Кирил Вътев: Промените в Стратегическия план, които засягат овощарите са на дневен ред

Кирил Вътев: Промените в Стратегическия план, които засягат овощарите са на дневен ред

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В момента на нашия пазар 40% от плодовете и зеленчуците са български, 60% - вносни. За следващата година ще работим това съотношение да е 50 на 50, каза земеделският министър

“Промените в Стратегическия план в сектор “Плодове и зеленчуци” са на дневен ред. Ще получим и писмени предложения в тази връзка от засегнатите страни“, заяви земеделският министър Кирил Вътев на брифинг след проведеното заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

В заседанието участва и ресорният зам.-министър Александър Йоцев.

Това е третият подред съвет. На вчерашния Вътев проведе среща с браншови организации по цялата верига на млякото, където бяха обсъдени проблемите с високите цени на млечни продукти във магазините.

Министърът каза, че освен за промени в Стратегическия план на срещата е било обсъдено да се пусне проверка от магазина до полето за проверка на плодове като цени, и като произход, каквато поискаха и всички производители на млечни продукти вчера. 

“Срещата днес даде един допълнителен акцент, който така или иначе е зададен от НС за промени на плана, които касаят подпомагане на засегнатите страни - месо, малко, плодове и зеленчуци”, коментира и зам.-министърът Йоцев. 

Той добави, че са били зададени доста интересни въпроси към участниците на Консултативния съвет и отговорите получени от тях ще бъдат отразени в плана. 

Според Вътев обаче няма как да се прави стратегия за промени, тъй като липсвал пазарен анализ. 

“Трябва да видим къде се намираме спрямо вносните продукти. Към момента ситуацията е следната - 40% от плодовете и зеленчуците на пазара са български, 60% са вносни. Това е притеснително. За следващата година ще работим това съотношение да е 50 на 50”, допълни Вътев. 

Според него, каквито и промени да се правят, те трябва да бъдат на базата на дългосрочни прогнози за изменението на климатичните промени, които все повече ни се отразяват, а ние не сме подготвени за тях и добави: “Мерките трябва да бъдат насочени към районирането на страната според климатично-почвените условия, но нищо няма да се случи толкова лесно и просто.”

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища заяви, че прозрачните взаимодействия в търговските и икономически процеси са най-важните, за да може проблемът да бъде решен. 
 

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • ако американците и европейците са наши съюзници

    12 Авг 2023 12:43ч.

    нека да ни услужат със свои специалисти по овощарство, зеленчукопроизводство, да споделят своята механизация и поливни системи, също така да сключат договори за наши доставки в техните супермаркети. Ако американския и европейските посраници не могат да осигурят такива договорености, тогава да си сгънат жартиерите и да се махат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия са за бесилото

    12 Авг 2023 17:02ч.

    Некадърници и откровени предатели на живо. Земеделието е било гръбнака на България. Благодарение на тая шайка от последните 30на години унищожиха не само зеленчукопроизводството, а цялото земеделие. Накараха от немотия хората да си продадат имотите на безценица и да бягат в чужбина. Пълна разруха. Щели били да променят стратегическия план??? Що за алабализъм е това? Или за неуките да звучи като нещо много яко? Но хора, внос на 50% това е стратегическата цел на управляващите!!!Господи, моля те прибери си версиите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи