Кипър ще обсъжда въвеждането на непопулярни фискални мерки

Кипър ще обсъжда въвеждането на непопулярни фискални мерки
Кипърският парламент ще се събере на извънредно заседание, за да обсъди въвеждането на непопулярни мерки, които предизвикаха недоволство сред населението, предаде Би Би Си. Гласуването на промените е задължително условие на ЕС и МВФ, за да може Кипър да получи 10 милиарда евро, с които да избегне фалита. Мерките включват високи данъци за лихвите по депозити на граждани и фирми. Те ще засегнат включително и много руски граждани, които притежават сметки в кипърските банки, без да живеят постоянно в страната.
<p>Сутринта в понеделник председателят на Европейския парламент Мартин Шулц настоя притежателите на малки сметки в Кипър да бъдат защитени, за да може решението да бъде "социално приемливо". Шулц определи като "малки" сметките под 25 000 евро.</p> <p>Според изискванията на донорите Кипър трябва да въведе извънреден данък от 6.75 на сто върху всички банкови депозити под 100 000 евро и данък от 9.9% върху депозити над този праг.</p> <p>Приемането на тези мерки беше насрочено за неделя, но парламентът отложи гласуването за днес. Понеделник е неработен ден за кипърските банки - факт, на който депутатите разчитаха, за да избегнат масовото теглене на пари, ако парламентарното решение беше взето в неделя. В понеделник сутринта беше съобщено, че ако парламентът гласува решението си днес, вторник ще бъде обявен по изключение за неработен ден за банките по същата причина.</p> <p>Демократите на президента Никос Анастасиадес, които подкрепят въвеждането на непопулярните мерки, разполагат с 20 места в 56-членния парламент и трябва да привлекат други привърженици, за да успее гласуването. В&nbsp; противен случай Кипър няма да получи 10-милиардната помощ.</p> <p>Опозиционният лидер обаче окачестви като "национално предателство" условията, с които президентът се е съгласил по време на преговорите с донорите.</p> <p>Президентът отговори с твърдението, че Кипър трябва да си оправи финансите "или да излезе от еврозоната".</p> <p>Междувременно информационните агенции предадоха за несигурност на финансовите пазари в Азия и Европа, последвала новината за предстоящото гласуване в Кипър.</p> <p>Облагането с данък на банковите депозити засяга множество руски вложители, което предизвика реакция на Кремъл. Говорител на Путин определи предстоящото решение на кипърския парламент като "нечестно, непрофесионално и опасно".</p>

Коментари

  • Sin

    18 Март 2013 19:39ч.

    Единственото хубаво на тази мярка е, че ще приберат много руски мафиотски пари. Обаче защо и дребните кипърци да плащат за тъпотиите на няколко банкери и финансови министри ? И с какъв морал от ЕС искат да се вземат пари и от дребните кипърски вложители ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи