Кисинджър: Конфликтът в Украйна не бива да се протака, защото ще заприлича на Първата световна война

Кисинджър: Конфликтът в Украйна не бива да се протака, защото ще заприлича на Първата световна война

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър смята, че проточилият се конфликт в Украйна заплашва да ескалира и трябва да завърши с преговори. Той изрази това мнение в подкаст на кореспондента на CNN Дейвид Акселрод, публикуван в петък, съобщава ТАСС.

„Той (конфликтът) трябва да приключи с преговори. Бих предположил, че Русия в крайна сметка ще остане държава и Украйна също ще остане държава и ситуацията ще се промени радикално, защото Украйна беше въоръжена от НАТО, беше тясно свързана с НАТО и някои отношения с НАТО ще оцелеят, каза той.- Мисля, че предложенията към Украйна да влезе в НАТО бяха грешка, но това е минало, предвид случилото се. Така че трябва да има преговори и бих предупредил да не се протака войната за неопределено време. Защото тогава все повече ще прилича на Първата световна война, сигурно ще има ескалация. Така че се надявам, че скоро страните от НАТО ще се споразумеят помежду си какъв трябва да бъде краят, до какви резултати могат да доведат преговорите“, заяви бившият американски държавен секретар.

В същото време Кисинджър се обяви против отстъпки на Русия и отбеляза, че "те (руснаците) трябва да отстъпят до линията, която съществуваше преди началото" на конфликта.

След това страните от НАТО трябва да решат как да изградят отношенията си с Русия, „дали тя ще бъде част от Европа, възможно ли е това сега, или ще бъде китайски преден пост в покрайнините на Европа“. "Бих се насочил към първото. Няма да решаваме в този разговор как да го постигнем, но това ще бъде моята стратегическа цел", добави бившият държавен секретар.

През май 99-годишният Кисинджър говори чрез видеовръзка на Световния икономически форум в Давос. Той посочи необходимостта от започване на преговори за уреждане на конфликта в Украйна през следващите два месеца, преди отношенията между Европа и Русия окончателно да са се влошили. Редица западни медии приеха тези думи като призиви за отстъпки към Русия и го разкритикуваха. В Украйна Кисинджър беше добавен в списъците на скандалния сайт "Миротворец", добавя ТАСС.

Кисинджър е роден през 1923 г. в Германия. През 1938 г. семейството му емигрира в Съединените щати, за да избяга от нацистите. Участва във Втората световна война като част от въоръжените сили на САЩ. Той заема поста помощник на президента на САЩ по националната сигурност през 1969-1975 г. и поста държавен секретар - през 1973-1977 г.

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Бих казал, че евреите живеят дълго, защото не ядат свинско

    20 Авг 2022 9:11ч.

    А в Украйна народът почита салото, тоест сланината. Явно някога господарите това са му оставяли, след като му приберат месото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евреите живеят дълго, защото приемат кашерна храна и спазват каноните на Талмуда. Украинците пък нагъват сало, не зачитат своя бог и затова мрат като мухи. Ето един пресен пример.

    20 Авг 2022 10:23ч.

    48 годишният Шумейко от Виница, от години редовно злоупотребявал със сало, пача от свински ушии горилка. Преди месец го мибилизирали. Пратили го на фронта в състава на 56-та дивизия. Скоро след това Шумейко бива разкъсан от вражески снаряд в района на Гуляйполе, докато през това време праведният Кисинджър си похахва кашерно и мъдрува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "те (руснаците) трябва да отстъпят до линията, която съществуваше преди началото" на конфликта.

    20 Авг 2022 20:23ч.

    точно така!Незабавно да отстъпят!!!НО НА ЛИНИЯТА ОТ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА КОНФЛИКТА ИЗВЕСТЕН КАТО ПЪРВА СВЕТОВНА ВОЙНА!!! А именно на полско-германската и на шведско-финландската граница

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прах

    20 Авг 2022 9:11ч.

    Прах при прахта...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега разбрахте ли защо Владимир Владимирович не бърза с довършването на УГИЛ?

    20 Авг 2022 12:28ч.

    Самия процес и наличието и стопява хегемонията и разгражда Малтийската система, създадена от Горбачов и Буш. Системата се разпада от само себе си поради страничните ефекти на военната операция. Нефелната власт във Вашингтон само ускорява процеса с несръчните си телодвижения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това отдавна е ясно

    20 Авг 2022 19:15ч.

    Войната е инструмент, не самоцел. Владимир постига целите си, а те са да разгради напълно англосаксонската мошеническа система. Затова и СВО ще продължи колкото трябва, бавно, агаля, агаля до постигане на пълната цел. Това беше обявено още в началото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия ❤️

    20 Авг 2022 20:06ч.

    Целокупния Запад ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    20 Авг 2022 9:56ч.

    Понеже ства дума за лична война та Кагебиста най-простия начин за прекратягането и е ликвидирането му пака както навремето ликвидираха Раз-путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ху шат шериф

    20 Авг 2022 10:14ч.

    Не се прави на Господ, щот си един най-обикновен нагъл крадец. Още не знаеш, че на някои тука такива нагли приказки не ни минават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наглийска ръчица

    20 Авг 2022 10:26ч.

    Че и самоуверен. Щом кражбата му минава, мисли си, че и тероризмът минава. Ама вината не е в тоя, който яде зелника, а в ония, които му го дават. Модераторът да си свърши работата веднъж завинаги с доживотен бан на тоя терорист менте-ЗИП!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    20 Авг 2022 10:02ч.

    Изкуфяло старче.Тръгнало да ме плаши с ПСВ! :)) А аз отдавна предсказвам ТСВ.От барем 20 години.Още тогава говорех за война в Украйна без да съм и чувал за плана Голгота на Андропов.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естет

    20 Авг 2022 10:06ч.

    Войната не само няма да свърши ами тепърва започва.В Украйна винаги войните и катастрофите са безпрецедентни по брой жертви.Дали Голодомор дали ПСВ дали ВСВ.Десетки милиони загинали.Едва ли сега ще е много по различно особено ако стане "ядрен инцидент"....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    20 Авг 2022 10:09ч.

    Мълния! Руския генщаб: Днес убихме 20 американци в Харков!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крадливото менте

    20 Авг 2022 10:17ч.

    Най-после си признават. А всъщност го правят почти всеки ден. Явно маските почват да падат. ТСВ си тече с пълна сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    20 Авг 2022 10:09ч.

    Кисинджър е бил и преподавател в Харвард. Това защо е пропуснато в биографичната справка? Щото по нашите земи тези вече са разкрити?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щото по нашите земи благодарение на Кирчо Харвард вече е анти-авторитет

    20 Авг 2022 12:30ч.

    Даже да се оцяви официално, че боклуците не са учили в Харвард, в българия той винаги ще бъде твързван с лъжа и измама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    20 Авг 2022 10:17ч.

    Западняците реват за мир защото Украйна понася катастрофални загуби в жива сила.Затова преминават на терористична тактика от сорта на Ал Кайда. Само, че МИР НЯМА ДА ИМА СТАРЧЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    20 Авг 2022 10:22ч.

    точно. и вече не може ибда се крие тази информация, въпреки пропагандата на Аристович, Подоляк и прочие укронацистки пропагандатори. Залужни затова е трън в очите на Зеленски, защотонказва истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • те нормална война не могат да водят, успяват само с провокации

    20 Авг 2022 10:30ч.

    Предполага се, че последните ракетни атаки по Крим са изстрелвания от цивилни търговски съдове из Черно море в близост до полуострова, на чиито палуби са монтирани британски ракетни установки с обслужващ персонал от англоамерикански военноморски разчети. Такъв тип война е вид терористична диверсия. Играят си с търпението на русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Партизанската война

    20 Авг 2022 12:35ч.

    Партизанската война на украинците против окупатора се оказва доста успешна за деморализацията на руските военни, които и без това си задават класическия въпрос: "Зачем нам поручик чужая земля".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяка успешна партизанска война

    20 Авг 2022 16:34ч.

    Завършва с подкрепа от нечия армия.. Тъй като ВСУ е в практическа невъзможност да окаже такава подкрепа, то и тази партизанска война е предварително обречена на провал, ако и да има някакви междинни резултати...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    20 Авг 2022 10:19ч.

    накратко Кисинджър предлага рестарт на войната след няколко години. Русия се връща в изходни позиции, чака 1-2-3 години, докато Украйна американци, британци и останалия цивилизован свет я въоръжи до зъби с всевъзможни оръжия и айде наново. Кисинджър съвсем е изкукал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да обясним на nan

    20 Авг 2022 12:28ч.

    Не е необходимо да си Кисинджър, за да разбереш, че руският диктатор е пътник и че завлича със себе си цялата федерация. В началото на 2025 г. Русия ще прилича на СССР от 1990 г. Ще се появи новият Елцин, който ще обяви независимата Московска република.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пожелателното мислене е така типично за ощетените от към образование младежи

    20 Авг 2022 15:13ч.

    Което обяснява защо изобщо е възможно наличието на евроатлантизъм в България, както и защо образованието умишлено се деградира на Запад вече над половин век.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една голяма заслуга на Кисинджер и Никсон беше, че научиха Китай да сглубява, което той прави успешно и до ден днешен

    20 Авг 2022 10:41ч.

    така ний, американцити си махнахме тъпите асемблерски заводи тъдява, че ний само да си са кефим на подредената държава, и на китайкити, които идват да учат тука, те си слагат един апп на телефончетата на който можеш да им кажеш че искаш да ти духат и телефона веднага им го превежда и те веднага почват.. Има много красиви от тех, особено тези от императоската династия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знае

    20 Авг 2022 10:41ч.

    Кисинджър знае,че до 6 месеца Украйна ще загуби половината си територия и гледа да минимизира загубите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бяха докарали чайна гърлс в Оклахома за чукане

    20 Авг 2022 10:44ч.

    и докато местните курви стоят голи по цел ден и ги мързи да гледат, то тее малкити та посрещат по изгадена рокличка, прави после стриптийзчи, цуни муни, гуни, бой с черна права коса ввсичко от стария конкубински занаят нищо не са забрравили при това на половин цена, руските курви пропищяха от конкуренцията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ти от кои гърли си -

    20 Авг 2022 14:41ч.

    очевидно от "местните" мързеливи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вероятно започва и друг конфликт - в Сирия, докато Путин се фокусира в Укрйна...

    20 Авг 2022 10:52ч.

    Тюркюйе и Израел изведоха на по-високо ниво дипломатическите си отношения и вероятно ще нападнат Сирия. Израел отдавна иска повече от само (окупираните сирийски) Голански Възвишения, а Ердоган иска да смаже кюрдите в Северна Сирия (нефт/газ залежи). САЩ са си доволни в Южна Сирия - 10 в. бази пазят добивите им на нефт/газ там. За Асад ще оставят само пустинята в средата на страната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доволни и тъпи

    20 Авг 2022 14:46ч.

    Ако ви стига пипето, знаете, че от много доволство и лапане хваща запек и маясъл по нЕкое време...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Географията ти куца

    20 Авг 2022 16:40ч.

    Иран сигур само ще стои и ще гледа, нале...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тълкувател

    20 Авг 2022 10:57ч.

    Русия няма добър спомен от ПСВ. Губи не само войната, но и крехките постижения на капитализма, постигнати за няколкото десетилетия след отмяната на крепостничеството. Със споменаването на ПСВ Кисинджър отправя дискретно предупреждение към хората от своя калибър в Русия. Те ще го разберат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    20 Авг 2022 11:37ч.

    ей, хубаво че си ти, та да разберем какво казва Кисинджър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предупреждавам Кисинджър, че...

    20 Авг 2022 12:24ч.

    На 99-годишна възраст на човек не му остава много време - да си гледа живота, и без него Русия си знае работата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СССР

    20 Авг 2022 12:37ч.

    Той и СССР си я знаеше работата. Видяхме докъде стигна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СССР никъде не е ходил. В момента се трансформира.

    20 Авг 2022 15:09ч.

    Не бъркайте личното си житейско време с течението на историческото време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Същото което се случи на СССР

    20 Авг 2022 16:43ч.

    предстои да се случи и на ЕССР. Жизнен цикъл му викат..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС е друга бира, вкисната от търговски интереси

    20 Авг 2022 19:30ч.

    Не може да се сравнява със вериколепното творение на Бащата на народите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    20 Авг 2022 11:04ч.

    Кисинджър е познат навсякъде по целия свят и минава за безспорен авторитет. Мен никой не ме знае. Аз твърдя, че нещата няма да се случат по начина на чичо Хенри, но никой няма да разбере за това ми мнение и няма да го съобрази! Редно е да се натърти, че всъщност чичо Хенри по-скоро иска нещата де станат по изгодния тям начин и върши сугестии. Твърдя, че тази няма да я бъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Синджир през месец ни търкаля различни аспирини

    20 Авг 2022 11:33ч.

    Сугестия, манипулация, дезинформация - както искаш го наречи. Войната е златна мина за едни и колосални загуби за други. Първите все още не искат, а вторите все още не могат да я спрат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А не сделка

    20 Авг 2022 11:55ч.

    Евреите нямат Родина и няма как Кисинджър да разбере ,че за руснаците това е екзистенциален въпрос а не сделка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния Майстор

    20 Авг 2022 11:28ч.

    Ха ха, сащката армия не може да си попълни бройката за новобранци заради огромния брой НГВС - джендъри и затлъстели. Малкабритания спрела прием на бели пилоти... Абе каква Първа, каква Втора... Ама може, ако приемем, че Запада е аналог на Германия - нито ресурси, нито човешки потенциал. Дедо Киси да си казва, че моли за мир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    20 Авг 2022 11:33ч.

    Известният кагебешник Швец рече, че Киса си е на руска хранилка от времето на Хладната война. Лидерът му подава реплики и завалията се мъчи да остане в историята , но Ердоган е в активна позиция, след като занесе молбата за среща със Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Авг 2022 11:55ч.

    Ердоан, занесе килимчето , на което Лидерът ти да коленичи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    20 Авг 2022 11:56ч.

    Преди минути нови брутални руски удари по Николаев и Днепропетровск.Десетки ракети Искандер се изсипаха над тези градове.Отделно отново удари с Оникс.Руските заводи са на трисменен режим за да произвеждат ракети.... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    20 Авг 2022 12:00ч.

    Голямата месомелачка ще бъде през есента и особено зимата.Липса на енергия и храна в съчетание с бомби и ракети ще бъде зловещо.Затова Запада драпа за мир преди есента, но няма да го огрее.... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    20 Авг 2022 12:01ч.

    След минути нови фойерверки в небето - китайските заводи са на четирисменен режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    20 Авг 2022 12:04ч.

    Китайските заводи за надувни дюшеци без почивен ден - войската трябва да последва щабовете и да прецапа Днепър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скоро страните от НАТО ще се споразумеят помежду си какъв трябва да бъде краят

    20 Авг 2022 13:17ч.

    Хенри, наистина си изкукал братче ! Страните от НАТО НЕ МОГАТ ДА СЕ СПОРАЗУМЯВАТ /по между си/ за края на войната ! Те трябва да се СПОРАЗУМЕЯТ С РУСИЯ ! Това е елементарната логика на войните, Хенри ! Нима забрави преговорите в Париж ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    20 Авг 2022 13:17ч.

    Друзя, за руснаците екзистенциалният въпрос е да почитат Батюшката си. Това ние като един братски народ никога няма да го разберем. У нас е проява на добър тон да мразим управляващите, да им се присмиваме и да мишкуваме зад гърба им. Последното и руснаците го правят. Казват му цап-царап.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скоро страните от НАТО ще се споразумеят помежду си какъв трябва да бъде краят

    20 Авг 2022 13:20ч.

    В Париж да не би американците да решаваха със ... себе си ? Или преговаряха с комунистите от Виетконг ? Май второто Хенри. Преговарят противниците, не преговаряш сам със себе си /нито със слугите си/ ... Така че на килимчето в Кремъл с ножицата за рязане на Хохландия ! Предложете 70/30 за Владимич ? Може и да помисли...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това с рязането е от архивите на праисторията

    20 Авг 2022 19:11ч.

    Минало бешело. Клъц клъц.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейка

    20 Авг 2022 14:56ч.

    Вчера целили с дрон щаба на орките в Севастопол. Шаш и паника в града. Украинците вече се бъзикат с мужиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шморца крепи неговите

    20 Авг 2022 16:03ч.

    Преговорите на Линията Кързън. За яснита: Фашистите - на запад, антифашистите - на изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бих предположил, че Русия в крайна сметка ще остане държава ...!!!!!!

    20 Авг 2022 16:23ч.

    След прочитането на тези думи, последвани от "Така че се надявам, че скоро страните от НАТО ще се споразумеят помежду си какъв трябва да бъде краят...", за всеки нормално мислещ човек става ясно Кой е зад тази война, какво беще готвено на Русия и защо се случи СВО. Благодаря, старче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    20 Авг 2022 18:21ч.

    Поредния опит за величаене на запада и нато като основени и решаващи фактори.Годината обаче е 2022 и на световната сцена излязоха нови много сериозни играчи.Разбираемо е желанието на Кисинджър да представя нещата по този начин.Вероятно би бил прав,ако ставаше въпрос за Ирак,Либия,Сирия или някоя друга държава.В случая става въпрос за Русия, което обезсмисля неговите умозаключения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като гледам мижавите успехи на Русия срещу 10 пъти по-слаб противник, кои съюзниците успя да привлече, как Китай не смее да доставя оръжие и стратегически стоки и технологии на воюващия си съсед,

    20 Авг 2022 22:33ч.

    как Турция търгува с руснаците, но въоръжава украинците, Западът някак си естествено започва да ми изглежда като решаващия фактор в днешния свят. Но вероятно се заблуждавам, защото гледам твърде малко прокремълски тв канали, а наблягам основно на възобновилата предаванията си ТВ Дождь.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кисинджър много добре знае

    20 Авг 2022 18:28ч.

    какво говори. И за това говори за Украйна. А от Украйна абсолютно нищо не зависи и на никого на запад не му пука за Украйна. Кисинджър много добре знае, че този конфликт е епохален, заплашва да разруши сегашната неолиберално-глобалистична система, с появата на нови сфери на влияние. Ние никога няма да станем западняци. Горко им на тези, които под "запад" разбират единствено рокендрол и коли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    20 Авг 2022 18:43ч.

    Вие западняци няма за кога да ставате на тая възраст. Пази боже дърти комунисти да стават западняци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така като те гледам

    20 Авг 2022 21:16ч.

    ти си дърт антикомунист, но западняк не си станал. А и си забравил, че комунизмът като теория дойде от запад - от Германия. Вероятно си от тези, дето освен рокендрол и коли, смятат за задължително условие да станеш западняк и това да си антикомунист. Доста нелепо и най-вече - тъпо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След това страните от НАТО трябва да решат как да изградят отношенията си с Русия, „дали тя ще бъде част от Европа, възможно ли е това сега, или ще бъде китайски преден пост в покрайнините на Европа“

    20 Авг 2022 19:09ч.

    Господина е перко наумов. Тра ла ла. Той щял да решава географията и културата. Пълен простак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се гневи на Кисинджър

    20 Авг 2022 22:36ч.

    Той е очертал доста приемлива дилема за бъдещето на Русия. Истината е, че тази държава може да бъде или суровинен придатък на Европа, или суровинен придатък на Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще му се на дъртия евреин

    20 Авг 2022 21:40ч.

    Путин едва сега започва да стяга примката. Да отстъпи, никога! Че защо загинаха толкова много руснаци? Никога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    21 Авг 2022 1:29ч.

    А трябва ли да се прави на абдал, след като знае, че точно това е целта? Или е изкуфял?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи