Полша търси доказателства за участието на нациста Хунка в полския геноцид

Полша търси доказателства за участието на нациста Хунка в полския геноцид

Снимка: theconservativetreehouse.com

Следователите проверяват стотици томове материали, събрани в рамките на разследването на престъпленията на дивизията на СС "Галиция".

Комисията за разследване на престъпления срещу народа на Института за национална памет на Полша търси в архивите доказателства за участието на украинския нацист Ярослав Хунка в убийството на около 800 поляци през 1944 г. в град Гута Пеняцкая и в други престъпления по време на Втората световна война. Това съобши прессекретарят на института Рафал Лешкевич пред Полската агенция по печата, предаде ТАСС.

Следователите проверяват стотици томове материали, събрани в рамките на разследването на престъпленията на дивизията на СС "Галиция". Независимо от това проучване, прокурорът ще предприеме действия за получаване на чуждестранна правна помощ, за да получи информация за Хунка", посочи Лешкевич. Според него при влизане в Канада той е трябвало да предостави информация за себе си на миграцията услуги.

Полските следователи възнамеряват да потърсят информация за Хунка в архивите на други страни. "Може би има данни за него в украинските архиви. Наскоро, като част от предоставянето на правна помощ, украинците ни предоставиха документи, свързани с престъпленията в Гута Пеняцкая", посочи прессекратарят на полския Институт за националната памет.

Според Лешкевич случаят на Хунка напомня на случая с Иван Демянюк, бивш украински пазач в германски концентрационни лагери, който след войната избягал в САЩ, но бил депортиран в Германия и осъден. 

Ако във Варшава бъдат намерени доказателства за вината на Хунка, Полша възнамерява да изпрати искане до канадските власти за екстрадирането му. Вчера полският министър на образованието и науката Пшемислав Чарнек каза, че е предприел мерки за евентуалната екстрадиция на 98-годишния Хунка, който е служил в дивизията на СС "Галиция" (Галичина).

Асошиейтед прес публикува снимки, показващи, че по време на реч на украинския президент Володимир Зеленски в канадския парламент на 22 септември, събралите се поздравяват Хунка. Руското външно министерство заяви, че публичната възхвала на нациста „е най-добрата характеристика на управляващия режим на премиера Джъстин Трюдо“, докато руската страна не възнамерява „да се примири с начина, по който канадските либерали флиртуват с нацизма“.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • очакване

  27 Sep 2023 9:43ч.

  Очаквам темата с адмирациите на канадския парламент и Зеленски на един бивш нацист, само защото се е сражавал срещу руснаци през Втората световна война, да бъде разисквана и по нашите национални телевизии. А Бандера какъв е бил, на него са кръстени улици в Украйна. И в крайна сметка Путин ще излезе прав - Западът и Украйна реабилитират нацизма и ние ги подкрепяме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами нали

  27 Sep 2023 9:47ч.

  Затова точно не я разискват темата- защото много добре знаят, че Путин е прав. Информационното затъмнение и цензурата е единственото, което им върши работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Injectoplyactor

  27 Sep 2023 9:55ч.

  Добро утро, вие чак сега ли разбрахте, че ЕС и Северна Америка не само реабилитират нацизма, но и активно му помагат да се върне на власт като Глобално правителство. Не знаете ли, че урсула фон дер ляйен е наследница на нацисти, както и повечето ръководители на всички "международни" организации. А кой е Клаус Шуаб знаете ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клаус

  27 Sep 2023 10:24ч.

  Е син на високопоставен служител на Хитлер - директор на Фабрика в Райха по време на ВСВ. В края на войната се скатават в Швейцария. А малкият Клаус започва да лиже обувките на еврейските общности и да прославя Израел ! Така се пере родова памет…?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нито бащата на Клаус Шваб Ойген Шваб е високопоставен нацист, той дори не е член на NSDAP, а на разпространяваната фейк-снимка не е той, а германският бригаден генерал Валтер Дибилаш!!!

  27 Sep 2023 11:37ч.

  Бащата на Клаус Шваб Ойчен Шваб е германски индустриалец и според досието в Германският федерален архив се вижда, че той дори не е бил член на нацистката партия (NSDAP). ---> https://proveri.afp.com/doc.afp.com.32CY942

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тролчо Тролчев

  27 Sep 2023 11:57ч.

  Ти дали си грамотен или умишлено се правиш на неграмотен ? Къде горе колегата е писал че бащата на Клаус е бил “член на NSDAP » ? Що се правиш на улав ? Написали са ти ясно и конкретно - Директор на Фабрика по време на ВСВ ! По време на Хитлер съвсем не всички висши служители са били членове на Нацистката Партия ! Както при Соца , не всички видни люде бяха членове на БКП ! Имаше т.н. “ безпартийни комунисти” - по-големи комунисти от комунистите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Украйна не съществува толерантност към антисемитизма, като в същото време в РФ има нарастване на ксенофобските настроения и поведение

  27 Sep 2023 12:31ч.

  В Украйна съществува наказателна отговорност за прояви на омраза към лица от еврейски произход ( https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71166 ). Едно от последните социологически проучвания на тема междуетнически предразсъдъци е проведено в Украйна от Киевския международен институт по социология (KIIS) през 2019 г. ( https://www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=904&page=1&t=10 ). Проучването е проведено по скалата на американския социолог Емори Богардъс – респондентите трябва да отговорят по скалата от 1 (отношение като към членове на семейството) до 7 (не бих ги пуснал в Украйна), колко близки отношения са готови да допуснат с представители на различни етнически групи. Според тази скала украинците имат най-нисък индекс спрямо украинскоговорящите и рускоговорящите украинци (съответно 2,18 и 2,67), а най-висок е индексът за ромите (5,41) и африканците (5,20). 5 бала по тази скала е нивото на отношение като към жители на Украйна. Като цяло социолозите отбелязват спад на индекса на ксенофобията в страната. В същото време подобно проучване в Руската федерация през 2018 г. ( https://www.levada.ru/2018/08/27/monitoring-ksenofobskih-nastroenij/ ) показа нарастване на ксенофобските настроения сред руснаците. Например през 2018 г. 43% от анкетираните руснаци са казали, че не биха допуснали роми в страната, 33% не са съгласни да допуснат африканци, а 30% – азиатци. Всеки пети руснак не би допуснал украинци в страната (22%). 15% от руснаците не са съгласни да пуснат и евреи в страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейско проучване също е много показателно

  27 Sep 2023 12:41ч.

  Друго проучване – на Pew Research Center, проведено в Европа през 2018 г., също е много показателно ( https://www.pewresearch.org/short-reads/2018/03/28/most-poles-accept-jews-as-fellow-citizens-and-neighbors-but-a-minority-do-not/ft_18-03-26_polandholocaustlaws_map/ ). Европейците са били попитани кой не би се съгласил да приеме евреите като свои съграждани. В Украйна е най-ниският процент по сравнение с другите страни – 5% (14% в Руската федерация!). В България - 7%. Карта ---> https://www.stopfake.org/content/uploads/2022/03/N-4.png

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  27 Sep 2023 9:45ч.

  За нацистите в Канада - https://www.wsws.org/en/articles/2023/09/27/ejel-s27.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  27 Sep 2023 9:56ч.

  Цитат на Джордж Карлин: „Германците загубиха Втората световна война, но нацистите спечелиха“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Може би има данни за него в украинските архиви"

  27 Sep 2023 11:27ч.

  Поляците така са се вживяли в тази Украйна, че са се лишили от мислене. За какви архиви в Украйна бълнуват? Архивите на ВСЯКА държава се съхраняват на ЕДНО място, обикновено в столицата й. Което ще рече СССР и Москва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан д-р Чолаков

  27 Sep 2023 12:42ч.

  Цирка ще пълен ако и Израел поиска екстрадацията на канадския "" герой "" Хунка за да го съди за военни престъпления.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самият термин "денацификация" е взет от историята на Втората световна война, която руските пропагандисти толкова обичат да използват, наричайки я погрешно и шовинистично "Велика отечествена война"

  27 Sep 2023 12:50ч.

  След завършването на Втората световна война, по инициатива на антихитлеристката коалиция се провежда денацификация ( https://archive.org/details/exorcisinghitler0000tayl ), с цел прочистване на германското и австрийското общество, и различните сфери на живот от влиянието на нацистката идеология – в различните окупационни зони тя е била провеждана по различен начин. Преди всичко навсякъде са били премахнати нацистките символи, били са заведени наказателни дела срещу нацистите, те не са били допускани да заемат политически важни длъжности – например в съдилищата, полицията или местните органи на властта. Историците посочват, че Путин използва този термин само за пропагандни цели ( https://time.com/6154493/denazification-putin-ukraine-history-context/ ), заради страха му от сегашната демократична структура на Украйна и изобщо не е свързан с историята на борбата срещу нацизма в следвоенния период. Например историкът и писател Тимъти Снайдер в интервю за Time отбеляза, че "използвайки този термин извън контекста, Путин просто се опитва да превърне страната и хората, за които говори, в нацистка Германия". Трябва да се отбележи, че редица учени от цял ​​свят, които изучават историята на геноцида, нацизма и Втората световна война, подписаха обръщение ( https://jewishjournal.com/news/worldwide/345515/statement-on-the-war-in-ukraine-by-scholars-of-genocide-nazism-and-world-war-ii/ ), в което се казва, че руският режим злоупотребява с термина "геноцид", с паметта за ВСВ и Холокоста, и с опитите да се приравни украинската държава с нацисткия режим, за да оправдае войната. "Такава реторика не е подкрепена с никакви факти, тя е отвратителна от морална гледна точка и е дълбоко обидна за паметта на милионите жертви на нацизма и онези, които смело се бориха срещу него, включително руските и украински войници от Червената армия", – се казва в обръщението на учените. В същото време историците не отричат, че както във всяка друга страна, в Украйна присъстват крайнодесни елементи и групи, но "това по никакъв начин не оправдава руската агресия и е фалшива интерпретация на това какво е Украйна".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От много други институции публично се изказаха както срещу нахлуването на РФ в Украйна, така и срещу изкривяването на историята от режима на Путлер, за да оправдаят агресията си

  27 Sep 2023 12:53ч.

  От музея Аушвиц-Биркенау ( https://www.mediaite.com/news/holocaust-memorials-condemn-barbarity-of-russias-invasion-and-putins-false-claim-to-anti-nazi-crusade/ ), от Мемориалния музей на Холокоста (САЩ) и от много други институции публично се изказаха както срещу нахлуването на РФ в Украйна, така и срещу изкривяването на историята, за да се оправдае агресията. Отделно изявление беше подписано и от групи, представляващи оцелелите от Холокоста ( https://www.timesofisrael.com/holocaust-survivors-condemn-putins-denazification-claim-in-ukraine/ ).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  27 Sep 2023 18:37ч.

  СС са обявени за теротистична организация от САЩ и самото членство се приема а орестъпление. Кдк след това Студената война и целесъобразността доведоха до неприлагане на закона е друга тема, но не е отменен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи