Киев призова за удари по заводи в Иран, където произвеждат дронове за Русия

Киев призова за удари по заводи в Иран, където произвеждат дронове за Русия

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди във вечерното си видеообръщение, че международната общност ще разследва "терористичното сътрудничество между руснаците и Техеран" и обвини в лъжа иранската страна за отричането, че не снабдява с дронове Русия.

"Днес се появиха съобщения от Иран, от официални представители. Решиха да признаят, че са доставяли дронове за руския терор. Но и в това признание излъгаха", заяви украинският президент. "Ние ежедневно сваляме ирански дронове, минимум по 10 парчета, а иранският режим твърди, че е предоставил малко и то преди войната. Само в рамките на вчерашния ден бяха унищожени 11 "шахиди". Добре знаем, че иранските инструктори обучаваха руските военни да използват дронове, а в Техеран мълчат за това", обвини Зеленски.

Наред с това Зеленски обяви набиране на средства за покупка на морски дронове за противодействие на руските военни сили в украинска акватория, пише УНИАН. Чрез обявената от него на 5 май платформа United24 са събрани почти 220 млн. долара, дарения от милиони хора от много страни. С тях ще бъдат закупени дронове, вертолети, апаратура за разминиране, каза украинският президент.

Съветникът му Михаил Подоляк пък отиде и по-далеч в гнева си към Иран и поддръжката му за Русия, като разви идеята за удари по ирански заводи, които произвеждат дронове.

"Струва ми се, че са нужни не просто санкции или тотално ембарго спрямо Иран. Мисля, че може да бъдат нанесени удари по производството на дронове, балистични ракети и така нататък", заяви Подоляк в ефира на украинския национален телемаратон. "Международната общност е длъжна да вземе решение да унищожи тези заводи", каза той, цитиран от украинското издание "Политика Страны".

По-рано през деня, Иран призна за първи път, че е снабдявал Русия с дронове. Иранският външен министър обаче уточни, че Техеран е предоставил летателните апарати на Москва преди руската инвазия в Украйна. Хосейн Амир Абдоллахиян заяви, че Техеран е предоставял безпилотници на Москва в неголямо количество няколко месеца преди началото на войната, съобщава ТАСС. 

Според германското издания "Шпигел" Германия, заедно с още 8 страни от Европейския съюз, готви нов пакет санкции спрямо лица и организации в Иран, които имат отношение и по темата за жестоката разправа с демонстрантите в страната, съобщава ТАСС. До момента най-малко 300 са жертвите, убити силите на реда по време на демонстрациите, по данни на правозащитни организации.

Запорожката АЕЦ отново беше включена в енергийната система на Украйна, съобщава украинското издание  "Политика Страны".

"Около 22.00 часа електроснабдяването на всички шест блока на Запорожката АЕЦ беше възстановено, а осемте работещи аварийни дизелови генератори бяха изключени и приведени в режим на готовност", съобщиха от агенцията.

"Външното електрозахранване на украинската атомна електроцентрала в Запорожие е било възстановено два дни след изключването ѝ от мрежата след руски обстрел, повредил линиите за високо напрежение", предаде малко по-рано Ройтерс, позовавайки се на органа за ядрен надзор на ООН.

И двата външни електропровода на централата бяха ремонтирани и повторното включване започна вчера следобед, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, съобщи БТА. В същото време режим на тока тази вечер отново имаше в редица части на страната, сред които Киев.

Гроси повтори призива си за създаване на зона за ядрена безопасност и защита около централата, за да се предотврати ядрена авария, като добави: "Не можем да си позволим да губим повече време. Трябва да действаме, преди да е станало твърде късно".

 

Източници: БТА, dnes.dir.bg

 

Коментари

  • много удобно

    06 Ное 2022 8:29ч.

    нали байдън ще спасява Иран, защо да няма причини и да го трясне. Световния глашатай и умиротворител осраната държава е машичка в ръцете на злото. Трябва да се набърка навсякъде, трябва всички да избие и затрие това мръсно просто леке.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много добре разбираме причините поради което се правят всички мизерии от украйна

    06 Ное 2022 8:32ч.

    Не е тайна за никого; нито зеленски нито всички, които стоят зад него ще успеят да излъжат някого, че правят нещо добро и за защита; това си е чиста агресия на ента степен, а те- терористи и убийци;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много се старят глобалистите да предизвикат трета световна война

    06 Ное 2022 8:34ч.

    При това атомна; само че и Русия и Иран са от мъдрите народи. Къде върват срещу стена, която ще ги разбие? Тяхна работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато Господ реши да погуби някого, първо му взима ума.

    06 Ное 2022 8:38ч.

    Или му дава англосакси за съветници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    06 Ное 2022 8:53ч.

    Или и двете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкело

    06 Ное 2022 8:53ч.

    Но Иран не са единствените, които дават някому, а ако има реципрочност, а безмозъчний.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий

    06 Ное 2022 9:04ч.

    Наркоманчето зорлем ще вкара и ирански ракети във конфликта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    06 Ное 2022 9:51ч.

    Нека и британската империя си получи дължимото накрая, за всичките убийства и грабежи през последните три столетия, с лихвите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    06 Ное 2022 9:13ч.

    По-горе един колега споменава за реципрочност. Ми ако Русияв отговор реши да нанесе удари по тези, които дават 30 артикули по списък?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CNN

    06 Ное 2022 9:38ч.

    Пигмея-клоун шмъркания Vолодимир Zеленски, разви идеята за удари по ирански заводи, които произвеждат дронове. Ако ли НЕ, НЯМАЛ ДА ХОДИ НА G -20 !!!Ташак Г-жа Уруспиева, ЛАЙНО В КОРИДОРА !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zet

    06 Ное 2022 11:02ч.

    Те тия 30 то, първо трябвало да се изпитат, после поредната зелена боя да се удари и чак тогава, освен ако транспортния самолет, често прелитащ над Бургас вече не е доставил половината от списъка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    06 Ное 2022 9:17ч.

    Наркоманчето иска тотална световна война. Връзват ли му се още на бръщолевинията? Вече, освен неудобен, става и опасен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как тъй "връзват ли му се още"?

    06 Ное 2022 10:14ч.

    Та той затова беше поставен на това място, биби Нетаняху го поздрави за победата му на изборите с думите: "Конграчюлейшънс! Ти си вторият еврейски президент в света!" Мелето СЕГА започва. А Кремена Кунева (ДъБъ) колко се радваше "Еврото победи Рублата!" след като партиите на войната гласуваха в НС да се отсвирят всички опасения около приемането на еврото от 1 януари 2024...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе,

    06 Ное 2022 9:32ч.

    Може ли някой да ме заведе до Украина до мястото, където е тоя смешник да му играя лично два шамара и три ритника в главата та да се освести? Нищо повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    06 Ное 2022 9:46ч.

    Незабавно всички трябва да спрат военната помощ за тоя откачен сопол, преди да е станало прекалено късно за всички !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • карамфила

    06 Ное 2022 9:55ч.

    Този клоун-наркоман ще стане жертва на собственото си обкръжение и ще бъде убит като бясно куче.Ако не бъде елиминиран от жадните за власт нацисти около него ще бъде екзекутиран от роднините на убитите и захвърлени на бойното поле украински войници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    06 Ное 2022 19:43ч.

    Тоя ще свърши като Кадафито. Бит оноден и убит от народа си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя дали собствени идеи проповядва

    06 Ное 2022 9:57ч.

    или плановете на чиХутите?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврова

    06 Ное 2022 9:59ч.

    Незабавно да се промени закона за винетките! Има хора с 8000 лв глоба.Само с единСМС се решава проблема некадърници нещастни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тел Авив

    06 Ное 2022 10:00ч.

    С тези истерични призиви Клоунът ще получи ново, още по-сериозно предупреждение от Светите Земи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А дано, ама...

    06 Ное 2022 10:16ч.

    щото от тез земи идват самите идеи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашмъркания от Киев

    06 Ное 2022 10:14ч.

    трябва да ударят, както и западните главатари - ей тогаз ще има мир на земята !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нима Иран ви стана по-мил от Украйна.

    06 Ное 2022 10:41ч.

    Или сте за мир само когато има опасност за интересите на извратената ви Матушка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами,да!

    06 Ное 2022 11:11ч.

    Иран ми е по-мил от Покрайнината, защото се бори с глобалистите. Покраинците са техни маши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наставането на мир в УкраИна

    06 Ное 2022 11:33ч.

    е двустранен акт, само по нейно волеизлияние може да се седне на преговори, защото е нападната страна. Обикновено нападат някого, когато не чува какво му се говори. До този момент има поне 100 писмени и устни доказателства, че тя не е ТРЯБВАЛО да чуе какво иска от нея Москва.Последната не може да инициира преговори първа, ако изобщо е започнала военни действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иран съществува от хиляди години като държава, а Окрайна е географски топоним

    06 Ное 2022 11:38ч.

    Няма такова нещо като "украйна" и "украинци", точно както не съществуват "македония" и "македонци". Това са все измишльотини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иран е Персия

    06 Ное 2022 12:50ч.

    Хилядолетна история и още са там. Какво е окраината? - неонацисти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    06 Ное 2022 13:34ч.

    Да, съгласен. Иран е една от древните държави. Огромна територия, многомилионен народ, силна държава, хилядолетни традиции, национален дух, религия, стабилна икономика, въпреки десетилетните санкции, огромна и добре въоръжена армия, младо, добре образовано население.....Не става за колониална територия, като България. За Укрия, този псевдодържавен, фашизоиден запъртък няма какво да говорим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • светлинни години

    06 Ное 2022 15:42ч.

    Как може да се сравняват тъпите евреи и тоя зеленски с персите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и най-важното - Иран не е нападал никоя държава

    06 Ное 2022 16:38ч.

    през последните 250 години! Докато ЩАС през цялата си 250 годишна история са имали 6-7 години, през които НЕ са водили война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОН

    06 Ное 2022 10:48ч.

    Какво шмърка тоя.Завалията ,срока му на годност изтича.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В лицето на Зеленикаквеца

    06 Ное 2022 11:09ч.

    Световният сатанизъм най-после си намери най-удобната съществувала някога марионетка. Зеленикаквеца явно е толкова зависим, че не си дава сметка как набързо ще го похарчат, като им стане неудобен. Тукашните никакъвци не са по-различни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    06 Ное 2022 11:13ч.

    Време е /според мен/ на З. и П. някой да им "постегне" конците/т.н. м/унар.общност/. Сега искат "удари" срещу заводи в Иран, защото... се надяват да подтикнат Израел да им свърши ''мръсната работа". Тези двамата постоянно си служат със заплахи-Ако не направите исканото от нас, Вие сте ... Жалки изнудвачи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • надявай се, че Израел ще им свърши ''мръсната работа"...

    06 Ное 2022 16:43ч.

    Точно това е най-важният проект на Израел, по който работят вече много десетилетия и особено усилено през последните няколко години. Та Zеленски се включва в този им проект, не обратното...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • клише на богоизбран, с високо вдигнат пръст

    06 Ное 2022 11:18ч.

    Вий знайте ли какво значи да ти говори международната общност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мишената на снайпериста

    06 Ное 2022 11:39ч.

    В един момент червената точка ще се спре я на главата, я на сърцето на клоуна. После ще се чуят всякакви версии, ще се създаде определена митология, овдовялата Олена ще бъде снимана с нeподправено скръбно изражение и дизайнерски траурни одеяния отново в Vogue. Въпросът е само колко хора ще прати в гроба преди това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Избраният народ" май е избран да яде бой предимно

    06 Ное 2022 11:41ч.

    А "Държавата" няма да надживее с много бившата УССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смерш

    06 Ное 2022 11:44ч.

    Цялата история с иранските дронове май е само измислица за предлог за война. Русия е заета с Украйна, Китай, при които отива главно иранскията петрол на черно, ще е зает с Тайван, така САЩ ще могат спокойно да “освободят” Иран и да си попълнят изпразненият Стратегически Петролен Резерв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    06 Ное 2022 12:38ч.

    Иран е прекалено голяма хапка за САЩ, това не са им джуджетата Панама и Гренада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    06 Ное 2022 12:09ч.

    Малкия нашмъркан и неуспял комедиант ( като един неуспял австрийски художник), иска да подпали света. Или му спрете "белото", или го ликвидирайте, защото вече е прекалено опасен. Самото му интервю е повод за война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байдън командва Европа, а зеленият командва Байдън

    06 Ное 2022 12:42ч.

    Но … дроновете не се ороизвеждат в Иран. Русия внася само двигателите. Останалото е лесно - пластмаса и за разлика от иранските, инсталира своя електроника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Апостол Н.

    06 Ное 2022 13:32ч.

    Байдън и Зеленски се ръководят от племето на Блинкен, като последния се ръководи от синагогата, но това ръководство е тайно и подмолно. В Светите книги е описано. Революции, преврати, войни, все от тях инсценирани и все на печалба за тях изкарани. В “управата” на света си избират изветрели старци, извратени маняци, нещастни женици и безплодни кариеристи. И тези управници, като Зелката и кохорта му са нахални “куражлии” заради подкрепата на тези тъмни сели, но народите вече прозират измамата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • посредствен актьор

    06 Ное 2022 13:06ч.

    Зузу да покаже сценичното осветление, с което е заобиколен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    06 Ное 2022 14:04ч.

    Израелците вече бомбардираха един такъв ирански завод за дронове в Сирия, а и един самолет, натоварен с ирански дронове, го взривиха.Така, че вече се работи по темата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпчо, дроновете са доставени доста преди СВО

    06 Ное 2022 14:15ч.

    Анадънмо, кьопек?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    06 Ное 2022 14:34ч.

    Рашибозукът повтаря като папагал всички лъжи, оправдаващи 'брацката савецка' РФ и сатрапът в Иран...като са ги имали преди войната от 24 февруари, защо започнаха да ги ползват чак през септември 2022? Защото първо руските "освободители" посетиха Иран през лятото и сключиха сделка за закупуването им(и докараха иранци, за да ги обучат), а след това облепиха дроновете с надписи ГЕРАН, т.е. руско производство. И рашибозукът, който досега повтаряше, че няма ирански дронове в Украйна, започна да повтаря новата лъжа, че били доставени преди 25 февруари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    06 Ное 2022 16:08ч.

    Ай сиктир, бе кьопек. Ти ще кажеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    06 Ное 2022 16:57ч.

    до 06 Ное 2022 16:08ч.-боклук, напиши нещо по темата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може да им се отрекат "успехите"

    07 Ное 2022 3:05ч.

    в екзекуциите на ген. Солеймани https://en.wikipedia.org/wiki/Assassination_of_Qasem_Soleimani , както преди това на огромен брой ирански специалисти по ядрена енергетика. Изтрепаха ги по улиците, от засада или с дрон... Изключително успешни са и в Палестина, "освободителю".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАРВАНЪ

    06 Ное 2022 14:06ч.

    Наркоманчето фактически призовава Русия да удари по всички членове на Хитлеристката коалиция от ВСВ, които се разсипаха да доставят оръжия за стотици милиарди на нацисткия режим в Киев. Въпреки че СВО отговаря на чл. 106 и чл. 107 от Устава на ООН, който предвижда дори въоръжена намеса срещу страни, възраждащи нацизма (ама сега това си е почти цяла Европа, ЕС със сигурност). Остава Путин да го послуша. Първа ще изпати Полша, а после всички вкупом.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асен Михайлов

    06 Ное 2022 14:29ч.

    Как така ще се напада страна от когото и да било , заради когото и да било.Дронове се правят и в Русия .Да трошат техните заводи.Нали сме за свободна търговия и конкуренция.Вместо да трошат завода , да им купят дробчета от него и да им ги подарят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "А сещаме ли се, че има един такъв казус Език на Омразата?""

    06 Ное 2022 14:51ч.

    САЩисаният паразит и неговата глутница много често надават вой, че видите ли този или онзи употребявал "Езика на омразата". И ето на дрогаре, имаме ясен и точен казус, дори е екстремен в проявите си зеленикавото човече. И естествено, няма кой да го озапти в изострената му лудост, подклаждана от интересите на всякаквите човекомразци и сатанисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За сега май

    06 Ное 2022 15:39ч.

    Американците се целят и в друга цел. Иран. Иначе как щяха да нахлуят там. Защо поддържаме американците, някой знае ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    06 Ное 2022 18:57ч.

    Логичното обяснение е, че някои обичат зелените ценности, едни такива правоъгълни, хартиени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    06 Ное 2022 17:40ч.

    Този предател и унищожител на Украйна ще завърши като Дучето в Италия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи