Канада отказа да екстрадира нациста Хунка в Русия

Канада отказа да екстрадира нациста Хунка в Русия

Асошиейтед прес публикува снимки, показващи, че по време на реч на украинския президент Володимир Зеленски в канадския парламент на 22 септември 2023 г., събралите се поздравяват Хунка

Руското посолство получи нота от канадското външно министерство с отказ да екстрадира 98-годишния украински националист Ярослав Хунка (Гунка). Това каза пред кореспондент на ТАСС руският посланик в Отава Олег Степанов. „Нотата бележка беше получена на 12 февруари“, каза той.

Руските дипломати ще проведат среща в канадското външно министерство във връзка с получаването на нотата. „Днес е планиран разговор в канадското външно министерство“, каза дипломатът. "Ще попитаме дали ще разследват миналото на Гунка на национално ниво, а също така ще изясним дали е декларирал есесовския си произход при получаването на канадско гражданство. Ако е излъгал, това е причина за автоматично лишаване (от гражданство)“.

Руският посланик също така поясни, че формалната причина за отказ да предаде Хунка е липсата на договор за екстрадиция между Канада и Русия. Дипломатът припомни, че канадските власти са склонни да бавят процесите срещу бивши нацисти, какъвто беше случаят например с Хелмут Оберлендер. Тогава делото за евентуалното му депортиране от Канада се проточи до смъртта на нациста през 2021 г. "Тук това няма да стане толкова бързо - каза дипломатът. - Заедно ще видим дали справедливостта ще застигне нациста или ще му бъде позволено като на да доживее столетието си в пенсия." Той добави, че руските дипломати "ще продължат да търсят справедливост".

По-рано Степанов каза за ТАСС, че посолството е внесло в канадското външно министерство на 19 декември 2023 г. молба от руската Генерална прокуратура за екстрадиране на Хунка на руската страна. Министерството на правосъдието на Канада каза пред ТАСС, че няма да коментира дали ведомството е получило искане от руската Генерална прокуратура за екстрадиране на Хунка, тъй като подобни искания са поверителни до съдебно решение. Следственият комитет на Руската федерация повдигна задочно обвинение срещу Хунка за геноцид на цивилни на територията на Украйна по време на Великата отечествена война. 

Следствието в Държавния архив на Руската федерация и Централния архив на Министерството на отбраната на Руската федерация получи документални доказателства за местата на дислокация и воденето на бойните действия на дивизията на СС „Галиция“, в която е служил Хунка. Руската прокуратура изпрати искане за екстрадицията му.

На 22 септември 2023 г., по време на реч на украинския президент Зеленски в канадския парламент, събралите се приветстваха 98-годишния украински националист Хунка, служила в дивизията на СС "Галиция" по време на Втората световна война.

След това външният министър Мелани Жоли призова за оставката на председателя на Камарата на общините Антъни Рота, който пое вината за поканата на нациста, посочва ТАСС. Премиерът Джъстин Трюдо се извини за инцидента. Руското външно министерство заяви, че публичната възхвала на нациста „е най-добрата характеристика на управляващия режим на премиера Джъстин Трюдо“, докато руската страна не възнамерява „да се примири с начина, по който канадските либерали флиртуват с нацизма“.

По-рано през февруари канадските медии съобщиха, че кабинетът на Трюдо, по препоръка на организацията "Канадски украински конгрес", е поканил Хунка на тържествения прием в чест на пристигането на Зеленски, който се състоя в Торонто през септември 2023 г., но Хунка не присъствал на него. Миналия септември Трюдо и неговият антураж твърдяха, че нито те, нито украинската делегация са знаели кой ще бъде поканен в парламента, където Зеленски говори по това време. Кабинетът на Трюдо заяви също, че нито премиерът, нито Зеленски са се срещали с националиста. Канадската опозиция призова премиера да подаде оставка.

Както Степанов каза по-рано пред ТАСС, Трюдо не може ясно да формулира позицията си относно появата на украински нацист в канадския парламент на фона на вътрешна политическа борба. В тази връзка за Москва е трудно да разбере позицията на неговия кабинет, отбеляза посланикът.

Свързана статияПолша търси доказателства за участието на нациста Хунка в полския геноцид

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Когато Русия екстрадира

    13 Фев 2024 21:17ч.

    нациста Путин в Хага, тогава може и да й уважат някоя молба за екстрадиция. Дотогава наркоманът Медведев ще се друса и ще плаши с ядрен апокалипсис.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктора

    13 Фев 2024 21:28ч.

    Мини през кварталния пункт за събиране на мозъци, ще обмениш твоя за нещо ракиено. Обезпечен си за два дни с гориво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кочо Ж.

    13 Фев 2024 21:32ч.

    Леле, какви идиоти като този от по-горе се навъдиха? Беленеее…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До автора на първия пост

    13 Фев 2024 21:42ч.

    Защо, какви по-точно формални и съдържателни белези на нацизъм забелязваме при Путин, така че да не станем за смях, опитвайки се да му ги припишем?! И кой е борецът с нацизма според вашата презумпция - може би Зеленски с диктатурата си и менторите му от САЩ, чиято държава хората с немалко основания изписват като ФАЩ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 145 държави членки на ООН

    13 Фев 2024 22:25ч.

    учредиха МНС в Хага. Този съд издаде заповед за арест на Путин, и то не защото САЩ са му наредили. Те не са ратифицирали Статута на съда. Разбира се, ушанките в този форум се правят на неразбрали за какви престъпления се издирва Путин. Това не е проблем на МНС и цивилизованата част от човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бацко, 21:17, ти Идиот ли си, или само се преструваш?

    13 Фев 2024 22:26ч.

    А, не се шегуваш, а си си баш Идиот! Козяк, Галя, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! Дайте на туй бацко нещо друго, че бактън вече от идиотизмите му! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бацко, 22:25, а самите фащ какво йазват за въпросния "съд"?

    13 Фев 2024 22:29ч.

    Нефелни, бацко, ама съвсем! Галя, козяк, незачет! И на туй бацко дайте други, по-така опорки, че бактън вече и от неговите идиотими! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко теория

    13 Фев 2024 23:28ч.

    Съд без наказателна сила има нулев авторитет. Международен съд без армия не чини пукната пара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя евтин евродезодорант

    13 Фев 2024 23:28ч.

    Направо омириса де що има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шашнат

    13 Фев 2024 23:53ч.

    цвета на нацията ? по цветка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гого

    14 Фев 2024 4:26ч.

    Ама ти вчрно ли си такъв кретен? Просто не мога да повярвам, че може да съществува таков безмозъчие :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гого

    14 Фев 2024 4:30ч.

    До 145 държави членки на ООН: Май доста дълго си си прал мозъкам, че нищо не е останало между ушите ти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие що очакхвахте

    13 Фев 2024 21:40ч.

    нацитата своите не предават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е идеята

    13 Фев 2024 23:16ч.

    На никого не му е притрябвала тая склероза. Самото му присъствие в канадския парламент обаче е моментът, на който се налага внимание. ......... Що за парламент, що хора! Да се знае. ................... После Катър пак да не казва, ама той Хилер е умрял отдавна. ............ Умрял е, но идеите му живи. А днес откачалки, готови да харчат парите на алчната финансова американска и всякаква пасмина, бол. Ей го, артистчето в Украйна какво сътвори и защо. Кой го спонсорира реално? Откъде му се пръкнаха велики идеи, идеи, които уж осмиваше в скечовете си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    13 Фев 2024 22:04ч.

    президент произнес фразу "Гитлеру ничего не оставалось при реализации его планов, как начать войну с Польшей" вместо "начать именно с Польши". "Полагаю, что в действиях гражданина Путина содержатся признаки состава преступления, предусмотренного пунктами а), в) части 2 статьи 354.1 УК РФ, а именно реабилитация нацизма, совершенная лицом с использованием своего служебного положения и с использованием средств массовой информации",

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абв

    13 Фев 2024 22:24ч.

    Нету тут ничего уголовного, товарищ Копейкин! Али до вас смысл фразы не доходит?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    13 Фев 2024 23:09ч.

    Защо ? Ти не разбра ли какво значи: реабилитация нацизма, совершенная лицом с использованием своего служебного положения и с использованием средств массовой информации

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    13 Фев 2024 23:16ч.

    Ти пък къде я видя тази реабилитация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин се опитваше да "смели" храната за Такър

    13 Фев 2024 23:27ч.

    Путин не каза лоша за дума за което и да е действие или бездействие. Всеки си има глава на раменете и да решава, това добро ли е, не е ли добро. ........ И пак опираме до факта: - "Мозъкът не рабира от шеги". ..... За германиците е било едно, за поляците друго, за останалите трето, четвърто и пето. .................... По-скоро Путин искаше да каже, че Хитлер нищо друго не е могъл да направи, нищичко. И поляците са му помогнали във вземането на решението. Хитлер е искал бърза и мигновена война и частично е познал, Франция е паднала на колене почти веднага. Но не и СССР, не и Сталин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    13 Фев 2024 22:09ч.

    Евреите нали имаха някаква служба за утилизиране на недоубити нацисти? Да видим ще се активират ли или само палестинците си заслужават труда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Център

    13 Фев 2024 22:30ч.

    Визентал(на името на Соломон Визентал) и Американска фондация Таргум Шлилши(ако правилно помня името) плюс Мосад. Но последно май германци съдиха есесовец-надзирател в концлагер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все пак

    13 Фев 2024 22:33ч.

    От 9май минаха близо осемдесет години. Евентуални палачи ще гонят стотака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този човек е бил за днешните разбирания малък, момче

    13 Фев 2024 23:36ч.

    Мъжете са узрявали за действие много рано. Така, че този човек е роден да речем 1926г. и е бил буквално хлапе, такива каквито са привличали в разни наказателни команди. И понеже е млад и е имал и физическата сила и е успял да избяга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ще се учудя ,

    13 Фев 2024 22:36ч.

    ако Луковмарш стане национален празник на Кокорчовците и цяла България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    13 Фев 2024 22:40ч.

    Идва реабилитация, идва нова кристална нощ, но този път червена армия няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Армия не

    13 Фев 2024 22:45ч.

    но гу"й есс..И дали красний или с плюнка, изберете по списък на Лучников.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    14 Фев 2024 3:46ч.

    А ако Израел поиска екстрадацията му от Канада дали канадците ще им го предадат ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами канадците

    14 Фев 2024 8:49ч.

    доказват ,че са фашистки свини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    14 Фев 2024 11:51ч.

    Е как ще го екстрадира, те му се възхищават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    14 Фев 2024 20:06ч.

    Тоя трюдо нека прочете какво са правили нацистите с такива пeдeрасти като него - и пак да си помисли дали няма да го екстрадира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи