Костадинов: Правителството да поиска автономия за българите в Украйна

Костадинов: Правителството да поиска автономия за българите в Украйна

"Ще настояваме пред вече редовния кабинет Борисов 4, съставен от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, да настояват пред украинските власти за автономия на териториите, населени с българи в Украйна. Напомняме на редовното правителство, че всеки българин е национална ценност, и го призоваваме да си свърши работата като се погрижи за автономията на областите, населявани от наши сънародници в Украйна". Това се казва в позиция на „Възраждане“ по повод информация, разпространявана от някои медии, че българите в Украйна не желаят автономия.

За нас от „Възраждане“ е пределно ясно, че въпросната инициатива пряко се контролира от украинските служби за сигурност, част от които припомняме, че е бил и настоящият министър на отбраната в кабинета Борисов 4. В представяната разработка под формата на подписка, сред подписалите се  виждаме имената на хора, които и друг път са били ползвани. Например, когато българското Народно събрание  подкрепи инициативата за съхраняването на Болградския район, същите  хора бяха „активирани“. За една нощ те бяха събрани в телевизионно студио в Киев, намиращ се на 1200-1300км. от родните им места, за да обясняват „Как „малка“ България не трябвало да се меси в делата на Украйна.“, като на практика защитаваха ликвидирането на Болградския район, в който днес живеят десетки хиляди българи с българско самосъзнание.

Също така виждаме в подписката, че  присъстват имената на хора, които са редовни „клиенти“ на украинската прокуратура. През последните години спрямо тях са извършвани редица проверки. Наскоро видяхме аналогични случаи и с български политици, чиито дела са поставени на „трупчета“ в прокуратурата от години. Даваме този пример, за да покажем, че както някои български политици са зависими, така и някои украински политици, подписали въпросното писмо, са също зависими. Сред тях има и държавни служители, получаващи държавни заплати от Украйна, което от части  обяснява тяхната реакция. Предвид ситуацията в Украйна няма как да им се сърдим, че участват в подписка, защото разбираме, че те са притиснати от зависимости или от желание да запазят доходите си или и от двете.  

Когато говорим за автономия, дори и да не е пълна, можем да разгледаме добрите примери. Например  в Район Тараклия, Молдова, където също има българска общност, нашите сънародници  ползват елементи на културната автономия и запазват националната си идентичност.  Ние знаем, че когато в Украйна се е провеждал референдум за отделянето на държавата от СССР, в Бесарабия е проведен и втори референдум за учредяването на самостоятелен „Болградски национален окръг“, но тогавашните украински власти са пренебрегнали този референдум, а настоящите власти се преструват, че такъв не се е състоял и се надяват, че никой не помни.

Ние искаме българите в Украйна да имат права както българите в Тараклия. Разстоянието между двата града е само 20 км., но ги дели една граница и нашите сънародници в Тараклия са много по-свободни от тези в Болград. Например в Тараклия и района могат да гласуват в български избори, а в Украйна не могат. Може и да грешим, но ни посочете кога  последно в Болград или в Измаил е имало българска избирателна секция? Искаме нашите сънародници в Украйна свободно да се възползват от правото си на двойно гражданство, а не да се налага да крият  българското си гражданство, както е сега. Искаме равни права за тях, права като на сънародниците ни в Молдова. 

Ще настояваме пред вече редовния кабинет Борисов 4, съставен от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, да настояват пред украинските власти за автономия на териториите, населени с българи в Украйна. Напомняме на редовното правителство, че всеки българин е национална ценност, и го призоваваме да си свърши работата като се погрижи за автономията на областите, населявани от наши сънародници в Украйна.

Искаме равни права за нашите сънародници с тези на украинските граждани, които имат унгарски или полски произход. Последните свободно заработват средства в Полша и никой не ги разглежда като сепаратисти. Защо това не може да се отнася и за нашите сънародници в Бесарабия? Нека си припомним последните инициативи, осъществени между президентите Зеленски и Дуда. Колко много се облекчи престоя на украински граждани с полски произход в Полша? Защо това да не се отнася и за нашите българи-тукани и българи-гагаузи от Бесарабия като идват в България? Видяхме, че дори двамата президенти разписаха договорености как полски държавни служители могат да работят на територията на Украйна в областта на правоохранителните органи. Защо това да не се отнася и за български държавни служители? Нека наши преподаватели да преподават български език в училищата там (сега е в много ограничен обем и винаги има оплаквания от дефицит на квалифицирани кадри), но не само това. Наши служители на правоохранителните органи също могат да подпомагат правоохранителните органи в Бесарабия в пътя им към евроинтеграцията, какъвто опит несъмнено нашите държавни служители вече имат.

В тази разработка на украинските служби се припомня за инцидента с поставянето на т.нар. „черен печат“ от страна на украинските власти спрямо председателя на „Възраждане“, което е крайно неудачно. Неблагодарно е да се говори за „враг“ на Украйна спрямо човека, дошъл да носи помощи. Не само това. Нелепо е да се хвалиш с поставянето на „черни“ печати на български граждани (а са ни известни поне още 4 случая през последните години), като се има предвид, че българските граждани, посещаващи Украйна, са поне 1000 пъти по-малко от украинските, посещаващи България. В международното право съществува принципа на реципрочност и ако трябва да се спази този принцип, би следвало българската държава да постави на минимум 5000 украински граждани подобен „черен“ печат. А още по-нелепото е, че този печат ще важи за всички страни от ЕС. Така че не е в интерес на инициаторите на подписката да припомнят този „злощастен“ инцидент – развитието му не е в тяхна изгода.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Джак

    11 Юни 2023 19:56ч.

    Поздравления за Костадинов. Той е единственият политик, който мисли за българите в чужбина. Останалите се сещат за тях само преди избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    11 Юни 2023 21:46ч.

    НЕ ГО МЕРИ ПО ПРИКАЗКИТЕ А МУ ГЛЕДАЙ ДЕЛАТА ДЕМЕК КУКЛАТА НА КОНЦИ. ТА НАЛИ НЕГОВАТА ПАРТИЯ УЗАКОНИ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО.КРАЧИ СЛЕД СИДЕРОВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    11 Юни 2023 22:48ч.

    Търсят да го бият българите там вашия Копейкин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    12 Юни 2023 2:13ч.

    За нацистите ли говориш? Възраждане е най- надеждната партия, а Костадинов е най-адекватния политик в момента.Време е за Възраждане! Да живее България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много скоро

    11 Юни 2023 20:09ч.

    БЕСАРАБИЯ, а ине само тази област щече стане част от Русия, така че няма какаво да си губим времето с искания пред бандеровската фашистка пасмина, които те, подкрепени от Краваристан, нямат намерение да изпълнят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И като се събудиш

    11 Юни 2023 20:12ч.

    завит с мокри вестници и двата пръста в контакта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти гледай ти да не се събудиш един ден някъде, където щеси храна за прасетата

    11 Юни 2023 20:14ч.

    Гиди недибити монархофашистки длишльовци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов преврат ли ще правите

    11 Юни 2023 20:34ч.

    изкукуригалите пенсионери и рублофилни отпадъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    11 Юни 2023 20:42ч.

    Отпадъци са онези, които са те създали, но не са те възпитали и не са те научили да пишеш грамотно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    11 Юни 2023 22:49ч.

    Ако ги кажеш тия неща на някой бесарабски българин ще ти разбие рубладжийската мутра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов преврат ще правим

    11 Юни 2023 22:55ч.

    Но този път няма да допуснем грешката да ви оставим живи .Всички наред до девето коляно ,за да не се раждат такива отровни плевели като теб .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слагай повече Корега

    12 Юни 2023 1:20ч.

    Да не ти паднат ченетата от напрежение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    12 Юни 2023 2:15ч.

    Браво! Точно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според наличната информация

    11 Юни 2023 20:16ч.

    включително и от бесарабските българи, на територията на Украйна българите имат право да изучават майчиния си език. А в окупираните територии, ДНР, ЛНР, това право им е отнето. А Костадинов е отново в ролята си на манипулатор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, имаХА право да изучават български език ... но до 2015 година

    11 Юни 2023 21:13ч.

    През. Порошенко забрани употребата на всички езици - руски, български, унгарски и полски. След това започнаха да мобилизират малцинствата "с предимство"... Единствено Унгария се възпротиви на тези мерки. Полша изтегли хората си и се успокои. А България не мъцна! Въпреки, че българското етническо присъствие е най-мощно - поне 400 000 етн. българи живеят в Украйна; някои дори смятат че етн. българи са около 600 000 души.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ в окупираните територии, ДНР, ЛНР, това право им е отнето”

    11 Юни 2023 23:06ч.

    В ДНР и ЛНР НЯМА българи. Всички са в Одеска област и са в села с български имена, които имена сега са изкълчени с украинска мова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ';';'';';;'';';

    11 Юни 2023 20:20ч.

    Извънредно: Стана ясно какво е обещал на ДПС скандалният американски агент ристю - Делян Пеевски да бъде новият главен прокурор! Но ДПС се подсигури, като прецака американския агент ристю, като назначи Делян Пеевски за член на конституционната комисия! Скандалният американски агент ристю отново легна в леглото с Пеевски и с Борисов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американски агенти

    11 Юни 2023 20:26ч.

    Скандалният николай хаджиджендер0ф се е изпуснал и е казал на всеослушание, че на мястото на руските паметници задължително трябва да се поставят паметници на еднополови двойки — държащи се за ръце и целуващи се! Скандалният николай хаджиджендероф лично е поел ангажимента да се поставят паметници на хомосексуализма, тъй като самият той е върл поддръжник на лъгъбътъ извращенията на сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    11 Юни 2023 20:39ч.

    Абе и на Коце му идват едни идеи, малко започва да прилича на американската кеч федерация. България там има здрави устои, още от времето на Дан Колов, после Андре Гиганта, а сега Русев и Коце с тея фантазмагории! Коце това е най бързия начин да пратим контингент, с твоите "автономии" и намеси, територия се от воюва... Който иска да се прибира у дома(под Дунава) ей го Руслан Мъинов, добре дошъл е, но с тези свирепи съветски народи не бива да имаме вземане даване, най Малко да не ти запалят Варната... Един специален поздрав за Костадин, с песента на Тошко Колев - Черно море, нека си я слуша и днеска и нощеска, да не се появи скоро дупка в морето и да се вижда от Варна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    12 Юни 2023 0:19ч.

    Моля, обърнете внимание на правописа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коцето и компания

    11 Юни 2023 20:44ч.

    са идеални за кастинг в Холивуд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Юни 2023 20:45ч.

    С всичкото ми уважение към Костадинов, но РБ не може да иска подобно нещо. РБългария може да подкрепи, внимателно да насърчи, нашенците в Украйна, ако те поискат автономия. Но не можем, нямаме право на междудържавно ниво да искаме такова нещо. Ами ако нашенците не искат автономия? Ами ако турците поискат от нас нещо такова?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    11 Юни 2023 22:13ч.

    ако Турция поиска автономия за Родопите фюрерчето Копойко Копейкин немедленно ще се запише доброволец в отбраната на българските земи, вЕрвайте ми:-) Засега Копойко само може да се промъква на събиранията на Мутрофанова за да се наяде безплатно и да си заработва копейките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Турция има пшраво

    11 Юни 2023 22:59ч.

    Да си поиска източна Румелия ,щото по мзаконите на европедалите ние сме окупатори и незаконно сме я анексирали .Нали така казват европедалите че Русия е анексирала незаконно КРИМ . То и източна Румелия си е изконно Българска ,само че ингилизите казваха че не било така .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    12 Юни 2023 10:28ч.

    Ни! Ни може си поизка! При Съединението Портата е поискала пари като компенсация и ги е получила! Край на мача. Отделно, знае ли някой Република Турция дали е наследник на Османската империя? По времето на която се е случило въпросното Съединение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    11 Юни 2023 21:27ч.

    каква автономност те са украински граждани и нямат нищо общо с българия освен да искат паспорти за пътуване в европа всеки в българия ако поиска автономност на какво ще заприличаме да се караме и да се бием

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кожа Остря

    11 Юни 2023 21:28ч.

    Това беше тъпо, Коце!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като не могат да забранят вота

    11 Юни 2023 21:40ч.

    Идващ от Турция, какъв е смисъла да се разширяваме на север и запад. Гледайте в държавата в сегашните граници. Защото ако я няма България, няма да има нито Тараклия, нито българи в Украйна. Смятам, че той е описал доводите си за защита на българите в чужбина, за да изобличи поредните хитрости на сата..нистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Юни 2023 22:11ч.

    Вотът от Турция не може да бъде забранен, за съжаление. Защото гласуващите там са и български граждани. От друга страна, както не можеш да си министър с двойно гражданство (или президент), може би не е редно да участваш в избори, ако си гражданин на две държави. Аз го виждам като конфликт на интереси и дебаланс на права и задължения, в полза на правата. Имаш право и никакви задължения. Но тва са наивни мои разсъждения, може би специалистите трябва да се произнесат, ако има такава обществена необходимост. Но, изглежда няма и интересите на турската държава преминават свободно в дейността на нашите власти и са защитени от Конституцията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Загрижен гражданин

    11 Юни 2023 22:46ч.

    Ако има етнически българи в Украйна и не им харесва там - да идват в България. Точно както ако има етнически руснаци, на които не им харесва, те могат да отидат в Русия. Украйна има право да ограничи двойното гражданство точно както го правят Чехия, Австрия и Литва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълни глупости

    11 Юни 2023 22:58ч.

    Кой си ти да решаваш и да откъсваш хора от техния бит, къщи, съседи, работа и да ги хвърляш в София? Работа в България има само в София, която и без това е пренаселена, замърсена, пълна с дрогирани и деградиращи личности. Такива хора като теб имат някакво просташко-ограничено мислене за постоянния номад - като не ти харесва, не се бори за изконните си права, а ходи някъде другаде на другия край на света. Аз лично съм емигрант и съм започнал живота си отначало на другия край на света. А ти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    11 Юни 2023 22:51ч.

    Достатъчно оръжия и боеприпаси са предоставени вече на Украйна. Време е да си връща даденото назаем брашно. След като има компактно българско население населяващи тези територии, най-логичното е да се иска автономия на там. Нищо общо с политика, Русия и т.н. Най-удачно е да се проведе референдум с масивно българско наблюдение за да се докаже достоверността и честността на тези избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    11 Юни 2023 22:52ч.

    Маса българи от Украйна бяха избити от мужиците а тукашните рубладжии продължават да целуват миризливия руски ботуш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ингилизите и френците за три години окупация избиха хиляди Българи и ограбиха България както Турчин не я грабил .

    11 Юни 2023 23:02ч.

    Пет века англичани , французи ,алемани и австриици дружиха с падишаха.Не друг а дядо Иван тури край на теглото ни .Руските ни братя проляха кръвта си заедно с нас ,за да живей България.Има я държавата защото я имаше Русия,а държавниците ни срещу Русия.От мен е да знаете те не само Русия, а България ще продадат и от народа си ще се отрекат.Забравиха кой проля кръвта си заради тях ,та побързаха да се поклонят на онези който предпочитаха дружбата с агаряните нежели свободата на раята . Капитан Петко Воевода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СВОБОДА И ЗА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ

    11 Юни 2023 23:07ч.

    НА ОРУЖИЕ БРАТЯ, НЕКА ОСВОБОДИМ ЗЕМИТЕ НА ПРЕДЦИТЕ НИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напред казал Ленин и се върнал да си вземе каскета

    11 Юни 2023 23:13ч.

    Ами какво чакаш ,тръгвай за Татаристан изсцяло оборудван със техниката на НАТО и беж да те няма от България .Не се прави на революционер тук зад клавиатурата ,ами докажи че си мъж ,а не някоя дърта баба .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имах колежка от Татарстан

    11 Юни 2023 23:44ч.

    Казах й, че навярно е от български произход. А тя вместо да се зарадва взе, че се обиди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОЙ СЪЗДАДЕ ЧУДОВИЩЕТО ГЕРБ

    11 Юни 2023 23:08ч.

    Получихме на редакционната поща писмо на българин към фондация «Ханс Зайдел», финансирала създаването на ПП ГЕРБ в България. Публикуваме писмото без редакторска намеса Фондацията Ви „Ханс Зайдел“ носи основната вина за престъплението наречено „ГЕРБ“. Ханс Зайдел“ обаче е виновна най-вече пред българския народ, на който нахлузи яремът наречен „ГЕРБ“. А ето и кои са партньорите на фондацията в България: Партньори Основните партньори на фондация „Ханс Зайдел” в България са: Гражданско сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) Институт за икономическа политика Национална асоциация на общинските служители в България Дипломатически институт към Външно министерство на Република България Министерство на вътрешните работи на Република България и подчинените му служби Министерство на правосъдието и Прокуратура на Република България Софийски университет „Св. Климент Охридски” Дружество на преподавателите по немски език в България Кой е Ханс Зайдел Ханс Зайдел е роден на 12.10.1901 г. в Швайнхайм бай Ашафенбург. След матурата той следва право, германистика и икономика в университетите Вюрцбург, Фрайбург и Йена. През 1929 г. Зайдел получава докторска титла по право и се установява като адвокат в Ашафенбург. През 1932 г. той става член на Баварската народна партия (БНП) и една година по-късно се кандидатира на изборите за градски съвет в Ашафенбург. След поемането на властта от Националсоциалистическата работническа партия в Германия (партията на АДОЛФ ХИТЛЕР) е задържан на поста. От 1940 до 1945 г. Зайдел служи във Вермахта и се бие срещу СССР на Източния фронт по времето на Втората световна война, уволнява като лейтенант от запаса на една танкова дивизия. Американското военно правителство обявява политически Ханс Зайдел за областен управител на Ашафенбург, а за партията Християнсоциален съюз той се кандидатира успешно през 1946 г. за учредителното събрание и за баварския парламент. През септември 1947 г. министър-председателят Ханс Ехард назначава експерта Ханс Зайдел за баварски министър на икономиката… https://pan.bg/view_article-49-360178-KOJ-SYZDADE-ChUDOVIShtETO-GERB-i-video.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Юни 2023 23:09ч.

    той Копейкин ако им се мерне на българите в Болград, ще му отрежат продажната руска кратуна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти гледай

    11 Юни 2023 23:18ч.

    Да не се мернат насам вагнерите и кадиривците че и твоята кратуна ще се търколи във прахта .И от продажната ти тиква ,ще бъде направена чаша позлатен със златен обков за да пият Руските ни освободители във знак на победата на мракобесието наречено продажник долен и отрепка мръсна .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Карлуково

    12 Юни 2023 0:37ч.

    се надъхвайте и громете империализма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    11 Юни 2023 23:14ч.

    Защо публикувате провокацията на този идиот? Значи ние искаме автономия на българите зад граница, Турция да иска автономия на мюсюлманите в България, а Русия да иска автономия за руснаците по Черноморието.... вие луди ли сте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    11 Юни 2023 23:43ч.

    ...'ългарската общност в Украйна е най-старата и най-многобройна. Дейността на К. Костадинов начело на този важен комитет, неговата открита подкрепа на руската агресия, отнела живота на много граждани от български етнически произход и донесла разруха в домовете на нашите сънародници, е престъпление срещу човечеството и срещу българския народ както в България, така и извън нея.“ Подписали се кметовете/техните замесници на следните населени места:с. Криничне/Чушмелий г. Болград с. Каракурт с. Василивка/Вайсал с. Банивка с. Калчева г. Арциз с. Теплиця с. Тарутино с. Павливка с. Суворово с. Кирнички с. Багате с. Голиця с. Камянка с. Городне/Чийший

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко е в повече

    12 Юни 2023 1:53ч.

    Най-добре е да изтеглят младите българи от Украйна, временно, за да не гинат на фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво!

    12 Юни 2023 3:40ч.

    Вече е ясно, че Украйна ще бъде разпокъсана и всички нейни съседи ще се опитат да получат парче, затова паралелите с турците и руснаците в България са неуместни. За съжаление украинците подцениха американското вмешателство, което разцепи държавата им. Ние трябва да се поучим от тяхната грешка и колкото се може по-скоро да си върнем държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емигрант

    12 Юни 2023 3:47ч.

    Колко злобни и несъстоятелни коментари прочетох, не е истина. Трябва да си живял в чужбина, да те е обземала носталгия, за да проумееш истинската стойност на Родината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То пък Кирчу

    12 Юни 2023 4:44ч.

    сал от носталгия се върна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Загрижен гражданин

    12 Юни 2023 5:08ч.

    Фантастична идея - в този случай трябва ли Турция да поиска автономия на турците в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    12 Юни 2023 10:22ч.

    Елементарно Костаинов! Ако искаш си оригинален поискай автономия на българите в щата Илинойс! И без това там вече признаха българският език за официален. Трябва сериозно да надградиш простотиите, за да се пооблекат поддръжниците, да не излизат на протест по бански...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еркюл Поаро

    12 Юни 2023 12:43ч.

    Проблемът ти е, че не е била мацка с разголена гръд, опряна на бял роял, а някакъв чичак шкембелия, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    12 Юни 2023 16:00ч.

    Не е ли по-добре нещо по-реално и смислено да се направи, примерно: БТА: Унгария съобщи, че Русия й е предала украински военнопленници; Украйна каза, че не е била информирана за това - https://www.bta.bg/bg/news/world/471647-ungariya-saobshti-che-rusiya-y-e-predala-ukrainski-voennoplennitsi-ukrayna-kaz

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи