Калин Стоянов: Заловеното количество хероин на „Капитан Андреево“ е рекордно за последните пет години

Калин Стоянов: Заловеното количество хероин на „Капитан Андреево“ е рекордно за последните пет години

Заловеното количество хероин на "Капитан Андреево" е рекордно за последните пет години, каза на брифинг на граничния пункт служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Той съобщи, че по случая не е имало информация от партньорски служби, работено е основно на принципа анализ на риска. Разследването е в начален етап, тепърва предстоят много действия изцяло по линия на международното сътрудничество.

Активирани са всички канали за получаване на информация от страните, през които е минал камионът, каза Калин Стоянов.

Той съобщи, че по случая не е имало информация от партньорски служби, работено е основно на принципа анализ на риска. Разследването е в начален етап, тепърва предстоят много действия изцяло по линия на международното сътрудничество. Активирани са всички канали за получаване на информация от страните, през които е минал камионът, каза Калин Стоянов.

Общото тегло на хероина е 402,720 кг, който е на стойност над 16,7 млн. лева, уточниха от митница Свиленград по-рано днес. Дрогата е била разпределена в 156 спални матраци, които камионът с водач турски гражданин е превозвал. За разкриването на случая е спомогнало проучването на товарния автомобил с рентген.

От митницата в Свиленград отбелязаха, че от 2019 г. това е най-голямото количество хероин, задържано на граничния пункт.

Общото тегло на хероина е 402,720 кг, който е на стойност над 16,7 млн. лева, уточниха от митница Свиленград по-рано днес. 

Пресичането на трафика на наркотика е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП, в която участват структури на Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи

От Окръжна прокуратура-Хасково съобщиха, че са привлекли като 63-годишния шофьор на камиона, който е турски гражданин. Той е обвинен, че без надлежно разрешително е пренесъл през границата от Турция в България хероин с общо тегло 402,72 килограма на стойност 16 727 377,92 лв., като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Ето какво още казват от Окръжната прокуратура:

"На 17.04.2024 г. на ГКПП "Капитан Андреево", в посока от Република Турция към Република България, на трасе "Входящи товарни автомобили и автобуси", се установил товарен автомобил с чужда регистрация. Водачът му Х.Х., турски гражданин, представил на митническите служители редовни документи за превозваната стока от Иран през Турция и България за Румъния - спални матраци. По метода "анализ на риска" превозното средство било отклонено за щателна митническа проверка. При извършената такава във всички пренасяни 156 матрака, между горния дунапрен и металните им пружини, служителите на Агенция "Митници" открили укрити общо 618 броя прозрачни полиетиленови лентовидни пакети с бежово прахообразно вещество. Тествано с полеви наркотест то реагирало на хероин. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор. С постановление на наблюдаващия прокурор при ОП-Хасково водачът на товарния автомобил Х.Х., на 63 г., е задържан за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Х.Х."

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Дивергент

  20 Апр 2024 13:12ч.

  Очакваме следващата да е за около 800 кг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Апр 2024 16:20ч.

  Рекордни в действителност са неприхванатите количества !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи, прибираме корумпетата от митниците, дето

  20 Апр 2024 13:28ч.

  според прос100киро не са, и, voila, хероинът почва да "лъсва"? ДАНС, продължавайте смело да разплитате тия лоясали евроджендърски черва, и никакво колебание - "лошият с ножа по глава, пък ще си викна песента"! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома

  20 Апр 2024 14:18ч.

  Баш като не можаха да се разберат кой да дои митниците, взеха да хващат наркотици. Чиста случайност, няма съмнение. А беше толкова спокойно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Турчето изгоре

  20 Апр 2024 14:26ч.

  PR акция, да покажем как дойде служебното правителство и работите потръгнаха. Изведнъж. И завинаги. Или поне за следващите два месеца. Най-много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи