Китай: Ако САЩ виждат в нас толкова голяма заплаха, дали имат самочувствието на световна сила

Китай: Ако САЩ виждат в нас толкова голяма заплаха, дали имат самочувствието на световна сила

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китайският външен министър Ван И обвини днес САЩ, че се опитват да потискат Китай, и разкритикува начина, по който Европейския съюз възприема Пекин, предаде ДПА, на която се позова БТА. 

В същото време Ван И заяви, че Китай желае да работи с Русия за насърчаване на нови механизми за сътрудничество и за укрепване на приятелството.

А за Тайван - Пекин неизменно стои на твърда основа. 

"Ние сме решително против всякаква хегемония и сплашване и твърдо отстояваме суверенитета, сигурността и интересите си", подчерта китайският външен министър.

Пресконференцията на Ван И беше проследена с особено внимание, за да се разбере каква е позицията на Китай по някои важни международни въпроси като войната в Украйна, китайско-американските отношения и отношенията между Пекин и Тайван.

Китай и Западът (САЩ и ЕС)

САЩ не са изпълнили обещанията си и са разширили санкциите си срещу Китай, каза Ван И на пресконференция в кулоарите на сесията на Общокитайското събрание на народните представители (ОКСНП).

Министърът се запита дали, ако Вашингтон вижда в Китай толкова голяма заплаха, САЩ имат самочувствието на световна сила.

Вашингтон би трябвало да си сътрудничи с Пекин за стабилно развитие на отношенията, каза Ван И. Един конфликт между Китай и САЩ би имал "непредвидими последици", допълни той.

Вашингтон неведнъж е налагал санкции на Китай, включително е отрязал достъпа му до най-съвременни технологии в сектора на чиповете. САЩ критикуват китайски компании, заподозрени в нарушаване на човешките права в северозападния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район, и подозират Пекин, че доставя на Русия важни технологии, необходими за войната в Украйна.

Китай отговори на западните санкции, като например ограничи износа на редки минерали, които са жизненоважни за производството в технологичния сектор.

На същата пресконференция Ван И обвини ЕС, че има погрешни представи за Китай. Обстоятелството, че Брюксел описва втората по големина икономика в света като "партньор за сътрудничество, икономически конкурент и системен съперник", "не отговаря на фактите", заяви 70-годишният дипломат.

Това ненужно е нарушило развитието на отношенията между ЕС и Китай, допълни той.

През последните месеци продължаващото антисубсидийно разследване от страна на Брюксел на производители на автомобили в Китай значително обтегна отношенията между двата големи търговски партньора, посочва ДПА.

Пекин и Москва

Китай желае да работи с Русия за насърчаване на нови механизми за сътрудничество и за укрепване на приятелството, заяви китайският външен министър Ван И на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на парламента в Пекин, цитиран от Ройтерс.

Китай и Русия обявиха партньорство "без граници" през февруари 2022 г., когато руският президент Владимир Путин посети Пекин, броени дни преди да изпрати десетки хиляди войници в Украйна, припомня агенцията.

"Китай и Русия създадоха нов модел на отношения между големи страни, напълно различен от остарелия подход от времето на Студената война, основаващ се на принципите на неприсъединяване, неконфронтация и ненасоченост срещу трети страни", отбеляза Ван И, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Министърът каза, че Пекин ще продължи да работи за мира и стабилността в света. "Изправен пред нестабилна и сложна международна обстановка, Китай решително ще бъде сила на мира, стабилността и напредъка в света", увери той.

Китай и Тайван...

Във връзка с Тайван Ван И заяви: "Политиката ни е много ясна - да продължим най-искрено да се стремим към перспективата за мирно обединение. Червената ни линия също е пределно ясна - никога няма да позволим Тайван да се отдели от родината". Той отбеляза, че сигурността в Тайванския проток се диктува от спазването на принципа за "Един Китай".

...и Филипините

Ван И предупреди също, че Пекин ще брани правата си в Южнокитайско море след поредица от инциденти с Филипините в тази обширна морска зона, над която имат претенции няколко държави.

"Ще отстояваме легитимните си права съгласно закона", каза той след нова конфронтация тази седмица между китайските сили и филипинската брегова охрана.

Годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент) е главното политическо събитие на годината в Китай, което по традиция дава възможност на правителството да представи в основни линии своята икономическа и дипломатическа политика.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • рукола Z

    07 Март 2024 18:44ч.

    Добър въпрос 😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Супер

    07 Март 2024 20:10ч.

    Чудесен въпрос, съдържа и отговора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    07 Март 2024 18:47ч.

    Китайската комунистическа партия вече съвсем спокойно се гаври със САЩ. Ето ви го резултата от 40 години закриване на продукцията и изнасяне на заводите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    07 Март 2024 19:03ч.

    САЩ ги е страх и от Ким и от Иран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧунКим Маймун

    07 Март 2024 19:10ч.

    Супер примитив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Басон

    07 Март 2024 19:45ч.

    Ами, страх ги е. Където и да отидат ядат бой до посиняване. И никой от който са яли бой е нямал дори ядроно оръжие. А сега и Ким и Иран имат. И нито едните нито другите имат какво да губят - фанатици под строй готови на всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    07 Март 2024 21:34ч.

    Верно ? Малей, по 300 мужика на ден дават фира, бе рубладжийски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само на боклуци като теб "Америка затри България" плаща грантове, за да обичаш САЩ

    07 Март 2024 23:46ч.

    Русия няма нужда да плаща, за да я обичаме, затова тези "рубладжии" съществуват само в евроатлантическата ти куфалница. А това, какви са всъщност загубите на фронта на Русия е нещо, което ще разберм след като Запада капитулира. Не се коси, скоро ще е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SPOKO

    07 Март 2024 19:33ч.

    САЩ ИМАТ ПО-МАЛКА ИКОНОМИКА от МАЛАЙЗИЯ-----ЖАЛКИ БЕЗПОМОЩНИ И НЕГОДНИ ЗА НИЩО КРАВАРИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • провидението си знае работата

    07 Март 2024 19:37ч.

    Искам Русия и Китай да са заедно срещу извергите от Запада и не само да ги победят, но и накрая да им изкупят активите за по 1 долар, както те се гавреха с нашата индустрия, създавана през соца. И двете страни са висококултурни, затова и не се занимават с кокошкарски подлайвания пред портите на други велики сили, както правят западните колонизатори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    07 Март 2024 21:36ч.

    Искаш, ама няма ще си умреш в евтин ковчег под паметник с петолъчка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    07 Март 2024 21:53ч.

    Засилва се убеждението ми, че Кимчо е на хранилка при руснаците. Такива дивотии пише... Так держать товариЩ ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    07 Март 2024 19:39ч.

    Господин И се гаври с краварите. Тънък сарказъм и перфектен въпрос. Почитания, господин И.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    07 Март 2024 22:00ч.

    Мдаа, не е красива гледка, така отминава световната слава. Банално, но се случва пред очите ни. Като си толкова як защо те е страх от мен? Защото вече си смешен. Блъфират, хвърлят най-близките си "под автобуса", лутат се френетично. Руснака им каза - аз няма да се грижа за запазване на вашето лице, оправяйте се... Йорданския крал прати на ??? дедо Байдън, въобще не ми идвай тука, чао... И пак не им светва лампата. Това какво е? Да се оправят... Ние да внимаваме с нашата Родина и да я пазим зорко! Боже пази България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи