Кирил Петков на среща с ГЕРБ-СДС: Няма да подкрепим първия мандат

Кирил Петков на среща с ГЕРБ-СДС: Няма да подкрепим първия мандат

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Това не е разговор за подкрепа на първия мандат, не искаме да ви даваме грешни очаквания. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков на експертна среща с представители на ГЕРБ-СДС в парламента, съобщава БТА.

Той посочи, че няма да подкрепят първия мандат, но широкият състав, в който са дошли на срещата, показва волята им като конструктивна опозиция да работят така, че истинските решения да се случат.

Съпредседателят на ПП посочи, че приоритетите им могат да се обособят в четири групи - увеличение на доходите и социалната политика, сигурност, облекчения за бизнеса и фискална дисциплина, антикорупционно законодателство и външна политика. По думите му, ако се сложат правилните икономически параметри, 16-те политики са в синхрон, без да правят компромис между бюджетна рамка и дефицит от три процента и възможността за всички социалните плащания, които са заложили.

Кирил Петков посочи, че бюджетът за 2022 г. изпълнява идеално ролята си за тази година, няма как стар бюджет да изпълнява същата роля за следващата година, защото икономическите параметри се променят, има инфлация, минималната заплата през 2023 г. трябва да се увеличи. Той отправи молба да отделят няколко минути за презентация, в която да представят отделни параметри, така че да покажат, че социалните политики, помощите за бизнеса и фискалната дисциплина не са в противоречие един с друг. 

Най-важната подкрепа за България в този момент е решаване на политическата криза, каза, на свой ред председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Не възприемаме този разговор като разговор за подкрепа на правителство с първия мандат или като коалиционно правителство между ПП и ГЕРБ, в този смисъл не сме с грешни впечатления от тази среща, заяви тя. Атанасова предложи темата за бюджета да бъде тема на следваща среща, а сега да се фокусират върху спорното от безспорното. Тя призова да се търси конструктивен разговор, в който могат да привлекат и колегите от другите парламентарни групи, защото бюджет или антикризисни мерки се приемат с широко мнозинство.

Според нас е редно в максимално широк консенсус да търсим възможности България да се възстановява от кризите, обърна се Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС към "Продължаваме Промяната" (ПП) в началото на срещата.

Атанасова отбеляза, че е редно да приключи противопоставянето на предизборните кампании и да се търсят възможности за консенсус, са организирали  тази среща, както и с оглед на заявените и от тях,  и от ПП възможности за търсене на баланс. 

Нека това да бъде първата ни среща, на която първо ще изразим базов консенсус по различните приоритети и после да работим в по-широки или тесни експертни групи, които ще изчистят кое е възможно и кое не, без да оставяме настрани темата за социалната политика, за подкрепата на българите през предстоящите тежки зимни месеци, за възрастните хора, предложи Атанасова.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Идеалист

    08 Ное 2022 20:13ч.

    Кирчо, няма вече да бъдеш нито министър, нито премиер. Просто не ставаш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забелязвате ли

    08 Ное 2022 23:26ч.

    Колко бавно говорят някои депутати, без ритъм, без чувства, сякаш са повредени роботи с препълнена памет. И тези хора са отишли да ни пишат законите. Нямат мозък, нямат дар слово, нямат характер. Как се озоваха там?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи