Полицията в Киев обискира дома на наместника на Киево-Печорската лавра

Полицията в Киев обискира дома на наместника на Киево-Печорската лавра

Настоятелят на Киево-Печорската лавра митрополит Павел, за когото Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обяви, че е заподозрян в подбуждане на омраза и работи за Руската федерация, съобщи че е изпратен под домашен арест. 

„СБУ повдигна обвинения срещу митрополита на УПЦ Павел“, се казва в съобщението, публикувано в събота в Телеграм канала на службата, предаде ТАСС.

Митрополитът е обвинен по два члена от Наказателния кодекс на Украйна. Повдигнати са обвинения по част 1 на чл.161 за разпалване на междурелигиозна омраза - в "нарушаване на равноправието на гражданите в зависимост от тяхната раса, националност, регионална принадлежност, религиозни убеждения". Павел също така е обвинен, че оправдава действията на Русия в Украйна. СБУ извършва обиск в помещенията, в които живее митрополитът. Сградата е отцепена от полиция.

Те ми казаха с две думи, че съм заподозрян, че работя за Русия, каза Павел във видео, разпространено от руската държавна информационна агенция РИА Новости. Митрополитът каза, че  е бил извикан за разпит и по обвинения в религиозна агитация и обида на украинския президент. „Поставиха ме под домашен арест“, каза той пред журналисти. Видеозапис от обръщението му беше разпространено от изданието Вести. Митрополитът отрича обвиненията.

Киево-Печорската лавра е един от първите манастири на Русия и най-старият манастир на територията на съвременна Украйна, припомня ТАСС. Ситуацията около манастира ескалира, след като монасите от Украинската православна църква (УПЦ) отказаха да напуснат стените на манастира. На 30 март в манастира пристига комисия за проверка на безопасността на културните ценности, за да направи опис на имуществото. Служителите на лаврата, начело с нейния викарий митрополит Павел, и вярващите не я пуснаха. На следващия ден се случи същото.

Спорът за използването на манастира продължава от месеци. Украинското ръководство подозира управляващата манастира Украинска православна църква, доскоро подчинена на Московската патриаршия, в шпионаж и агитация в полза на Москва. След руското нахлуване УПЦ се отдели от Московската патриаршия, но украинското правителство я обвинява в продължаващо сътрудничество, съобщава БТА.

Още през 2018 г. конфликтът между Русия и Украйна доведе до обособяването на Православната църква на Украйна, която е независима от Московската патриаршия.

Междувременно Киев отне правото на УПЦ да използва манастира. Монасите, които живеят там, трябваше да го напуснат на 29 март, но те отказаха.  По тази причина правителството в Киев е поискало издаване на съдебна заповед за изгонването им.

Източник: ТАСС, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Елис

    01 Апр 2023 14:26ч.

    На всички православни християни ни остава само да се молим,заедно с монасите и прихожаните на Киево - Печерската лавра! https://m.youtube.com/live/AL8wrnyibRk?feature=share

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • (*_*)

    01 Апр 2023 14:49ч.

    Митрополита Павел е известен като Паша мерцедеса. Да се помолим поне мерцедеса да му оставят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американската демокрация на васалните наркомани

    01 Апр 2023 15:06ч.

    Това още веднъж потвърждава лицемерието на изявлението на Зеленски за религиозната свобода в Украйна. Това е подло незачитане на правата на човека и религията. Ръководството на страната абсолютно не се интересува от мирогледа на собствените си граждани. Решиха да нарекат бруталното преследване на представители на УПЦ, което се изразява между другото в ситуацията с Киево-Печорската лавра, стъпка към демокрацията.Трябва да се отбележи, че паралелно с тези събития се провежда „Срещата на върха за демокрацията“, организирана от САЩ. И както отбеляза руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, американците упорито игнорират ситуацията с Киево-Печорската лавра. Репресиите срещу Украинската православна църква са грубо нарушение на религиозните права и свободи, гарантирани от универсални международни правни документи, както и крещящ пример за дискриминация на вярващите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как выжить батюшкам РПЦ в Украине

    01 Апр 2023 15:49ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=UYqZqZlrVK4&list=TLPQMDEwNDIwMjO1a6DDU_m51w&index=6

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @как выжить батюшкам РПЦ в Украине 01 Апр 2023 15:49ч.

    01 Апр 2023 18:17ч.

    +++:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На 31 март на 95-годишна възраст издъхна британската писателка и историк Мерсия Макдермот

    01 Апр 2023 15:46ч.

    Мерсия Макдермот бе един от най-големите приятели на България. Тя е автор на първата пълна история на България на английски език. Макдермот написа и биографията на Васил Левски "Апостолът на свободата" както и биографията на Гоце Делчев "Свобода или смърт" и на трудове за Яне Сандански. Последната си книга за България Мерсия Макдермот издаде през 2022 г. Тя се казва "Имало едно време в България" Мерсия Макдермот бе чуждестранен член-кореспондент на БАН и доктор хонорис-кауза на Софийския университет. Ражда се в семейството на хирурга от Кралския военноморски флот Джефри Палмър Адсхед и учителката Олив Мей Орме. През 1948 г. завършва руска филология в Оксфордския университет. През лятото на 1947 г. с група английски студенти отива на бригада в бивша Югославия, където за първи път установява контакти с българи, включително с поета Павел Матев. През 1948 г. участва в международната младежка бригада на язовир „Георги Димитров“ (днес „Копринка“). Там се запознава с Джеймс Макдермот, за когото се венчава веднага след прибирането им в Англия. През 1952 г. се ражда дъщеря им Александра. Александра Макдермот е доктор по химия и преподавател по физико-химия в САЩ. От 1957 до 1989 г. общественичката посещава или живее в България. През 1963 – 1964 г. и от 1973 до 1979 г. преподава в Английската гимназия в София. След това води курс по „Националноосвободителното движение в Македония“ в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 г. Дълги години писателката е председател на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и носител на високи държавни отличия на България – Ордена на розата, ордена „Кирил и Методий“ и ордена „Мадарски конник“. Неин личен архивен фонд се съхранява в Държавна агенция „Архиви“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рахманинов или Маяковски?

    01 Апр 2023 17:20ч.

    Датата 31 март е особенна кармична дата за България. Това е датата, от която преди 107 години започва рязането на 13-те Апостоли. Така че не е странно, че Мерсия Макдермот, която е описала биографията на Апостол на свободата умира точно в навечерието на 1-я отрязан от 13-те, който се явява на 14 април. Кой е 13-я Апостол и защо датата на откриване на НДК в 1981 е точно 31 март 1981? Кой и защо се поруга над нея и над какво всъщност се поруга? Развръзката е близо и спасение дебне отвсякъде. Да не забравяме, че Мерсия е родена на 7 април 1927г, респективно на 7-я отрязан ден от българския календар, на който григорианстlото докарва Благовещение! Почивай в мир, Мерсия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нов

    01 Апр 2023 16:57ч.

    Да не забравим и приноса на т.нар. Вселенски патриарх.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Риторичен въпрос

    01 Апр 2023 17:01ч.

    Кой е днешният Ирод е ясно, но кой е днешният Пилат, който си измива ръцете за разпъването на православието в Украйна, всеки път, когато му поднесат дръжка на микрофон, ако във филма на омразния на евреите Мел Гибсън "Страстите Христови" ролите и на Йоан и на Пилат се изпълняват от българи, чието име е Христо, а ролята на майката на разпънатия Христос, е румънката Мая ? Питам, защото наближава двойния Великден и ролите са раздадени за последен път, като ролята на записалият апокрифното Евангелие Никодим е дадена на украинец. На всичкото огоре Пилат имал и жена, а ролята и е дадена не на кобила, а на Стрелец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    01 Апр 2023 18:31ч.

    Абе какво стана с Фори Светулката и Пимен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    01 Апр 2023 19:15ч.

    Бог да укрепи и даде сили на нашите православни братя, които бранят Киево-Печорската лавра от попълзновенията на бесноватите. И дано последните намерят път към покаянието в душите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KoKoR

    01 Апр 2023 19:34ч.

    Зеленски е евреин,както и Блинкен,Сорос,Нюланд,затова унищожават православието.Но има едно Но.Как свърши Юда,Ирод и комунисти богоборци.Зле.Честно казано се радвам,че Зеленски отива на зле.Сега е богоборец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна е част от руския свят

    01 Апр 2023 20:24ч.

    Боже, помогни на светите православни църковни служители и миряни в Украйна, които устояват руската принадлежност на отечеството си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    01 Апр 2023 21:50ч.

    Тези украинци измениха на народността и кръвта си, изменят и на вярата си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    02 Апр 2023 0:07ч.

    Слабият винаги го гаврят. Путин що народ заблуди, че на мощта на Русия можеш да разчиташ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паша Мерцедес има носи на ръката си часовник "Patek Philippe Calatrava" за 36 850 €

    02 Апр 2023 0:59ч.

    https://t.me/uniannet/94099?single

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В ръцете си държи iPhone, а шалът около врата му - от марката Louis Vuitton

    02 Апр 2023 1:05ч.

    Скандалният митрополит на УПЦ на Московската патриаршия Павел Лебед (Паша Мерседес) "освети" по време на обиските на СБУ култовия шал на френската марка Louis Vuitton. Модерният шал на скандалния бивш управител на Киево-Печерската лавра се вижда на снимките на СБУ при обиска. На уебсайта на марката цената на такъв аксесоар е 395 евра. На кой Господ се кланя - на Мамона ли?! >>> https://t.me/uniannet/94080

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • багратион

    02 Апр 2023 10:23ч.

    Ами дай тогава веднага да избесим милиардерите, и без туй не тоя паша, а те управляват света чрез сенчести структури.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • JOKER

    02 Апр 2023 12:50ч.

    За съжаление демоните населяващи Киев, посегнаха и на църковните служители в страната. В страни без цензура в медиите, различни от поробената ни държава, се публикуват отвратителни кадри свързани с религиозните днес гонения в Украйна, надминаващи тези от времето на ВОСР в Русия в началото на двадесетте години на миналия век: >https://disk.yandex.ru/i/-csWBmvpq7T8Bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи