Калин Стоянов иронизира Денков: Благодаря му, че потвърди за опитите на Кирил Петков да се меси в работата на МВР

Калин Стоянов иронизира Денков: Благодаря му, че потвърди за опитите на Кирил Петков да се меси в работата на МВР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Благодаря на премиера, че вчера потвърди, че лидер на партия е правил опити да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал. Смятам, че е недопустимо някой да меси политически в МВР, както направи г-н Кирил Петков. Не приемам да се издават присъди от телевизионни студия и социални мрежи". Това заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, иронично припомняйки брифинга от вчера на премиера Денков, който не спомена и дума за опитите на Кирил Петков да се меси политически в работата на МВР.

"Никъде няма практика след такива протести да хвърчи оставката на вътрешния министър", продълж Стоянов.

"Който е допуснал проява на насилие във вечерта на протеста, независимо гражданин или полицай, ще бъде разследван и ще понесе съответната отговорност. Разпоредил съм ускорени вътрешни проверки, както и мерки за превенция на подобни случаи в бъдеще".

"Нека не пропускаме факта, че при мирно протестиращите е възможно да е имало платени провокатори, дошли да се раздадат максимално. Благодаря на премиера, който вчера потвърди, че лидер на политическа партия е правил опити да кадрува в МВР. Но аз не съм го допуснал. Смятам, че е недопустимо някой да се меси в работата на министерството, както направи г-н Кирил Петков. Не приемам да се раздават присъди от телевизионни студиа и социални мрежи. Всеки е невинен до доказване на противното - както гражданите така и полицаите", заяви той. 

„Във вчерашния ден аз анонсирах пред вас, че след протестните действия сме предприели мерки по изясняване на причините, довели до излишното насилие.  Едната проверка, вътрешноведомствена, е разпоредена от ръководството на СДВР и втората проверка е по заповед на министъра на вътрешните работи са ангажирани Инспекторатът и ГДНП. Определено присъствието ни тук пред вас не е повод за гордост, затова, че няколко антигерои, маскари изместиха идеята, каузата, смисъла на протеста. Направили сме първоначалните оценки – бързо идентифицирахме полицейските служители, които своеволно са си позволили да проявяват агресия върху мирни, цивилни граждани, които не са свързани с протестните действия. Изводът е, че не трябва да поставяме под един знаменател всички полицейски служители. Важно е да се съхраним, да спрем да противопоставяме обществото срещу полицията. А всички да се обединим срещу неправомерните действия”, категоричен бе Живко Коцев, главен секретар на МВР.

Веднага след протеста на футболните агитки се самосезирах по повод разпространените кадри на полицейско насилие. В рамките на по-малко от 48 часа е установено при дисциплинарна проверка, че петима полицейски служители са нарушили служебната дисциплина. Срещу трима са образувани дисциплинарни производства за превишаване на правомощия и те са отстранени от длъжност. Това каза директорът на СДВР Любомир Николов.

"Трябва системна работа на психолози с полицаите. Те са под огромно напрежение. Аз съм на 100% с премиера Денков за обстоен анализ на отделните случаи на насилие, обаче не съм съгласен работата на МВР да бъде поставяна под общ знаменател заради единични случаи, в които е имало превишаване на правомощията", добави той. 

Министърът благодари на полицейските служители, които са се държали на положение и са свършили работата си. "За по-малко от два часа успяхте да овладеете тази брутална и невиждана вандалска агрсия, която завладя голяма част от тъплпата и се изсипа върху вас. Въпреки всички провокации, се справихте като истински професионалисти, достойни да бъдат част от МВР. Благдоаря ви, че не позовлихте центърът на София да се превърне в истински прогром и най-вече, че не допуснахте човешки жертви". Поздравявам колегите, които си свършиха работата. Префектно се справихте! , каза Калин Стоянов

Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие - както върху граждани, така и върху полицаи. Всеки, който е проявил насилие, ще бъде разследван и наказан, каза още Стоянов.

"Благодаря на премиера, че потвърди, че лидер на политическа партия - Кирил Петков, е правил опит да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал", добави Стоянов. 

Едната проверка за насилие е разпоредена от СДВР, а другата е разпоредена от министъра и се извършва от дирекция "Инспекторат" и Националната полиция, посочи главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. "Не трябва да поставяме под един знаменател всички полицаи. Моля да спрем да противопоставяме обществото срещу полицията.  Трябва заедно да се противопоставим на агресията, хулиганството. Затова всички колеги, които добросъвестно си свършиха работата, и предотвратиха много повече щети, могат да разчитат на подкрепата ни", добави главният секретар. И призова хора, които нямат експертиза в сектор" Сигурност", да спрат да политиканстват.

За по-малко от 48 часа се установи, че петима души превишават правата си. 3-ма са отстранени от длъжност, срещу другите тече проверка. Отстранените са командир на отделение и двама старши полицаи. Проверките и срещу други продължават, обясни шефът на СДВР главен комисар Любомир Николов. 

Източници: "24 часа", epicenter.bg, dariknews.bg

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Думи

    21 Ное 2023 15:42ч.

    Имаше някога една песен: Пароле, пароле, пароле! Далида и Ален Делон! https://www.youtube.com/watch?v=ZYFYJQzr83M Думи, Думи, Думи! Говорете, говорете, говорете - кирилката, плъхчо и калинчо. Обичам ви! Вие запълнихте една голяма празнина в окаяния ми живот. Не мога да ви се отблагодаря! Вече почти се бях примирил с обстотелството, че до кончината си няма да науча смисъла на думите ала-бала! Думи, Думи, Думи! Говорете, говорете, говорете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лошо иьлъчване

    21 Ное 2023 17:54ч.

    Тоя министър има излъчване на престъпник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДА! Опитва се да клати Мъденков!

    21 Ное 2023 18:13ч.

    !!!!!!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи