Китай заяви готовност да работи с Русия за развитие на многополюсен свят

Китай заяви готовност да работи с Русия за развитие на многополюсен свят

Китайският външен министър Ван И

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Пекин възнамерява да работи с Москва и други съмишленици за развитието на многополюсен свят. Китайският външен министър Ван И заяви това във вторник на среща с руския външен министър Сергей Лавров в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бали.

"Китай е готов да работи заедно с Русия и други страни съмишленици, за да насърчи силно развитието на многополюсен свят, да подкрепи решително демократизацията на международните отношения и да защити международната система с ООН в нейното ядро", цитира думите на министъра уебсайтът на китайското външно министерство.

Ръководителят на министерството също така заяви, че Пекин приветства връщането на Русия към споразумението за транспортиране на зърно през Черно море. "Радваме се, че Русия даде знак за диалог и се съгласи да възобнови изпълнението на споразумението за транспортиране на зърно по Черно море", заяви Ван И.

На 2 ноември руското министерство на отбраната заяви, че Русия се връща към участие в сделката за зърно, след като получи писмени гаранции от Украйна да не използва зърнения коридор за водене на военни действия срещу Москва. Министерството подчертава, че украинската страна е уверила, че "морският хуманитарен коридор ще се използва само в съответствие с разпоредбите на Черноморската инициатива и свързаната с нея разпоредба за Съвместния координационен център".

Ван И също така увери, че Пекин ще продължи да поддържа обективна и справедлива позиция по конфликта в Украйна. В изявление, публикувано от китайското външно министерство, се казва, че министрите са обменили мнения по въпроса за Украйна. "Китай ще продължи да поддържа обективна и безпристрастна позиция и да играе конструктивна роля в улесняването на мирните преговори", се казва в уебсайта на министерството.

Според дипломата Китай смята позицията на Русия за недопустимост на ядрената война за разумна и отговорна. "Китай обърна внимание на факта, че Русия неотдавна потвърди заявената си позиция, че ядрената война е невъзможна и неприемлива, като това е рационалната и отговорна позиция на Русия", заяви Ван И.

На 1 август руският президент Владимир Путин в приветствието си към участниците и гостите на Десетата конференция за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядреното оръжие заяви, че в една ядрена война не може да има победители и че такава конфронтация не бива да се разпалва.

На 9 ноември по време на заседанието на Общото събрание на ООН, посветено на доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за 2022 г., Александър Шевченко от руската делегация отбеляза, че руската ядрена доктрина има чисто отбранителен характер и не позволява разширително тълкуване.


Източник: ТАСС

 

 

 

 

Коментари

  • Свят, в който САЩ ще са само регионална сила без глобални възможности

    15 Ное 2022 18:54ч.

    И свят, в който ЕС и ОТАН са само кошмарен спомен от американското робство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разкарай се до Мариопул

    15 Ное 2022 19:31ч.

    За да видиш тоя свят. С еднопосочен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тц. Ще се разходя до Берлин, след като всичко свърши. Следващото му превземане от братушките ще им е за четвърти път

    15 Ное 2022 20:53ч.

    И там ще се порадвам на края на европейската "демокрация".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    16 Ное 2022 0:25ч.

    Ако преди това не го превземат източните германци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    15 Ное 2022 19:32ч.

    Лавров се е изсулил ден по рано от срещата на Г 20. Зеленски се обърнал към Г 19 в речта си. Жалка руска кочина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що лъжеш. Лавров коментира по руските телевизии как са били принудени да слушат наркоманските бълнувания на укропитека цели 20 минути на запис

    15 Ное 2022 20:57ч.

    При все, че дрогата не е никакъв на Г-20, а на представителите на страните-членове са били отпускани едва по три минути по регламент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    16 Ное 2022 1:06ч.

    Един колега от форума правилно те нарече "проститутка на повикване". Ходи да си ръсиш кухите клишета на сайта на Дневник. Тук не си желан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдаващ

    15 Ное 2022 20:32ч.

    Китай говори за двуполюсен свят. Разликата е съществена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И на теб ти се ще да вярваш, че поне за единия полюс ФАЩ имат служебен абонамент?

    15 Ное 2022 20:59ч.

    Уишфул тинкинг, както се казва по англоезически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    15 Ное 2022 21:20ч.

    Матушката им и тя е в единия полюс. Под формата на въшка на челото на Китай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    16 Ное 2022 1:10ч.

    Ти по-добре мисли за себе си, че ще свършат грантовете от Козяк. Но продажниците като тебе вероятно ще се наредят на опашката за юани. За хора без съвест като тебе е важно да служат на господаря, не е важно кой е той.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    16 Ное 2022 1:11ч.

    Написаното се отнася за Мужик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи