КПКОНПИ проверява министър Николай Събев и негов заместник за конфликт на интереси

КПКОНПИ проверява министър Николай Събев и негов заместник за конфликт на интереси

На заседанието си днес КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси срещу Николай Събев, министър на транспорта и съобщенията, и неговия заместник Илия Илиев.

 

Производството е по постъпили сигнали и по медийна публикация. В тях се твърди, че министърът на транспорта е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на компанията се припокрива с неговите правомощия като министър – лице, заемащо висша публична длъжност.

 

В сигналите се твърди и че Събев е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор „железопътен сектор“, въпреки съществуващите данни, че Илиев е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура.

 

КПКОНПИ внася искови молби и за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища в страната на обща стойност 14 719 195, 12 лв.

 

В Окръжен съд – Разград се внася искова молба срещу Станимир Серафимов. Той е обвинен от прокуратурата за предоставяне на парични кредити, без надлежно разрешително, срещу задължението сумите да му бъдат върнати, ведно с определена от него лихва, както и за извършване на сделки с недвижими имоти и движими вещи, за които е знаел, че са придобити чрез престъпление. Стойността на иска е 255 183,16 лв., както и пет недвижими имота и 2 моторни превозни средства.

 

В Окръжен съд – Шумен се внася иск срещу Сълзица Ченкова, на стойност 135 369,76 лв. Претендира се и отнемането на недвижим имот. Тя е обвинена от прокуратурата за данъчни престъпления.

 

В Софийски градски съд се внася искова молба срещу Владислав Бояджиев. Стойността на иска е в размер на 108 757,06 лв., като в нея е включена и стойността на 9 моторни превозни средства. Той е обвинен от прокуратурата за данъчни престъпления – избягване плащането на ДДС в особено големи размери.

 

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За Николай Събев и Илия Илиев конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в постъпили сигнали, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

 

Източници: "Труд", dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Мира

    23 Фев 2022 15:45ч.

    Колко са елементарни Каскета и Цацата. Значи повдигат обвинение по публикации от Афера.бг, ама щото е против правителството. А пак по други публикации срещу Пеевски и т.н т. е списъка на К. Петков искат доказателства от МВР. МАФИЯ, МАФИЯ ДАЧКОВ И ТИ В КЮПА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    23 Фев 2022 17:18ч.

    Мира ли си, Тъпа ли си..... За Еконтеца и дружката му данните са от търговския регистър, договори, декларации.... документите са налични и достъпни. А от 260-те страници вестникарски изрезки на Кирето Лъжеца освен "този е льош" или "Иван е крадец"..... друго няма. Затова се пита МВР къде са преписките на Иван крадеца. МВР отговаря- няма преписки Иван не е крадец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • europe

    23 Фев 2022 16:54ч.

    Защо сте спрели коментарите под материала за двуетажните вагони ?? В Европа само високоскоростните влакове са снабдени с такива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • допълвам

    23 Фев 2022 16:57ч.

    Щом досега в Бг-то не са чистили с прахосмукачки във вагоните, то как са дизенфикцирали по време на пандемията ? Вероятно с мръсен навлажнен парцал... А подовете с какво ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Лорер кога?

    23 Фев 2022 17:35ч.

    Да не си мислите, че Лорер е напуснал фирмите си в Израел? Само, че няма кой да провери, освен ако кака Веса не реши да се пробва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи