Контрера, ВМРО: „Промяната“ опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

Контрера, ВМРО: „Промяната“ опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

Карлос Контрера: Това е престъпление срещу децата на България!

„Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти един от ключовите проекти в здравеопазването и иновациите“! Това написа в профила си във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера.

„Изграждането на Националния център за лъчелечение с протонна терапия, с фокус върху лечението на деца, беше Компонент 2 от Инвестиция „Модернизиране на болничните заведения“ от Плана за възстановяване и устойчивост с общ бюджет от 349 127 763 лв. без ДДС (418 953 315 лв. с ДДС)“, дава още подробности той.

Ето и подробности:

Това лечение е от съществено значение за продължителността и качеството на живот на пациентите и е особено ефективно и щадящо при деца.

Най-голяма полза от протонната терапия биха имали деца с онкологични заболявания на всички органи и системи, при които очакваме пълно излекуване. Освен това протонната терапия е от изключително значение и за възрастни, при които туморът е в непосредствена близост до важни критични органи, като сърце, бял дроб, главен мозък, бъбреци. Тази форма на лечение е най-подходяща и за пациенти с рецидивиращи туморни образувания.

Според първоначалните изчисления времето, което е необходимо за изграждането на Протонен център е 3 години. Това е една дългосрочна инвестиция в полза на обществото, животът на подобна технология е 20-30 години. От особено значение е изборът на подходящ терен за изграждането на Центъра. Необходим е преглед на инженерогеоложките и хидрогеоложките условия на различни терени и анализ на геотехническите условия за фундиране на съоръжението - протонен ускорител, който следва да бъде фундиран на дълбочина около 25 метра под земната повърхност. Обсъждани са възможности за изграждане в София, Варна, Бургас, Пловдив.

За лечението:

Протонната терапия е най-съвременната форма на лъчелечение, която дава възможност на лекарите да се „прицелят“ много точно в тумора, като при това опазват здравите тъкани и органи от лъчево натоварване.

За нуждите:

Изграждането на такъв Център е шанс страната ни да стане лидер на Балканите в лечението на онкоболни с протонна терапия.

Според експерти най-малко 600 българи годишно се нуждаят от протонна терапия. Това число обаче е сформирано на база пациентите, които се лекуват в чужбина в такива центрове, като лечението им се покрива от Националната здравноосигурителна каса. Извън този брой пациенти са онези, които самофинансират лечението си, както и други, които се лекуват у нас, но с по-малко ефективни терапии.

Важно е да се отбележи, че в Националния център за лъчелечение с протонна терапия ще бъдат лекувани както пациенти от България, така и от страните членки на Европейския съюз.

Цената на протонотерапията е унифицирана във всички страни от ЕС. Тя е около 29 000 евро. Сега лечението на българските граждани в чужбина, където има такива центрове, се покрива от Националната здравноосигурителна каса. Особеното е, че съпътстващите разходи за път, наем на квартира и т.н. остават за сметка на пациента.

Следва да се формира цена за клинична пътека лечение с протони.

За ползите:

Освен това с реализирането на проекта ще се подкрепи изпълнението на няколко от специфичните препоръки към Република България за сектор „Здравеопазване“, както следва:

- ще се подобри достъпът до високоспециализирана медицинска помощ за цялото население, което напълно попада в обхвата на специфичната препоръка за повишаване на достъпността и капацитета на здравната система в страната;

- ще се предоставят нови за страната и иновативни за региона медицински услуги, което също допринася за повишаване на достъпността и капацитета на здравната система в страната от една страна, а също така ще окаже благоприятно въздействие върху мотивацията и желанието на медицинските специалисти да остават на работа в страната, с което ще се подпомогне изпълнението на другата специфична препоръка към България - а именно - за мерки за задържане на медицинските специалисти и повишаване на мотивираността им за работа тук;

- ще се намалят в значителна степен пътуванията в чужбина на пациенти с онкологични заболявания, изискващи такъв тип медицинско обслужване. Това от своя страна ще доведе до намаление както на разходите на НЗОК, така и на гражданите по отношение на доплащането за ползване на здравни услуги (out of pocket payments), което е друга специфична препоръка към страната.

Изпуснали сме момента за внасяне по ПВУ през ноември 2023 г. Тогавашният здравен министър Хинков не е внесъл проекта, нищо че сме имали предварително одобрение за подобна мярка. Защо - ще търсим отговорите тепърва. Парадоксално е, че уж ПП-ДБ са носителите на промяната и апологети на иновациите и модернизациите, а опропастяват точно иновативни мерки и решения.

След като изпуснахме възможността по ПВУ, единствен шанс да изградим такъв център е чрез национално финансиране. Това означава, че час по-скоро държавата трябва да вземе решение и да възложи поне определяне на терен и изготвяне на проект.

 

 

 

Коментари

 • Тихомир Томов

  12 Апр 2024 15:42ч.

  Пак призовавам Румен Радев да каже КОЙ го предложи на Нинова и КОЙ му даде Кирчо и Асенчо за министри !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман бе, още ли не си разбрал

  12 Апр 2024 18:52ч.

  Демокрацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  12 Апр 2024 16:30ч.

  А докато се гушкахте с Господаря на чекмеджето си мълчахте, нали? Неутронна терапия? Ами не, лан-лан-лани крадене със задниците. http://old.duma.bg/2009/0409/210409/obshtestvo/ob-6.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умен

  12 Апр 2024 16:42ч.

  Стига с тая Контрера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неон фитрилски

  12 Апр 2024 17:20ч.

  замириса на избори и Контрерите се активизираха - и Шкембе Воевода изплува от помийната яма, очаквам и косматия пушещ евродепутат да му чуем гласеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  12 Апр 2024 18:29ч.

  Yellowdixi, ти някакъв биоробот ли си? Че нямаш деца е явно. Не стига, че всякакви гнилочи се катерят политически на гърба на болните деца, че и да пробутваш точно под тази статия боклуците си е малко без мяра. Предложи ги на мъжа на Габриелова, дето сега ще ликвидира и птицевъдството в Хасковско. Че малко му беше да ликвидира животновъдството в Странджа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи