Корнелия Нинова: Подавам оставка. Останах изненадана, че и президентът я поиска

Корнелия Нинова: Подавам оставка. Останах изненадана, че и президентът я поиска
Поемам цялата отговорност за резултата на БСП и подавам оставка, заяви Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. "Абсолютна изненада е, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев, който не прави на пленум това искане, а го прави публично в качеството си на говорител на служебния кабинет. Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката. Имаме писмо от социалистите, членове на Инициативния комитет, които ми искат оставката", подчертава Корнелия Нинова. Тя съобщи още, че БСП е приела поканата за преговори за правителство с "Продължаваме промяната". В събота БСП свиква пленум, който ще даде мандат на работна група да преговаря с ПП за правителство. Корнелия Нинова ще остане на председателския пост до януари, когато БСП ще свика конгрес.

 

Изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова в централата на партията

 

Ще започна с по-важното – съставянето на редовно правителство и трайно мнозинство, което да изведе България от кризите и да помогнем на народа си.

Вчера получих обаждане от Кирил Петков и Асен Василев и покана за преговори за правителство. Приехме тази покана, уточняваме в момента как ще се срещнем. Започваме преговори за правителство. В този разговор си казахме, че първо на масата ще сложим програмите си, ще търсим общите неща и обединение, ще работим след това във формат на работни, експертни групи, които по секторни политики да разговарят в подробности за програма на бъдещо правителство.

Както винаги досега и сега ще бъдем разумни, диалогични, отговорни и принципни хора. Многократно сме си заявявали целта – трябва да има работещо правителство и парламент, и спешно да се приемат много важни решения, които да помогнат за извеждане от кризите.

На второ място - изчаках окончателните резултати. След окончателното преброяване от Централната избирателна комисия на всички гласове и обявения резултат оценявам този за БСП като “катастрофален“. Особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място с гласовете, които дойдоха от Турция за ДПС. За това има много причини – и обективни, и субективни.

Обективните причини всички ги знаят и се коментират по студията. Машинният вот определено затрудни наши избиратели, особено възрастни хора и особено при гласуване 2 в 1. Разбира се, че и ковид кризата се отрази и много хора се изплашиха, и не отидоха да гласуват. Но тези причини са извън нас.

Има и субективни причини и те са много. Отговорността я поемам аз, изцяло. От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които го правят 5 години – т.нар. вътрешна опозиция. Други хора – членове, симпатизанти, подкрепящи звънят и пишат да не се подава оставка от председателя и го подкрепят занапред. На тях благодаря и за мен не е изненада, че има и такива хора. Но е абсолютна изненада, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев, който не прави на пленум това искане, а го прави публично в качеството си на говорител на служебния кабинет. Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката. Имаме писмо от социалистите, членове на Инициативния комитет, които ми искат оставката.

На тези две структури предлагам: да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет да си гледа кризите, имат достатъчно проблеми за решаване – цените, здравето, да си гледат тази работа. Да не инженерстват в БСП. На Инициативния комитет - да си гледат балотажа, това им е работата, а не да се занимават с ръководството и оставките в БСП.

Поемам цялата отговорност, не обвинявам никого, вината е само моя – и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Мълчах в името на това партията да има единство, да няма разправии, да няма публични караници, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания. Това е моята вина и аз я поемам като подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия.

Причините за случилото се са заровени много дълбоко и много назад във времето. Всичко започна с реформата в БСП. Въвеждането на три мандата ограничения за народни представители лиши някои другари от възможността да бъдат доживотни депутати и създаде ядро от вътрешна опозиция. Въвеждането на пряк избор за председател, даването на най-демократичното право в политиката – да решава народът, членовете на БСП да си избират председател, а не задкулисието в БСП да слага „сламен“ председател и да смята, че той ще му изпълнява поръчките. Появи се второ ядро на вътрешна опозиция. 5 години тази вътрешна опозиция не спря. Вината за мълчанието я поемам аз, защото през тези години у хората остана впечатление, че ние си се караме помежду си и мълчейки, смятайки, че като не отговарям ще създам образ на единство. Не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Защото тази опозиция през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов. С обществени поръчки, с дупки във Варна, с други неща. Работата на тази опозиция беше да руши БСП отвътре.

Не хвърлям вина върху никого, изнасям ви факти, които са добре познати. Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Тя диктува кадровите назначения, тя получава обществени поръчки и тя продължава със същата си работа вътре в БСП. От вчера чувам социолози и политолози, даже и те са проумели, които не са навътре в нашите партийни дела, че тази опозиция по време на кампанията работи за партия “Продължаваме промяната“.

На следващо място новата президентска партия "Продължаваме промяната", които поздравявам за успеха и за резултата, отне по изчисления на социолози, политолози и други между 10 и 15% от БСП.

Сигурно има и други причини, за това, която се случва. Ще ги оставим за по-нататъшен анализ.

Сега, какво следва оттук нататък. Както сме отговорни хора пред държавата и пред това, което я очаква, така сме отговорни и пред членовете на партията, симпатизантите, така аз в момента трябва да съм изключително отговорна пред онези над 80 хил. членове на БСП, които гласуваха на пряк избор и 80% от тях ме избраха за председател. Нося няколко отговорности.

Давам си сметка, че поемам вината за всичко, знам и какво ни очаква, затова искам да обясня какво следва оттук нататък, тъй като хората не са длъжни да знаят нашите уставни процедури.  Имаме да решаваме два въпроса. Първият - мандат за преговори за съставяне на ново правителство. Вторият - въпросът за избор на следващ председател. Подреждаме ги така. Изпълнителното бюро свиква заседание на Националния съвет на партията тази събота. Този Национален съвет трябва да ни даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свикаме провеждането на конгрес, който да констатира моята оставка.

За да няма объркване и интерпретации, каквито очаквам всякакви, искам да обясня. БСП е партия на ред и правила. Аз съм юрист, човек на закон и устав. Според устава на БСП подадената днес от мен оставка трябва да бъде констатирана от конгрес, тъй като съм пряко избрана от членовете на БСП. До провеждането на конгреса и констатирането на оставката съм председател. След констатирането от Конгреса на оставката се избира един от сегашните зам. - председатели на партията, който да организира и да проведе пряк избор на следващ председател.

Дотогава и най-вече в следващите седмици провеждаме сериозни, задълбочени,  разумни и отговорни разговори за съставяне на правителство и за извеждане на България  от кризите и помощ за българския народ в тези трудни месеци.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • haho

  16 Ное 2021 12:56ч.

  Като за последно Нинова добре му го е вкарала на Синергетика. А иначе си беше време да подаде оставка, няма смисъл да седи председател на едни, дето постоянно и кроят ковчега. Като са разбиращи да се оправят, да си направят една лябо либерална БСП и да я затрият окончателно. Проблемът е че няма друга лява партия, която да заеме мястото и.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • егати

  16 Ное 2021 12:57ч.

  И пак БСП приканва на балотажа да се гласува за зеления чорап

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  16 Ное 2021 12:59ч.

  Сега БСП спокойно може да завие към левите джендърски ценности и заедно с Кирчо и останалите да се наг*зят за Македония на Демократическата партия в САЩ и прокситата и в Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БСП се оттече.

  16 Ное 2021 13:00ч.

  При ПЕСоглавците. А Радев в какво си качество...? Като акт на признателност, че го крепи до последно? Впрочем какво ли питам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  16 Ное 2021 13:05ч.

  един път я подаде после я оттегли трябваче да изпълни заръката на сдс да ликвидира столетницата ама тя излезе костелива сега внимаваите днес я подава утре я оттегля вземаи мотиката и изчезваи каквото можа го свърши

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  16 Ное 2021 13:06ч.

  еее...нееееее не мога.аа. .жалкоо. Доня, моля те остани още малко та съвсем да закриеш тази котерийка и да погребем болната 130годишна госпожа...мола теееее

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  16 Ное 2021 13:09ч.

  Глобалният комунизъм срещу регионалния, БСП беше дълбоко раздвоена. От моя гледна точка и едното зло и другото, но Нинова се опитваше да защити интересите на едното крило, като плаща данък на другото, глобалисткото, в евродепутати и президенти. Данъкът не им стигна, комунист опозиция не признава, дори да е пак комунистическа. А за пред обществото и без друго не беше редно да слушат консервативни лозунги от Нинова е после нейните евродепутати да гласуват неолибералните простотии и извращения. Като толкова искат да ги гласуват, наистина БСП трябва да има лидер, който ясно да изговаря антихристката им визия, а не да подлъгват наивни възрастни. Но с този нов лидер, резултатът им ще стане още по-слаб. Тия хора не разбраха, че със смяна на лидери и създаване на нови партии не се променя реалното съотношение на разумните и глупаците в електората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  16 Ное 2021 13:10ч.

  "Останах изненадана, че и президентът я поиска" И аз съм изненадан. Какво общо има Радев с БСП?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Избирател

  16 Ное 2021 13:10ч.

  Проблемът на БСП не е лидерски. Той е системен. Що се отнася до Нинова, продажници като добревци, дебеланката златевица, кутевци разни, лечевица и куп нереализирани персони, както вечните депутати, които тя свали от клона, няма да й простят. Щабове разни на неизбрани президенти нямат никакво право да се месят във вътрешните работи на никоя партия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелен чорап от НАТО

  16 Ное 2021 13:11ч.

  Корнелия е жертва на Зеления чорап и трябва да призове БСП да гласува срещу него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами защо мълча?

  16 Ное 2021 13:11ч.

  Защо мълча, когато Йончева, дето я вади от калта, натика всички ви със срамната резолюция? Защо мълча, когато Радев най-открито си агитираше за харвардските въздухари? И не само млъчеше, а до последно повтаряше, че това бил вашия кандидат! Откъде ги намери тези двамцата, откъде ги изкопа, толкова ли не ги прецени що за хора са? Сега до балотажа пак ли ще мълчиш? С това мълчание нанасяш ОГРОМНИ ЩЕТИ, не само на сиби си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bokasa I

  16 Ное 2021 13:14ч.

  И какво се изненадва Корнела ? При диктатурите е така - главатарят на Хунтата, Каудильо-то, прави каквото си иска ! Ако иска и ще ви закрие като партия, ако не иска - не ! Мирррррно ! Кръгом мааааар ш !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Избирател

  16 Ное 2021 13:18ч.

  На неизбрания президент много му се иска да управлява всички и всичко. Историята е показала, че не може да се разчита до безкрай на външни "благодетели". В случая с писканата оставка на Нинова, в навечерието на балотажа, направи лоша услуга на себе си и задоволи егоистичните стлемежи на кирчодобревци, кутевци и компания, които не стават за нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голяма работа е г-жа Нинова!

  16 Ное 2021 13:21ч.

  Моите уважения! Действително не ми е ясно как издържа толкова време на толкова врагове - външни и вътрешни... Здраве и търпение, защото много хора я обичат и ценят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  16 Ное 2021 13:21ч.

  Жал ми е за Корни, защото няма си на идея, че вече го построиха глобалният комунизъм- сатанизъм, и го даваше сърцато и патриотично, а срещу нея има машини, алгоритми и роботи движещи се на друга скорост! Чест и прави, че се опитваше принципно и с добро, при тоя най бесовски външен натиск на дигиталните но марксисти... Жалко, че такова е отношението към единствената жена в българската политика, но просто не беше в час, венсеремос Корни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слави

  16 Ное 2021 13:24ч.

  защо не подава оставка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Слави

  16 Ное 2021 13:30ч.

  Други пак толкова умни въпроси да имаш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил

  16 Ное 2021 13:31ч.

  Застана срещу Радев- ще го подкрепя, няма да го подкрепя, тя издейства броенето на бележки от машините, за да намали активността и с това срути всичко, което беше постигнала предишните месеци. А мечтите БСП да не подкрепи Радев на втори тур, са си сами мечти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе!

  16 Ное 2021 13:34ч.

  Най-после, няма букети за Нинова! Беше от старата порода ограничени и твърдоглави "политици" на задкулисието. Заради оставането във властта, скрито си играеше с Борисов и ДПС. Радев няма общо тука. Като, че ли има някакъв шанс сега БСП да придобие вида на по-съвременна партия. Но не е много вероятно, предвид наличието там на несъвместими с демокрацията и честността личности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ходът на Радев е премерен и коварен. Много от избирателите на БСП гласуваха за него, но не и за БСП.

  16 Ное 2021 13:41ч.

  На практика Радев разпъва ветрило за да приласкае "заблудените овце" от БСП.Каквато и да е Нинова тя се бори с голям кураж и последователност. Почти всички я продадоха - Радев, Кутев, Йончева, двамата Ивохристовци о още плеяда дейци можещи единствено да се борят за място на партийната ясла. Радевите хора пуснаха директиви в редиците на партията - да не се гласува за Нинова, да се гласува за Радев. Голяма част от тях гласуваха за Костадинов, за ПП като президентска партия. След като БСП не можа да се превърне в ляволиберална партия, каквото и да означава това, бе създадена нова такава, подобно на паяк за да изсмуче електората на столетницата. Пасиансът бе нареден с руска и американска помощ, в един момент те ще си поискат изпълнението на даваните обещания. Голямата криза, която ни чака след изборите, ще бъде катастрофална за неподготвените харварди. Не дай, Боже! Гьоте беше казал навремето: "Сухо е дървото на познанието, зелено е дървото на живота". Може би тогава народът ще разбере, че симпатиите и злобата са маловажни неща в сравнение с джоба, хладилника и корумпираната, но даваща стабилност власт. Щото некорумпирана власт няма. по-добре корумпирани държавници, отколкото - некадърници. И така ще стане като във вица : Хем ще изядем солта,хем ще понесем тоягите и накрая ще си платим. Ще разберем, че когато се обърне държавната каруца - пътища много, но за да се управлява тя са нужни ГОЛЕМИ ТОПКИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо Мънчев - Сливата

  16 Ное 2021 13:44ч.

  Поредната стъпка в реализацията на брилянтната американска стратегия за преформатиране на политическата сцена у нас. С оставката на Корнела се отваря пътя към трансформирането на БСП от "русофилска", "консервативна" и национална партия - в ляво-либерална прозападна (разбирай, проамериканска) формация, в каквато беше започнал да я превръща Станишев. След Корнела Столетницата ще бъде погълната от новата ляво-либерална партия, която ще бъде създадена под егидата на Главния Синергетик на Републиката и на основата на ПП на Кирчо и Кокорчо. На ГЕРБ - без Боко, но с Къдравата Сю и Шарпея, пък е отредена ролята на основна дясно-либерална формация. Очаква ни и подкрепа за антибългарския режим в Северна Македония, и Истанбулската конвенция, и легализацията на гей-браковете (ура, Кокорчо!) и американски военни бази по Черноморието и отказ от АЕЦ и от руския газ, за сметка на "зелената енергия", и всички останали благини на цивилизования свят, включително задължително ваксиниране на всеки шест месеца. На този фон "Възраждане" ще продължи да съществува още известно време като отдушник и изразител на интересите на онези, които не приемат всички изброени по-горе благини, докато не дойде време да ликвидират и нея...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  16 Ное 2021 13:45ч.

  След промените БСП управляваха само един мандат. Този на Станишев. Но когато имаха повече депутати в НС оказваха влияние и това най-добре се вижда от държавният бюджет, когато министерството на труда и социалните грижи получаваше най-много пари. Но ... дойде Бойко Борисов и ВСЯКА година по негово време, най-много пари получаваше МВР. Парите за министерският съвет се увеличаваха всяка година, както и парите за МВР. А парите за здравеопазване и образование почти не се увеличаваха и дори някои години намаляваха. В резултат, народа мре и простее. В България останаха само простаците и сега си избират простаци да ги управляват. Нямат друг избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • stevo

  16 Ное 2021 13:48ч.

  Нека отдадем заслуженото на Корнелия Нинова за недопускане на Истанбулската конвенция в България. Бори се смело, застана на страната на хората, а не на Станишевия ПЕС и неолибералите. Сега Радев ще може да си направи удобно нео-либерално правителство и да "реши" всички въпроси касаещи българската независимост и достойнство като държава - и Македония, и Истанбулската конвенция, и зелената сделка, и бежанците, и т.н. и т.н. , все неща, за които Корнелия Нинова не бе съгласна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пепина

  16 Ное 2021 13:49ч.

  Чудя се на тези, които я изкарват"ангелче". Нинова няма нищо общо със социалната идея. Целта и беше да е премиер или президент. Тя е духовно нечисто плътен човек. И колкото повече стои на поста толкова повече врефи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алелександрова

  16 Ное 2021 13:52ч.

  Много трудно можеш да понесеш жена – безпорен лидер, професионалист, с голям интелектуален заряд. Видях много сплетни, алчност, посредственост в цяла група от хора някои, които са били или са днес в ръководството на БСП. ЖАЛКО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До:Пепина

  16 Ное 2021 14:01ч.

  Всички не могат да са "духовно и морално чистоплътни" като Добревцев, Златевица, Лечевица, Кутувич, Йончевица и компания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vessi

  16 Ное 2021 14:03ч.

  Уважаема Госпожо,мълчейки, нанесохте вреда не само на себе си,но и на целия български народ.Вие сте поредното доказателство ,че протежетата изяждят благодетелите си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @пепина

  16 Ное 2021 14:04ч.

  Издекламира ли си урока? Седни си, двойка! Пише се с аргументи, а не се пляскат квалификации, лельо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  16 Ное 2021 14:08ч.

  Не може да се говори за принципност , когато прехвърчаш от партия в партия в зависимост от интереса, или от успешното изпълнение на поставената задача да се разбие партията отвътре !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До:Пепина

  16 Ное 2021 14:09ч.

  Явно сте доста елементарна и стоите пред компютъра да изливате злобата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  16 Ное 2021 14:14ч.

  Преди дни шофьорът на самолет посочи унуката на генерал Кацамунски като бъдещето на БСП! Затова и майката днес пелтечи за оставки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЯВО ИЛИ ДЯСНО

  16 Ное 2021 14:17ч.

  БСП една предизвестена смърт. Милионерите депуТАТИ от БСП не искат да чуят леви мисли и идеи, техните дядовци и бащи се отказаха от лявото още преди 50 години. И няма място за не-евреи от не бкп семейства, и от работнически семейства. А млади може да се привлекат с леви идеи и нови хора кандидат депутати и депутати, но няма място за такива неща в БСП. Васил Велев кой го извика много пъти в БСТВ. КОРНЕЛИЯ! КОРНЕЛИЯ ТВ! Един ляв филм, ни сутрешен блок, нищо.....??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Блондинка

  16 Ное 2021 14:17ч.

  Ха! Защо се изненадва Корнелия? Че миналата седмица Радев обяви - Крум Зарков е перспективен политик. Трябваше да и светне червената лампичка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе стига с тази Нинова! Това ли е най-важната новина, че виси половин ден начело?

  16 Ное 2021 14:22ч.

  Даже за ковида пропускате да пишете покрай тези избори! А мен силно ме интересува в коя тъмно-червена зона сме? Защо не пишете как в "цивилизована" Италия полицията обискира жилища и обвинява в "омраза" неваксинираните, тоест те вече са престъпници по подразбиране. Все пак това е родината на фашизма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАКВО ЧУДНО

  16 Ное 2021 14:23ч.

  2013г. беше последното време в което политиците и статуквото да каже и направи благоденствие, да отпусне коланите на българите. Като за 4 години да се стигне до 60% от доходите в Германия. Но те статуквото не го направиха. И от тогава или от малко преди да се появи Румен Радев за президент, хората полудяха, остаряха, децата им заминаха за чужбина, и ТЕ ПОИСКАХА КРЪВ - КРЪВ. Като избраха Румен Радев за куче което да пусне кръвчица от статуквото. Миг-29 е най-мощно оръжие, пък и Румен изглежда вдъхновяващо войнствен. Народът иска кръв, и това е вярата и очакването му, и не вярва в нищо друго. Народът припозна и сбърка за Мая и Слави, но разбра, че те не смятат да пуснат кръв. Мая намаза чрез арендаторът с признанията му, като народът помириса кръв от статуквото. Но това не продължи, и народът разбра - че Мая не е доберман - а е патка. НАРОДЪТ ИСКА КРЪВ! И се вижда, че народът пак е сбъркал и за Кирил, който иска да е цар - а не звяр срещу статуквото. Народът се накефи на действията на Кирил когато пускаше кръв на статуквото, като министър. Но ПП и Кирил ще повторят Слави, и ще искат да правят неолиберален рай, още от същото, отровен лек... .. . Пищенето на Борисов срещу Радев, е сигурно доказателство, че летецът е КУЧЕ. Пуска ли кръв статуквото, политикът върши работа. ТОВА Е РЕВОЛЮЦИЯ! Сега е време за война, а не за мир. И Нинова отдавна я разбраха, че не е оръжие, и не става..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил

  16 Ное 2021 14:29ч.

  Слушам Нинова и не мога да проумея. Действително ли го мисли това което приказва,че това са причините за сриване на рейтинга на БСП. Причината е ,че когато бяхте на власт не променихте нищо за промяната на системата! Както беше при вас ,така беше и при ,,царя" и Борисов продължи в същия дух, Но той въведе мафиотското управление на държавата като направи всички да са зависими от него по един или друг начин. И затова все още се държи на власт. Но ако успеят ПП да му издърпат поне една от патериците му Гешев или финансовата Пеевски и той ще се срути.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никола Тесларов

  16 Ное 2021 14:30ч.

  Само лице, което не е било в редиците на БКП и БСП може да разсъждава за тази партия ей така, по принцип, като за всяка друга! Та те са от създателите на "враг с партиен билет" и "приятелски огън"! За тях е символ верую, че партията "е права, когато съгреши дори"! Каквото и да направи Нинова, едно е ясно - БСП е в ликвидация, понеже не се вписва в новия либерален американски ред! А в това, поне според мен, има някакво достойнство! Нинова не е социалист идеалист, но и враговете й не са, да не кажа, че с "продължаваме погрома" се надушиха, че са от една порода - алчна и некадърна! Българският ляв, преобладаващо с болшевишки уклон, е доволен само тогава, когато простолюдието е в мизерия, немотия и безизходица, а той се замогва по партийна линия, понеже българският ляв е беден по произход и още по-беден по акъл и манталитет! Българският ляв е скаран с морала и гневен на всички, които го превъзхождат и/или имат повече от него! Българският ляв, обаче, вече е отживелица! Идва чудовището ляв либерал и Господ да ни е на помощ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  16 Ное 2021 14:33ч.

  Подава оставка, но остава на поста си до януари, когато ще има пленум. Веднъж вече я подаде, а после размисли и си прибра оставката обратно. Последва серия от изборни успехи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ashurbanipal

  16 Ное 2021 14:35ч.

  Който и да замени Нинова, ако се отметне от прекия избор за председател, или максималния брой мандати за ръководните органи, ще затрие окончателно партията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  16 Ное 2021 14:39ч.

  Сега е момента БСП да се раздели на две ненепременно равни части. Една да обедини около себе си хората, , които изповядват и са готови да отстояват идеите и принципите на основателя и Димитър Благоев, и съответно друга , която е склонна както да следва модерния европейски мейнстрийм , така и на съглашателства в името на това да бъде пряк участник във властта. Мисля, че би било полезен ход както за двете страни така и за потенциалните им избиратели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  16 Ное 2021 14:47ч.

  Брех.. Чак пък изненадана :) Ти си го избра човека на САЩ и Станишката... Ирония, Ирония корнело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  16 Ное 2021 14:49ч.

  До ЧОРАПА: Не трябва, ТРЯБВАШЕ .. още преди година и повече когато се видя за чие посолство и кръг в бсп работи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ясно е че

  16 Ное 2021 14:49ч.

  по този начин ликвидират една от пречките за съставяне на правителство под егидата на президента и американците. Нинова поставяше условия за подкрепа на нов кабинет. А условията й бяха твърде неудобни и неизпълними. От друга страна , Нинова не трябваше да подава оставка , защото така искал Радев. Радев няма право да иска оставката й. Защо му козирува Корнела ????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 123

  16 Ное 2021 14:49ч.

  Спомнятели си снимката от сватбата н а сина на ИЙотова!!!!! На една маса Радеви, Гергов,Лечева-все опзиционери на Нинова!!!! Гергов,Радев,Цацаров ,ПлУзунов-в ед.на масонска ложа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  16 Ное 2021 14:53ч.

  Нинова не се опълчи на Диктатора открито.Прекрасно знаеше, че целта му е да разруши БСП, а му помагаше в това.Копаеше си сама гроба.Е, идиотите в БСП гласуват за Убиеца на партията си, те ще гласуват и ако издаде Указ за забрана на БСП, но истинските бесепари щяха да застанат зад нея срещу Чорапа, който окачи скалповете на Нинова,Ристю и Слави на фуражката си, а те се готвят да влизат в коалиция с есесовците му от ПП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Все пак,успя да ги срине и това трябва да и се признае. Слава на дългия инкасатор.

  16 Ное 2021 14:55ч.

  Жалко, а можеше още да допринесе за тоталното сриване на тази партия ,която кой знае защо се нарича социалистическа.. Те всъщност не знаят какви са и кои са и каква идеология изповядват. .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО на 16.11.2021 в 14:53

  16 Ное 2021 14:55ч.

  Перфектно си го казал само в няколко изречения. Това е ситуацията в момента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корнелия Нинова: Останах изненадана.

  16 Ное 2021 15:13ч.

  Ние също. Но като изчетохме съображенията ѝ, се успокоихме. Нищо не се е променило. Виновни пак били другите, не и тя. Не били оценили по достоинство свършеното от нея през всиките тези години - миниатюризирането на партията, преориентацията към десните консервативни ценности - част от арсенала на другия край на политическия спектър, скъсването с традицията на диалог и идейни дискусии, установила се последните десетилетия. В крайна сметка и все по-позорните изборни резултати. Не, тя не била виновна, видите ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • машините за гласуване са голяма работа

  16 Ное 2021 15:19ч.

  При гласуване с натискане върху екрана на машината, тя записва върху флашката освен избора на гласуващия, но и неговия пръстов отпечатък. В базата данни на МВР се съхраняват пръстовите отпечатъци на всички, които имат задгранични паспорти. Пръстови отпечатъци се взеха и когато Москов монтира ония машини в болниците. В България има два суперкомпютъра, които за отрицателно време ще свържат пръстовите отпечатъци от машините за гласуване с техните притежатели. Така вотът от таен ще стане явен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  16 Ное 2021 15:22ч.

  Морал в политиката е невъзможно да има.Но трябва да има справедливост.И Корнелия трябва да направи друго.Да измие срама от челото си от подкрепата на Ликвидатора на БСП, като провали пъклените му планове за правителство на хлебарките от ПП.Без гласовете на БСП кирчовска хунта няма да има.Влизането на БСП в коалиция с тях ще е вече самоубийството на БСП. Избори в края на март са несравнимо по -добри от премиер на България,който е нарушил Конституцията на България. Нинова трябва да спаси нацията от грозящата я кирчовизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баста!

  16 Ное 2021 15:22ч.

  Бабите ще се замислят най-сетне, дали да идат да гласуват за Радев на втори тур. Аз няма да ида (и не съм баба).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Иванов

  16 Ное 2021 15:33ч.

  Не виждам някъде Радев да е поискал оставката на Нинова! Това е нейно внушение! Едно ще ви кажа Радев по душа е БСП-ар! Какво се е случило или заради какво зимата на Боровец стана нещо? Няма повече да гадая! Това е положението!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мира

  16 Ное 2021 15:34ч.

  Истината е, че Нинова изобщо не подкрепи честно Радев за 2-ри мандат. Още при самото му издигане лицемерничеше. И наистина много от БСП не гласуваха за нея, а за президента. И Нинова си го заслужи. Няма да успее с този бойкот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да си вдига чукалата и при синчето от Уолстрийт

  16 Ное 2021 15:38ч.

  Като наследниците на Сталин, Хрушчов и кой ли още не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-продължава

  16 Ное 2021 15:46ч.

  '' и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината.''-Не Нинова мълча.Затвори устата на много които виждаха и искаха да крещят.И въведе червените пенсии в заблуждение."'По делата ще ги познаете'' И сега в оставка проправя пътя на гробокопачите си!Анти Борисов риториката всъщност не е била пробългарска а проамериканска.Правилото ,че проамериканските интереси се прокарват през ''левите''партии се потвърди и у нас.А доколко съм прав ще проличи по съдбата на Нинова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  16 Ное 2021 15:54ч.

  Слушах пресконференцията. Слагам оставка в кавички, защото тя, Нинова, ще остане на поста си до януари, ще води преговорите с Радевата партия на Кирчо и Кокорко и ще си изпълни програмата, която, уви ще доведе до сигурното маргинализиране ( и вероятно след разцепване) на БСП. А до януари много време, току виж, разни членове на партията вземат да пишат жални прошения, сакън, не си тръгвай, на кого ни оставяш- и Нинова, каквато е добра душа, да не им чупи хатъра, ще кандиса да остане. То за това му викат оставка. Но това е наистина техническа подробност, Нинова , човек външен за БСП, дошъл отдясно, от правителството на Костов и от приватизацията, си имаше мисия -ляв електорат за десни цели - и си имаше наставници. Tя издигна Радев, завъртя левия електорат, Радев издигна Кравард и Триморието - и ето финалния акт, Нинова подкрепя Харвардското, Радево и Триморско правителство, разбива и ликвидира БСП и си тръгва с изпълнена мисия! Браво на САЩ и Н.Пр. Херо Мустафа, много окумуш гжа, пешкин момиче, всинца ни измами!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  16 Ное 2021 16:20ч.

  Естествено, оставката няма да влезе в сила веднага, щото имало устави в БСП. Устави има, но причината, според мен, е друга. Именно човек, който си отива е редно да вземе фаталните за бъдещето на БСП решения, защото вече не носи отговорност и бъдещето му (й) не е обвързано с бъдещето на БСП. Много пъти съм писал това и съжалявам, че писанията ми се оказват верни. Мисля, че Нинова е основен изпълнител ( макар не и създател) на плана за използуване на левия вот за десни цели и последваща утилизация , разпад на БСП. През Нинова беше издигнат Радев, вкл с масов ляв вот- и като кандидат на левицата, той "внезапно" издигна синергията, Триморието и Кравард. Сега остава БСП да ги подкрепи в новото синергетично и дясно-либерално правителство, както е решено и декларирано- и благополучно да отиде в политическото небитие. Допускам, по пътя ще се разпадне на две -три части, голямото парче ще отиде при Крум Зарков. Но Нинова навреме подава оставка, нищо че се прави на изненадана, за да не се случи това при нейно управление, независимо че всички решения, които стартират, водят и завършват процеса , ще се вземат от нея. Затова няма да си тръгне до януари. Трябва да има mission accomplished. БСП беше до тук, за добро ли, за зло ли, до тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велизар Енчев: „Картите паднаха!

  16 Ное 2021 16:48ч.

  Корнелия за първи път призна: Президентът воюва с мен! Служебното правителство иска нейната оставка! Създадената от Радев ПП отне хиляди гласове от БСП! Въпросът е един: Защо Радев, който дължи президентския си пост на Корнелия Нинова, води тази война и кого обслужва тя?“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " Въпросът е един: Защо Радев, ... води тази война и кого обслужва тя"

  16 Ное 2021 16:57ч.

  Отговорът е един: Защото така са му наредили на синергетика, а войната обслужва наредителите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  16 Ное 2021 16:57ч.

  Приема го лично, което е разбираема и напълно човешка реакция. Освен това, Нинова открито преиграва, кв което съм склонен да видя някаква разновидност на женска мелодрама Това са някаква безмозъчни инициативи на Кутев, който многократно е доказвал, че първо говори, а после мисли. Съвсем друг е въпросът, че знаейки за отношението на Нинова и Кутев, Радев не трябваше да го назначава за говорител. Има елемент на назидателност, дори враждебност. Защо го е направил? Лично приятелство? От друга страна, кое даваше право на Нинова почти 4 години да се цупи, защото Радев не и играе по гайдата. Бойко как каза директно и без заобикалки на метеоролога: ти си едно магаре и очаквам от теб следното - като те ритна, ти започваш да ревеш! Съгласен ли си? Онзи каза "да" и нещата им вървяха по мед и масло 5 години. А пък Нинова очаквала, че "по подразбиране" ще раздава ритници, пък Радев ще реве! Е, няма как да стане! Въпреки всичко, случващото се в момента е една голяма простотия. Кутев се оказа пълен негодник, който безмозъчно изкара напред някакво свое засегнато его и си върна тъпкано. Намерил и той кога?! А Нинова му падна на нивото. Балотажът не е предрешен! Ей, глупаци, осъзнайте се! Нима искате още едно магаре на Дондуков 2?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  16 Ное 2021 17:23ч.

  Храни куче да те лае. Не знаеш ли Корни? Няма ненаказано добро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  16 Ное 2021 17:23ч.

  Лелеее, колко много загрижени за горката нинова...хахаха. А изборният резултат на бсп е логичен предвид противоречивата политика, която водеше не само към Радев, а и към реалната борба с герб и дпс. Всъщност, почти съм сигурен, че пак ще се кандидатира за председател януари. Хитра е корнелия, но доста се надценява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дааа

  16 Ное 2021 17:26ч.

  Който може да чете между редовете разбра, че социалистите не трябва да гласуват за Радев в неделя. Друг е въпросът, че много от тях не четат и не мислят, чакат да им се каже в прав текст. После оспорват казаното, не искат да приемат очевадни факти. Запъват се като истински комунисти. Затова и краят на БСП е близо. Не заради Нинова, а заради електората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Johsnnes

  16 Ное 2021 17:40ч.

  Служебното правителство, пРЕЗИДЕНТА РРадев, Йотова и Инициативен комитет искат оставката на Председателя на партия БСП г-жа Нинова...! Тези господа са Представителна извадка от 80% на проф Иво Христов... Възползвам се като цитат от думите на проф Иван Илчев. ,,Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава,,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Johsnnes

  16 Ное 2021 17:49ч.

  Do Flick Наказанието за Радев предстои...на балотажа, мощно и дружно НЕ за втори мандат...!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  16 Ное 2021 17:52ч.

  аз не гласувах защото не вярвам на никого в неделя пак няма да гласувам и друг път съм писала моите съображения са други 3 морета ам кораби и учения в черно море с иотова не спряха издаването на бълг документи на чужди граждани и срещу инвестиции резултатът го виждаме и още други

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  16 Ное 2021 18:06ч.

  Обстановката се изостри, страстите са нажежени. Случват се някакви тъпи и необмислени неща! Въпреки всичко, останете фокусирани, бъдете реалисти и патриоти, които милеят за този народ. Нищо още не е решено. Разберете и запомнете: Всички вие сте българи, част сте от този народ, друг народ няма да си намерите и трябва да се работи убедено и с любов за решаване и преодоляване на проблемите. Имаме да решаваме един конкретен и прост въпрос: Радев или Герджиков?! Каквото и да се е случило до този момент, каквито и съмнения грозно да ни дълбаят душите, отговорът на този въпрос е ясен и пределно категоричен: Естественият избор е Румен Радев. Някои неща от него не харесвам! Други ме смущават и ме карат да изпитвам съмнение! Това не променя генералната картина. Отговорът между двамата се казва РУМЕН РАДЕВ. Ако утре се окаже, че той ни е предал - ще го посочим ясно и ще излезем с български знамена на площада. Това ще бъде проблем на утрешния ден. Днес има съвсем друг проблем, който има съвсем логичен и ясен отговор! Няма и не може да има друга логика! Вие какво бихте предложили насреща?! Да гласувам за човек, който е пристанал на корупционерската и криминална пасмина? НЕВЪЗМОЖНО! Да гласувам за човек, който е откликнал на поканата на лицето Борисов? НЕВЪЗМОЖНО! Да гласувам за човек, който има опасност да бъде избран с намесата на турската държава в Истанбул, Измир и Чорлу? НЕВЪЗМОЖНО! Има и други, но умишлено спирам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенсионер

  16 Ное 2021 18:18ч.

  БСП пак предаде четата, както винаги! Нещастници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова ще остане лидер на конгреса, а Радев ще спечели

  16 Ное 2021 18:28ч.

  ползата е че картите ще са свалени, също и илюзиите за тези които са ги имали. Нинова пред БТВ сподели как Радев ги включвал в партиите на статуквото само защото бяха в НС, а после призова за борба срещу партиите. За Триморието му не спомена, нито за зеления сертификат или СМ но то е ясно за всички. Скрита лимонка е Радев. За него не съм и няма да гласувам, но само с избори не става, трябва да се протестира срещу всички посегателства върху свободата и пренебрегването на народните интереси за угода на външни сили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 16 Ное 2021 20:15ч.

  Нинова мълчала защото трябвало да каже истината…Айде бе на нея това й е не възможно по рождение.Тя не може друго освен да ЛЪЖЕ!!!Не я е срам.Да се маха и да остави честни и млади хора да ръководят БСП защото на следващите избори БСП ще е под чертата.А там е нейното място,като гробокопач на партията.Вън сега и веднага!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя филм не го ли гледахме вече?

  16 Ное 2021 20:17ч.

  Според устава на БСП подадената днес от мен оставка трябва да бъде констатирана от конгрес, тъй като съм пряко избрана от членовете на БСП. До провеждането на конгреса и констатирането на оставката съм председател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълна лудница , предатели от всякъде. Обстанвка -- фронтова !

  16 Ное 2021 21:14ч.

  Хера добре подреди Корнела !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорът между двамата се казва РУМЕН РАДЕВ. Ако утре се окаже, че той ни е предал

  16 Ное 2021 23:33ч.

  ще е късно. Така че умната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  17 Ное 2021 1:04ч.

  Отлага за да може да договори някакво участие в правителството и да го обяви за личен успех. После ще си оттегли оставката. Виси на косъм, но не се пуска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  17 Ное 2021 1:07ч.

  Само не разбрах - зеленото чорапче с перка натовски генерал ли е или човек на Решетников?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор на 16.11.2021 в 13:21

  17 Ное 2021 8:33ч.

  Верно ли мислите, че Нинова не разбира какво прави ? Нинова съвсем не е глупава жена, тя учавства в театъра осъзнато и изпълнява своята роля съвсем по сценария ! Влага и известна доза артистичност, мнозина се "вързват" да й вярват, други й се смеят - това не е важно. Важен е крайният резултат ! А той е че голяма част от червения електорат гласува за Подмяната ! ... Нинова има сложна, направо нерешима задача като лидер на партия, чийто електорат е ляв и предимно русофилски. Тя хем трябва да обслужва глобализма-сатанизма, който в момента е ултрадесен /либералфашистки/ и регионално русофобски , хем трябва да запази лице пред електората. Да се омеси вода с олио, не става. Резултатът от това е 10 % за БСП , и ако този курс на Столетницата се запази, а той по всичко личи ще се запази, на следващите избори БСП наистина отива под чертата... А може би това е осъзната мисия на Нинова ? CANCEL културата , пренесена в партийната политика... ? Ха-ха-ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 17 Ное 2021 10:12ч.

  Абсолютно сте прав.Нинова е гьонсурат и нищо не й минава през сърцето.При всички ситуации изражението й е едно и също.Нахална до безумие и вредна не само за БСП,а за България.Ако ПП и не само продължават да говорят с провалени политици ги чака тяхната съдба.Осъзнаваите се и вие настояваите за разговори с честни и почтенни хора.Не го ли направите значи сте,като тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  17 Ное 2021 10:40ч.

  Кои са думите и действията на Радев за поискана от него оставка на Нинова? Не мога да видя и намеря такива. Ако има, публикувайте ги. Думите на Кутев са негово лично мнение и е несериозно те да се приписват и на Президента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко, че

  17 Ное 2021 10:54ч.

  К.Нинова с тази аргументация на своята оставка подтвърждава своето политическо и мирогледно късогледство, като лидер на такава Партия. Нали на Позитано лично тя покани освен Р.Радев и Херо Мустафа. Да се плаче на нея какво не е свършила от поръките на тази успешна Посланичка.... А моделът "Станете вие да седнем ние" вече не работи. ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • таня

  17 Ное 2021 14:47ч.

  Посланието на избирателите към партиите от предишните два парламента е много ясно. Хората искат работещо правителство, първо и второ да има правосъдие и справедливост. Всичко останало е второстепенно. Сръдни, оставки не са на дневен ред. Егати детската градина, седнете си на задниците и свършете работата за която народа Ви е пратил в парламента. Ама Кутев ме обиди и ми поиска оставка? Какво като Кутев ти е поискал оставка, той е само един представител на БСП. 250 х.човека стоят зад теб и те искат да си свършите работата. Ето за това харесваме Петков и Василев, говорят по същество и за работата, която им предстой да свършат. Стига интриги, стига игрички, стига самосъжаление, няма време за това, гледаме го вече половин години, от сорта "вземи си куклите, върни си ми парцалките"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петков и Василев нямат партия, засега само добри намерения, дано не водят към ада

  17 Ное 2021 16:36ч.

  а БСП е единствената истинска партия в България, другите са групи по интереси и както са се появили, така и изчезват, включително отцепилите се от БСП. Нинова направи много и разби статуквото в БСП, въведе брой мандати за престой в парламента, пряк избор на председател и причие. Естествено спечели си и врагове, но "Който го е страх от мечки не ходи в гората". Нормално е да я атакуват, но не е нормално Радев да събира недоволните от нея при себе си, даже сложи Кутев за говорител на служебното правителство. Затова сега обкръжението му атакува Нинова, използва след изборната ситуация макар всички партии да загубиха гласове от ПП. Радев си присвои правото да решава кой е статукво, кой не, сякаш е някакъв потенциал в политическия живот. Лесно е някой да те лансира, лесно е да направиш нова партийка като Костадинов, трудно е да се пребориш със статуквото, както в БСП, така и в България. Радев също се подхлъзна от властта си да подслонява и изпира старото статукво в ново за да бъдат негови хора. Какво ново всъщност предлага той? Същите ганювски номера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи