Киев: Русия устно се съгласи с исканията ни без Крим, готви се среща на Зеленски с Путин

Киев: Русия устно се съгласи с исканията ни без Крим, готви се среща на Зеленски с Путин

Москва се е съгласила „устно“ с ключови украински предложения в предложеният в Истанбул от Украйна договор, което поражда надежди, че преговорите за прекратяване на огъня продължават. Това съобщи ръководителят на преговорната група на Украйна с Русия Давид Арахамия, цитиран от „УНИАН“ и други световни агенции.

Арахамия е потвърдил, че евентуална среща между украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин „с голяма вероятност“ ще се проведе в Турция, най-вероятно в Истанбул.

„Руската федерация даде официален отговор на всички позиции, който е, че приемат нашите искания с изключение на въпроса за Крим, анексиран от Русия през 2014 г.“, казва Арахамия. Но докато няма нищо черно на бяло, всички думи са просто "устни потвърждения", допълни преговарящият.

Новината идва на фона на съобщенията, че Украйна си е върнала контрола върху целия Киевски регион. По думите на Арахамия Москва се е съгласила, че референдумът за неутралния статут на Украйна „ще бъде единственият изход от тази ситуация".

Запитан какво ще се случи, ако украинците гласуват против неутрален статут на страната по време на предстоящия референдум, преговарящият каза, че „може би ще се върнем към войната или ще започнат нови преговори“.

Кремъл настоява Украйна да възприеме неутрален статут. По думите на Арахамия „Украйна може да създаде свое НАТО“ и е важно гарант за сигурността на страната да са ядрени сили. Киев предлага това да бъдат постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, а сред гарантите да влязат още Германия и Турция.

По последна информация Италия и Турция са изявили желание да влязат в ролята на гаранти на договора. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил и на украинската, и на руската страна, и е заявил желанието си да бъде домакин на среща между двамата президенти. „Нито датата, нито мястото са известни, но вярваме, че мястото най-вероятно ще бъде Анкара или Истанбул“, допълни Арахамия.

 

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

  • Нито едно споразумение и договор с русия

    03 Апр 2022 8:15ч.

    Не струва нито хартията, на която ще го запишат, нито времето за прочитането му. Русия действа с инстинктите на неопитомена сибирска мечка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, разбира се,

    03 Апр 2022 8:41ч.

    и за това не само ти, но и цяла Европа все още получава газ, нищо че вдигат подобни лозунги. Въоръжават съседите на Русия и правят провокации по границите и, обявяват Чайковски и Пушкин за врагове на демокрацията, защото не са изпълнили договорите си, нали така?! Евала, "европеецо"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз лично не получавам газ, но както и да е

    03 Апр 2022 9:45ч.

    И Русия не го подарява, а продава. И то на доста добра цена, която си уреди с дефицита, кото сама предизвика есента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продава го за какво?

    03 Апр 2022 11:45ч.

    За валута която някой контролира с отделни санкции ли? Има ли такива глупаци, които да са съгласни? Скоро целият свят ще последва Русия и Западът ще се фотографира с хартийките си, за спомен от миналото величие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хич не се опитвай,

    03 Апр 2022 11:48ч.

    да се измъкваш или да се оправдаваш така нескопосано. За спазване на договори става дума, не за цени и дефицити. Между другото дефицита се дължи именно на брюкселския продажен, олигофренски елит, но това вече не е по силите ти да го осъзнаеш. Мозъкът ти е зает изцяло с демонстриране на евро-раболепие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брей, тоя фейк по тънката лайсна!

    03 Апр 2022 17:09ч.

    Който не се върже на псувни и простащини, да се възмути или засмее на дявола-повеител на бълг граждани и на "антисемитизма в сайта". Бе много сте хитроумнии и хитрожопии това творците бе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    03 Апр 2022 9:04ч.

    Мислех, че само Зеленски е неадекватен а се оказва че всички покрай него употребяват. Гореизброеното никога не може да се случи. Щери да правят в разораната от бомби и ракети, сред избягалите милиони и милиони граждани... референдум ?! И Русия ще е съгласна. Колко трябва да си дебилен, че да си го помислиш това ? Не е от кокаина. Явно си го има във въздуха на бункера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    03 Апр 2022 9:53ч.

    Копейкаджиите обитавате някаква паралелна реалност. Като се подпише мирния договор ще се изсулите тихо като пръдня от гащи както се изсулихте по въпроси за денацификацията и няма рубли - няма газ. Догово ще има и той ще покаже колко абсурдна е била тая война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    03 Апр 2022 10:46ч.

    А ти и Найо Тицин на площад "Геройте на Украйна" ще направите ГейПарад на Победата отразяван пряко от бТВ и Нова. И ще бълвате умни и красиви думи клишета. А над главите ви ще се издига желто-син балон и от него ще валят грантове... ех, сега разбирам Зеленски как наркотиците пържат мозъка ви. Спокойно ! Когато минете на рубли и от наркотици ще преминете на водка и сальодка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера

    03 Апр 2022 10:49ч.

    Доста народ биха искали путинските ракети да избомбят София и там да маршируват руски главорези, на които да носят цветя с руското знаме и снимки на фюрера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фройд

    03 Апр 2022 11:16ч.

    Уау какъв ник си си турил ! Няма нужда да пишеш мнения. Всичко е ясно. Дори татусите ти са ми ясни. Побързай имаш време да прескочиш до Азовстал за да се възнесете групово с камрадите си. Да им е по-лесно на дяволите да не ви обработват поотделно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    03 Апр 2022 11:27ч.

    Остави ги тия щампи на Копейкин, ами си отговори на въпрос кой пръв ще отстреля Путин след катастрофалния край на тая война - олигарсите или генералите. Щото е ясно, че някой трябва да плати за всичко и това е човекът, който е взел решението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То е семейство, което е взело решението

    03 Апр 2022 17:13ч.

    да докара Украината до там. Тесен семеен кръг и отделни стари приятели. Май почваше с"Р"? А дядо Байдън какво да е решил, в памперса хем му е топло, хем уютно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "цитиран от „УНИАН“

    03 Апр 2022 9:06ч.

    Извините, господин Дачков, но може ли и ТАСС да се цитира от време на време за разнообразие, другата гледна точка демек. Гъ-жа преЦедателката на СЕМкаджиите не сме я все още назначили за arbiter elegantiarum даже, за magister dixit пък хич - нито Вие, нито аз, нито даже българската Конституция :).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера

    03 Апр 2022 10:47ч.

    От десет материала тук седем са от руските средства за дезинформация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хасавюрт 2 ?

    03 Апр 2022 9:10ч.

    Това вече наистина би свалило Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Това вече наистина би свалило Путин"

    03 Апр 2022 9:15ч.

    Единственото, което би свалило Путин, е самият Путин - ако продължи с танеца две стъпки напред, една назад, който танец наблюдаваме от 2014 насам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    03 Апр 2022 9:49ч.

    Путин никога няма да се срещне с този шашавия Вова! За да станат преговори трябва да му прати Рамзан Кадиров за контраст и шоу, а и да оправи работите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    03 Апр 2022 9:51ч.

    Това нещо можеше да се постигне и само ако руската армия беше влязла в Донбас. Работата на Путин излезе лаком гъз кръв сере. Хем се изолира от целия свят, хем накрая ще постигне едно голо признаване на това, че Крим бил руски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    03 Апр 2022 10:11ч.

    В Европа няма европейци, и преди това бяха такива, но сега са определено слуги на САЩ от който са зависими, а Германия даже е окупирана от тях. Светът не е само Европа, която върви неотклонно към своя край. Другата част на е с Русия, тя пак ще освобождава света от новия фашизъм! Такава е логиката днес, и я виждат разумните хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Апр 2022 10:11ч.

    Към нашите по-малки по разум братя - партнерите, за да усетите настроенията в Расея, може да хвърлите едно око и ухо, на клипчето по-долу. От 45-тата минута нататък. То са само три минутки. То и цялото клипче можете да изгледате, но мисля, че не можете да смелите толко информация. https://youtu.be/sz7qfVJ51uY. Слава Украине!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В тези размирни времена

    03 Апр 2022 10:26ч.

    Който оре "Слава Окраине" на българска земя - да му се чупи главата. Немедлено !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера

    03 Апр 2022 10:46ч.

    Прочетете превъзходни анализ на Светослав Терзиев "Американски агент ли е Путин?", където се описва как с безумията си направи безценни подаръци на Америка. Тая агресия е началото на края на руския нацизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия се била съгласила устно

    03 Апр 2022 10:57ч.

    Русия и писмено да се съгласи, после може да си вземе я Крим, я Донбас, я всичко покрай морето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    03 Апр 2022 11:06ч.

    Зеленьосания си пропука шанса, нареждайки тая хеликоптерна атака над ГСМ-а на руския Белгород. ФСС на РФ започна следствие относно причините за нападението, наричайки го "терористичен акт". А с терористи Русия не преговаря. Много му се скофти положението на комикса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    03 Апр 2022 11:30ч.

    Точно понеже е терористична държава вашата Русия е изхвърлена от всички международни организации освен ООН, щото там няма такава възможност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мутроеб

    03 Апр 2022 11:49ч.

    Тия организации отразяват американския монопол - глобален тоталитаризъм на хегемона. Там се гласува под строй, особено от лакеи - все такива като тебе, купени за центи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    03 Апр 2022 14:02ч.

    На прав път си - има хегемон и това е САЩ, а не Русия. Така като гледам след края на войната ще се сбедне това, което каза Байдън, че САЩ ще превърнат Русия в международен парий, държава като Иран и Венецуела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че колко повече бе мутракиму

    03 Апр 2022 20:27ч.

    Обама разкъса руската икономика на парцали... една кай регионална силица... Тръмп я санкционира докато демагогстваше... Дедо Байдън и глутницата европейски палета и кучки наложиха "адски санкции".. ха съжалете се, вече мрат рашките по улиците кат мухи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Апр 2022 11:48ч.

    Терзиев, от любимата газета, бил написал, че Русия с "агресията си" била направила подаръци на Америка?! А ако не беше започнала, военната операция? Тва направо щеше да разбие Америка? Така разбирам аз нещата. И сепак, ноо народ пише, че Америка щяла да спечели от сичко това. Какво точно ще спечели? Ми тя се набълбука със сума ти помощи, кредити, инвестиции в Юкрейн. И как ще си ги върне?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Апр 2022 11:55ч.

    По-нататък. Успя ли Америка да използва "агресията", за да вбие клин между Русия и Китай, Русия и Индия, Русия и С. Арабия? Не. Демек в геополитически план, Америка какво печели? Дупката на геврека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Апр 2022 11:58ч.

    По-нататък. Русия и Европа? И без "агресията" русофобията на Европа счупи тъпомера. Няма перспективи там и с "агресия" и без "агресия". Няма перспективи, не защото гроздето е кисело, а защото няма потенциал за развитие - понеже са чок акъллии, европейците оутсорснаха голяма част от индустриалните дейности и даже научно-изследователските дейности. Как ще ги върнат обратно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Апр 2022 12:03ч.

    А и демографията в Европа не е много оптимистична. Населението, което е възпитано с определена трудова етика, има квалификация, склонност да се образова - намалява и не се вижда как ще се пречупи тази тенденция. Та, в какъв смисъл, къде и какво печели Америка? Китай - да!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "цитиран от „УНИАН“ и други световни агенции"

    03 Апр 2022 19:23ч.

    Иванчо и Марийка били гаджета, ама Марийка не знаела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    04 Апр 2022 0:03ч.

    какъв разговор може да се проведе с наркомана това е несериозно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи