Кабинетът "Петков" увеличил вноса и износа в Русия след агресията срещу Украйна

Кабинетът "Петков" увеличил вноса и износа в Русия след агресията срещу Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През юни шест държави от ЕС върнаха едновременно износа и вноса с Русия поне до нивото от февруари. Това става ясно от анализ на данните от националните статистически служби, които бяха оповестени в самата Русия, но и в няколко сръбски издания.

До края на месец юни, когато страната ни бе управлявана от четворната коалиция с премиер Кирил Петков, износът на България към Русия се е увеличил с 25% спрямо февруари, когато започна агресията срещу Украйна. За същия период вносът на стоки от Руската федерация в България се е увеличил с 10%.

Износът от седем европейски страни за Русия в началото на лятото надхвърли февруарските стойности. Това са Латвия (с 67%), Словения (37%), Хърватия (28%), България (25%), Естония (19%), Кипър (12%) и Люксембург (7%).

В същото време се оказа, че вносът на стоки от Русия е над нивото от края на зимата в десет държави: Словения (4,4 пъти), Хърватия (2,7 пъти), Чехия (два пъти), Малта (88%), Испания (46%), Белгия (39%), Люксембург (22%), Кипър (13%) , Естония (11%) и България (10%).

В 18 държави от ЕС най-големият спад на доставките за Русия спрямо предходната година е регистриран през април, докато Гърция, Дания, Ирландия и Швеция регистрират минимум през май. Сега европейските държави увеличават износа си за Русия, като Австрия и Гърция намалиха изоставането си през юни спрямо февруари.

През май или юни девет страни от ЕС са регистрирали най-голям спад на вноса от Русия на годишна база. В същото време 13 държави през първата половина на годината никога не са намалявали вноса на руски стоки в парично изражение.

Като цяло, за първото полугодие износът на стоки от ЕС за Русия е намалял с 31% - до 28,4 млрд. евро от 41,1 млрд. година по-рано. Вносът се е увеличил с 83% до 121,7 милиарда евро от 66,4 милиарда.

След началото на руската инвазия в Украйна, ЕС започна да налага санкции на Москва, включително ограничаване на износа на различни стоки. Основните експортни ограничения бяха въведени през пролетта, когато беше забранено да се изнасят за Русия много видове оборудване, технологични продукти и потребителски стоки на стойност над 300 евро.

В същото време бяха въведени санкции срещу вноса на някои видове руски суровини и продукти, включително директни забрани и защитни мита. Някои европейски държави отказаха да преминат към плащане на руски газ в рубли, поради което „Газпром” спря доставките за тях.

Източник: БГНЕС

 

 

 

Коментари

  • Не съществува такова нещо като "украйна"

    17 Окт 2022 10:53ч.

    Налице е гниещия труп на УССР

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    17 Окт 2022 12:54ч.

    От статията излиза, че КИРчо и коКОРчо са руски агенти под прикритие с кодово име КИРКОР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    17 Окт 2022 13:21ч.

    Кувейт, Бахрейн, Оман, ОАЕ и Ирак поддържат решението на ОПЕК+ за съкращение на добива на нефт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дисидент агресор

    17 Окт 2022 10:58ч.

    И в този сайт се чудите на кой господ да се молите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ятак

    17 Окт 2022 11:16ч.

    Даа. Голям износ за Русия беше. Успяхте да изнесете и 70 руски посланици

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се има впредвид, че

    17 Окт 2022 12:01ч.

    Увеличението е спекулативно, нарастват цените, а не практическия материален обем, както на вноса така и на износа..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    17 Окт 2022 12:57ч.

    Вносът основно се дължи на свръхзапаси от Тройной одеколон, за да захранваме ЕС през зимния сезон. Иначе- среден пръст, айде поне и ние нещо да кярим в търговията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    17 Окт 2022 13:10ч.

    Кажете в кои сектори са нараснали съответно експортът и импортът. И, както са коментирали по-горе - дали нарастването е само в парично изражение - т.е. заради инфлацията. Иначе от статията няма полза - едни общи приказки, лаф да става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На RaZZia - хуй на тепсия

    17 Окт 2022 15:42ч.

    Кога ще внасяме от детските им колелета Заема, дайба тяхната майка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    17 Окт 2022 17:39ч.

    Това лошо ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи