Кирил Вътев: Надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина

Кирил Вътев: Надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина

"Българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано. И това е следствие на това, че е в насипно състояние. И хората нямат вина за това. Но те са се фокусирали върху субсидиите като спасително средство. Тези субсидии се полагат на земеделците. Те поискаха да ги получат веднага. Така че нищо повече от това, което им се полага, не е решено. Реши се да им се дадат веднага". Това заяви министър на земеделието и храните Кирил Вътев.

По думите му земеделието трябва да стане национален приоритет и няма никакво значение кой ще е министър. "Не трябва да се отклоняваме от тази тема. Трябва да имаме една 30-годишна прогноза, на базата на която да направим една перспективна програма за развитието на земеделието в България", подчерта Вътев.

"Всеки български производител се бори сам. Ние се конкурираме с изключително добре организирани и мощни кооперативи. С много мощни аграрни камари. Ние сме единствените, които нямаме кооператив", категоричен е земеделският министър.

Вътев подчерта, че  има много причини за инфлацията и скока на цените.  "За да имаме по-еетини продукти, трябва доста по-сериозни мерки да се вземат. Само вносът от Украина няма да реши проблема с цената на продуктите. Защото пуснахме още от втората седмица, откакто поех поста, една проверка на цените от рафта в магазина до фермата. За мляко и млечни продукти. Установихме, че най-големият дял от добавената стойност остава в търговеца накрая. На дребно. Стига се и до 70%", подчерта той. И добави, че подобна е ситуацията и с всички останали стоки. 

"В България липсва закон за търговията с аграрни продукти. Такъв закон ние нямаме. Липсва закон за кооперативите. А те са свързани. Лошото е, че всички искаме веднага да има резултат. Но имаме мерки, които не могат веднага да дадат резултат. Ако променим час по-скоро, тоест ако въведем закон за търговията с аграрни стоки, много неща ще се променят, защото в момента по-силният натиска по-слабия. А този натиск слиза долу до фермата и до полето, където вече няма кой да бъде натискан. Не можеш да натискаш градината. Тя трябва да бъде полята с вода, трябва да бъде наторена, трябва да бъде пръскана с препарати за растителна защита, за да оцелява продукцията. Тоест разходите там са едни и същи", категоричен е министърът. 

 

Коментари

  • Докато производството и търговията с храни са в частни ръце, винаги продуктите ще са все по-скъпи, но за сметка на това все по-некачествени

    23 Sep 2023 15:03ч.

    Пазарна икономика му казвали. ДВЕПМ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    23 Sep 2023 16:03ч.

    Ха ха. Сетихте се за кооперативите 30 и кусур години след като им таковахте мамата. Късно е либе за китка. Смачкахте селско стопанство и хранително-вкусова промишленост които изнасяха в половин Европа, СССР и арабския свят. Унищожихте Напоителни системи, а сега и да искате не можете да ги построите. И се надявате да ви спасява държава която воюва. Вие не сте вред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • " И това е следствие на това, че"

    23 Sep 2023 16:08ч.

    Боже, прибери си вересиите от Министерския съвет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    23 Sep 2023 16:45ч.

    Епа 70%, така е решила невидимата ръка на пазара. Нали на сините талибани това им е религията - пазара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KitCat

    23 Sep 2023 16:48ч.

    Mинистър-тъпанар. Като надценката е толкова висока, дайте им възможност да предлагат директно продукцията си. Както е пред министерството ви, но само в сряда. Е, хъбавото грозде е 5 лв килограма - защо? Ами защото е малко, и на тази цена ще го продадат. Има и млечни продукти на пазарите, на по-ниски цени. Добре беше да са сертифицирани, но не са. Обаче качеството видимо е по-добро от това на някои "големи" производители. Защо никога не се обяви кои производители фалшифицират овчето мляко? Само едно било чисто - гадайте кое! Защо само в България има таксита-копърки? Защо другаде НЯМА? Защо? И отговор няма, защото България, за съжаление е една дивотия безмерна, и ако така продължава - тя просто ще изчезне, въпросът е дали първо ЕС ще се разпадне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой разбра ли нещо?

    23 Sep 2023 18:15ч.

    От този микс от публично известни факти, химери и никакви заявки за нещо съществено. Продължава да остава неясно, за какво протестираха земеделците, и защо спряха? Активно мероприятие ли беше това, или спонтанно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    23 Sep 2023 18:52ч.

    Подобна тревожна цифра е количеството водород в язовир Искър - цели 66%. Този син талибан не е ли привърженик на пазара? А не знае ли, че за транспортирането на млечни продукти се използват хладилни камиони, също така има преработка и опаковане. Този празнодумец може ли да предложи смислен процент? Държавата не иска ли да отвори млечен магазин с 10% надценка да покаже как се прави?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    24 Sep 2023 0:47ч.

    А при месото и месните продукти, колко процента е надценката, драги ? Или там не можеш да кажеш нищо, понеже си в конфликт на интереси ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи