Кабинетът в Скопие прие текста за българите в конституцията

Кабинетът в Скопие прие текста за българите в конституцията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Предложението за изменение и допълнение на конституцията на Република Северна Македония е прието на днешното заседание на правителството, съобщиха от правителствената пресслужба в Скопие. То ще бъде изпратено в парламента на страната, за да започне парламентарната процедура за приемането му, предава БТА.

Предложението за промени в основния закон на страната беше подготвено от работна група, съставена от експерти, преподаватели от няколко университета в страната, както и представители на политически партии, с изключение на представители на опозицията.

„Предложението е изготвено въз основа на заключенията на парламента на Република Северна Македония, приети на заседание на 16 юли 2022 г., и е обвързано със заключенията на Съвета на Европейския съюз, както и с общата позиция и встъпителното изявление на ЕС на политическата среща на Междуправителствената конференция за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз”, пише в съобщението.

Промените се отнасят до добавянето на части от народи в преамбюла на конституцията и членове 49 и 78 от основния закон, в които се изброяват частите от народи в Северна Македония.

„Във формулировката: „Гражданите на Република Северна Македония, македонският народ, части от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, босненския народ и други“, след „босненски народ” се поставя запетая и се добавят: българският народ, хърватският народ, черногорският народ, словенският народ, еврейският народ и египетският народ”, пише в съобщението.

Направена е промяна и в Комисията за връзки между общностите, съобразно промените в преамбюла на конституцията за запазване на паритета на представителите на всички общности в комисията.

„С предложените конституционни изменения се засилва мултиетническият характер на Република Северна Македония. Страната ни е успешен пример за функционираща, мултиетническа демокрация в региона и в Европа и пример за зачитане на гражданските и човешките права, поради което с основание страната ни се възприема като мини Европа. Ние показахме на региона, Европа и света, че съжителството на различни общности в страната, в продължение на векове наред в историята, но и днес, и взаимното уважение на различни традиции и култури са богатство и предимство. Република Северна Македония практикува европейските ценности и заслужава след членството си в НАТО да бъде пълноправен член на Европейския съюз. Правителството оценява, че гражданите и държавата имат уникална възможност да утвърдят европейския си път, да ускорят европейската интеграция и да постигнат европейската си цел до 2030 г. Гражданите заслужават да бъдат европейски граждани, да имат европейско качество на живот и европейски стандарт на живот, в европейска страна и това трябва да е тяхната родина”, пише в съобщението.

В него се посочва, че правителството очаква конструктивност от всички политически субекти в парламента, добросъвестност от всички народни представители и постигане на междупартиен консенсус при приемането на конституционните промени като част от преговорната рамка с Европейския съюз.

Гласуването на промените в конституцията ще бъде последвано от втора междуправителствена конференция с ЕС до декември 2023 г. и старт на отварянето на отделните преговорни глави.

„Правителството призовава за разум и осъзнаване на съществуващата инерция, чрез която държавата има възможност да избегне многогодишна изолация и най-накрая да реализира европейските перспективи”, пише в съобщението.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Стефан д-р Чолаков

  18 Юли 2023 22:52ч.

  """ египетският народ""" - Ха-Ха-Ха.. Северомакедонците са най -големите Циркаджий в нашата Галактика !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментатор

  18 Юли 2023 23:51ч.

  Запъваха се, запъваха се, ама на края ни сложиха в конституцията. Е, по тяхно му, разбира се. Да видим колко ще имаме полза от това. Само не разбирам защо има хем ромски, хем египетски народ. Вероятно става дума за различни цигански кланове. До: Стефан д-р Чолаков - македонците казват ГЮПТИ (египтяни) на циганите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мамут(чо)

  19 Юли 2023 1:13ч.

  Оня ден в Куманово една македонка рече, че ще ме барне във фейсбук. Иначе, хората на ниво хора навсякъде са едни и същи, с едни и същи проблеми и много добре се разбират, особено на маса. Политиците ги противопоставят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чичо Джо

  19 Юли 2023 3:10ч.

  Скопският народ е долна пасмина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лошо

  19 Юли 2023 4:00ч.

  Няма лоши народи, има лоши политици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една трета от Сливен са македонци

  19 Юли 2023 3:59ч.

  В началото на 20 век бягат към нас и основно са се населели около Хаман баир. Колкото и да е странно, и те са забравили за корените си. Но в Сливен си има всякакви махали, арменска, да не забравяме откъде е Кеворк Кеворкян, квартал Комлука, , руски квартал, много белогвардейци има също, еврейски и забележете, никога не е имало противопоставяне между тях, никога, ама никога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  19 Юли 2023 14:29ч.

  А ще променят ли глупостите в учебниците си, ще престанат ли да искат българско гражданство, ЩЕ ПРЕСТАНАТ ЛИ ДА МАЛТРЕТИРАТ ХОРАТА С БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи