Кабинетът одобри доклада на Тагарев за купуване на бойни машини "Страйкър" от САЩ за 1, 376 милиарда долара

Кабинетът одобри доклада на Тагарев за купуване на бойни машини "Страйкър" от САЩ за 1, 376 милиарда долара

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерски съвет прие доклада на министъра на отбраната за одобряване на проект на международен договор BU-B-UCP "Придобиване на бойни машини Страйкър" по Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби.

Докладът е насочен и към упълномощаване на длъжностно лице, което да проведе преговори и подпише договора. Това следва да се случи след приемане от Народното събрание на Проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада".

Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътни войски, уточняват от МС.

Съгласно Закона за международните договори на България този проект на международен договор трябва да бъде одобрен от правителството и да бъде упълномощено определено длъжностно лице за неговото подписване от страна на България. Предвижда се последващо ратифициране на договора от Народното събрание, което е условие за влизането му в сила.

С днешното си решение правителството дава задача на министъра на отбраната Тодор Тагарев да подпише договора веднага след това.

Сделката за "Страйкър"-ите вече бе одобрена от комисията по отбрана и тази по финанси в парламента. Предвижда се гласуването в пленарна зала да стане през декември. Осигурени са пари в бюджета и за първата вноска.

Договорът предвижда закупуване на 198 нови бойни машини, от които 183 модел "Страйкър" от САЩ. Общата им цена няма да надвиши 1 милиард и 376 милиона долара. Машините трябва да влязат в редиците на Българската армия до 2028 година, а първите от тях ще започнат да пристигат през 2025-2026 година. Плащането ще бъде разсрочено за 5 години - до 2027 година. Ако договорът с американската страна бъде сключен успешно, до края на годината трябва да се платят близо 90 милиона долара. Най-големи ще бъдат вноските през 2024 и 2025 година - по над 600 милиона долара на годишна база.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • формиран след избори с машини кабинет

    01 Ное 2023 17:01ч.

    нищо не може да одобрява,с изключение на решение за колективна Оставка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Ное 2023 18:38ч.

    " Кабинета " ще одобри дори натопени отровни стрели с жаби от Амазонка, стига да са доставени от Вашингтон !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кеш ли ще плащат пак?

    01 Ное 2023 17:08ч.

    Американците си правят бизнеса с нашите балъци, после ние що сме бедни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да видим, първо се слага даун пеймънт, дето му се вика

    01 Ное 2023 17:09ч.

    А при изпълнение на поръчката до някаква степен на етапи се плаща останалата сума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    01 Ное 2023 17:11ч.

    Бързат! Ах, как бързат само... Време не им остана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами както се затегна украинската история

    01 Ное 2023 17:17ч.

    може и да дочакаме да ги купим, че да ги дарим на Украина, че да си ги преброим после.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    01 Ное 2023 17:19ч.

    Затова са камарадите като нас, да ударят едно спонсорско рамо на хегемона, пък белким оцелее... Само няколко милиарда им даваме, но затова пък - от сърце! А стоката ще си я получим, колкото хегемона ще си върне лендлиза от Украйна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От кой да се пазим, имаме си пазач САЩ

    01 Ное 2023 17:25ч.

    Овладяна държава-колония няма нужда от отбрана, от армия, от военни и от такова министерство на отбраната. Ще се обявим за най-миролюбива нация на планетата и ще си икономисаме много пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    01 Ное 2023 17:28ч.

    Дъртият лумпен тагарев продължава с антибългарската си и проамериканска престъпна дейност. Този комунистически лизач може само да изпълнява заповедите на американските си господари без да влага и малко мисъл. Това е пряко доказателство че не може да мисли. Но скоро ще го достигне съдбата на идола му Дучето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Ное 2023 17:37ч.

    Купувайте чупентайките на американците.В тях ще горят колониални идиоти.Кабинетът Ви заробва с никому ненужна остаряла морално бойна машина за еднократно ползване в бойна обстановка.За която 1 бурма да трябва ще се кара незнайно от къде (образно казано).Но парите са си ваши.Тия машини имат кратък живот при война и тяхната замяна ще е невъзможна.Но не ме интересува.Нито аз, нито моят син ще горят в нея а вашите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • безотговорно правителство

    01 Ное 2023 17:42ч.

    Защо се купуват бойни машини на пехотата, които загубиха това лято крупни нападателни сражения в Запорожието и на Донецкия фронт? Руснаците унищожиха стотици от тях, горяха като факли... Докога ще се премълчава, че ни принуждават да купуваме наскоро победено на фронта оръжие. Какъв е смисълът и отбранителната пригодност да заменяме руското оръжие-победител с тоя негоден западен боклук??!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    01 Ное 2023 18:25ч.

    Изобщо защо се мятат милиарди за БМП-та-за СВ? Къде ни е флота, ескадрилите, радарите, Пво-тата? Страйкърите са за градски бой. Значи при една война, ние ще чакаме врага да тръгне по бул. Витоша и Графа, и чак тогава ще пуснем Страйковете (може да ги сложим на Солунска-ей там в градинката).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    01 Ное 2023 17:50ч.

    Е,нормално!Метрополията си изпомпва цинично колонията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    01 Ное 2023 17:57ч.

    Абе! Какви са тези страйкъри за по седем милиона долАра парчето бе?!?!?! Да не би да си купуаме совалки???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Ное 2023 18:02ч.

    В Америка вече е тръгнал лафа за тукашните туземци и пращат още 15 корпорации да идват на "бизнес" с куфари с чертежи, и чували за да ги напълнят с пари и ценности! Българинът за един чертеж е готов да си прати децата в робство, никъде няма такива олигофрени като тукашните...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И дилижанси

    01 Ное 2023 18:12ч.

    от времето на дивия запад да ни предложат и тях ще купим. Важното е да посолствоТО да е доволно. Всичко друго е ала-бала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    01 Ное 2023 18:29ч.

    Тагарев все повече ми прилича на човек, вербуван от ГРУ. И планът му, и действията му. Точно така действат руските агенти, инсталирани в чужди държави. Не случайно е бил съветник на външния министър на Украйна. Не случайно е завършил "Фрунзе" - бастионът на ГРУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЯКОЙ

    01 Ное 2023 18:30ч.

    Хак ни е цялата гавра и безобразния цинизъм с който престъпното ала бала правителство ни цака за десетилетия напред. И не Тагарев престъпника, а ние и нашата инертност са направили възможни всички машинации на измекярите с които е фрашкано отечеството ни и които са безсилни докато ние не ги въоръжим със власт.Мина първи тур на местни избори, колко избиратели излязоха да си защитят правата , кой да ни свърши, работата ако не си я свършим сами. Излязоха купените, твърдия електорат и зависимите. Народа пак беше за ,, гъби,, или предпочете телевизора пред това да си свърши работата, да излезе и да се пребори за интересите си. После никой не мислел за хората. Любимото ми. Кой да ти мисли като ти сам отказваш да си мислиш, кой да ти го направи ако ти не си го направиш сам?! Нищо не идва на готово, всичко трябва да се изработи, най малкото, излез и гласувай, излез и свали престъпното правителство, излез и защити енергетиката си. Ако искаш да имаш, трябва да платиш с нещо. С времето си, избора си, да заявиш позиция. А ние с тази инертност и апатия скоро и държавата си ще загубим. На там е тръгнало, ако не се размърдаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледам и се чудя

    01 Ное 2023 18:42ч.

    Гледам по новините от Израел и Газа - бронетранспортьорите на израелската армия всичките са с вериги. Не мога да си обясня защо ние купуваме бронетранспортьори с колела и гуми. Хем в Израел няма сняг, дъжд и кал, а у нас има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    01 Ное 2023 18:49ч.

    Не може с вериги. Трябва с гуми. Иначе ще начупят жълтите павета. А и гума се сменя по-лесно от верига. И е по-еФтино.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    01 Ное 2023 18:47ч.

    Екипът на Байдън трябва да получи пари за оръжия за Украйна, тъй като в самите САЩ става все по-трудно да се получи финансиране за Киев. Майк Джонсън, човек на бившия президент Доналд Тръмп, стана председател на Конгреса. Следователно екипът на Байдън ще трябва да се бори за всеки цент за Украйна чрез политически битки. А задачата на марионетните правителства - като нашето - е да осигури притока на пари към Украйна. Затова се сключват всякакви сделки с незабавно плащане - така парите от тях могат да се пренасочат директно към Украйна. А доставките на платеното... най-вероятно никога няма да пристигнат!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от афганистанското правителство

    01 Ное 2023 18:49ч.

    тези боклуци могат да се вземат без пари, ама никой не ги иска, даже краварите са дигнали ръце

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Ное 2023 19:06ч.

    Ликвидирахме Бета по настояване на САЩ. Дори МТЛБ -тата и имаха повече потенциал за развитие от скапаните страйкъри. Стават само за патрул в Газа , ако Хамас не им се воюва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бате Винету

    01 Ное 2023 19:26ч.

    Браво! А 22% от народа живее под прага на бедността. Продажници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • недоказали се на фронта

    01 Ное 2023 19:54ч.

    Тъга-рев, чети бе: https://vz.ru/news/2023/11/1/1237951.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    02 Ное 2023 7:41ч.

    аз не одобрявам оставка и нови избори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи