Комисията за защита на личните данни: Продажбата на "Школо" не дава повод за напрежение

Комисията за защита на личните данни: Продажбата на "Школо" не дава повод за напрежение

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Продажбата на "Школо" на английска компания не води до промяна на администраторите, които обработват личните данни в платформата, съобщават от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Дружеството остава същото, но с променен собственик и това не е повод за разпространение на фалшиви новини, създаване на напрежение сред големи групи в обществото, подчертават от комисията.

Цялото съобщение на комисията:

Във връзка със създалото се обществено напрежение по повод продажбата на „Школо” ЕООД на английска компания за образователен софтуер, КЗЛД информира за следното:

• Промяната в собствеността на капитала на едно търговско дружество със седалище на територията на Република България, учредено и регистрирано по българското законодателство, не засяга ангажиментите му за защита на личните данни, които то обработва в качеството му на администратор и/или обработващ, както преди промяната, така и след нея.

• Промяната в собствеността на капитала на „Школо” ЕООД не води до промяна на неговата правосубектност, което от своя страна не се отразява върху действащите договори с образователните институции, касаещи обработването на лични данни (на практика това е същото дружество, но с променен собственик). Тази промяна не води и до промяна на самия администратор и/или обработващ лични данни, което не променя и страните по споразуменията между „Школо” ЕООД и образователните институции. Прехвърлянето на собствеността на капитала на дружеството не налага уведомяване на контрагентите му по повод обработваните от него лични данни, включително относно съдържанието на споразуменията и другите изисквания по чл. 28 от Регламент (ЕС) 2016/679. 

• Законодателството за защита на личните данни не изисква разрешение за промяна на собствеността на капитала на дружеството (администратор/обработващ лични данни) нито от КЗЛД, нито от неговите контрагенти – в случая, образователни институции.

• Във връзка с опасенията за предоставяне на лични данни във Великобритания, следва да се има предвид, че по силата на действащото Решение на Европейската комисия от 28.6.2021 година съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета относно адекватното ниво на защита на личните данни от страна на Обединеното кралство се осигурява режим на свободно движение на лични данни от ЕС към Великобритания, при който обаче се спазват всички изисквания на Регламент  (ЕС) 2016/679.

• Настъпилите промени не следва да стават повод за разпространение на фалшиви новини, създаване на напрежение сред големи групи в обществото, включително извличането на различни ползи от недобросъвестни лица, целящи допълнително въвеждане в заблуда и погрешно насочване на общественото мнение.

• Независимо от горното, КЗЛД стартира проверка по случая, за резултатите от която ще предостави допълнителна информация.     

Източник: "Труд"

 

 

 

 

Коментари

  • хахаха

    18 Яну 2024 19:05ч.

    Личните данни пиши ги бегали. Както на времето фейсбук уверяваше потребителите....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Яну 2024 19:13ч.

    Аз се изтрих, ич ми не дреме кой какво ми говори...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Яну 2024 19:13ч.

    Подавайте жалби срещу фирмата продала ви данните на друга държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прости хора сте рубладжиите

    18 Яну 2024 19:28ч.

    То затова сте и рубладжии. Едни програмисти са създали школо, продали са го и са вложили парите другаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Яну 2024 20:08ч.

    Ти си прост, щом са ни продали личните данни, сега ще имат с какво да плащат обезщетения... пък нека не е имало клауза за непродаване ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прости хора сте рубладжиите

    18 Яну 2024 20:36ч.

    Какви лични данни, бе копейка ? На Иванчо тройката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Яну 2024 21:08ч.

    Личи си, че си дърт… освен на децата и на родителите данните са там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • просто били рубладжиите, но. ти нищо не разбираш от лични данни

    18 Яну 2024 21:18ч.

    Фураж сте за бизнеса, гола вода. Като наричаш другите прости, себе си описваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простият си ти

    18 Яну 2024 21:23ч.

    Там освен тройката на иванчо, има е ЕГН. Освен това утре, когато Иванчо си търси работа, ще знаят всичко за него, какъв ученик е бил, бягал ли е от час, какви провинения е имал, кои са родителите му, братята и сестрите му и това ще е от решаващо значение за бъдещето му. Аман от наивници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    18 Яну 2024 23:14ч.

    Последиците от тази продажба са дори непредвидими. Например - здравна информация за децата като отсъствия по болест, каква е болестта и т.н.Адресите домашни на децата - помислете само как би послужила на извратеняците. Подкупните кретени политици продадоха и децата ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пинчо

    19 Яну 2024 1:35ч.

    Купиха всички български платформи...вибокси, замунди....нищо не е като преди. В България няма свободен интернет. Български имейл никога....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кфкф

    19 Яну 2024 1:37ч.

    Идеята им е да извратят всичко....отворете вбокс и ще видите само трансджендър и....преди това беше българска платформа за видео споделяне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    19 Яну 2024 8:54ч.

    Казват че вкокса е изтрит от собстеника нет.инфо& https://www.dnevnik.bg/biznes/2024/01/17/4576965_vbox7_iztri_vsichki_videa_na_potrebiteli/?ref=home_NaiNovoto

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Яну 2024 9:29ч.

    Училищата имат пълна информация за детето, родителите, местоработата им, телефонните им номера, медицинска информация /ваксини и пр./!!! Чудесна схема за източване на данни и КЗЛД ти казва, че нищо особено не е станало?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    19 Яну 2024 10:19ч.

    Здравното оцифровано досие днес е като Солунската митница за бае ти Ганя. Достъп до него на хората от таен двойногражданствен милиционерски произход създава множество възможности за гешефти и кярове, свързани с изнудване на децата и родителите им, както и със скалъпване/режисиране на удобни за изкярване събития спрямо тях. Опасни са, междупрочем, и множеството подобни платформи, стопанисвани от такива сили, контролиращи постъпващата научна продукция в академичната сфера. Там пък ще влияят на кариерата ти, събирайки данни за насоката на публикациите ти и дали са политкоректни (специално в хуманитарните и обществени науки).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи