Кадър на ПП, допуснат от Асен Василев, незаконно e ровил в тайните на финансовото министерство и командвал държавни служители

Кадър на ПП, допуснат от Асен Василев, незаконно e ровил в тайните на финансовото министерство и командвал държавни служители

Автор: Стефан Антонов за "Гласове"

Асен Василев е уредил своето протеже и партиен активист на ПП адвокат Димитър Гочев да се разпорежда в Министерство на финансите и да търси основания и поводи, с които да придаде легитимност на скандалните опити да се саботира държавната защита в дела за пет милиарда лева, които висяха в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон. В последвалите месеци се конституира и искът на групата от криптокомпании Nexo, с който общата стойност на исковете срещу България стигна почти 10 милиарда лева. Във втората част на това разследване ще покажем и как конкретно се саботира държавната защита по делото,  заведено от криптокомпаниите.

Схемата е следната – към юни 2023 година, когато Асен Василев се връща като министър на финансите, срещу България са приключили 14 дела, всичките с победи за страната ни, спестяващи на данъкоплатците близо пет милиарда лева. Въпреки това Асен Василев три пъти е опитал неуспешно да закрие отговарящата за делата Дирекция „Съдебна защита“ (два пъти чрез законови промени, третият път въпреки няколко закона). Дирекцията организира конкурсите за наемане на адвокатите, представляващи държавата, грижи се за осигуряването им с необходимата документация от страна на държавата и цялостната координация между всички ангажирани в защитата. Василев обаче подготвя четвърти опит да закрие дирекцията и за да го легитимира, този път опитва да представи надлежно събрана информация за порочни практики в работата на звеното.

Назначава одит „за консултиране“ (според Закона за вътрешния одит в публичния сектор), който да прегледа и изрази становище относно прилаганите от дирекцията процедури за контрол и плащанията към адвокатите, защитаващи ни по арбитражни дела в периода от 2019 до 2023 година. Това се случва след като три опита да се закрие дирекцията не успяват и преди четвъртият официално да започне. Сроковете, в които се изискват документите са необичайно кратки – в рамките на един ден. Следват редица нарушения на Закона за вътрешния одит в публичния сектор, които променят характера на одита в такъв за „даване на увереност“, по който също не се изпълняват разпоредбите на закона. Становището на доклада не се дава на одитираната единица, каквото изискване съществува, а вместо това документът се засекретява с най-ниската степен „за служебно ползване“.

В две изказвания пред депутати министърът започва да спекулира, че са неверни данните за спечелване на всички дела. Спира до там, без да предоставя повече информация. Процедурата заприличва на търсене на повод за закриване на Дирекция „Съдебна защита“.

За да се реализира, министерството ангажира като външен консултант адвокат Димитър Гочев. До момента той е бил народен представител от „Продължаваме промяната“  в 47-тото Народно събрание и нещатен парламентарен сътрудник на двама депутати от партията при 48-о и 49-о Народно събрание. Представен като специалист по „Международно право“ без да е известно да има опит в областта на международните арбитражи, срещу възнаграждение от 5000 лв. месечно Гочев започва да консултира министъра по правни въпроси, в това число всички свързани с международните арбитражни дела.

И настава едно консултиране...

Гочев съобщава на служители на Дирекция „Съдебна защита“, че по разпореждане на министъра, той отговаря за прегледа на документите, изготвяни от дирекцията, дава становища по тях, което с една дума представлява „съветване“ на министъра. Изисква пълната кореспонденция с Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, касаеща решението по делото, заведено от Султаната на Оман срещу България. Отказва му се, защото България е поела ангажимент да не огласява решението му в конкретика и вместо това информацията се подготвя за предоставяне на министъра на финансите Асен Василев. От кабинета на Василев разпореждат информацията да се предостави на консултанта на електронен носител.

През октомври миналата година Димитър Гочев изисква от служител в Дирекция „Съдебна защита“ докладна записка за неплатени фактури към една от канторите, които защитават България по част от висящите дела. Гочев посочва на служителя, че една част от фактурите трябва да се оспорят, а за друга да се поиска допълнителна информация. Тази пунктуалност контрастира с пълното нехайство каква работа върши Лена Бориславова като представител на адвокатската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ за Българска банка за развитие. Договорът с кантората е така подписан, че от представителя на правната фирма се иска да е на разположение целодневно и ежедневно в самата банка (нещо, което бъдещият към онзи момент началник на кабинета на Кирил Петков не спазва), но дали работи или остри моливи, контрол е липсвал.

Като действащ адвокат, член на варненската колегия Димитър Гочев е външен консултант и като такъв по Закон няма достъп до системата за документооброт на министерството и няма право да издава указания на държавните служители как да изпълняват задълженията си. Всеки път, когато Гочев им нареди нещо, служителите на дирекцията се обръщат към началника на кабинета на Асен Василев за указания как да постъпят.  В крайна сметка Гочев получава достъп до всички аспекти, касаещи организацията на държавната защита по арбитражи. Участва в изготвянето на правилата за конкурс кой да защитава България в делото, заведено от Nexo (повече за това във втората част). Поведението му, както и подкрепата, с която се ползва от страна на министъра и кабинета му създават статут на член на политическия кабинет и съветник на министъра.

Димитър Гочев обаче продължава да е действащ адвокат, консултант на Министерство на финансите, човек който юрка служителите, дава и налага мнението си, като в същото време не носи отговорност като член на политическия кабинет на министъра. Неговото присъствие не се включва в справките за числеността на политическия кабинет на министъра, а възнаграждението му не участва в сумирането на разходите за заплати на политическия кабинет. Мнението му обаче се чува и то по въпроси за бъдещи политически действия. Така изниква и въпросът дали Ггочев не е имал хибриден статут, приличащ на това, което в юридическата практика се нарича „прикрит трудов договор“. Причината е, че Законът за администрацията отрежда съветниците да се назначават само чрез сключване на трудов договор. Такъв обаче би бил несъвместим със статута му на практикуващ адвокат.

След като приключва одитът, за който първоначално е назначен Гочев, във сайта bird.bg излиза публикация цитираща дословно, но и избирателно, конфиденциално арбитражно решение по приключило вече производство. В рамките на извършения одит, по искане на Димитър Гочев в качеството му на външен експерт по одита, дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит“ изисква от дирекция „Съдебна защита“ конфиденциални документи по международните арбитражи, включително арбитражни решения по приключили дела. Доказателства, че Гочев е предоставил информацията на bird.bg няма. Тази статия не твърди това. Но е факт, че преди информацията да се предостави на хора външни на Дирекция „Съдебна защита“ течове не е имало в продължение на 20 години.

В същото време извращаването на одитната процедура, отказът да се посочат нередности и отговорници, прилича на зле прикрит опит за саморазправа. Той започва още с предизборните планове на „Продължаваме промяната“, които изненадват дори депутата Явор Божанков. Когато пита Асен Василев дали и защо директорите на дирекции в министерствата (със статут на държавни служители) ще получат статут на членове на политически кабинети (хора, които си отиват с всеки министър, освен ако следващият не ги уговори да останат), Асен Василев отговаря: „за да можем по-законно да ги уволним, иначе ще си ги уволним незаконно…“.

Излиза, че и театърът, който трябваше да легитимира незаконните уволнения, също е незаконен

 

 

 

 

Коментари

 • ФЪРКАТИЧКО или REVERSE SIDE OF THE MEDAL

  16 Май 2024 12:45ч.

  "Жалки, нищожни личности", ако мога да цитирам гражданина Михаил Самуилевич Паниковски. Не гласувайте за майкопродавците Боко Тиквата, Шиши и неговото малко ДПС - ИТН, “Спаси София”, “Продължаваме промяната” и “Демократична България” защото са алчни и некадърни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дренчеви

  16 Май 2024 12:51ч.

  Гласувайте за нас с брат ми. 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласувайте, ако си нямате друга работа. Ама на всяка цена гласувайте. Оше по-добре си сканирайте подписа в няколко формата и пратете файловете на Лена. Тя ще ви оправи.

  16 Май 2024 13:35ч.

  Гласуването само легитимира в качеството на българска държава рехаво свързания конгломерат от бюрокрации и организирани престъпни групи със седалище в София. А те всъщност са придатък на Брюксел, а като цяло, заедно с Брюксел - на една дълбока държава. Днес българска държава няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Дренчеви

  16 Май 2024 13:39ч.

  Не ставай смешен. Димо Дренчев остана във "Възраждане". Вие, тролчетата на Сорос, поне вашите телевизии не гледате ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Queethy

  16 Май 2024 16:10ч.

  https://ukrtvir.com.ua/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деса

  16 Май 2024 12:51ч.

  Ко стана с Харков? Превзеха ли го?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генчо

  16 Май 2024 13:16ч.

  Няма общо с темата, но щом питаш. За къде да бързат? Руската икономика расте, а тази на ЕС се свива и може лесно да се предположи, кой ще издържи по-дълго. Демилитаризацията и денацификацията на Украйна си върви, а влизането в НАТО се отлага за неопределено бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма нужда да се бърза. Това гурме, дето го готви Путин, се поднася студено

  16 Май 2024 13:36ч.

  Дупе да ви е яко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  16 Май 2024 13:39ч.

  Споко Дрисисливке! Скоро! После наред са Одеса, Киев... а защо не и Лвов, за десерт... Айде, много ти по-здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деса

  16 Май 2024 13:57ч.

  Не може така да се държите с дама, ватенки недоклатени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  16 Май 2024 14:06ч.

  Нали знаеш, че си дама само във фантазиите ти, а в реалност си посран дърт пе..ст?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  16 Май 2024 14:08ч.

  Отговорът е тук.Може да ползваш и превод с гугъла, все ще ти стане ясно: https://antimaydan.info/2024/05/pridetsya_otstupat_iz_ukrainy_i_nabludat_za_smertu_vsu_polkovnik_ssha_o.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергений

  16 Май 2024 13:39ч.

  Да бъдем честни и коректни, асен василев не е виновен за това, в което го обвиняват. Виновен е, защото играе с онова къдравото еврейче, да платим конвергенцията, която бойко открадна, на двойни, дори тройни цени, сакън да не секнат кинтите от европата. С дългове. Дългове, дългове, дългове и инфлация. Това се крие под капака на евроатлантизма. Толкова дългове, че като си ги поискат обратно, да изберем да отидем на фронта, вместо да ги връщаме. Затуй този тандем кирчо, кокорчо, лорорчо и оня плешивия как му беше името, тагаренко "война, да"-та никога повече не трябва да помирисват власт. Ама никога никога. Нито те, нито техни заместници и наместници и други евроатлантици. Евроатлантизъм = дългове и плячкосване на колонии с война. Отговора на това са много, но малки партии и максимална представителност. Така е най-"демократично".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Май 2024 17:12ч.

  Има няма за 7 месеца и България е пред историческо изчезване .........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • национален предател и престъпник

  16 Май 2024 13:39ч.

  За 5 милиарда иск само можем да гадаем с колко са купили меркантилния рецидивист Кокорчо!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прокурор

  16 Май 2024 13:43ч.

  Важното е, че момч... ъъъъ... какъвто е там, нема го закачаме. Разрешено е само да се мъмрене, а иначе е свободен да си...ъъъ... ни харчи милиардите, които е полу... ъъъ.. взел, ъъъ... някак от джоба ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  16 Май 2024 13:51ч.

  БНТ поздравява Урсулата: https://www.facebook.com/photo?fbid=25516786414603820&set=a.372193429489799

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  16 Май 2024 14:04ч.

  Ситуацията е феноменална! Какво се случва в действителност ни? Основното и най-видното е, крещящата импотенция в държавната машина. Направиха се разкрития за персонални престъпления от фактори в Крем де-ла-Крем на върха 'и, а всички мускорливци се разхождат здрави и прави, гледат нагло и ... Нищо! Имунната система на държавата е блокирана или само е едностранно ориентирана според сърбежите на Хегемона-окупатор. Така самата инфекция се разхожда необезпокоена наоколо и люпи семки. Обхваната от мокри сънища за "величието" си и наличие на собствени достойнства, гарантиращи властта "и. С бодри сметки за предстоящи Изборни победи и за Запазване на властта 'и, дори и под дъжда от изобличения. За първото, тази шайка е права. С Ала-Бала и ръководната мощ на онуйТО, с голям процент вероятност ще покрият заданието на предизборните "прогнози" към плебса. За второто, не се знае, каква нова Сглобка ще бъде конструирана от сащисания Фокусник. И с какъв шарен целофан ще бъде Тя повита. Остава да видим, но по поля и паланки, гори и планини се чува силно бучене от земната гръд... Тогава остава да чакаме кой вектор на съдбата ще бъде избутан на предно място. Спектъра на вероятностите е много широк и всеки един предполагаем или дори най-забутания резултат , може да се окаже Спечелилият. Истинската Печалба ще е за ново цикъл на "развитие" от нулата - та до върха. Този достигнат връх въобще, сега се оказа по-дълбок и от Марианската дълбочина... Ще видим, но само началото на рухването. За по-нататък са ни резервирани места нейде из "Светлото бъдеще". И това е нещо, дори и да няма такова. Повече не сме заслужили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  16 Май 2024 14:28ч.

  Редно е прокуратурата да се самосъзира!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галя

  16 Май 2024 14:36ч.

  Не разрешавам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВАЖНО

  16 Май 2024 14:37ч.

  е да напомним И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, че А. Василев беше фин. министър с благословията на ББ-то - старта на сглобката: "Човекът иска да е фин. министър, нека да бъде"... И когато се заговори за втория етап, ротацията, ТОЙ повтори, че иска А. Василев да остане фин министър!... Важно е да гласуваме ПРОТИВ тези, за всеки друг, който не е "евроатлантик"!... На първо време важно е да бъдат обезсилени електорално, по нататък, вярвам, ще се появи истинска дясна консервативна национална партия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОГАТО

  16 Май 2024 15:04ч.

  ГЛАСУВАМЕ , но за някой друг, извън евроатлантическия кръжец, техните % ще са други, други ще са и възможностите им да упражняват власт!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  16 Май 2024 14:38ч.

  нито един глас за парапетите геиовете и др с само с празни приказки не става

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jordanka Jordanka

  16 Май 2024 16:01ч.

  Този Кокорчо ,да не би да излезе и шпионин-соросоид,внедрен за подривна дейност.След всички зомлуци и милиарди,които профука незнайно за какво,тази версия не е за изпускане.Може би един ден ще стане ясно,но не сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой трябва да подведе под съдебна отговорност Асен и Киро

  16 Май 2024 16:41ч.

  Още отначало тръгнаха през просото и така си продължават. Трябва да ги спрем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  17 Май 2024 2:46ч.

  Само няколко часа по-късно, с катастрофата и убитият пенсионер, се подчертаха рези размисли, ако щете констатации, няколко реда по-горе - в 14:04...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин

  18 Май 2024 18:41ч.

  А пък ася васкова педерасткова от Хасково обича манафи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прасето кокорчо

  20 Май 2024 12:59ч.

  Аз , прасето кокорчо мога само да грухтя. Чудя ви се защо изобщо ме слушате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи