„Катимерини“: НАТО разполага 3000 души в България и Румъния

„Катимерини“: НАТО разполага 3000 души в България и Румъния

Тагарев към Петков: Правителството веднага да поиска от Алианса да охранява небето ни и да усили отбраната ни със сили
 


САЩ ще използват Александруполис като пункт за разполагане на около 3000 души персонал и оборудване, които ще бъдат разположени в съседна България и Румъния, граничеща с Украйна, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, цитирано от БГНЕС. В публикацията се твърди и, че е "въпрос на дни, дори на часове", корабите да акостират в гръцкото пристанище. България и Румъния имат също черноморско крайбрежие, което ги прави фронтови държави на НАТО в настоящия конфликт, посочва още изданието.


Още миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен от Вилнюс, Литва, отиде една стъпка по-далеч в активирането на силите за отговор на НАТО и заговори за постоянно разполагане на сили на НАТО по източния фланг, пише още гръцкото издание.

 

Към момента не е ясно дали новината за неочакваното посешение на шефа на Пентагона Лойд Остин в България може да има нещо общо с евентуално разполагане на войски на САЩ и НАТО в страната. Към момента няма подобно решение на българските власти. Беше решено да бъде направена българска батальонна бойна група от до 1500 човека, която първоначално трябваше да се командва в България.


Преди дни стана ясно, че тя ще отиде под командване на главнокомандващия на НАТО в Европа. През този период стана ясно, че групата ще трябва да включи и съюзнически сили. Първоначално се говореше за 30 на сто от състава, а сега вече се говори за 50 на сто. Освен това бе обявено, че ще е необходимо съвременно оборудване, което България няма, като артилерия, дронове, разузнавателна техника, противотанково оръжие и др.

 

В същото време и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис загатна, че може да има засилване на присъствието на НАТО на източния фланг, включително и в България.


След снощният си разговор с премиера Кирил Петков тя написа, "че се е обадила на министър-председателя Петков на България и на премиера Фиала на Чешката република, за да обсъдят следващите стъпки в нашия колективен отговор на руската инвазия в Украйна, включително засилване на отбраната на НАТО и увеличаване на хуманитарната помощ за бягащите от насилие".


Колективната отбрана на Източна Европа се усъвършенства с повече хора на място. С пристанището Александруполис и военноморската база Суда на остров Крит, Гърция притежава ценен проход както към Черно море, така и към Източното Средиземноморие, където има руско военноморско присъствие, коментира в същото време „Катимерини“ и гръцката роля.


Войната в Украйна наложи преосмисляне на стратегията на НАТО и това ще се отрази на позицията на Гърция в Алианса. С решението си да изпрати на Украйна военно оборудване, съвместимо със системите на нападнатата страна, 20 000 щурмови пушки тип АК-47, 815 противотанкови ракетни установки РПГ-18 съветско производство и 122 ракети за многоцелеви ракетни установки РМ-70 чешко производство, Гърция още от самото начало показа намерението си да се присъедини към непряката помощ на НАТО за Украйна. Правителството подготвя и по-нататъшно модернизиране на североизточното пристанище Александруполис (Александруполис или по-известен като Дедеагач, е град в Беломорска Тракия, североизточната част на Република Гърция).

 

Гърция ще бъде призована да участва със сухопътни сили в силите за реагиране на НАТО, а военновъздушните ѝ сили вече дават своя принос с патрули над българското и румънското крайбрежие, както и над Северна Македония.

 

Интересен е фактът, че Съединените щати отдават такова голямо значение на ролята на Гърция в НАТО, като се има предвид, че Турция, която се намира на изток и има обширно черноморско крайбрежие, винаги е била считана за ключов съюзник в района. 

 

Тодор Тагарев към премиера Кирил Петков: МС веднага да поиска НАТО да пази въздушното ни пространство

 

Правителството незабавно да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство, част от въздушното пространство на НАТО, включително чрез разполагане на наша територия на допълнителни изтребители от съюзни страни. Това написа в профила си във Фейсбук(link is external) Тодор Тагарев в рубрика "Какво бих посъветвал министър-председателя днес". Тагарев бе за няколко часа кандидат за военен министър на Продължаваме Промяната, а после бе анонсиран от Петков като бъдещ негов съветник.

 

Сега той пише, че според него българското небе трябва да се пази от НАТО, "предвид ограничената подготовка на българските летци, използването на МиГ-29 срещу агресивни действия на руската авиация е свързано с неприемливо висок риск". Като други причини той посочва:

 

- Първоначално назначеният ресурс на ракетното им въоръжение отдавна е изтекъл;

 

- Използването на МиГ-29, предвид липсата на съвместима система за опознаване „свой-чужд“, носи риск за операцията за защита на въздушното пространство на НАТО, изпълнявана от наши съседи и авиация на съюзници, базирана в Румъния и авионосните групи в Средиземно море.


Тагарев предлага и правителството да покани експерти от съюзни страни, които да оценят кои наши радиолокационни станции и зенитно-ракетни комплекси действително могат да се включат в съюзната операция, и кои трябва да бъдат спрени незабавно. Ако оценката покаже необходимост от допълнителни способности, да поискаме от съюзниците да разположат на наша територия мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

 

Да прекратим театъра с „българския батальон с дефицити“ и да поискаме усилване на отбраната със съюзни сили в съответствие с плановете на НАТО, коментира още той.

 

"Войната чука на вратата. Преднамерено или не, руски дрони вече навлизат във въздушното пространство на Полша и Румъния. Сега не е време да си чешем егото. Необходима е категорична позиция за защита на суверенитета ни заедно с нашите съюзници", отбелязва още той.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Вместо

    15 Март 2022 15:50ч.

    Вместо да си искат хартиените самолети от САЩ, правителството да изкара Жандармерията на границата. Досега бягяше нежната богата номенклатура на режима в Киев. След две седмици ще ни залее вълната на полевите нацисти и военни престъпници. Тия кято нищо ако не ги претърсват ще вкарат оръжия в т.ч. Джавелини и Стингери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой въвлича България във война

    15 Март 2022 15:57ч.

    Най тежките кошмари на българите стават реалност. Чужда войска ще тъпче родината ни,да ни пазела от белите мечки.Всъщност да ни въвлече във война с православните ни братя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    15 Март 2022 16:19ч.

    Тия национални предатели ще ни вкарат във война , ако не се събудим и да противодействаме на безумията им ! Народе ??2

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    15 Март 2022 16:19ч.

    ние сме в нато и ес без референдум никои не ме е питал какъв е моя избор аз не нападам никои и никои няма да ме напада неутралитет които иска конфликти с русия да заминава незабавно да се бие в украина и да не блещи простотии по медиите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Март 2022 16:43ч.

    Нужни са за потушаване на народни бунтове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Март 2022 17:16ч.

    Ся, ново двайсе - хохлите поискали от Америка да им намери С-300. Освен Полша, май ние имаме за зор-заман.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо всичко ще си каже

    15 Март 2022 17:28ч.

    Но пост фактум. Мерси, предател мазен - сега бягай Хера да ти почеше егото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войната чука на вратата.

    15 Март 2022 17:51ч.

    Това е подготовка за война срещу Сърбия. Също така се слага картечница в гърба на Турция, щото да не би пак да почнат да хитруват, нали са големи дипломати. Язък, че Нетаняху го махнаха, бай Ердо няма кого да обвинява, че е сатрап! Тоя новия е цаца и не го знаят хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милко Балев

    15 Март 2022 23:37ч.

    С 3000 души какво ще направиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    15 Март 2022 17:57ч.

    " което ги прави фронтови държави на НАТО в настоящия конфликт" ....... Я-я-я.... пък ние си мислим, че не воюваме... А вече ни обявяват за фронтови държави... ??? .... Набутахме ли се хубавичката в батака, от много акъл?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • първи

    15 Март 2022 18:03ч.

    Споко, РРадев и Корни ни вадят от НАТО. нито войници, нито самолети.... сърбите ще дойдат да ни пазят, а Путин ще прати войски на Черноморието. Така Великата Русия през България и Сърбия ще стъпи на Адриатика!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    15 Март 2022 18:13ч.

    А от кого, собствено, те пази НАто? ...? От съюзници - не те пази, виж Гърция и Турция. От Русия - също не може да те опази, а и за какъв чеп ще й е на Русия България... На проливите не може да излезе... .... а, нашата роля е единствено да бъдем запалени, за да се запуши връзката на Русия с Европа. .... Роля на жертва. Също като Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    15 Март 2022 18:04ч.

    Няколко сача от базите в Германия и радост за циганките от Ново село !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лили

    15 Март 2022 18:28ч.

    Колко по-сигурни ще се чувстват от марионетките в България и Румъния, когато дойдат 3000 военнослужещи? Те ракитите рядко бият по един, ами напротив - колкото повече, толкова повече. Примера е от онзи ден, когато 150 наемника не можах и да се изкъпят за последно. Даже Иран си гърмят по американски бази, без много да им пука. Успех с подсилването на източния фланг...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ???

    15 Март 2022 18:40ч.

    Голям праз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    15 Март 2022 20:04ч.

    А онзи ден тук плюехте по цар Борис III ¬, който не допусна български войник да се бие на фронта. Идиотите от САЩ и Нато продължават да натягат положението явно Украйна им е малко. Махането на Янев предполага, че той би се противопоставил на нови войски и оръжия у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    15 Март 2022 20:42ч.

    Интересно, този глупак Тагарев не е ли наясно, че американски танкове през българската пътна мрежа трудно минават??? Колко от българските пътища могат да издържат 100тона единичен товар (или 25тона на ос?!!). Е, полицейски и заградителни части (на хъмвита) могат да минат, - но те няма да се бият с Руснаците - Те нас ще избиват когато тръгнем или да се предаваме или да се побратимяваме...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    15 Март 2022 20:43ч.

    Негативната селекция всред Божем "политиците" си казва думата! После, те първи ще бягат от фронтовата държава-обект. Хубавото е, че когато ще им се отвърне на провокациите, без значение къде са се скрили, то и предателите ще дадат фира! Но за сега продължават да лъжат и подменят Последствието за Причина и Жертвата - за виновник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЯМА ДА ГО БЪДЕ!

    15 Март 2022 20:45ч.

    НЯМА ДА ГО БЪДЕ! Ако да посмеят да опитат да ни вкарат във война, НАРОДЕН БУНТ ЩЕ ИМА! Всички излизаме по улиците и сваляме предателите ! Време Разделно настъпи братя българи. Да опазим децата и родината си! Да опазим България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    15 Март 2022 21:56ч.

    Няма да ни вкарат във война!За война са нужни две страни! Украйна във война ли е?Реално е в капитулация от ден първи.Но на марионетките не им се позволява да капитулират.При нас ще е още по зле!САЩ ще воюват с Русия до последния европец.С а не срещу Русия! Кой разгради колониалната система на Англия и Франция?Русия! В чия полза?На САЩ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    15 Март 2022 22:02ч.

    САЩ са решили да затрият Западна Европа!Защо ли?Еврото отхапа 30-40% от долара.Светая светих на САЩ.Заплахата Китай е бутафория.Истинската заплаха за САЩ беше ЗЕ.Е успешно я утилизират.Може би ще дойде ред и на Китай!Но някога в далечно бъдеще!Сега за сега снася златни яйца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи