Китай е готов да задълбочи отношенията си с Русия на всички нива

Китай е готов да задълбочи отношенията си с Русия на всички нива

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китай е готов да задълбочи отношенията си с Русия на всички нива и опити да бъде блокиран напредъкът на двете страни никога няма да успеят, каза китайският външен министър Ван И, цитиран от Ройтерс.

Ван И е заявил в телефонен разговор със своя руски колега Сергей Лавров, че Китай и Русия имат легитимно право да реализират своя напредък и възраждане, се казва в съобщение, публикувано от китайското министерство на външните работи. "Китайската страна възнамерява да задълбочи контактите си с Русия на всички нива, да насърчава непрекъснатото развитие на китайско-руските отношения и сътрудничеството във всички области, за да донесе още по-големи ползи за двете страни и народи и да осигури стабилност в един нестабилен свят", цитира ведомството думите на китайския министър.

По време на телефонния разговор двамата министри са обсъдили графика на предстоящите контакти на високо равнище, се посочва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС. Лавров и Ван са се споразумели и да засилят координацията по въпросите от дневния ред на Съвета за сигурност на ООН и на Азиатско-тихоокеанския регион. "Министрите обмениха мнения относно предстоящата среща на върха на Г-20 и други международни събития, планирани до края на годината", каза ведомството.

Лавров също така е информирал китайския си колега за хода на специалната военна операция и е благодарил на китайската страна, че подкрепя руската позиция по отношение на Украйна, както и че полага усилия за предотвратяване на провокации с използване на компоненти на оръжия за масово унищожение, съобщи БТА.

Само няколко седмици преди началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари китайският президент Си Цзинпин направи съвместно изявление с руския президент Владимир Путин, в което нарече приятелството между тях "безгранично". Путин съвсем скоро отново затвърди връзките между двете страни в поздравителната си телеграма до Си по повод безпрецедентния му трети мандат като ръководител на Китайската комунистическа партия.

Китай и Русия все по-често съгласуват външните си политики в опозиция на ръководения от САЩ западен световен ред. На фона на неуспехите на Русия в нейната военна кампания обаче, Пекин заема все по-доминираща роля в отношенията, въпреки че в момента Китай се опитва да се справи с отслабването на своята икономика.

 

 

Коментари

  • пьешу

    28 Окт 2022 9:41ч.

    мдам... който разбрал, разбрал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо слънцето изгрява от Изток?

    28 Окт 2022 9:50ч.

    Изтокът умее да съчетава рационалното и благородното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съвсем, но...

    28 Окт 2022 9:54ч.

    във всеки случай по-добре от Запада, който може да крепи благоденствието си единствено за сметка на "джунглата", на "държавите парии", т.е. държавите, несподелящи западните "ценности".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    28 Окт 2022 10:48ч.

    В старческото си слабоумие и вече непокритото с нищо чувство за превъзходство, в стремежа си да не допуснат обединение между Германия и Русия направиха така, че да се случи нещо още по-страшно за тях- обединение между Китай и Русия и това ще бъде краят им на световното господство. Ние както винаги сме на грешната страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надежди говежди

    28 Окт 2022 11:01ч.

    Китай е готов да купува руски нефт и газ на смешни цени, използвайки, че Русия е в поза партер. Преди да я погълне като питон мишка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • надежди, казваш, говежди?

    28 Окт 2022 11:11ч.

    Не, не сме чували! То и лисицата, вървейки зад коча, се надала на яйчице, но! Козяк, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! И, баце, козяшки лебец нема да има днес за тебе! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е краят на англоезическите паразити

    28 Окт 2022 11:53ч.

    Което ще доведе до краят и на слугите им по места. За евроатлантически изказвания в миналото ще се беси в бъдещето. Понеже евроатлантизма е престъпление срещу човечеството без давност за него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На фона на неуспехите на Русия в нейната военна кампания обаче,

    28 Окт 2022 12:12ч.

    тей деб!@ неуспехите на Русия. придобиха 20% нови територии, жертвите са 1 към 8 в тяхна ползва, приключиха с укро-наци-вермахта в края на април/май, разнебитиха целия впк на нацитата, половин Украйна е на тъмно... неуспехи значи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    28 Окт 2022 12:14ч.

    Ударите на Императорите в подкоремието на "златния милиард" ще стават все по осезаеми! Изключителните губят световния престиж и с това възможностите за господство над дребосъка... Неизбежен резултат е новия без хегемонен световен ред!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    28 Окт 2022 13:04ч.

    Открита всестранна взаимоподръжка между Русия и Китай е смъртна присъда за запада. Ресурсно, технологично, географски, демографически и дори идеологически Изтока и Юга имат смазващо предимство. Цуг цванг, "минута е много - няма време", затова запада иска ВОЙНА - СЕГА! Защото утре вече е късно. Лошото за тях е, че не могат да се защитят от ядрен отговор и затова са яростни. ДА ПАЗИМ БЪЛГАРИЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи