Киев постави под домашен арест наместника на Киево-Печорската лавра митрополит Павел

Киев постави под домашен арест наместника на Киево-Печорската лавра митрополит Павел

Украински съд постави под домашен арест за два месеца предстоятеля на прочутия манастир в Киев Киево-Печорска лавра, митрополит Павел, съобщи ДПА.

Митрополитът е заподозрян в подклаждане на религиозни конфликти и оправдаване на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, съобщават местни медии. Съдът му е наредил да носи електронен етикет и му е забранено да контактува с членове на Украинската православна църква. 

Свещеникът отрича обвиненията и определи съдебния процес като политически мотивиран.

Делото се отнася до използването на пещерния манастирски комплекс и в по-широк план - до позицията на Украинската православна църква в Украйна. Засега митрополитът трябва да напусне манастира. Той трябва да изтърпи наказанието си под домашен арест на адреса, на който е регистриран, но който не е на територията на манастира.

 

Протест в подкрепа на Украинската православна църква, Киев. Снимка: АП

По-рано през деня полицията претърси резиденцията на главата на църквата на това място. "Казаха ми с две думи, че съм заподозрян, че работя за Русия", казва митрополит Павел във видеоклип, публикуван от руската държавна информационна агенция РИА Новости. Той добави, че освен това е бил призован на разпит по обвинения в религиозна агитация и обида на украинския президент.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Jokera

    02 Апр 2023 11:22ч.

    За съжаление демоните населяващи Киев, посегнаха и на църковните служители в Украйна. В страни без цензура в медиите, различни от поробената ни държава, се публикуват отвратителни кадри свързани с религиозните днес гонения в Украйна, надминаващи тези от времето на ВОСР в Русия в началото на двадесетте години на миналия век: >https://disk.yandex.ru/i/-csWBmvpq7T8Bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    02 Апр 2023 11:36ч.

    къде сте синодални старци, превърнали ЦЪРКВАТА в бакалия, глухи за камбаната, която бие и раздаващи медали на крадеца от банкя - боко барселонски? слепи за чудовищната гавра с вярата от дрогираното еврейче зеленски, която е болезнено да се гледа дори и за невярващи, а след думите на укрофашистите, че православието украйна трябва да бъде „физически премахнато“ като „цирей“, се надявах, че поне патриархът и светият синод ще изразят възмущението си срещу тези нечестиви човекоподобни, но това не се случи – изглежда и те са в „синергия“ с американското посолство...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дяволът се казва путин

    02 Апр 2023 13:11ч.

    Какви православни са путинските попове, които благославят войната и избиването на невинни хора? В русия царува най-ужасният сатанизъм на земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полковник

    02 Апр 2023 13:40ч.

    Абе, момченце, роден си след 2005 и дори не можеш да си избършеш сам сопола. Такива като теб ги оправя само трудов лагер, мотика и много бой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До полковника

    02 Апр 2023 18:50ч.

    Ако не искаш да се разделиш с тлъстата си пенсия и на стари години да търсиш прехрана като пазач на склад, мери си приказките и внимавай кого и с какво заплашваш. Времената са бурни. Всичко може да се случи. Ако Русия оцелее след края на тази война, едва ли ще е в състояние да стигне до България през следващите 30-40 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тегер

    02 Апр 2023 13:42ч.

    Укро-ФАШистката сган е изолирана от целия свят. Сега са решили, като последна отчаяна стъпка, да тръгнат и срещу Бог. Близкият им край ще е като картина описана от Данте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укро-ФАШистката сган е изолирана от целия свят

    02 Апр 2023 13:58ч.

    Ами не е. Цялата бивша Хитлеристка коалиция плюс ФАЩ поддържат бандеронацистката хунта. Немски танкове отново са на руска земя. Нещата загрубяват и РФ без ядрената тояга няма шанс да се справи с нацистката напаст. Ако лигавенето по фронтовете продължи, РФ я чака разпарчалдосване. За повечето олигарси това е напълно приемливо решение, вместо да мрат безсмислено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    02 Апр 2023 17:53ч.

    Борбата срещу Православието се води с пълна сила , жалко за загиналите православни момчета в тая братоубийствена война , които демонът-шут изпраща на сигурна смърт по заповед на сатанинските си господари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи