Каракачанов и Фандъкова откриха официално новия мемориал пред НДК

Каракачанов и Фандъкова откриха официално новия мемориал пред НДК
Стотици софиянци и официални гости се събраха днес в центъра на столицата за церемонията по откриването на завърналия се пред НДК паметник на лъва от Войнишкия мемориал. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, военни официални гости и стотици посетители бяха част от събитието.

 

 

"Днес се възстановява една правда. Връща се онзи паметник, който беше унищожен и премахнат в едни времена на безродие. Времена, по които славните български войни за освобождение и обединение - бяха наричани империалистически войни. Днес, връщайки великия български лъв на своето място, на този християнкси празник, възстановяваме част от онази несправедливост. Ако се вгледате в щита на лъва, ще стане ясно, дори на тези, които по време на празници не се срамят да излагат политическите си убеждения, за какво се бори българската армия и за какво воюваха и за какво загинаха нашите войници", каза в речта си Каракачанов.

 

 

Фигурата на царственото животно с лапа върху картата на Санстефанска България е на мястото на демонтирания паметник "1300 години България", който част от столичани наричаха "Осмоъгълния", но друга част бурно протестираха срещу събарянето му.

 

Връщането на лъва е част от възстановяването на стария мемориал в някогашната "Градинка с гълъбите" - три стени в П-образна форма, върху които са имената на загинали войници, открит през октомври 1934 г. от цар Борис Трети. Столичната община подготвя конкурс за цялостно възстановяване на разрушения Войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк, старите плочи с имената на загиналите войници не могат да се използват, защото са повредени още при събарянето им заради строежа на НДК.

 

 

Досега лъвът се съхраняваше във Военноисторическия музей в София, скулптурата бе реставрирана, за да се върне на пиедестал. Статуята на лъва е дело на скулптора Михаил Михайлов, автор на паметника с възпоменателните плочи е бил арх. Александър Обретенов. Предвижда се за възстановяването на мемориала да бъде обявен конкурс в началото на 2018 г.

 

 

Припомняме, че в края на юли тази година беше окончателно премахнат паметника "1300 години България", споровете за когото продължиха през целия преход след 1989 г. Монументът е построен през 1981 г. по случай 1300 години от основаването на първата българска държава. Решението на Столичния общински съвет за събарянето му беше обжалвано няколко пъти през последните 3 години, но неуспешно.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Сбъркана табела на Лъва пред НДК

  04 Ное 2017 18:48ч.

  http://19min.bg/news/8/94148.html#94148 Близо до мястото, откъдето беше премахнат паметникът 1300 г. България, върху купчина пръст беше положен лъвът, който до 1977 г. е бил част от мемориала на загиналите за България. Пред него беше сложена опознавателна табела, която обаче блести с неграмотност. От една страна неграмотност езикова, тъй като е написано, че става въпрос за „Iи VIти софийски полкове”. На български език правилно е „Първи и шести полк”, а VI-ти би било вярно, ако с букви думата се изписваше „шестТи”, ала в нея има само едно „т”.След римски цифри няма нужда от разширения. Неграмотността е и историческа. Понеже Първи полк наистина е софийски, наричан още Шопски и Железен, ала Шести е търновски. Творци от всички бои вече коментираха негативно инициативата и по принцип, тъй като Лъвът не е поставен както преди, освен това по никакъв начин не се вписва в екстериора на парка на НДК, който е решен в съвременен стил, в какъвто е издържана не само сградата на Двореца, но и всички останали елементи на средата, даже храмът в другата част на градината. В събота предстои официалното откриване. Алармирахме кмета и табелата може би ще бъде подменена. Напомняме, че според единственото представително за София социологическо проучване по темата на въпроса дали софиянците смятат, че пространството може да се използва за други монументи, като напомняме, че идеята е на мястото на 1300 г. България да се появи военен паметник, какъвто е имало, макар и не на същото място преди години, изразителна е преднината на отговора НЕ, който печели 55 процента. 45 на сто са дали утвърдително мнение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  04 Ное 2017 19:33ч.

  А вий, вий сте идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи