Кирил Петков: Няма рискове от санкции от САЩ заради РСМ, това бяха фалшиви новини

 Кирил Петков: Няма рискове от санкции от САЩ заради РСМ, това бяха фалшиви новини
Като ползотворно и довело до конкретни резултати определи посещението си в Северна Македония премиерът Кирил Петков. Петков се похвали на първо място с декларирането от Северна Македония, че няма териториални претенции, както и договорката за самолетна линия София-Скопие-София.

 

"Първо искам да кажа, че няма никакви рискове от никакви санкции, това бяха фалшиви новини и фалшиви интерпретации. На Балканите исторически ние винаги сме мислели, че някоя велика сила ни е проблем или очакваме помощ от някоя велика сила. Е, стига толкова, оттук нататък зависи от нас, никой друг не може да ни свърши работата, освен ние самите", коментира премиерът пред българските медии в края на визитата си в Скопие.

 

Петков съобщи, че след срещата с президента Пендаровски очаква до 60 дни югозападната ни съседка да изпрати свой посланик у нас, какъвто няма от много време, а той да бъде "проактивен човек".

 

"Който има критики за нашия подход, нека да покаже по-добър резултат", обърна се към критиците на визитата Петков, който разкри, че подготовката е била направена за няколко дни преди срещите и е дал резултат фактът, "че те приеха ръката".

 

 

Петков уточни, че срещите между работните групи на двете страни ще бъдат всяка седмица, но на ротационен принцип, а всяка отделна група сама по себе си ще провежда заседание един път месечно. Той им препоръча, като се срещат, да говорят за нещата, по които вече сме се разбрали, а "не само да се говори за нещата, по които още не сме се разбрали".

 

"Няма да има периоди на липса на тези срещи, защото трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата", зарече се министър-председателят.

 

Той не отговори кой авиопревозвач ще поеме линията София-Скопие-София, но не скри, че в началото вероятно държавата ще подпомогне новата линия, която трябва да се разработи като успешен бизнес модел и в самолета да не летят единствено участниците от работните групи.

 

„В най-скоро време очакваме да имаме посланик на Северна Македония в София, както и на България - в Скопие. Надявам се това да се случи в следващите 60 дни”, сподели още Кирил Петков.

 

На въпрос предвиждат ли се структурни промени в смесената историческа комисия, Кирил Петков обяви, че такива вероятно ще има. „Ще обсъдим прогреса на историческата комисия с настоящите членове и на тази база ще решим кое е най-добре за в бъдеще. Никой няма право да излиза от регламента, който сме договорили”, заяви министър-председателят.

 

Той беше категоричен, че негативните исторически факти не трябва да се игнорират, но трябва да се прави ясна разлика между, например, фашисткия режим, и българската националност, а не да се обвързват двете в учебниците.

 

"За България остава приоритет защитата на малцинствата в Република Северна Македония, така че да няма ощетени българи в югозападната ни съседка. Нито различно отношение към тях", сподели той.  Премиерът обяви, че лично ако има нарушения, той ще звъни по мобилния телефон на министър-председателя на РСМ. 

 

 

По повод финансирането на железницата между България и Северна Македония Петков обясни:  "Не сме влезли в детайли. Но мисля, че е немислимо в 21-ви век да нямаме такава железопътна връзка между двете столици. Това трябва да остане в историята като пример за лошо управление на инфраструктурата и да приключи".

 

По думите на българският премиер, новата авиолиния ще бъде икономически изгодна, за да може да работи.

 

Обсъдено е и част от туристическите пакети на България и Република Северна Македония да бъдат общи, за да се привличат повече посетители.

 

"Това, за което много се радвам е, че коалиционното споразумение работи. Говорих с министъра на културата, на образованието, на външните работи, на икономиката, всеки един от тях заяви пълна готовност да застане зад тази стратегия за развитие на отношенията ни с РСМ", каза Петков.

 

Източници: dnes.dir.bg, бТВ, "24 часа"

 

 

 

 

 

Коментари

  • благодаря ти Кирчо

    18 Яну 2022 18:12ч.

    Отдъхнах си, няма да ми запорират швейцарските сметки и спокойно мога да превеждам там увеличението (на пенсията). Но още не мога да се съвзема от последния финансов удар. Не те знам какво преизчисляваш, но за януари си ме ощетил с цели 30 лева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "това бяха фалшиви новини"

    18 Яну 2022 18:23ч.

    Единствената фалшива новина си ти и компанийката ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    18 Яну 2022 18:49ч.

    Нелеп човек бълва нелепици !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гербераст

    18 Яну 2022 18:52ч.

    Трябва да се върви напред. Досега отношенията ни с макетата се свеждаха до една историческа комисия, която вече не се и събираше. не ми е ясно лумпениадата срещу какво плюе и какво всъщност иска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Трябва да се върви напред"

    18 Яну 2022 18:55ч.

    Към какво? И защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен Фронт

    18 Яну 2022 19:08ч.

    Разбира се, руски хибридни фалшификации! Не случайно особено активен по темата е Костя Копейкин, мекере на рубладжийска издръжка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-Ха

    18 Яну 2022 19:09ч.

    Говорителят от САЩ е прочел фалшиви новини, написани от секретарката му? Или Опреа се напи с Пробиотика ми?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министър-председателят допусна няколко унижаващи ни факта:

    18 Яну 2022 19:28ч.

    1. Самото споменаване, че не се обмислят санкции на САЩ към нас заради РСМ е скандален. А това, че бе коментирано от Петков е национално унижение. 2. Отказът от териториални претенции от наша бивша българска територия, наричаща се сега РСМ, е унижаваща ни дълбоко гавра към нас. 4. Ако резултатът от посещението е авиолинията София-Скопие и открития личен телефон на македонския премиер, то това е поредна подигравка. Би трябвало да бъдат договорени доста по-значими дела. 5. Посрещането на Петков от министър/албанец, а не северомакедонец/, а не от самия министър-председател или негов заместник е удар по достойнството ни също. Османи е натоварен с отрицателни емоции, той беше министър и по времето на Зоран Заев, който си беше един откровен сърбоман и ни будалкаше като македонски гюпци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гербераст

    18 Яну 2022 19:34ч.

    2. Отказът от териториални претенции от наша бивша българска територия, наричаща се сега РСМ в кой университет си учил, бе момче ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    18 Яну 2022 20:05ч.

    А ти, гербераст/соросоид и фен на розовобузестия олигарх, сигурно си учил в Харвард, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Санкции няма, само ако са слушка

    18 Яну 2022 20:11ч.

    Департаментът вече предупреди. Схващаш ли “неясния” намек, Киро?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славов

    18 Яну 2022 20:36ч.

    ........... да говорим за фашистки режим,ако е имало такъв................... Петков знае ли , в България имало ли е фашистки режим или не..................... ако е имало такъв ??????................... Бързането на Петков да ходи неподготвен роди дискусията .............ако е имало фашистки режим, имало ли е български фашисти.Този младЕж е стриптийз вассер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Откъде да знае Кире Петковски какви режими е имало в България??

    18 Яну 2022 20:40ч.

    Той на съответната възраст е изучавал древната канадска история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирил Петков: Няма рискове от санкции от САЩ заради РСМ, това бяха фалшиви новини

    18 Яну 2022 20:45ч.

    Кире, твърдиш, че САЩ разнасят фалшиви новини...?!? Не си подритвай трудовата книжка, момче...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кир Куролаций

    18 Яну 2022 20:56ч.

    Всички пътища, линии и канали водят към Скопие! От днес РСМ ще се зове Северна Македония, а от 25.01.22г ще е Велика Македония! Тъй каза Мустафата обединителката на Македония!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    18 Яну 2022 21:15ч.

    Какви фалшиви новини бре, тъ.ак, с очите си гледах и с ушите си изслушах двата клипа с щатския представител Ескобар и с щатската конгресменка. И в двата клипа се говори за санкции като неприкрита заплаха спрямо България. Този надмина и банкянската мутра по лъжи, а е и доста по-опасен в директните си намерения да продава и предава националните интереси в угода на своите господари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    18 Яну 2022 21:36ч.

    Отвратен съм и ме е срам от начина, по който се представлява страната ни и от начина, по който се държи "нашият" министър-председател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Национално достойнство и чувство за принадлежност

    18 Яну 2022 23:00ч.

    Някаква си държава реши да ни нахока, да ни заплашва и да има мнение и претеции, затова, че ние ,българите, настояваме да се спазват едни ясно разписани правила. Тази вероломна държава има отношение и право на мнение по въпросните правила толкова, колкото Габон има спрямо правилата по преминаване през Босфора. И сега идва интересното - един от най-висшестоящите държавни чиновници в България, вместо да прояви национално (пък и лично) достойнство и да защити правото на България да води суверенна външна политика, в подкрепа на принципите на ЕС, той какво прави ... ? Тегли реч, в която изрежда "оневиняващи обстятелства" и апологетства по отношение на нахалното и обидно към нас поведение на тази някоя си чужда държава. Проява на национално достойнство - няма! Проява на национално-ориентирена позиция, която да предизвика респект и уважение у заканващите ни се? - НЯМА. Вместо това тоя човечец тегли реч, в която единствената му тема е оправдание на поведението на чуждата страна. Истинският политик би заел ясна и еднозначна позициия, защитаваща достойнството на страната му. Продажния човечец апологетства в защита на тези, които си позволяват да заплашват България! Ето затова дните му в управлението на България са преброени ( на едната ми ръка). Нека зализания човечец, който никога не е подавал собственоръчно подписана декларация с невярно съдържание, знае, че е върпрос на още един - два гафа Възраждане да обедини ВМРО, и всички останали достойни българи и да му представи сметката за позорното му поведение във вид на искане за незабвна оставка. Този не е българин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    18 Яну 2022 23:03ч.

    Няма да има санкции на САЩ за Македония, защото Кирчо - Кокорчо и Лорел ще изпълнят всико което Губернаторката Х. Мустафа им е поръчала! Това посещение много ми прилича на Бойковото и на Каракачанов при Тръмп. Кирчо Остапов Бендеров, беше посрещнат от албанец, представител на народността, която след 30 години ще доминира в Македония. Кой ли ще лети на 200 км с редовна самолетна линия са 30 мин. и да чака по летищата 2-3 часа. Това се прави за множеството комисии, които ще се разхождат до Охридското езеро да си мият краката, което е много важно за българските мъже. Кирчо, по добре това посещение да беше в родната ти Канада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Носи се народна песен

    18 Яну 2022 23:43ч.

    Дебилизъм по краваро-канадски, мила моя майно льо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха ха

    19 Яну 2022 5:05ч.

    А кой си ги произвежда тия фалшиви новини... аз ли? Кой мислите, че ще уплашите? А? БОКО на квадрат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    19 Яну 2022 6:08ч.

    Поне едно хубаво нещо виждам,когато това правителство падне в България думата либерал ще звучи гнусно.Любовта към запада у хората ще е в няколко процента,колкото са душевноболните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като две капки боза

    19 Яну 2022 9:41ч.

    „Ще обсъдим прогреса на ''историческата'' комисия с настоящите членове и на тази база ще решим кое е най-добре за в бъдеще. Никой няма право да излиза от регламента, който сме договорили”, заяви министър-председателят.'' Историците са се ''договорили'' да обсъждат въпроси , свързани единствено и само с БЪДЕЩА ИСТОРИЯ, но няма и да се връщат към каквито и да било исторически теми от миналото?!? В смисъл, исторически теми, по-стари от датата 18.01.2022 СА ЗАБРАНЕНИ ЗА ОБСЪЖДАНЕ! ''ИСТОРИЯ НА БЪДЕЩЕТО''- Това ако не е оксиморан, кое ли би било?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българските експерти по История в комисията

    19 Яну 2022 9:56ч.

    Десетчлената експертна българската група на историците, включва, дългогодишен борсов агент от Уолстриит, кръшна синоптичка, командирована от бТВ , нашумял рапър, изпълнител и на блатна чалга, старши агроном, специалист по капковото напояване в планински терени, професионален тираджия, с многогодишен опит, владеещ устно повече от седем различни бивши югославски езици, пенсиониран ресторантьор, анонимен възпитаник на ''Бръшлянената Лига'', двама близнаци, математик и аритметик. За шеф на ''историците'' единодушно е избран професор по офталмология при рогатите еднокопитни бозайници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кара

    19 Яну 2022 10:23ч.

    За първи път ме е срам, че съм българка...поради профанското държание и пълното непознаване на българската история, култура и език от страна на подменящия министър-председател на България, просто киро, и поведението му на дебил при срещата с Пендаровски. Просто киро, с профанска лекота дори обяви Н.В. Цар Борис ІІІ, единствения монарх спасил евреите в държавата си от концлагерите на смъртта, за фашист??? Фашист??? Очевидно просто киро освен българската история не познава и европейската история, иначе щеше да знае, че фашизъм е имало само в Италия, и всякакви напъни за монархо-фашизъм в България са измислени от съветския коминтерн и раздухвани от 70 години србските шовинисти. Срам, срам, срам!!! И, при тази небивала излагация и профанщина от страна на простака киро, всички уж български журналисти и медии мълчат като....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срам, срам, срам!!!

    19 Яну 2022 10:36ч.

    Това казва всичко по отношение на делата на киро досега. Оттук нататък - Оставка! Оставка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи