Контрера: В държавата има пандемия от кърлежи. Настояваме МЗ да свика кризисен щаб

Контрера: В държавата има пандемия от кърлежи.  Настояваме МЗ да свика кризисен щаб

От месеци зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера сигнализира, че тревните площи в София не се обработват срещу кърлежи. Това правят и другите съветници на Организацията в страната. Резултат обаче няма. Свидетели сме на бум на кърлежи и ухапвания на деца и домашни любимци, а общините и здравните власти не правят нужното за справяне със ситуацията.

Ето защо днес Карлос Контрера подготви сигнал до Министерството на здравеопазването с настояване служебният министър д-р Галя Кондева да свика кризисен щаб с участието на експерти от РЗИ, паразитолози, биолози, инфекционисти и представители на Медицинския университет за набелязване на спешни мерки и план за действие.

За кризисната ситуация и настояванията към МЗ Контрера съобщи в страницата си във Фейсбук.

Ето и пълния текст:

От ВМРО внасяме сигнал до министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева за вземане на спешни мерки във връзка с популацията на кърлежите и повишената опасност от пренасяне на инфекции от кръвосмучещите.

От месец общински съветници от ВМРО в цялата страна предупреждават, че обработките срещу кърлежи се забавиха тази година, което доведе до бум в популацията. Изключително притеснителни са оповестените данни от Националния център по заразни и паразитни болести за двойно увеличение спрямо 2023 г. на случаите на Лаймска болест.

В София още в началото на март ВМРО сезира общината, че се изпуска моментът за първоначална обработка на тревните площи, парковете, междублоковите пространства срещу кърлежи. ВМРО – Варна настоява за оставки в общинската администрация и санкциониране на отговорните за двойно по-високия ръст на ухапаните от кърлежи. „Належащо е да бъде актуализиран графика на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация – Варна“, което трябва да форсира обработката и третирането на зелените площи, като приоритизира своята дейност към местата, където има струпване на множество хора. Здравето на варненци не може да бъде излагано на риск, заради ниски нива на компетентност и невъзможност да бъдат посрещнати адекватно промените на времето. Динамичните условия и бездействията на администрацията задължава да бъде потърсена отговорност от лицата, които отговарят за този вид дейност!“, се казва в позиция на варненската структура на ВМРО.

Продължаваме да получаваме притеснителни данни за ухапани от кърлежи, включително деца.

Обръщаме се към министъра на здравеопазването с настояване да бъде свикан кризисен щаб към МЗ с участието на експерти от РЗИ, паразитолози, биолози, инфекционисти и представители на Медицинския университет за набелязване на спешни мерки и план за действие.

За съжаление през тази година общините поголовно подцениха ситуацията, създадоха се предпоставки за бум на популацията на кърлежи, а очакваните по-влажни дни в следващите седмици само ще спомогнат за задълбочаване на проблема. Необходимо е министерството на здравеопазването и РЗИ да засилят контрола и проверките не просто дали е обработвано, а пазени ли са базовите правила за дезинсекция, в т.ч. правилно ли се прилагат препаратите.

От ВМРО се опасяване, че на някои места обработките са по документи, проформа, което повишава здравния риск за населението.

Предлагаме създаване на кризисен щаб от експерти, защото е необходимо да се вземат бързи мерки. Проф. Тодор Кантарджиев също изрази опасения, че ситуацията е изпусната.

Държавата трябва да се намеси решително, защото очевидно от безхаберие или некомпетентност, липса на елементарна организация общините не се справят особено добре с пръскането срещу кърлежи. За съжаление, ако тенденцията се запази, ще имаме бум на предаваните инфекции от кръвосмучещи, защото е видно, че регистрираните случаи на Лаймска болест се увеличават двойно и тройно в някои общини като Варна и София, а кърлежите пренасят и други опасни заболявания като Марсилска треска, Ку треска и Кримска хеморагична треска.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Ало, Дачков

    13 Апр 2024 12:46ч.

    Хубаво препечатвате с копи-пейст от vmro.bg, но е добре и да четете текста. Никъде няма "пандемия" освен в заглавието. В текста се говори за "кризисна ситуация". Знаете, че дори и с променената дефиниция за "пандемия" сте в нарушение на НК. Да подавам ли сигнал, че vmro.bg и glasove.com всяват паника (член 326, ал. 1 от НК)?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    13 Апр 2024 13:33ч.

    Първо, в статията на "Гласове", видимо (удебелено и в син цвят) са сложени линкове (хипервръзки) към първоизточника на информацията - и към сайта на ВМРО, и към публикацията на Карлос Контрера във Фейсбук профила му! Второ, в НК няма такъв термин "всяване на паника". Има "Който създаде смут и страх в населението..." (Чл. 108а). Трето, в чл. 326 изрично е посочено, че става дума само за "неверни" или "заблуждаващи" сигнали! А в случая категорично има "вярна" информация! Даже преди ден бившият директор на НЦЗПБ, проф. Тодор Кантарджиев, както е упоменато и в статията по-горе, критикува точно за същото. Повечето медии отразиха тревогата му, чрез подобни гръмки заглавия - "Проф. Кантарджиев бие тревога: Страшна напаст ще ни превземе, вземете мерки!". Четвърто, в журналистиката подобна "драматизация" е обичайна, дори допустима, когато информацията се основава на истината (факти). Има даже съдебни решения в полза на журналисти, които са си позволили да "драматизират" истината. Заключение - вие, естествено, въпреки че сте напълно наясно, че публикациите на ВМРО и "Гласове" са "фактически верни", можете да подадете сигнал до съответните органи. Но тогава ще извършите "престъпление против правосъдието" и ще попаднете под ударите на чл. 286 ал. 1 - "Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, Коньов

    13 Апр 2024 15:12ч.

    За какви верни данни става дума. В заглавието е използвана думата "пандемия". Кучето ми е стресирано и отказва да излиза навън след като видСамо СЗО има правото да обяви дадена "епидемия" за "пандемия". В случая даже и не говорим за "епидемия"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, Коньов

    13 Апр 2024 15:22ч.

    За какви верни данни и факти става дума. В заглавието е използвана думата "пандемия". Кучето ми е стресирано и отказва да излиза навън след като видя заглавието. Какво остава за старите хора. Само СЗО има правото да обяви дадена "епидемия" за "пандемия". В случая даже и не говорим за "епидемия", а за възможна критична ситуация. Къде са фактите, числата. ..."двойно увеличение спрямо 2023 г. на случаите на Лаймска болест" нищо не значи, може да са от 1 към 2. В дефинициите за пандемия и епидемия има процент заболели и къде видяхте заразния елемент. Това, че някой има Лаймска болест не го прави заразен. Така, че спрете да мислите като Кон с капаци, а анализирайте информацията. И така каква е ситуацията: "пандемия, "епидемия", "критична ситуация", "страшна напаст"? Нека да информираме хората обективно. За мен "драматизиращи" статии, в които няма никакви факти като брой заразени, брой заболели, брой развили неблагоприятни последствия е точно това: "създаде смут и страх в населението"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    13 Апр 2024 15:32ч.

    Кажете това на проф. Тодор Кантарджиев, който застава с името си, за разлика от вас, зад твърдението, че проблемът е реален! А вие, щом искате, си затваряйте очите пред грозната истина. Упоритото ви желание пък да извършите "престъпление против правосъдието", набедявайки някого в "създаване на смут и страх", говори достатъчно за вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, Коньов

    13 Апр 2024 15:44ч.

    Не знам дали освен "препарираните" има някой друг в тази държава, който вече да приема насериозно проф. Тодор Кантарджиев. Той се "доказа" по време на предишната "пандемия". Аз познавам хора, които започват да пият антибиотик от първия ден след всяко ухапване от кърлеж. И така няклоко пъти от пролетта до есента, пръскат се против кърлежи преди всяко излизане навън в този период. Кой според Вас е виновен, че всяка половин година са в състояние на "смут и страх"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    13 Апр 2024 18:23ч.

    Не съм специалист, но бих каза, че вината е у тях. "При хората с по-лабилна психика, напрегнатото всекидневие може да отключи психично разстройство." "Тревожността е интензивно (лично) чувство на напрежение и страх, което води до изкривяване на реалистичната оценка към заплаха, както и собствените възможности за справяне с нея". Но подобни (тревожни) разстройства се лекуват с психотерапия, а не с прехвърлянето на вината за собствените проблеми върху другите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Апр 2024 15:23ч.

    Епидемиите предизвикани от пиявици , хиени и други европроизводни, доведоха Родината до колапс !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    13 Апр 2024 18:17ч.

    Тъй, тъй. Сега кърлежите. Да бе попрочел малко но не би. За кърлежите и други твари отговарят от РЗИ, ако са в обществено достъпни зони. Имат си календар и упражняват контрол върху местната власт дали го спазва. И аман от леваци! Телефон четата https://www.mh.government.bg/bg/ministerstvo/vtorostepenni-razporediteli/regionalni-zdravni-inspektsii/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    13 Апр 2024 18:52ч.

    Първо, вие да бяхте "попрочели малко" информацията в официалния сайт на Столична община, където изрично е упоменато кой отговаря за "пръскането срещу кърлежи" - "Общински зелени площи се обработват по възлагане от Столичната община и се контролират от дирекция „Зелена система“ или районните администрации!" РЗИ не пръска срещу нищо, а извършва последващия контрол. Второ, вие да бяхте "попрочели малко" публикацията, вниквайки в същността на проблема, който е, че "календарът" или по-точно "графикът" за обработка, който също е публикуван в сайта на общината, не е спазен! В София, съгласно приетия "График за провеждане на мероприятие по контрол на кърлежите", обработката трябваше да започне на 25.03.2024 г. и да приключи на 10.04.2024 г., но не е звършена! Затова е и този публичен "сигнал" към институциите, сред които Министерството на здравеопазването и РЗИ. https://www.sofia.bg/parks-and-gardens

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    13 Апр 2024 19:20ч.

    Г-н Коньов, тук не сме в МЗ. Сам сте написали, че "РЗИ не пръска срещу нищо, а извършва последващия контрол." Щом сроковете не спазени трябва да се подаде Сигнал, а не Вие да ги оправдавате тука. И ако сте от София можехте да го направите и Вие-като гражданин. А не да си чешем езиците тука кой от държавната администрация не си е свършил работата. А пък да наливам вода в мелницата на пол-ски партии няма да стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паника и паника

    13 Апр 2024 20:25ч.

    Където ходят животни, по тревни площи и ливади, има и кърлежи. По принцип не всяко "сдобиване" с кърлеж води до смъртоносна болест. Ухапване от змия е далеч по-опасно. Разбира се, Лаймска болест не е шега работа, мисля единият от артистите в Тоника СВ се спомина дори, поради късно поставена диагноза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи