Кирил Петков в Давос: Изненадахме всички, за една седмица станахме 0% зависими от руския газ

Кирил Петков в Давос: Изненадахме всички, за една седмица станахме 0% зависими от руския газ

„Възможностите са там. Така, това, което се случи беше, че ние бяхме най-зависимата страна в Европа към Русия от газ. Бяхме на над 90% зависимост. Те ни поискаха да плащаме в рубли и ние казахме „не“.

Това обяви Кирил Петков по време на световния икономически форум в Давос.

Българският премиер говори на третия ден от форума в общ панел с външната министърка на Пакистан Хина Рабани Хар, Хелън Кларк, която е бивш премиер на Нова Зеландия и Каралайн Ансти – президент на „Pact”.

Според Петков всички са били много шокирани, защото се е очаквало да кажем „да“ за рублите най-бързо. Теорията му, че никой не е очаквал подобни действия от българското правителство до голяма степен се потвърждава от факта, че много други държави все пак намериха варианти за разплащане – например Гърция, Италия и Германия.

Така, обясни Петков, че сме станали от 95% зависими на 0% зависими за една седмица от руския газ.

В Давос премиерът е придружаван от началника на политическия му кабинет Лена Бориславова и от съветника му по външнополитически въпроси, информират от МС. 

Годишната среща на Световния икономически форум, която се провежда в периода 22-26 май, преминава под мотото „Историята в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии“.

Форумът събира над 2000 икономически и политически лидери, интелектуалци, журналисти и експерти от целия свят, които имат възможност да дискутират широк кръг актуални въпроси, сред които възстановяване на глобалното сътрудничество, възвръщане на икономическото равновесие, борба с измененията на климата, трансформация на индустрията, иновации, управление и киберсигурност и др.

Коментари

  • Независим

    26 Май 2022 12:16ч.

    Като гледам, станахме независими от газа, скоро ще станем независими от петрола, след това от електричестовото, в крайна сметка и от водата, а някъде по средата и от храната, докато накрая станем абсолютно независими от всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    26 Май 2022 12:16ч.

    И аз така - докато си хранех магарето два пъти дневно, спрях да го храня и вече е 100% магаре, което не яде. Вече втори ден нищо не е яло, а комшиите ми викат ти си луд, ще умориш магарето, ама какво ли разбират тия селяндури. Четох една книга, дето някакъв китаец 50 години само слънце ял и си е добре човека. Сигурен съм, че и с моето магаре съм взел правилно решение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Twitter commies as fuck

    26 Май 2022 12:24ч.

    "туитер служителите са commies as fuck" -- https://www.projectveritas.com/news/twitter-senior-engineer-talks-elon-musk-takeover-in-new-undercover-video/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    26 Май 2022 12:25ч.

    Стига лъга бе лъжец!Пак е руски газ,ама през Гърция и посредници на по-висока цена!Ама какво ти пука,нали комисионните си вървят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • политиците

    26 Май 2022 12:35ч.

    живеят в паралелен свят, който е далеч от реалността

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добре, че няма душа

    26 Май 2022 12:47ч.

    С това изказване доказа, че е безволев роб на краварската демонокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро просто не е политик той си кара като дребен търговец

    26 Май 2022 12:51ч.

    и съответно шашка с приказки тези, които са решили да си губят времето в негово присъствие. Лъжата и търговията от край време вървят заедно, затова Меркурий е бил бог и на двете. Негова му работа, но за нас лошото е, че времето хич не за такива хитрини на дребно и лъжи за глупаците, напротив изисква сериозни хора и общество, като Орбан и унгарците например.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    26 Май 2022 13:01ч.

    Ще я видим тази изненада на есен, той така сюрпризира и Линда...с олигофрения! Не знаех че в Давос, събират Retards явно е някакво забавление за глобалистите и сатанистите, да събират дебили като Киро и Грета, форма на перверзия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    26 Май 2022 13:29ч.

    Нашта пеперуда, пак демократично опраши несведующите, та да му се дивят на постиженията (комплексът на патологичните лъжци).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така, обясни Петков, че сме станали от 95% зависими на 0% зависими за една седмица

    26 Май 2022 13:34ч.

    И съответно за една седмица Топлофикация изкара 330% увеличение за населението… Но проблемът не е в дебила Кирчо. Проблемът е в овче-населението, което не реагира по никакъв начин ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички си вярват

    26 Май 2022 14:07ч.

    Тези на снимката изглежда, че са се събрали на лакардии и да се надлъгват. Що ли ги търпим още? Накрая ще ни излезе през носа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи