Петков и Ковачевски издигат добросъседството на пиедестал. Няма да има кадрови промени в историческата комисия

Петков и Ковачевски издигат добросъседството на пиедестал. Няма да има кадрови промени в историческата комисия
"Когато още на първата среща имаме три реални подписани меморандума по много ключови и важни въпроси, това е примера за новия подход с нова енергия и реални резултати. Министрите представиха поне десет реални задачи, които си поставят. Радвам се да кажа, че следващата среща на тези работни групи е само след една седмица. Историческата група ще има поне три срещи в следващите месеци. Виждат се огромната синергия и предимства, ако има добросъседство", заяви премиерът Кирил Петков след съвместното заседание на правителствата на България и на РСМ. Към този момент няма да правим кадрови промени в Комисията по историческите въпроси, каза още Петков в отговор на журналистически въпрос. В историческата комисия и двамата с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски отбелязахме друго ниво на ентусиазъм за работа и определяне на нов режим на работа, добави българският премиер.

Снимка: МС

 

Днес установихме, че за да се свършва работа, хората трябва да си говорят. Трябва да се виждат, да си поставят общи цели и да се поставя обща конструктивна рамка, каза Кирил Петков. Той посочи, че професорите от историческата комисия и от двете страни са показали, че са готови този нов полъх на допълнителна енергия да се превърне в конструктивен тон и конструктивни разговори.

 

След съвместното правителствено заседание, бяха подписани три меморандума между двете страни: меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието; меморандум за разбирателство за развитието на транспорта - жп връзката София - Скопие; меморандум за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия.

 

Тези меморандуми имат за основна цел икономическото развитие на целия регион. Това ще подобри стандарта на живот. Добросъседството ще бъде поставено на пиедестал, подчерта премиерът Кирил Петков. "Транспортната група сподели, че коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори, а днес го връщаме на картата. Имаме много да наваксваме, но вярвам че ще наваксаме бързо. Заедно сме устремени", допълни Петков.

 

"Първата група за икономиката, особено за енергетиката, туризма вече има свой план. Това се отнася и за групата за култура и образование. Имаме конкретни проекти, особено в природните науки. Има план за експертите по секторите. Искам да благодаря и на историческата комисия", заяви от своя страна премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

 

"Преди седем дни отворихме нов диалог. Работните групи са водени от министрите, което показва политическа воля. Но в тях има и експерти от реалния сектори. Ние с Петков говорихме за политика и в Скопие, и тук. Ако сме казали, че ще има авиолиния - успех би означавало тя да тръгне от 1 март. Критерият за успех е да има изградени пътища. Критерий за успех е чрез разговор на комисиите да постигнем договор и да имаме първа конференция за членството на РСМ в ЕС", заяви Ковачевски.

 

Република България вече 15 години е член на Европейския съюз и има голям опит, от който ние можем да заимстваме, каза още премиерът на Република Северна Македония. Той благодари на българския си колега Кирил Петков за добрия диалог и отбеляза ползотворната работа на министрите от двата кабинета в 
новосформираните работни групи. 

 

В рамките само на една седмица днес е второто значимо събитие за двустранните отношения на България и Република Северна Македония, съобщи по-рано пресцентърът на МС. След посещението на Кирил Петков в Скопие на 18 януари, настоящото съвместно заседание на двете правителства е още една ключова стъпка за утвърждаването на новия диалог между България и Република Северна Македония. След като със заповед на премиера Петков от българска страна бяха сформирани четирите работни групи, днешните ресорни срещи с участниците от Скопие ще дадат възможност да бъде внесен допълнителен прагматизъм в двустранните разговори. Чрез активната им дейност през предстоящите месеци ще бъде дадена повече публичност на ползите за гражданите на България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество, както и ще бъдат постигнати реални резултати от взаимен интерес.

 

Коментари

 • ха ха ха

  25 Яну 2022 12:35ч.

  Ужасен срам изпитвам само като го гледам на снимки тоя... не съм виждал по-противно, сервилно същество! Усещането ми е за слуз бе!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  25 Яну 2022 12:38ч.

  Горния - Ми сложи пред себе си снимката да Копейкин тогава и си представи България като втора беларус и ще ти олекне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  25 Яну 2022 12:40ч.

  Какво нещо дава социологията и какво нещо е герберско-копейкиновската клоака тука. Президентът Румен Радев започва втория си мандат си с традиционно високо доверие от 58,5% и с недоверие от 32,1% и остава най-харесваната фигура в политическия живот у нас – с най-висок положителен рейтинг (доверие минус недоверие). Доверието в правителството се повишава до 44,9% и е по-високо от недоверието (39%), което се случва за първи път от началото на първия мандат на Бойко Борисов през 2009 г. Съществува закономерен за начало на мандат ръст и в доверието към народното събрание и то достига 31,9%, при намаляващо недоверие (56,9%).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лекуващ лекар

  25 Яну 2022 12:40ч.

  Икономически просперитет ще постигнем развивайки до неузнаваемост икономиката между България и Македония Македонската икономика е велика тя ще ни помогне да преборим инфлацията Ще потекат реки от евтини македонски петрол газ и стоки Македония ще инвестира стотици милиарди долари в нашата икономика ще стане рай тука и така ще станем нов икономически фактор в ЕС Германските икономисти ще дойдат да учат в скопие и София Холандските инженери ще дойдат на след дипломна квалификация а италианските дизайнери ще купят всички ишлеме цехове в макови полета в Булгаристан и ще станем номер едно във всяка сфера, просто ми се насълзяват очите, БРАВО Кире ти не си просто Киро, ти СИ ПРОСТО ЗАВЪРШЕН СЪВЪРШЕН ИДИОТ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданите на България и РСМакедония не очакват нищо

  25 Яну 2022 12:42ч.

  от двете правителства, защото НЕ СА ПРЕСТАВАЛИ да уважават и да търгуват най-добронамерено. Земеделие и туризъм щял да развива двустранно - ай сиктир бе, хората от 30 години търгуват най-активно, той говори глупости - приказки за наивници. .... Ама така ги е инструктирала Херо Мустафа и харвардския им пъп, искат да лапнат заедно две де юре държавки с де факто един народ - НЯМАШЕ ПРЕВОДАЧИ. Безсрамние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми сложи пред себе си снимката да Копейкин тогава и си представи България като втора беларус и ще ти олекне.

  25 Яну 2022 12:43ч.

  Ми не, смятам да го поставя на мястото на тая ГНУС! По-добре ще се чувствам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борисов не е прекратявал нищо - РСМакедония и фондацията стопираха процеса

  25 Яну 2022 12:44ч.

  демагогия на ента степен, Киро и Димитър откриват топлата вода! Умре циганката дет ги хвали, и сега сами се самохвалят. Така и ще се самосвалят, въпреки указанията отвъд голямата локва. Подлоги щастливи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българите нямат зор за добри отношения с БЮРМ

  25 Яну 2022 12:47ч.

  Българите имат зор да се освободят от европейско робство и американско иго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истински фалшификат

  25 Яну 2022 12:51ч.

  Тъпото и лъжливо Кире да не си е помислил, че е премиер на СРМ?! Ако полагаше такива неистови усилия и за дереджето на собствения си краден и от неговите подчинени български народ можеше и да има някаква симпатия, но за сега си остава тъпо парче, купен и работещ за чужди интереси против България и нейния народ. Такъв родоотстъпник и неглижиращ историята на България не може да бъде неин премиер. Както е казал предшественикът му да си обира гълъбите и с 200 за там, от където е дошъл!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотал щета

  25 Яну 2022 12:52ч.

  Каква е тая първа конференция за членство на РСМ в ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  25 Яну 2022 12:53ч.

  Гледах пресконференцията. Въпреки неграмотния говор на Кирето.... разбирах казаното, все пак съм учил български език. Но какво казваше премиера на СМ??? Псуваше ли ни, обиждаше ли ни.... нищо не се разбираше? Вече провинция на СМ ли сме, че да сме длъжни да знаем констуционния им език? Ние вече не сме ли държава? Конституцията е отменена от РРадев, но .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  25 Яну 2022 12:58ч.

  Меморандуми за намерения, вместо ясно дефинирани задължения...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  25 Яну 2022 12:59ч.

  Уважаеми сънародници, защо се възмущавате? Та нали вие гласувахте за РРадев и ПП "Продължаваме измамата"? Сърбайте каквото сте надробили и учете руски език!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та нали вие гласувахте за РРадев и ПП

  25 Яну 2022 13:02ч.

  За единия гласувах отдавна и повече не повторих, а за другия не бих гласувал и на оня свят, че той си е идиот с психични отклонения, трябва аз самия да съм идиот, за да гласувам за това невежество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  25 Яну 2022 13:04ч.

  Кой забрани излъчването на филма "Само защото бяха българи" по БНТ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  25 Яну 2022 13:08ч.

  Колегата "Хиракиро" ме наведе на каламбура - дали ентусиазираният ни министър-председател няма да се превърне от Киро в ХараКиро за българите и България!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Та нали вие гласувахте за РРадев и ПП "Продължаваме измамата"

  25 Яну 2022 13:10ч.

  Бившите българи, емигрирали на Запад ни ги натресоха тия. Изобщо не трябва за се позволява гласуване в чужбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто

  25 Яну 2022 13:12ч.

  Простак киро

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до 12:59 - гласуваха МАШИНИТЕ е, за това беше този зор

  25 Яну 2022 13:18ч.

  Да се унижаваме като държава и народ, в полза на чужди държави и интереси. ЗАБЛУДА на обществото, за което са обучавани в специални центрове. Всичко, което подписва Киро - ще бъде отменено, без никакви неустойки, защото няма "легитимност" от народа на България - работи срещу интересите ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цензурата на киро

  25 Яну 2022 13:20ч.

  Защо беше забранено излъчването на филма на Милена Милотинова "Само защото бяха българи"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена на 25.01.2022 в 13:08

  25 Яну 2022 13:30ч.

  "Хиракиро", " ХараКиро", "ХераКиро" ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хората четат коментара ми и го цитират,

  25 Яну 2022 14:00ч.

  а вие триете . Трийте бе, трийте. Като ви сложат един ден етикета "чуждестранен агент" тогава ще разберете що е то свободата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  25 Яну 2022 14:02ч.

  Удачен каламбур "ХираКиро" / "Херо-Киро" и най-вече "ХараКиро" (харвардският Киро). След пермутация на първите срички от името на премиера се получва "Перил Китков". Peril на английски означава заплаха. По отношение на срещата на двамата премиери - засега само пушилка и декларации за добри намерения. Промяната трябва да дойде от самите "македонци", което е трудно осъществимо. Те не го желаят и тези, които стоят зад тях също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смях в залата

  25 Яну 2022 14:04ч.

  Историческата комисия ... вкараха много оптимистичен и прогресивен поглед в общата им задача" - цитирам еМПи-то на България. Хвана ме смях. Той май все още не може да схване, че в днешно време "прогресивен" вече се схваща като тъждествен и взаимозаменяем с ЛБГТ - дружината. А сега, сериозно - подозирам, че руската тролска канонада ще иска(т) извънредно заплащане - за дивотиите, избълвани по-горе. Хак им е на руските данъкоплатци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • невероятно

  25 Яну 2022 17:35ч.

  Кирчо е толкова малък и нищожен, а какви големи бели и поразии прави на цял един народ и древна държава!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  25 Яну 2022 20:42ч.

  Заглавието предизвиква позиви за повръщане и похожда повече на Блиц.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи