какво можем да направим, за да имаме по-динамична, устойчива икономика. Не трябва да крепим икономиката на миналата, а да използваме големия фискален стимул. Трябва да го насочим към икономиката на 21 век - дигитална, зелена, по-справедлива, с други думи по-устойчива.

Успехът в бъдещето ще продължи да зависи от това да сме заедно като свят, от международното сътрудничество, мерките за стабилизиране на икономиката да са синхронизирани, каза още Георгиева. 

Международния валутен фонд смята да използва капацитета си от 1 трилион долара.

 

 

Коментари

 • Ежко Бежко

  18 Окт 2020 19:12ч.

  И да си купим още осем самолета! Много ще ни помогне за справяне с кризата. За нашите управници трябва да се върне смъртното наказание. Затвор е малко за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталинко

  18 Окт 2020 19:27ч.

  КриСталинка би трябвало да каже "очаква ви, вас българите влошаване на живота". Щото тя не е от нас, няма нищо общо с нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  18 Окт 2020 19:41ч.

  Да преведем на новобългарски - бойко е супер, много сте добре, само напред с реформа във всяка ръка и където успеете да подпъхнете, ако слушкате имам едни парички под възглавето ... и да не се плашите, има вода за всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имай си хас!

  18 Окт 2020 19:41ч.

  Където фондът си пусне пипалата, леш и мор! А откога си точи зъбите да си пробута заробващите кредити, щото всички бягат от него като от огън! Щом са опряли до КриСталинка, всичко е ясно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Афера

  18 Окт 2020 19:53ч.

  Сталинке, засрами се

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  18 Окт 2020 19:53ч.

  Където са минали МВФ и Световната банка, трева не никне даже ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  18 Окт 2020 19:56ч.

  Понеже България нямаше голям дълг - тази накара БОКО да я натовари със заеми, за да могат да ни извиват ръцете!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  18 Окт 2020 20:13ч.

  Оставка , съд и затвор за националните предатели докарали Родината до национална катастрофа ! До кога ще ги търпим да оглозгват страната и да унищожават бъдещето на децата ни !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куршум за ГРОБ.

  18 Окт 2020 20:19ч.

  Куршум.Начело с "геният" на ГРОБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силвестър Дръмбозов

  18 Окт 2020 20:42ч.

  Един вид: "Дайте да дадете! И на нас ни е трудно, хайверът свърши, а вчера наченахме предпоследната каса шампанско, ама вие се дръжте там!" Изхожданията на този дълбоководен годзилогрухтер винаги носят добре доловим фрагранс на свежи екскременти и предизвикват нек'ви връщателни спазми у мен. Ето, и сега... Чао, тичам до мивката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • AND NOW WE KNOW

  18 Окт 2020 21:45ч.

  Гадовете планираха глобалният Reset, а COVID 19 изпълнява ролята на лакмус тест за това колко още унижения и репресии ще изтърпят народите докато чичо Бил не изкара ваксините, а останалата мръсна сган в т.нар международни (Глобалистки) организаций не ни натресе зелен еко фашизим и срине жизнениет стандарт до този на безимотен средновековен селянин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  19 Окт 2020 5:32ч.

  Тази че нищо не прави и не може да направи е ясно. Поне веднъж да бе казала нещо, което другите не знаят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи