Китай публикува инициатива за глобална сигурност

Китай публикува инициатива за глобална сигурност

Китай публикува днес концепция за инициатива за глобална сигурност (ИГС), текстът на която беше разпространен от агенция Синхуа. Публикуваната днес концепция съдържа шест ключови принципа за глобална сигурност. Освен това Китай очерта 20 приоритетни области за международно сътрудничество в областта на глобалната сигурност.

Международната общност като цяло трябва да се стреми към поддържането на световния мир и сигурност и насърчаването на глобалното развитие и просперитет, се казва в документа.

Отбелязва се, че инициативата има за цел да реши основните проблеми на международните конфликти, да подобри управлението на глобалната сигурност и да насърчи съвместните международни усилия за осигуряване на по-голяма стабилност и сигурност в една нестабилна и променяща се епоха, за да се насърчат трайният мир и глобалното развитие.

Китайският президент Си Цзинпин, говорейки при откриването на Азиатския форум в Боао (BAF) през април миналата година, посочи необходимостта от инициатива за глобалната сигурност.

Публикуваната днес концепция съдържа шест ключови принципа за глобална сигурност. Освен това Китай очерта 20 приоритетни области за международно сътрудничество в областта на глобалната сигурност.

Първият принцип се отнася до необходимостта от визия за обща, всеобхватна, съвместна и устойчива сигурност, по-конкретно зачитане и гарантиране на сигурността на всяка страна, насърчаване на сътрудничеството, гарантиране на сигурността чрез политически диалог и мирни преговори. Посочва се, че още през 2014 г.  Си Цзинпин инициира нова визия за обща, всеобхватна, съвместна и устойчива сигурност, която беше широко призната и подкрепена от международната общност.

Вторият принцип посочва, че следва да се поддържа ангажимент за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави. В документа пише, че всички държави, големи или малки, силни или слаби, богати или бедни, са равноправни членове на международната общност. Техният суверенитет и правото им да избират собствена социална система и път на развитие трябва да бъдат зачитани. Намесата във вътрешните им работи е неприемлива.

Третият принцип изтъква необходимостта да се запази ангажираността към целите и принципите на Устава на ООН. Китай призовава всички страни да възприемат многостранен подход, да поддържат международна система с централна роля на ООН. В документа се посочва също, че манталитетът на Студената война, едностранчивостта, блоковата конфронтация и хегемонизмът противоречат на духа на Устава на ООН и следва да бъдат отхвърлени.

Четвъртият принцип е да се вземат на сериозно легитимните опасения за сигурността на всички държави. Подчертава се, че сигурността на една страна не трябва да бъде за сметка на сигурността на други. Стремежът на всяка държава към собствената ѝ сигурност трябва да отчита основателните опасения на другите държави за сигурността им.

Петият принцип е да се приеме необходимостта от запазване ангажиментът за мирно разрешаване на различията и споровете между държавите чрез диалог и консултации. Както е посочено в концепцията, войната и санкциите не са основни решения на споровете. Международната общност следва да подкрепя всички усилия, улесняващи мирното уреждане на кризите и да насърчава намиращите се в конфликт страни да изграждат доверие, да разрешават спорове и да укрепват сигурността чрез диалог.

Шестият принцип е поддържането на сигурността както по традиционни, така и по нетрадиционни начини. Подчертава се, че в днешния свят традиционните и нетрадиционните заплахи за сигурността са станали силно взаимосвързани. Китай насърчава всички държави да работят заедно за решаване на регионални спорове и глобални проблеми като тероризма, изменението на климата и кибернетичната и биологичната сигурност.

Също така при принципите на сътрудничество е отбелязано, че Китай  е за твърдо поддържане на консенсуса, че "ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води". Пекин също така е да спазване на съвместното изявление за предотвратяване на ядрената война и избягване на надпреварата във въоръжаването, издадено от лидерите на петте държави, притежаващи ядрено оръжие, през януари 2022 г.

ИГС се спира в детайли на пътищата за постигане на сигурност чрез политически решения на международните и регионални проблемни горещи точки.

Документът призовава към задълбочаване на международното сътрудничество в областта на информационната сигурност. В ИГС е посочено, че Китай е представил Глобалната инициатива за сигурност на данните и призовава за съвместни усилия за формулиране на глобални правила за цифрово управление, които да отразяват волята и да зачитат интересите на всички страни.

Обръща се внимание също така на гарантиране на биосигурността, управлението на изкуствения интелект, прилагането на конвенцията на ООН за борба с транснационалната организирана престъпност.

Документът също така посочва платформите и механизмите за сътрудничество, чрез които да се осъществят амбициозните цели на инициативата.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Благата дума

    21 Фев 2023 14:31ч.

    Красиви думи, добра реторика! Опасявам се, че никой няма да се "върже". Чудесно знаем, че там има специално отношение към времето, към целите, интересите и начините, инструменти и средства, чрез които да реализираме намеренията си. В момента времето работи за Китай и е в негов интерес да прокламира такива идеи, да пръска благи думи. Обратно, западният свят е стигнал до ръба, откъдето нататък в много кратък исторически период ще последва имплозия и разпад, освен ако не намерят отнякъде допълнителен ресурс, който да им осигури време. Факторите и разрезите за наблюдение и оценка на тази инициатива са огромно количество. Умишлено ще изведа само един: демографския. В момента Африка има примерно 1,2 млрд. население. Прогнозата за 2050 г. е 2,5 до 3,0 млрд. За Индия, Пакистан, Бангладеш май и прогнози ги е страх да правят. Погледнете абсурда само на примера на Бангладеш. Територията е само с 20 % по-голяма от България (говоря за сушата), но там живеят 165 млн. човека. 2050 г. поне - 350 млн. Тоест, Китай си прави неговите сметки, като екстраполира разни показатели и съобразява отделни тенденции. А истината е, че на човечеството му "трябва" един тотално нов, глобален културен модел. С преговори и консултации това НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ. Китай определено разчита, че в един недалечен бъдещ момент, зрелият плод сам ще падне в градината на дракона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @освен ако не намерят отнякъде допълнителен ресурс,

    21 Фев 2023 14:45ч.

    демек да опоскат поредната държава в името на демокрасито и правата на ората? да?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глобален корпоративен тоталитаризъм и цифровашки концлагер - не, мерси

    21 Фев 2023 14:46ч.

    Каквото и време да си осигури Западът, то ще е на доизживяване, защото нищо положително и перспективно не може да предложи в глобален план. Изтъркани, изхабени, дешифрирани даже от ония, които им вярваха на глупостите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ккп

    21 Фев 2023 14:55ч.

    Като ви освободи ще цъфнете и върнете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако имате телевизия в Белене, ще видиш колко сме цъфнали или вързали

    21 Фев 2023 15:00ч.

    Освен, ако твоето НПО не ти е заработило смъртна присъда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @освен ако не намерят отнякъде допълнителен ресурс

    21 Фев 2023 15:04ч.

    Нямат сили вече да грабят. Зъбите им са счупени. Освен ако не извият ръцете на държави като Норвегия да им дарят суверенния си резервен фонд за някоя блага кауза. Грететата за какво мислите, че ги отглеждат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Противоречието

    21 Фев 2023 15:01ч.

    Днес и Путин го каза в прав текст: Абсурдно е да си мислят, че могат да победят Русия в една конвенционална война! Категорично вярно и тестът за това е, че и Русия трудно ще победи Украйна (макар и със солиден бек ъп от отан) в конвенционална война. Още по-абсурдно би било твърдението, че Русия ще победи НАТО в конвенционална война и ще завземе територията на САЩ. Това е лудост някаква! Вътрешно съм убеден, че те не се интересуват дори от балтийските тигри. В обозримо бъдеще - хоризонт примерно 20 години абсурдно би било твърдението, че Китай ще победи НАТО в конвенционална война и ще завземе територията на Европа и САЩ. Това е лудост някаква. Въобще не е лудост, обаче, че в рамките на 20 -30 години вече няма да има ЕС, няма да има съединени, а разединени щати, възможно е да няма и РФ. Големите империи се разпадат поради достигане на предел, отвъд които не могат да балансират вътрешните си противоречия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи