Ковид карантината падна на 10 и 7 дни, а при бустер може и да я няма

Ковид карантината падна на 10 и 7 дни, а при бустер може и да я няма
Лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. А всички близки контактни на доказан случай подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт.


Това са част от промени, които влизат в сила от днес, 11 януари. Те бяха съобщени преди малко от здравното министерство. За целта е издадена заповед на министър Асена Сербезова. Периодите досега бяха съответно 14 и 10 дни. Макар да не се споменава официално, решението дойде след проблемите на най-високо ниво в държавата, които се създадоха покрай КСНС.

 

Има и още промени: Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина. Условието е човекът да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

 

Заповедта на Сербезова отменя и условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

 

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • Клара Кулакова

  11 Яну 2022 15:27ч.

  След вчерашние случки в КСНС стана ясно, че зеленият сертификат е безполезен и неговото единствено предназначение е тормоз над населението. Що се отнася до положителния тест на председателчето, който (теста) никой не знае дали действително е положителен, тъй като поне аз не се сещам къде в София се правят тестове след 20 ч, а и никой не показа такъв положителен тест, положението вече се превръща в трагикомедия. Какво излиза? Ако държавните мъже се заразяват по-често, маса ограничения ще паднат. И още: колко е удобна карантина та, произтичаща от евентуално положителния тест на момченцето... Както се казва "С един куршум - два заека." Хем прост Киро няма да ходи да се обяснява в Македония, хем Костадинов няма да може да поведе протеста утре. Възмездие, обаче, винаги има... Винаги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Red

  11 Яну 2022 15:30ч.

  Хора правите огромни каши - лично поверено - двама колеги са с бустер и са болни с всички възможни симптоми....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nsj

  11 Яну 2022 16:48ч.

  А с по 2 бустерни как се процедира? Четирима познаваме с по една бустерно и го карат без симптоми, нищо им няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  11 Яну 2022 18:17ч.

  ...Условието е човекът да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване... T. e. поставят те под карантина, след три денонощия ти я нарушаваш, отивайки до лабораторията за PCR тест и после пращаш резултата на РЗИ, а те те глобяват за нарушението и после ти отменят карантината?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи