Крайнодесните коалиционни партньори на Нетаняху го притискат да не спира войната в Газа

Крайнодесните коалиционни партньори на Нетаняху го притискат да не спира войната в Газа

Крайнодесните израелски министри Итамар Бен-Гвир (вляво) и Бецалел Смотрич. Снимка: АП

Десните екстремистки фракции в коалиционното правителство на израелския премиер Бенямин Нетаняху засилват натиска върху него да продължи войната в ивицата Газа, след като израелските войски се изтеглиха вчера от южния град Хан Юнис в анклава, предаде ДПА. Междувременно Нетаняху се зарече да осъществи нахлуването в град Рафах и обяви, че "има дата", съобщава АП.

"Ако премиерът реши да спре войната, без да е осъществил масирано нападение на град Рафах, с което да нанесе решаващ удар по "Хамас", той няма да получи нов мандат като премиер", написа днес министърът на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир в социалната платформа "Екс".

Въпреки яростната съпротива на международната общност Израел седмици наред поддържа позицията си, че е планирал сухопътна офанзива в южния град Рафах, където към момента са намерили подслон над един милион палестинци, принудени от военните действия да напуснат домовете си и да се преместят в други части на обсадената от Израел крайбрежна територия. 

Финансовият министър Бецалел Смотрич, лидер на крайнодясната националистическа Религиозна ционистка партия, призова в изявление за спешно заседание на израелския военновременен кабинет "в контекста на информациите за край на войната". Смотрич заяви, че е изпратил спешно писмо до Нетаняху във връзка със "ситуацията, в която сухопътните войски биват изтеглени от ивицата Газа и темповете на войната като цяло биват намалени, като в същото време началото на офанзивата в Рафах се отлага седмици наред". Финансовият министър допълни, че според някои съобщения Израел възнамерява да позволи на палестинците, населявали северната част на Газа, да се завърнат там, където са живели, с което "де факто ще се сложи край на войната".

Освен това Смотрич се оплака, че екипът от представители на Израел, натоварен с преговорите за прекратяване на огъня с палестинската ислямитска групировка "Хамас", които трябва да улеснят освобождаването на израелските заложници в Газа, има "твърде много правомощия". Според министъра само кабинетът като цяло е упълномощен да взима подобни решения. "Вместо да свалим крака си от педала на газта, трябва да засилим натиска върху "Хамас" в ивицата Газа. Това е единственият начин да си върнем заложниците и да унищожим "Хамас", гласи изявлението на Смотрич.

 

Премиерът Бенямин Нетаняху нагнети допълнително напрежението, свързано с плана за инвазия в южния град Рафах в ивицата Газа, като обяви, че вече "има дата", предаде Асошиейтед прес. Досега той е заявявал неколкократно, че Израел трябва да изпрати сухопътни войски в Рафах, твърдейки, че това е последният бастион в Газа на радикалната палестинска групировка "Хамас".

Международната общност, включително и САЩ, обаче се противопоставя на операцията, казвайки, че около 1,4 милиона цивилни, намерили подслон в Рафах, са изложени на опасност. Израел на свой ред твърди, че има план за защита на цивилните, посочва АП.

Нетаняху заяви във видеоизявление днес, че операцията в Рафах е от ключово значение за победата. "Това ще стане. Има дата", заяви той, без да продължава темата. Нетаняху говори в контекста на присъствието на израелски преговарящи в египетската столица Кайро, където са обсъдили международните посреднически усилия за постигане на споразумение с "Хамас" за спиране на огъня, отбелязва АП.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Да не бързаже толкоз Тит Флавий Веспасиан за овакантения трон в Рим, та да беше ги картагенизирал тия

    08 Апр 2024 22:02ч.

    Вече две хиляди годин им сърбаме попарата зилотска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи