Костадинов: Системна дезинформация и пропаганда е прокарвана от българското правителство 

Костадинов: Системна дезинформация и пропаганда е прокарвана от българското правителство 

 Следвайте "Гласове" в Телеграм

Декларация прочетена от парламентарната трибуна от Костадин Костадинов

През последните няколко години се наложи практиката, всяко различно мнение да се нарича „дезинформация“.  Като невярна и подвеждаща информация, правителството определя всяка такава, която информира за задкулисните действия на правителството, което водено от външни фактори и работещо за чужди интереси се опитва да прикрие действията си, докато унищожава българският народ и държава.

Това, обаче, не е прецедент, защото за първи път започват да говорят за дезинформация хората, които се борят, за да вземат властта в Германия през 30-те години на миналия век - нацистите. Когато Хитлер излиза от затвора, след като е затворен през 1923 година, след така наречения “бирен пуч”, неговият бъдещ министър на пропагандата - Гьобелс държи една програмна реч пред Конгреса на националсоциалистическата германска работническа партия, в която реч казва така: 

“Другари, ако ние искаме да вземем властта, ние трябва да се преборим с дезинформация, тази дезинформация, която представя лъжлив образ за нашата партия пред германското общество. За тази цел, ние трябва да поставим медиите под контрол, за тази цел, ние трябва да направим така, че те да казват истинската, а не лъжливата информация за това, което се случва в Германия. Все едно четеш “Капитал”. Или “Дневник”. А може би “Mediapool”, “Clubz”, “Webcafe”, списъкът с подобни сайтове, може да бъде продължен до безкрай. Само че, ние не живеем в 1933 г., живеем 100 години по-късно, само че историята се повтаря отново, защото за борба с дезинформацията, по стар нацистки обичай, през последните няколко години се подписват серия от меморандуми, в Европейския съюз. Нашата държава, също подписа такъв меморандум. Не знам, доколко, хората са запознати, но миналия септември, тихомълком, беше подписан един такъв меморандум, за борба с дезинформацията. Пак ще се върна 90 години назад, през 1934 година, след като вече Хитлер взема властта в Германия, едно от първите неща, които прави е да издаде акт за борба с дезинформацията. Колко изненадваща прилика, нали? Този меморандум, обаче, както и меморандумите, които са подписани в Европейския съюз, не са публично достъпни, те са секретни. Знае се само, че съдържанието е изготвено, изцяло в САЩ. След подписването на тези меморандуми, като по часовник, изборите в тези държави, се печелят от удобни на САЩ партии и кандидати. По всяка вероятност, САЩ директно се наместват в контролираните от тях социални мрежи, например Twitter и Facebook и помагат на удобните за тях партии и кандидати да спечелят изборите. Веднага можем да дадем и контрапример - само Словакия отказва да подпише подобен меморандум и там изборите бяха спечелени от неудобен за САЩ кандидат - Фицо.

Както казахме вече, България подписва меморандума през септември 2023 година, той беше подписан от Мария Габриел, а тези дни в медиите, беше публикувана информация за внесен от ПП-ДБ Законопроект за промени в електронното съобщение. Нека да кажем на хората, които ни гледат в момента, защото в залата, какво ще се каже, няма значение, това, уважаеми сънародници и Законът, с който ще бъде наложена диктатура и в социалните мрежи, където, все още, сравнително спокойно се показват, както видеоклипове, със съдържание, неконтролирано от правителството, така и, всяка различна гледна точка. С този Законопроект, обаче, свободното слово, но и различната гледна точка, въобще, ще бъдат вкарани в концлагера на медийната диктатура, а и не само медийната диктатура. По време на, така наречената “Ковидна психопандемия”, започна процес на ограничаване на информацията. Още тогава се тестваха, най-различни, подобни схеми, в някои социални платформи, като, очевидно ще бъдат продължени тези процеси, до момента, в който всички български граждани, трябва да чуват, да четат и да виждат, само това, което правителството иска, само това, което искат външните фактори, управляващи нашето правителство. Текстът на този меморандум, наистина не е публично достъпен, има само кратко прессъобщение на пресслужбата на Държавния департамент. Има и лаконично решение на Министерския съвет на България за лаконично решение за одобрение на меморандума. И толкова. Инициативата за меморандума е изцяло на САЩ. Той е част от тяхна глобална кампания по света и това, което трябва да се каже е, че внесеният от ПП-ДБ Законопроект е, на практика, повторение на подобни събития и процеси в много други държави по света. 

През 2023 година подобни меморандуми са подписани със Северна Македония, България, Южна Корея и Япония. Съдържанието на нито един от меморандумите не е публично достъпно. Като формални поводи за подписването на подобни меморандуми, САЩ изтъкват различни причини при различните държави. В случаите с България и Македония, като източник на дезинформация е посочена Русия, в случая с Южна Корея е посочен Китай, а в случая с Япония не е посочен конкретен източник. 

Подписването на меморандумите става преди изборите в съответните държави и целта е те да бъдат спечелени от подкрепяните от САЩ партии (или кандидати). Като успешно ноу-хау са посочени изборните резултати в Черна гора през 2023 година, където през 2018 г. има създаден Център (за борба с дезинформацията), финансиран директно от посолството на САЩ.  Преговори за подписване на такъв меморандум се водят и със Словакия, но Словакия отказва да подпише подобен меморандум. Практическите резултати от "сътрудничеството" със САЩ в "борбата с дезинформация" са добрите (за САЩ) резултати от изборите в Черна гора и България. А отказът от "сътрудничеството" със САЩ на Словакия, води до победа на изборите на неудобния за САЩ кандидат Роберт Фицо. Изборите в Македония, Южна Корея, Япония и за европарламент в България предстоят. През 2018 г. в Черна гора е създаден Център за борба с дезинформацията, пропагандата и фалшивите новини. Центърът е финансиран директно от посолството на САЩ.  В интервю за Гласът на Америка на 6 юни 2023, Джеймс Рубин от Държавния департамент на САЩ посочва успешната работа на Центъра в Черна гора и неговото посещение там на 4 април 2023.  Като необходимост от провеждането на подобна политика, той посочва предстоящите избори (на 11 юни 2023 изборите са спечелени от "проевропейската" партия "Европа сега" , а преди това през март 2023 президентските избори също са спечелени от кандидата на "Европа сега"). 

Изтъквайки в интервюто добрият пример с Черна гора, Джеймс Рубин казва, че с Македония вече е подписан "Меморандум за борба с дезинформацията" на 09.05.2023  и че САЩ имат намерение да подпишат подобни меморандуми със Словакия и България, където, според него, проблемите са сходни с тези на Черна гора и Македония. На 03.06.2023 Джеймс Рубин пристига в България, преговорите са успешни и "Меморандумът за борба с дезинформацията" между САЩ и България окончателно е подписан на 25.09.2023, точно преди началото на предизборната кампания. Словакия, за разлика от Македония и България, не се съгласява да подпише такъв меморандум и на изборите на 01.10.2023 печели "проруската" партия на Роберт Фицо. Такъв "Меморандум за борба с дезинформацията" е подписан между САЩ и Южна Корея на 30.11.2023. Като причина за подписването му и източник на дезинформация е посочен Китай. (за Черна гора, Македония, България и Словакия е посочена Русия) Същият "Меморандум за борба с дезинформацията" е подписан между САЩ и Япония на 06.12.2023.

Целта на всичко това е да се установи информационен контрол върху обществото да не може да се чуе нищо различно от това, което искат да чуят, искат да видят и искат, в крайна сметка, да разберат българските граждани, от страна на българското правителство и техните ментори в американското посолство. Но като погледнем Законопроекта, внесен от ПП-ДБ,  виждаме, че има доста интересни предложения вътре. Платформи като “Мета”, които са собствениците на “Фейсбук”, имат вътрешни регулации, с които уреждат действията, предложени от вносителите. Информацията за собствеността на една “Фейсбук” група, например, е публична и може да бъде видяна от всеки потребител в платформата. Големите групи не могат да бъдат управлявани и администрирани от неавтентични профили, поради факта, че “Мета” контролира тези действия и изисква установяване на наличие на собствеността, това се прави чрез въвеждане на лична карта на потребителя и така “Мета”, автоматично ограничава действията на този потребител. Очевидно е, че вносителите на този Законопроект са крайно некомпетентни, неможачите не познават политиките за поверителност на големите платформи, не са наясно с тяхната функционалност, правомощия и чисто практическа дейност. Прави впечатление, също така, че вносителите на Законопроекта от ПП-ДБ не правят разлика между групи и страници.

Тук е моментът, в който, ние от “Възраждане” питаме, защо в Законопроекта, в първата му част се говори само за некоординирани групи от неавтентични потребители, без да се споменава нищо за по-опасните разпространители на дезинформация във Фейсбук, а именно - Фейсбук страниците, защото ако започнем да гледаме Фейсбук страниците, които пропагандират за ПП-ДБ, те са стотици. Има цели тролски ферми, които са отгледани от тях. При тях, обаче, за разлика от групите, собствеността и администрирането не е публична информация, отделно съдържанието в тях, може да бъде рекламирано, за разлика от групите. Иначе - групите не са толкова опасни, колкото страниците, но страниците не се засягат от този Законопроект. В интерес на истината, накрая, все пак трябва да дадем някакъв пример за пропаганда и дезинформация, от страна на управляващите и такива, които, би трябвало да попаднат под ударите на този бъдещ законопроект, за който, разбира се, ние ще се борим да не бъде приет.

Ще дадем два примера за фалшиви новини и с това ще приключим. Първият пример е за фалшива новина, споделена от страницата на Министерски съвет. Тази фалшива новина беше, че министър-председателят Денков ще ходи в САЩ. Тук го питахме, какво точно ще прави там - той отвърна, че като се върне, ще каже, може, сега като се е върнал, да каже какво се е случило. Защото той не отиде никъде. Втората такава фалшива новина - няма да идват бежанци в България. Е, видяхме, че идват и, то се опитват да ги скрият. А това, което аз искам да кажа на българските граждани е това, което медиите не показаха  - как на един от тези, така наречени “бежанци”, защото това са си откровени престъпници, емигранти, нелегални, по нашия Закон, по нашия наказателен кодекс, те са престъпници, това, което не показаха е, че един от тях беше свален с белезници, директно от самолета, защото, очевидно става въпрос за престъпник. Може би, вече осъден. Но най-вероятно, ще излежава присъда в български затвор. Това се случи пред очите на българския народен представител Коста Стоянов, който го видя, лично, на летището. Това нещо е пример за това, как се крият новини, от кого - от българското правителство и българските медии. Ако този Законопроект бъде, въобще обсъждан, ние трябва да си поставим, наистина, много сериозно въпроса - как да се борим със системната дезинформация и системната пропаганда, прокарвана точно от българското правителство. 

 

 


 

Коментари

 • Ghost

  14 Фев 2024 14:49ч.

  Абсурдът е че един "крайно десен" е адекватен по въпроса, а уж либерали и демократи наистина залитат към фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без

  14 Фев 2024 15:47ч.

  определяне в политическото пространство чрез позицията спрямо капитала, ляво и дясно са лишени от съдържание. Крайнодесни са именно либералните партии. Лявото изобщо не е представено,освен ако ме се престорим на наивници и определим като такива бсп например. Възраждане вероятно стои най вляво в момента, макар да е определено центристка и в никакъв случай лява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Настолен указател за напреднали

  14 Фев 2024 16:25ч.

  Единствено вярна е правилната западна дезинформация !!! А в борбата с дезинформацията, първата жертва винаги е истината !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  14 Фев 2024 15:00ч.

  Фашагите, слуги на ФАЩ, днес отново искат да превърнат медийната ни сфера в пълен ол инклузиф. САЩ са създателите, поддръжниците и разпространителите на туй гнусно нещо - фашизма. Те откриха и те профинансираха Хитлер и партията му, те, заедно с Британия, подпалиха ВСВ. Днес правят същото, а Германия, днес ака ЕС, им е отново машата в ръцете, за да се избиват хората. И нищо не може да се направи, за да се противодейства по въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  14 Фев 2024 15:04ч.

  американската "демокрация": "Незаконно е за всяко лице да притежава или показва каквото и да е червено знаме, емблема, устройство или знак от всякакъв вид, изразяващ подкрепа за идеали или форми на управление, враждебни или недружелюбни към формата или духа на конституцията, законите и идеалите на Съединените щати“. а иначе в САЩ американската нацистка партия (American Nazi Party) си действа съвсем „законно“...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има

  14 Фев 2024 15:55ч.

  такива реликвени останки от времето ма студената война,но на практика в САЩ е възможно много по открито да изразяваш,отстояваш и защитаваш комунистически идеи,отколкото където и да било в ЕС. Фашизмът в периферията е много по втвърден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще гледаме да видимЕ

  14 Фев 2024 19:36ч.

  как ще посрещнат Тъкър Карлсон като се прибере в къщи. За сега изглежда като че ли го грози съдбата на Джулиaн Асанж...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  14 Фев 2024 15:15ч.

  Няма десни, леви, крайно леви и крайно десни, тези понятия в политиката отдаван се размиха до неузнаваемост. В момента границата е между нормалните хора - националисти, които държат на своята държава, на своите традиции, бит, семейство, на нормалните неща, които /все още/ ни правят хора и от другата страна бесните "сатанисти" , глобалисти, които проповядват глобален диктат на малцина НЕизбрани, цифров тоталитаризъм, зелен геноцид над индустрия и земеделие, здравно, "еко", военно, продоволствено зануляване т.е. унищожаване на милиарди от световното население, унищожаване на базовите стойности за добро-зло, нормално-ненормално с джендър идеологията и противопоставянето на двата пола, на деца срещу родители и т.н. Всеки да помисли в България кои за какво се борят и какво налагат и тогава да ги определя, а не те сами да се определят като "християн-демократи" и "европейци" /мутрагените и бандюгите от ОПГ ГРОБ/, "консерватори" /Пепи белото/, Либерали /ДПС ха ха ха/, модерни и прогресивни /ПП-ДБ, леле мале/, социалисти /БСП и някаква нова Левица със стари муцуни/, Радев триморецът и прочие чужд слугинаж. Всичко, що е управлявало досега, трябва да отиде на бунището.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • напротив

  14 Фев 2024 15:58ч.

  просто лявото е напълно заличено от политическият живот. Но е невъзможно да се схване обществената динамика без отречените понятия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • проницател

  14 Фев 2024 15:55ч.

  Такава цензура по телевизиите е недопустима.Всичко ,което не е за пред хората се крие.После лижат,мажат.Само че кой им вярва вече.Направо съ омерзен от наглостта на сглобката.Хем са некадърни,хем са продажници.И още са алчни мошеници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и най-вредното - абсолютни аматьори в политиката,

  14 Фев 2024 19:51ч.

  които се разхождат с надценените си дипломи и сертификати от "елитни" западни университети и бастисват всичко по пътя си, в създаването на което имат нулев принос...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  14 Фев 2024 16:20ч.

  Чудех се защо не се отваря Агенция Риа Новости. Пък то какво било: Вие попаднахте на тази страница, защото достъпът до сайта е ограничен поради една от следните причини: Изпълнение на разпореждания на Софийски районен съд от 17.06.2013г., 28.06.2013г., 15.07.2013г., 31.07.2013г., 06.08.2013г., 04.09.2013г., 24.09.2013г., 03.10.2013г., 23.10.2013 г., 01.11.2013г., 27.11.2013г., 05.12.2013г., 21.12.2013г., 02.01.2014г., 06.02.2014г., 13.02.2014г., 26.02.2014г., 07.03.2014г., 04.04.2014г., 25.04.2014г., 17.06.2014г., 25.06.2014г., 04.07.2014г., 29.07.2014г., 11.08.2014г., 18.08.2014г., 24.09.2014г., 03.10.2014г., 23.10.2014г., 05.11.2014г., 28.11.2014г., 05.12.2014г., 03.02.2015г., 04.02.2015г., 17.02.2015г., 09.03.2015г., 19.03.2015г., 08.04.2015г., 23.04.2015г., 30.04.2015г., 22.05.2015г., 05.06.2015г., 24.06.2015г., 07.07.2015г., 15.07.2015г., 03.08.2015г., 13.08.2015г., 28.08.2015г., 24.09.2015г., 06.10.2015г., 28.10.2015г., 04.11.2015г., 24.11.2015г., 04.12.2015г., 17.12.2015г., 23.01.2016г., 19.02.2016г., 18.03.2016г., 08.04.2016г., 05.05.2016г., 01.06.2016г. и 10.06.2016г., 06.07.2016г., 29.07.2016г., 10.09.2016г., 10.10.2016г., 28.10.2016г., 11.11.2016г., 01.12.2016г., 23.12.2016г., 01.02.2017г., 22.02.2017г., 01.03.2017г., 24.03.2017г., 04.04.2017г., 24.04.2017г., 07.05.2017г., 25.05.2017г., 06.06.2017г., 26.06.2017г., 04.07.2017г., 08.08.2017г., 04.10.2017г., 10.10.2017г., 27.10.2017г. , 03.11.2017г., 22.11.2017г., 19.12.2017г., 25.01.2018г., 07.02.2018г., 22.02.2018г., 02.03.2018г., 16.03.2018г., 05.04.2018г., 03.05.2018г., 08.05.2018г., 18.05.2018г., 07.06.2018г., 22.06.2018г., 06.07.2018г., 01.08.2018г., 03.08.2018г, 17.08.2018г., 27.09.2018г., 05.10.2018г., 29.10.2018г., 02.11.2018г., 19.11.2018г., 10.12.2018г., 17.12.2018г., 25.01.2019г., 07.02.2019г., 22.02.2019г., 01.04.2019г., 12.04.2019г., 20.05.2019г., 03.05.2019г., 26.06.2019г., 01.07.2019г., 06.08.2019г., 07.08.2019г., 18.08.2019г., 02.10.2019г., 29.10.2019г., 03.12.2019г., 02.04.2020г., 09.07.2020г., 21.09.2020г., 21.01.2021г., 09.04.2021г., 11.06.2021г., 13.09.2021г., 29.10.2021г., 30.11.2021г., 10.01.2022г., 25.02.2022г. , 20.12.2022г., 12.01.2023г., 31.01.2023г., 10.03.2023г., 04.04.2023г., 11.04.2023г., 24.04.2023г., 23.05.2023г., 30.05.2023г., 08.06.2023г., 28.06.2023г., 06.07.2023г., 18.07.2023г., 31.07.2023г., 04.08.2023г., 22.08.2023г., 15.09.2023г., 10.10.2023г., 06.11.2023г., 10.11.2023г., 23.11.2023г., 29.11.2023г., 08.12.2023г., 14.12.2023г., 05.01.2024г., 09.01.2024г., 18.01.2024г., 31.01.2024г. Трафикът до сайта е временно преустановен в изпълнение на Допълнение към уведомлението относно приетия Регламент (ЕС) 2022/350 на Съвета от 1 март 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) No 833/2014 и Решение (ОВППС) 2022/351 на Съвета от 1 март 2022 г. за изменение на Решение 2014/512/ОВППС. Последното такова нареждане е от дата 31.03.2022г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  14 Фев 2024 16:31ч.

  При мен отваря сайта. ОС Андроид, браузър brave, търса чака startpage., Няма тор или vpn , по принцип натискам anonymous view.Отваря веднага

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  14 Фев 2024 16:35ч.

  Пробвах. И при мен си се отваря...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  14 Фев 2024 17:17ч.

  Зависи от доставчика на И-нет. При Vivacom не се отваря. При A1 - няма проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  14 Фев 2024 17:19ч.

  Все пак Виваком е на сърбин и агент на ЦРУ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фатмак

  14 Фев 2024 16:32ч.

  Фашизъм има в момента само в Русия - етническо прочистване, отказ от права ако не си извадиш руски паспорт, отнемане на имущество за фейк новини, обявяване на чужд агент ако си опозиция и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  14 Фев 2024 17:21ч.

  Теб как точно те прочистиха? Забраниха ти да говориш български? А законът за чуждите агенти съществува отдавна в РФ и е правен по американски модел. Чужди агенти са тези, които се финансират от чужбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фатмак

  14 Фев 2024 18:23ч.

  Бегай да провериш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  14 Фев 2024 16:33ч.

  Ако така продължава и ако все така средностатистическия българин продължава да блее и дреме, без да дава отпор на това, което се случва, много скоро ще се озовем в едни времена, много по-тежки и жестоки от онзи "светъл соц.", от който уж се отървахме преди повече от 30 години! Това, което заформя сегашната уродлива Сглобка е наистина страшно и ако го позволим, значи наистина за нищо не ставаме и Славейков ще да е бил много прав, когато написва: „Не Народ а Мърша и с това ще свърша!“…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  14 Фев 2024 16:36ч.

  Като изключим стихийните протести(да припомням ли колко пъти) няма партия с някаква електорална тежест да предлага нещо коренно различно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не сте прав

  14 Фев 2024 20:00ч.

  предложения има, и то не едно, но порочната Уйдурма в НС ги "преодолява" радостно... Заслушайте се в дебатите по която и да е важна тема, и ще чуете монолозите на "Възраждане" и ИТН, много смислени, впрочем. Но опонентите им, към които са насочени, нехаят и изпълняват стриктно инструкциите, а после отбелязват "новата си победа" с "hi-fives"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи