Кисинджър: Проектът на Русия за гаранции за сигурност може да стане основа за диалог

Кисинджър: Проектът на Русия за гаранции за сигурност може да стане основа за диалог

Предложеният от Русия проект на договор със САЩ за гаранции за сигурност може да стане основа за диалог между страните, но не беше приет на сериозно от властите на Съединените щати. Това заяви Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар (1973-1977) и съветник по националната сигурност (1969-1975), в интервю за списание The Economist, озаглавено "Хенри Кисинджър обяснява как да избегнем трета световна война", съобщава ТАСС.

"Не го взехме на сериозно. Това (споразумение) беше неприемливо само по себе си, но можеше да послужи като отправна точка“, казва Кисинджър и добавя, че опитът на страните да започнат диалог може да бъде усложнен от изключително враждебното лично отношение към руския президент Владимир Путин от страна на главния американски преговарящ (вероятно има предвид заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман - бел. ТАСС).

Кисинджър обръща внимание на факта, че т. нар. Берлински ултиматум на първия секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов е станал основа за продължителни съветско-американски преговори, които през 1971 г. доведоха до подписването на четиристранно споразумение за Берлин. В случая с Украйна обаче не беше направен опит за започване на конструктивен диалог. Кисинджър също така подчертава, че САЩ са направили грешка, като са позволили на Украйна и Грузия да се присъединят към НАТО в бъдеще, но добави, че това "не оправдава действията на Русия".

Хенри Кисинджър също така отбелязва, че започнатата от Русия специална военна операция и последиците от нея са наложили много оценки да бъдат преразгледани, включително личната позиция на Кисинджър по въпроса за неутралитета на Украйна. Сега самият той смята за необходимо Украйна да се присъедини към НАТО, превърнала се в „значима държава“, с която отново започва да изгражда отношения Китай, който според дипломата „е заинтересован от независима Украйна“.

Според Кисинджър участието на Пекин в разработването на мирен план за Украйна ще усложни хода на дискусиите по този въпрос, но в същото време може да стане основа за намаляване на напрежението в отношенията между САЩ и Китай. Той също така изрази мнение, че при определени условия Китай "би могъл неохотно да се съгласи с членството на Украйна в НАТО".

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    18 Май 2023 8:50ч.

    Въй, ти да видиш... още някое непобедимо оръжие няма ли да пратите в Усрайна, че и който не е разбрал още да разбере, че не ставате и за чеп за зеле? ? Не сте в позиция да диктувате правилата ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    18 Май 2023 8:54ч.

    Кисинджър казва същото, каквото правят сегашните власти, но под друга форма. За Русия тази война е екзистенциална. Екзисненциална е и за нас. Ако Русия падне, американците ще ни направят на биомаса, с чипове на врата, с намаляване на населението и настаняване на друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Световната сатанинска общност

    18 Май 2023 13:48ч.

    Стогодишният Хенри Кисинджър, от юдейското потекло, ако не е сатанист №1 в света, със сигурност е доайенът на сатанистите. Същият този, който през 70-е години на 20-и век вби клин между СССР и КНР в полза на САЩ, днес се опитва да повтори същото. Същият този, който през 2011 г. защити 10-е сатанински заповеди, издълбани в гранита на сатанинския монумент GEORGIA GUIDESTONES, щата Джорджия, САЩ, днес се опитва да се прави на миротворец. А Първата заповед на Сатана, защитена от неговия говорител Х. Кисинджър, е да се поддържа населението на Земята под 500 милиона (роби), в постоянен баланс с приротата (тяхната, на сатанистите). "1. Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature." А десетата заповед на дявола отново е да не сме ракови образувания за природата (тяхната собственост, на пра-пра-пра-внуците на дявола), да изчезнем, но да направим пространство за природата (тяхната). "10. Be not a cancer on the earth — Leave room for nature — Leave room for nature." https://www.georgiaencyclopedia.org/articles/history-archaeology/georgia-guidestones/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците непременно ще открият правилното решение, след като са пробвали всички погрешни.

    18 Май 2023 8:55ч.

    Уинстън Чърчил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проект на договор … не беше приет на сериозно от властите на

    18 Май 2023 10:27ч.

    не само на … но и някои наши, а също и европейски, празни бетонни глави с подарени от парнтьорите каски, не се приема на сериозно, но ще се приеме. ХК посочва „ САЩ са направили грешка, като са позволили на Украйна и Грузия да се присъединят към НАТО в бъдеще, но добави, че това "не оправдава действията на Русия"“. Да, няма оправдание за нито една война, но в много случаи тя е нейзбежна. Този на снимката знае много и е политик, хитър като лисица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вчера го помислих за руска пропаганда

    18 Май 2023 9:14ч.

    Но изглежда е факт, потвърден и от едни и други. “Кинжал” (истински , не по фото на Кличко) е издумкал американски ЗРК “Пейтриът” ! Не е ясно дали е ударена само пускова установка, т.е. ЗРК е изведен от строя но не е напълно унищожен ? Или е поразена и радарната станция, т.е. Комплексът е напълно унищожен и 1 милиард $ са излетели в нищото… ? Но при всички случаи - имиджов резил за САЩ. Който е наясно с военно-техническите аспекти би добавил - предизвестен резил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    18 Май 2023 9:36ч.

    Истинският "кинжал" на Виталик: https://t.me/proofzzz/10893

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фръц

    18 Май 2023 9:58ч.

    Унищожени са пет пускови установки заедно със станцията която управлява огъня. Пълен резил за американците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мамунчо

    18 Май 2023 13:05ч.

    Прозд си жоркака, Кинжалите са истински!Съжалявам,те!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    18 Май 2023 9:25ч.

    Да се знае 99% Артемовск и 1% Бахмут, а до края на деня боят ще се премести извън предградието. За една седмица в 3 атаки с БЛА и ракети Калибър и Кинжал материалните загуби на ВСУ надминават 3 млрд. долара. Само за атаката срещу Киев, РФ причини мат. загуби за около 700млн. дол. при разход на въоръжение малко над 2 млн. дол за дронове и ракети. Честито. Атаките продължават и днес . За цяла Украйна е обявена тревога. Колатерални жертви в Хмелницка област са хората, след взрива на складовете със английските снаряди с обеднен уран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак ще има излитащи американски транспортни самолети с висящи от колесниците им хорица

    18 Май 2023 10:11ч.

    Когато знаеш какво заслужаваш, колесника е за предпочитане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    18 Май 2023 15:14ч.

    Преди малко излезе новината че Пригожин е уведомил Шойгу Руските воиски да задържат фланговете при Бахмут точно три дни ,докато той освободи напълно градът .След това Вагнерите ще се върнат на позициите си за да освободят фланговият натиск на укроармията .Другата новина е че във Бахмут Украйнската армия е понесла загуби от 40 хиляди души и елитни бойци . И друго Русия със тази военна операция е изтощила икономически Британците и европейците и американците които пратиха помощи на режима във Киев ,че със тези пари са можели да нахранят държавите от целият континент АФРИКА .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    18 Май 2023 10:17ч.

    Ех, дядка! Изпуснахте влака... Вече преговори са невъзможни! За съжаление, направихте всичко, а и продължавате да правите всичко, за да започне шибаната Третата Световна Война! Критичната точка на незавръщане е премината! Всичко ще се реши на бойното поле, а после ще видим, какво е останало... ако изобщо нещо остане. Едно е ясно – времето ви изтече и вие прекрасно го знаете… Очевидно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НА КАКВА ЦЕНА?

    18 Май 2023 10:27ч.

    Връщате се към единственото разумно решение, ако въобще се върнете. На какава цена? Стотици хиляди загубени животи, разрушена страна, милиарди похарчени за оръжия вместо за обшествата. Вероятно американската военна машина е частично "нахранена" за момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    18 Май 2023 10:29ч.

    Къв диалог бре Хенри?! На вас човек не може да има доверие. Ей на и Меркел призна,че Минските споразумения са били пунта мара. Та с какви очи ще искате преговори и сключване на договор! Егати и наглеците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    18 Май 2023 10:58ч.

    Когато стане въпрос за този баш дипломат си спомням следното. Бе му зададен следния въпрос в качеството му на Държавен секретар, как САЩ ще отговорят на оплакванията на местното население от един атолите до които САЩ провеждаха ядрените си опити, отговорът му бе, че това въобще не го интересува!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разговорът

    18 Май 2023 11:03ч.

    Думи! Последиците на практика ще се никакви. Възможности имаше много, но тази война видимо ще се води до победа. Чия ще бъде, предстои да видим! Има нещо странно, а може и да е съвпадение. Въпреки разни мнения относно влиянието на Кисинджър и Дугин в САЩ, респективно РФ, те не са водещи фактори - дори не на теоретично ниво. Не се променя фактът, че и двамата прекрасно осмислят и излагат позиции - всеки воден от интересите на своята страна. Странното е, че буквално вчера излезе статия на Дугин на български. Не знам датата на първоначална публикация, но се остава с някакво особено впечатление, че двамата "разговарят". Реално разговор няма е не може да има, късно е. https://pogled.info/svetoven/russia/ne-se-saobrazyavaite-s-nikogo-i-nishto-dugin-ozvuchi-nov-plan-za-voinata-v-ukraina.156008

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    18 Май 2023 11:45ч.

    Хитър е старецът, разделяй и владей. Мисля, че така се опитва да вбие клин между Русия и Китай в полза на Запада, намесвайки още един участник. Китай тук няма такива големи интереси, колкото Русия. Все пак всеки гледа интересите на страната си. Русия не се меси в отношенията им в Тайван и само подкрепя действията на Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    18 Май 2023 11:49ч.

    Военнопрестъпникът Кисинджър дава съвети за мир?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност големият, най-големият проблем е,

    18 Май 2023 11:53ч.

    че на запад не останаха хора, на които може да се има доверие. От руска гледна точка няма никакъв смисъл да си хабиш времето и думите за доказани лъжци. За да има каквото и да е споразумение, трябва да има доверие. Без доверие може да има само капитулация. Безусловна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    18 Май 2023 12:09ч.

    Дрънканици за вътрешна употреба и малко вероятно за външна. Когато в САЩ избраха Тръмп за президент в руския сенат се черпиха с шампанско. На въпрос на журналистите каква е причината отговора беше шокиращ - войната се отложи. Това е положението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Диалог"

    18 Май 2023 12:26ч.

    Това е пак същото извъртане - дайте да говорим, и после Украйна в НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    18 Май 2023 13:18ч.

    По същество Украйна се използва за целите на НАТО, защото окупационен режим там бе наложен от НАТО още през 90-те години, а през 2014 г. след незаконен преврат властта премина изцяло чрез американски марионетки на ръчно управление от Нашингтон. Това е брутална намеса на САЩ в руския свят, която може и да има някакви основания съобразно това, че структурно руската власт и политика продължава да търпи намесата на американския фактор след т.нар. "победа в Студената война" чрез т.нар. либерална "пета колона". В същото време, успоредно Путин планомерно е работел по възвръщане на суверенитета на руската държавност и деколонизацията на руския свят, решавайки включително и геополитически задачи. В този смисъл, Х.К. не е прав, че Китай е заинтересован от независима Украйна едва ли не в ущърб на Русия, напротив, Китай е заинтересован от свободна от западни колониални политики и корпоративни НПО-намеси Евразия, и особено по геополитическите буфери, един от които е Украйна. Защото е ясно, че Китай няма да бъде припознат от Запада като част от морските (талосокрации), нито пък Китай ще може да отстоява някакъв суверенитет под скиптъра на западната парадигма в глобализацията. Нужна му е Русия за синергийно антиимпериалистическо сътрудничество, както и едно оптимално преразпределение на постсъветското наследство между него и самата Русия не толкова в европейска Русия, колкото в Централна Азия, където има непосредствени, главно икономически, интереси. Затова и за Китай един пълноценен и все по-ясно идентифицируем руски свят с Русия, Беларус и Украйна заедно, е една действаща тъкмо културна (а не принизено цивилизационна) алтернатива на едностранната западна доминация спрямо глобалното пространство и време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американците ще ни направят на биомаса, с чипове на врата, с намаляване на населението и настаняване на друго

    18 Май 2023 14:53ч.

    първата им работа ще е да ни откраднат бурканите с туршия от мазетата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    18 Май 2023 23:12ч.

    Дебелашките подигравки не помогнаха във Виетнам, Либия, Ирак, Сърбия, Афганистан, Сирия. САЩ не са нападали само онези места, където не са сигурни, че ще е безащита. Ако я нямаше Русия, нито едно място в света нямаше да остане недемократично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    18 Май 2023 15:22ч.

    Обещава да не ви разпарчетосат кочината и да я спасят от лапите на Китай, щото видяхме в какви държави- зомбита превърна Поднебесната Иран и Пакистан, за Шри Ланка да не говорим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    18 Май 2023 15:29ч.

    БАХМУТ Е НАШ! ЗАЩО БЕШЕ НЕОБХОДИМА ТАЗИ БИТКА И КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА Няколко къщи и сто и половина хектара градска територия остават под контрола на врага. Съдбата на гарнизона на Въоръжените сили на Украйна е решена. Но какво ще последва окончателното падане на „Бахмутската крепост“ и накъде ще се движи огненото колело на войната? Царград анализира резултатите от четиримесечната битка и обмисля сценарии за развитие на ситуацията. Руската армия, в лицето на ЧВК "Вагнер", довърши останките на украинската съпротива в Бахмут и окончателно разчисти последния квартал от високи сгради - условно наречения комплекс "Домино". Имайки предвид факта, че през последните две седмици „музикантите“ в условията на остър недостиг на боеприпаси и щурмова пехота успяха да превземат два големи блока с многоетажни сгради – т. нар. „Гнездо“ и „Дизайнерска“. ", по-нататъшната съдба на остатъка от "Бахмутската крепост" не буди никакви съмнения. Тя или ще бъде почистена по най-безмилостен начин (след екзекуцията на ранен вагнерианец, „оркестърът“ не взема пленници в битка), или ще бъдат унищожени от лицето на земята от авиационните FABs. На снимката е показано какво още държат укронацистите във Бахмут . Защо не бомба? Някои хора питат: ако по време на многомесечните битки градът беше почти напълно унищожен, може би щеше да е по-лесно да пуснете бомбата? На пръв поглед логичен въпрос. В действителност обаче има няколко причини, поради които дългата и упорита битка за града беше най-правилното решение. Унищожаването на Бахмут от въздуха би обрекло жителите му на сигурна смърт. Половинтонните мини не правят разлика между вражески войници и руски деца. Изглежда невероятно, но последната група цивилни в размер на 21 души беше евакуирана от високата сграда, превзета от украинците на 15 май. а, много жители останаха. Някой не разбираше какво ги чака, някой беше вързан за роднини, които не могат да се движат. Войната е жестоко време и е почти невъзможно да се избегнат случайни жертви. Но класическата офанзива дава на местните жители време да се евакуират, за разлика от въздушната бомбардировка Сега – за самата атака. Евгений Пригожин съобщи, че планът на операцията е разработен още през октомври миналата година с прякото участие на генерал от армията Сергей Суровикин. Идеята беше проста: да се въвлече врагът в кърваво, но стратегически безсмислено настъпление, да му се наложи куфар без дръжка и по този начин да се вържат и смелят силите на Въоръжените сили на Украйна, които могат да бъдат използвани в друга посока . Всъщност битката в Бахмут повтори плана на битката при Вердюн от Първата световна война: и там, и там се оказа "месомелачка". На снимката: след превземането на Бахмут руснаците се натъкват на стената на Славяно-Краматорската агломерация, което не позволява тактическият успех да се развие в оперативен. За въоръжените сили на Украйна задържането на града също не дава нищо друго освен пропаганден ефект. Какви са успехите на "Вагнер" в смилането на въоръжените сили на Украйна? Говорейки за цифри, в средата на април загубите на украинската армия в Бахмут бяха оценени на 30 000 души. При декларирания интензитет на загубите - 450 бойци на ден - към тази цифра могат да се добавят още около 13,5 хиляди. Общо битката за града струва на врага около 40 хиляди войници. Някои тук може да възразят, че настъпващата страна винаги търпи тежки загуби, което означава, че Wagner е пострадал дори повече от APU. Следователно Пригожин и Суровикин повториха грешката на германския генерал Ерих фон Фалкенхайн, който всъщност пусна "месомелачката Верден"? Тук трябва да изясним няколко важни момента. Първо , твърдението, че нападателят винаги понася по-големи загуби от защитаващия се е лъжа. Със съвременните средства за разузнаване, целеуказване и унищожаване нито окопът, нито дори бетонното мазе са крайно предимство. Разбира се, те дават определени бонуси за оцеляването на персонала, но вече не е възможно да спечелите битката само за сметка на укрепени позиции. Зеленски на куката Битката при Бахмут беше развитие на битката за Соледар, която започна на 22 юли 2022 г. През септември-октомври боевете в това направление затихнаха, тъй като силите на "музикантите" бяха прехвърлени в района на Харков, за да запушат дупките на фронта, който се рушеше там. В един момент имаше риск от прекъсване на цялата операция: Зеленски се поколеба, защото и западните партньори, и украинските генерали говореха за необходимостта да напуснат стратегически необещаващия град и да спасят войските. И в този момент Пригожин отправи няколко директни призива към Зеленски: Уважаеми Владимир Александрович, много хора ви молят да изтеглите войските от Бахмут. Не прави това. Артьомовск е основното събитие на тази война. Трябва да продължим да се борим. Украинският народ няма да ви прости, че предадохте Артьомовск на частна военна структура. Уловката проработи. Бивш офицер от KVN, който забавляваше торби с пари на корпоративни партита и пристрастен към кокаина, той не можеше да си позволи да бъде „загубен уважаван“. Въоръжените сили на Украйна получиха заповед да останат в града. Заповед, която им струва един унищожен батальон за всеки два дни битка. Всъщност провокирането на Зеленски да напусне гарнизона в Бахмут, който през април беше готов да разкъса ноктите си и да се оттегли към следващата линия на отбрана, може да се счита за най-успешната информационна операция в настоящата война. Ако говорим за съдбата на ЧВК "Вагнер", Пригожин многократно е отбелязвал, че нейните части са износени и затова трябва да бъдат комплектовани. В светлината на това изглежда много вероятно бойците на ЧВК постепенно да бъдат изтеглени от линията на съприкосновение и изпратени в тила за възстановяване. Според западни експерти максималната численост на ЧВК е достигала 50 хиляди души, а по своите възможности е сравнима с армейски корпус. Съответно, в случай на оттегляне, има известна вероятност при следващото връщане на фронта броят на „оркестъра“ да нарасне още повече и всъщност ще видим пълноценна армия, която независимо ще държи цялата предна част.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    18 Май 2023 15:30ч.

    Все още помним Кисинджър и Кипър... днес по модерно му викат "Кипърски проблем" почти 50 години окупация на 1/3 от острова блгодарение на УСРА и ЮКЕЙ... От тоя, благодаря, но нищо друго освен сладко жито от погребението му!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аритметика

    18 Май 2023 15:46ч.

    Пропагандно и във висша степен странно, глупаво и ненужно, точно днес има сводка на Генщаба на ВСУ, че Русия била загубила над 200 хил. бойци. Знаем, на война се лъже жестоко, но Очевидно тези безумни не могат да вдянат, че едно такова твърдение е равносилно на "признание", че самата ВСУ вече гони милион и половина загуби! Луда работа! Контраофанзивата от съмнителна стана невъзможна. Остана само биенето на барабана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи