Караджов: Няма да има отстъпка за превозвачите

Караджов: Няма да има отстъпка за превозвачите

В Европа 2/3 от цената за поддръжка на пътищата се заплаща от тежкотоварните автомобили, коментира министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Няма да има отстъпка за превозвачите, които протестират срещу намерението на правителството тежкотоварните автомобили да заплащат ТОЛ такса за второкласните пътища. Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов е категоричен, че новите тарифи са в интерес на българските граждани. "Ние сме похарчили пари преди 3 г., когато сме решили да работим с ТОЛ система. Това значи, че който уврежда и най-много въздейства върху пътя, да заплаща. В цяла Европа 2/3 от цената за поддръжка на пътищата се заплаща от тежкотоварните автомобили", коментира Караджов пред Нова тв.

Според регионалния министъра аргументите на превозвачите срещу ТОЛ таксите са несъстоятелни. Той отхвърли възможността за поскъпване на хранителните продукти, защото изчисленията показват, че 20 хляба и 10 кг сирене биха стрували едва 1 ст. повече заради допълните разходи на превозвачите. Също така земеделската техниха е освободена от плащане. Караджов не приема и оплакванията от бранша, че вече са сключили дългосрочни договори и промяната в ТОЛ тарифата ще има негативен ефект. "Същият аргумент беше използван и през януари 2020 г. Какво не им стигна 2 г. да си настроят дългосрочните договори? Колко време да ги чакаме? Българските граждани имат интерес да се случи това, което предлагаме", категоричен е министърът.

По отношение на строителството на "Хемус", Карадажов заяви, че се очаква магистралата да е готова до 2025-2026 г., което зависи от разплитането на казуса с инхаус договорите, защото са сключвани без гаранции. Отсечката Видин-Ботевград пък се очаква да бъде пусната с 1 г. по-рано от предвиденото. В същото време има сериозен проблем пред трасето Велико Търново-Търговище, тъй като ще трябва да се заобиколи цяло ловно стопанство. Това са едни екологични изисквания, които излизат от всякакъв разум", коментира Карадажов, като добави, че новото проектиране и удължаването на пътя ще струва на държавата около 30 млн. лева. 

„АМ „Струма” е в толкова критичен момент от своето развитие и то в частта на Кресненското дефиле, че, ако аз и екоминистърът не се хванем за ръка, не отидем заедно в Брюксел и не кажем, че ще правим Кресненското дефиле по сегашния вариант, но ще добавим и второ платно по склоновете на Пирин извън трасето в дефилето, няма време за кога”, каза още Караджов.

 

Коментари

 • mathur

  14 Май 2022 12:41ч.

  Време е да ви Изчегъртаме и вас....Некадърници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бля бля

  14 Май 2022 13:56ч.

  Само приказки , а иначе е както век и половина назад - Пием, пеем буйни песни и зъбим се на тирана; механите са нам тесни - крещим: „Хайде на Балкана!“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И за вас няма да има отстъпка

  14 Май 2022 12:51ч.

  При следващия Народен съд. Особено за вас в това правителство и в това НС. Не че на предшествениците ви ще им е простено, де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  14 Май 2022 14:18ч.

  Пътувам в Франция плащайки само на магистралите които са частни акционерни дружества. Може да се плати и на някой обекти като мост или тунел.Всичко друго е безплатно.Подръжката е от данъците.Няма нито винетки нито общински данъци.Застраховка естествено.Не ви ли омръзна тая БГ простотия.И магистралите се строят без помощи от ЕС а от акционери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извозвач

  14 Май 2022 16:20ч.

  Ще трябва да возим с леки коли, значи....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи