КНСБ: Има възможност за 20% увеличение на заплатите

КНСБ: Има възможност за 20% увеличение на заплатите
Анализите на КНСБ показват, че има възможност за 20 процента увеличение на заплатите на българските работници. Това заяви във Варна председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи, че в организацията са добре запознати с нагласите на работещите българи и техните основни проблеми са два – бедността и ниските доходи.
<p>&bdquo;Нашите анализи показват, че според развитието си към момента българската икономика вече има възможност и потенциал да генерира по-високи доходи. Основен проблем в тази насока е и по-справедливото разпределение на доходите на работещите&rdquo;, посочи Пламен Димитров, съобщава &quot;Фокус&quot;.</p> <p>Според синдикалния лидер е необходима промяна на законовата рамка, за да се решат всички тези проблеми.</p> <p>&bdquo;Нужно е и да се гарантира справедливостта чрез законови механизми в размера и разпределението на доходите на работещите хора&rdquo;, категоричен беше Димитров. Той допълни, че в това отношение проблемни са най-вече малките частни фирми, които дори не познават добре законодателната уредба в областта на трудовите правоотношения и нарушават често закона дори без да предполагат.</p> <p>Пламен Димитров допълни, че КНСБ ще настоява законово да се уреди въпроса по отношение на заплата &ndash; доход на работника. &bdquo;Ние искаме съотношението заплата &ndash; бонуси да бъде 80 към 20. По този начин правата на работника ще бъдат по-добре защитени. Ако един работник има 400 лв. заплата, но доходът му с бонусите е около 800 лв., се гледа заплатата, а тя е по-ниска, което пречи в трудовоправните отношения&rdquo;, добави Димитров.</p>

Коментари

  • как

    04 Апр 2014 1:07ч.

    \&quot;Анализите на КНСБ показват, че има възможност за 20 процента увеличение на заплатите на българските работници.\&quot; Това обикновено става по два начина - чрез продължителна национална стачка или след като държавата увеличи заплатите на държавните чиновници, при което и бизнесът да я последва (като в Гърция пред икризата).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи