Кирил Вътев: Целта ни е да изградим агрохранителни вериги от полето до масата от български суровини и продукти

Кирил Вътев: Целта ни е да изградим агрохранителни вериги от полето до масата от български суровини и продукти

В областта на земеделието започваме с промяна, която се изразява в развитие не по сектори, а по агрохранителни вериги, по продуктови линии и там, където звената са най-слаби, те ще бъдат най-силно подпомагани. Това каза пред журналисти министърът на земеделието Кирил Вътев в с. Славовица, където участва в националното поклонение по повод 100-годишнината от убийството на Александър Стамболийски.

"Целта ни е да изградим агрохранителни вериги от полето до масата от български суровини и български продукти", подчерта министърът. Той обясни, че по този начин ще се увеличава продоволствената сигурност на страната. "Ако в момента спрат всички канали за внос в България, за около две седмици ще приключи наличието на плодове и зеленчуците, за около три месеца месото и млякото и оставаме само на зърнени храни", заяви Вътев. "В България има свръхпроизводство на зърно, но то трябва да има и своята реализация", каза още министърът. Той посочи, че е изненадан, че няма нито една структура, която да проследява къде по света има търгове за зърно. "Ще се опитаме да направим координация между всички търговски представители на България по света, за да получаваме информация къде се провеждат търгове и да участваме", добави Кирил Вътев. 

Министърът на земеделието каза още, че в момента в България има голямо изоставане по Програмата за развитие на селските райони. По думите му "още от първия час" в министерството са мобилизирани всички усилия то да бъде наваксано, за да не се загубят пари.

Кирил Вътев обърна внимание и на проблем с общинските пасища и достъпа на животновъдите до тях. По думите му е практика общинските пасища да се предоставят на лица, които не са производители и впоследствие те да получават наем за ползването на землището. "Сега фермерите са ощетени. Пасищата трябва да бъдат максимално близо до животновъдните обекти и да се предоставят на законно регистрирани животновъди, подчерта Вътев.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Kicnetty

  11 Юни 2023 20:26ч.

  https://cougarslut.com/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • loonype

  11 Юни 2023 22:36ч.

  https://myasiansex.pro/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще кажа но не вярвам

  11 Юни 2023 20:38ч.

  Ако имаше държавно планиране и реализация всяка хранителна верига щеше да работи без печалба и цената щеше да бъде двойно по-ниска. Тогава всеки частен мошеник или ще намали цената или вън от играта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Важно е да се получават субсидийките

  11 Юни 2023 21:30ч.

  А българския народ да продължава да се храни с боклуци. На това ми прилича.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие ли се заблуждавате или се опитвате да заблуждавате народа?

  11 Юни 2023 23:10ч.

  Сега ВСИЧКО е в ръцете на частници и НИЩО не можете да контролирате, да регулирате или изграждате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майката на костов

  12 Юни 2023 1:14ч.

  Бай Тошо ги беше изградил, но американските подлоги ги разградиха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • fiba

  12 Юни 2023 1:52ч.

  Ееех, Еконт-а какви планове имаше. И този ще е следващия, който ще се извинява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно същото си помислихме и ние - Н.Събев №2 иновавации как щял да качи превозите на ЖП за да разтовари шосейния трафик..

  12 Юни 2023 2:34ч.

  Та и при този сущий новатор Тандемий - хранителни вериги ще проследява, време му трябвало, ама кой ще чака бе?!.... Къде е производството на зеленчуци, на мляко на месо - стотици фермери затвориха фермите си, защото ЕС казал на чиновниците ни - даваме ви пари за да НЕ произвеждате нищо, защото сте ни конкуренция. Каза го Илчовски зърнопроизводителя който се яви на антикорупционата комисия в НС с отг. Мая Манолова, тц-тц-тц ... такива неща ни минаха пред очите, че нямаме думи, кое от кое по-иновативно. Личен избор на Петко, бащата на Кирил, бил Вътев. Ай сиктир и на шуробаджанащината. Бойкот на продуктите на тандем вътев, факт е, че участва в най-предателското и антибългарско правителство на посолството, както чухме от записа на "историческото" политзаседание на ПП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредната партенка утопия

  12 Юни 2023 9:31ч.

  съгласивана с чуждите вериги

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Замеделец бивш

  12 Юни 2023 10:46ч.

  Как не го е срам точно на гроба на Стамболийски да пуска таквиз лъжи!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи