КПКОНПИ: С кухи фрази министър Йорданова не може да скрие липсата на компетентност

КПКОНПИ: С кухи фрази министър Йорданова не може да скрие липсата на компетентност
По повод изявления на министъра на правосъдието Надежда Йорданова в сутрешния блок на Нова телевизия: „Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните“, Пресцентърът на КПКНОПИ представя следната позиция:

 

Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейният политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им.

 

В два поредни доклада на Европейската комисия по Върховенството на закона, КПКОНПИ е една от малкото български институции, чиято работа е оценена еднозначно положително. От началото на 2020 г. досега, Комисията бе приета единодушно от своите партньори, сред които антикорупционните агенции на Франция и Италия, за член на международни организации и мрежи (Мрежа за почтеността, Мрежа на органите за превенция на корупцията (NCPA) и др.)

 

На 16.12.2021 г. бе подписано споразумение с Европейската прокуратура, по силата на което Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършва проверки, възлагани пряко от европейските делегирани прокурори.

 

В 45-ото Народно събрание депутати от коалиция „Демократична България“, сред които и Надежда Йорданова и Христо Иванов, внесоха законопроект за изменение на ЗПКОНПИ, който предвиждаше спиране на всички 5876 проверки и всички 836 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, както и вдигане на всички запори и възбрани. Сред тях са исковите претенции срещу Васил Божков на стойност 278 299 803, 33 лв., Цветан Василев 1 969 362 699, 17 лв., Иво Прокопиев 199 378 865, 81 лв. и много други лица. Тези намерения прозират и сега в декларираното от министър Йорданова желание за „ревизиране на предявените искове“. Твърденията й за необходимост от привеждане на действащия закон в съответствие с нормите на ЕС са напълно голословни и прикриват точно тези планове. В две поредни решения Съдът на ЕС в Люксембург потвърди, че българският Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество не противоречи на европейското законодателство.

 

В този смисъл само уважението към институциите, независимо от способностите на хората, които временно ги оглавяват, е единствената пречка думите „бухалка“ и „изтривалка“ да бъдат свързани с конкретни имена на действащи политици и министри.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Гражданин

  21 Яну 2022 12:54ч.

  Прав е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  21 Яну 2022 13:56ч.

  Време е за " целесъобразност" за Цацаров и Гешев. И плащане на натрупаната от тях сметка. От самите тях и ОПГ. Но дошлите уж за промяна заспаха.Хареса им подмяната, май?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да.

  21 Яну 2022 14:56ч.

  Прав е за липсата на капацитет. За всичко останало е крив с изключение на едно - отвратителен е за прикриваната липса на национален интегритет и за министърката и за себе си. Образува ли неговото обвинение досъдебни производства срещу руски шпиони? Образува без грам данни и здрав разум. Сега замириса на свинско (със зеле от министерството).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рилски спортист

  21 Яну 2022 15:15ч.

  Прав е, разбира се, очевидно е, защо го наритват с властта си политическите агенти на прокопиев, божкав и василав, сигурно и още някои, финансиращи жалките политически клиентели, дошли на власт днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг гражданин

  21 Яну 2022 17:32ч.

  Не, не е прав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ристо мотористо

  21 Яну 2022 17:54ч.

  Цацаров , как двама държавни служители си позволяват имот за два милиона ? Пример Севда и мъжа й . Горанов апартамент за близо милион . .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надеам са, пейзаните да почнат да вдяват,

  21 Яну 2022 22:00ч.

  поради что Ристю, ПППП и пр. кукли на конци напират със закриването на спец-съдилища и прокуратура. Става дума за мноооого пари на едни спонсори на една "революция". За Прокопи, Цецо, Черепа и пр. дойде време за кеширане. Горките фликчовци, баре да не бяха фърляли свинските уши и домати, да бяха заделили за зимнина нещичко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи