"Йерусалим пост": Време е да кажем истината за Украйна - страната потъва в хаос и беззаконие

"Йерусалим пост": Време е да кажем истината за Украйна - страната потъва в хаос и беззаконие
Сега е добър момент да обмислим дали има победители в резултат от така наречената „революция на достойнството“. Това пише Елиезер Котляр в колонка за израелското издание The Jerusalem Post, представена без редакторска намеса от Агенция "Фокус".

 

Ситуацията в Украйна продължава да заема първите страници на глобалните медии. Предстоящата петгодишнина от трагичните събития на Площада на независимостта (известен като „Майдан“ в Киев през януари-февруари 2014 година, които доведоха до насилствен преврат, сега подтиква много политици на Запад да погледнат по-отблизо причините и последствията от Майдана и да преосмислят какво се случва в Украйна от по-реалистична гледна точка.

 

Сега е добър момент да обмислим дали има победители в резултат на така наречената „революция на достойнството“.

 

Очевидният губещ от тази политика е украинският народ, който в резултат от действията на сегашното украинско правителство загуби част от територията на Украйна, бе въвлечен в кървав конфликт в Донбас и сега е на прага на тотално обедняване, докато Украйна потъва в хаос и беззаконие. Западните държави също са от губещата страна, защото буквално са се превърнали в заложници на безумния радикализъм, изповядван от украинските власти и сега са принудени да понасят икономически загуби заради влошаването на отношенията с Русия.

 

Все повече западни политици, дипломати и медии вече разбират, че лозунгите „борба за демокрация” и „борба с корупцията”, които бяха толкова активно подкрепяни от западните правителства и медии през 2014 г., и служеха като знамена на „революцията“, всъщност са били манипулация и провокация от исторически мащаб. Тези лозунги бяха използвани за узурпиране на властта и организиране на широко политическо преследване на дисиденти и политически съперници.

 

Тук има пряка аналогия със събитията от 1989 г. в Румъния, които едва сега са официално и обективно оценени от Главната прокуратура на Румъния - бивши високопоставени служители, дошли на власт в резултат на „румънската революция“, бяха обвинени в престъпления срещу човечеството. Румънската прокуратура заключи, че „през декември 1989 г. в страната е създадена атмосфера на„ тотална психоза ”с помощта на дезинформация, която е довела до хаотични насилствени действия и противоречиви военни заповеди. В резултат на това, в рамките на няколко дни след 22 декември 1989 г., 862 представители на бившото правителство бяха убити, а 2 150 души бяха ранени или подложени на тормоз“.

 

 

Очевидно румънският сценарий беше възприет като план за събитията, които се случиха в Украйна през зимата на 2014 г. Узурпацията на властта от страна на „революционерите“, опит за намиране и убиване на сегашния президент, преследване на представители на сваленото правителство след преврата - всички тези точки съвпадат точно с новините от Румъния през 1989 г. и от Украйна през 2014 г.

 

В своите показания и интервюта за събитията от зимата на 2014 г., първият украински президент Леонид Кравчук потвърди, че през февруари 2014 г. е знаел за плана „Чаушеску”, който предвиждал убийство на президента Янукович по онова време.

 

Организаторите на преврата през 2014 г., които после дойдоха на власт, действаха по-усъвършенствано от румънските си „колеги“ през 1989. Без да се смущават от загубата на човешки животи, те организираха стрелба по протестиращите и служителите на правоприлагащите органи, за да дискредитират властите и тогавашния президент Янукович. Този въпрос се потвърждава от множество разследвания, проведени от редица американски и европейски журналисти.

 

Впоследствие лидерите на Майдана използваха хаоса на събитията и убедиха властите на западните страни да наложат санкции на представителите на сваленото правителство, за да ги изолират напълно от външния свят. А в Украйна тези, които работеха в сваленото правителство, веднага станаха обект на наказателни дела и специални закони, които пряко хвърлят вината за някои престъпления върху тях без съдебен процес или разследване.

 

Добър пример е положението на президента Виктор Янукович, който е демонизиран ежедневно и обвиняван в различни престъпления от украински и световни медии през тези пет години.

 

Янукович и неговата политика имаха подкрепата на десетки милиони украинци от много години. Той олицетворява становището и е идеологически лидер за поне половината от народа, и определено ключов политик от най-гъсто населения регион на Украйна - Донбас, който също дава една четвърт от БВП на страната. Очевидно е, че основната роля на неговото преследване е потискане на онези, които не са съгласни с насилието и хаоса, последвали революцията от 2014 г., и които се противопоставят на сегашното правителство. Това е очевидна вендета на победителите срещу губещите.

 

В продължение на пет години нито една държава в света не е потвърдила съществуването или е замразила някакви активи, принадлежащи на президента Янукович. Нито един съд по света не е издал обвинителен акт срещу него. Единственото наказателно дело, което украинските власти започнаха срещу Янукович, в тяхната крайно безнадеждна ситуация, е очевидно политическия процес за т.нар. „държавна измяна“.

 

Според много украински и международни юристи, този съд е станал фарс и подигравка с правосъдието и е част от безпрецедентното, систематично и организирано политическо преследване.

 

Всъщност, политическите репресии срещу Янукович и представители на бившoто правителство станаха официалната идеология на сегашното украинско правителство. Репресиите са основната част от плана на Порошенко за промяна на политическия дневен ред в страната и за отклоняване на общественото внимание от икономическите му провали, политиките на разделяне и нежеланието да се върне мирът в страната и да се постигне споразумение с Донбас. Украинските власти продължават дезинформационната кампания, която започнаха през 2014 г., за това какво се е случило на Майдана и последващите действия, включително предизвикването на война, корупция от безпрецедентен мащаб и масовото осиромашяване на украинците.

 

Дойде време за обективна и достоверна оценка на случващото се в Украйна. Здравият разум и демократичните норми трябва да се върнат както в украинската политика, така и в начина, по който тя се възприема от Запада.

 

 

Продължаващите политически репресии нямат нищо общо с върховенството на закона и демократичното бъдеще на Украйна и трябва незабавно да спрат. Това становище постепенно става доминиращо сред истинските приятели на Украйна в САЩ и ЕС.

 

В този дух, в края на 2018 г., Ерусалимският патриарх Теофил III изпрати писмо до президента Порошенко с молба за помирение и го призова да спре политическото преследване на президента Янукович. Той призова също бившият президент да участва в мирния процес в Донбас. Като се има предвид, че процесът в Минск е в безизходица, а размерът на негативността в отношенията между Украйна и Руската Федерация надхвърли всички разумни граници, участието на Янукович в мирния процес може да бъде ефективна възможност за постигане на примирие, и най-важното - помирението между украинската нация.

 

Тази концепция се разглежда сериозно в Белия дом. На неотдавнашната среща на сенаторите от Републиканската партия, те потвърдиха, че най-важната задача на президента Порошенко е възстановяването на мира и започването на процес на помирение. Неговите избиратели чакаха 5 години тези решения от него. Не може да има извинение за неспособността да бъдат постигнати тези резултати.

 

 

 

Коментари

 • Няма страшно, братска Русия

  11 Яну 2019 20:49ч.

  ще я остъкли. С ядерними бомбами.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  11 Яну 2019 20:52ч.

  Ramstein на 11.01.2019 в 20:25 : Нацията дала култура на руснаците е българската. А по същото време украинците в и около Киев са наброявали по-малко от македонците в преброителните списъци на османската империя .... Аман от транснационалисти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  11 Яну 2019 21:35ч.

  Скъпо се плаща за русофобия. Последната е обсесивно психично заболяване. Но и нещо със сигурност още по-страшно и срамно - страх от Божие възмездие заради нечиста съвест!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО РАМЩАЙН

  11 Яну 2019 21:50ч.

  Какво общо имат тук Дачков или Гласове? Ясно е написано, че статията е публикувана в Джерусалем пост и представена от Фокус без редакторска намеса. Или и на Джерусалем пост им плащат руснаците?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както е известно

  11 Яну 2019 22:07ч.

  тия руснаци президенти назначават и революции правят, та са един Джерусалем пост ли няма да се справят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  11 Яну 2019 22:37ч.

  Ramstein на 11.01.2019 в 20:25 То верно, че българското образование последните 30 г. удари дъното, ама... НБУ или УНСС е произвело подобен мозък ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, хайде сега,

  12 Яну 2019 7:40ч.

  всеки факт и причина за близостта на българите с Русия се отнася и за Украйна. Няма нито едно морално основание ние да смятаме Украйна за враг. Другото е обслужване на чужди итереси или невежество. Не е така с евреите. За евреите Украйна е територията на погромите по царско време, подкрепяни от централната власт, на мизерия и убийства. Избивали са ги през гражданската война, през германската окупация, на Бабий яр украинци са вършили мръсната работа на нацистите. За евреите украинците са същото, което самите те са за палестинците. Затова и подборът на тъкмо тази статия за публикация е повече от показателен. Едва ли си струват усилията, да убеждаваш някой, който се е хванал на тази въдица. Чиста загуба на време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  12 Яну 2019 11:05ч.

  -: )) Знак от Обетовата земя ! Интересни постове ! Или интересно словоблудство ? Просто вятърът сменя посоката , по цялата планета . Климатът се променя . И динозаврите са го изпитали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  12 Яну 2019 12:32ч.

  Така е, Олд, голямото шубе започва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинци нема, до един са руснаци!

  13 Яну 2019 0:13ч.

  Как моем да мразим руснаци? Не моем, не се и опитваме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй де, тъй

  13 Яну 2019 12:46ч.

  Украинците са отделна нация, македонците също и още много такива щуротии. Да не говорим как в България някои власто действащи системно и целенесачено ликвидират КИРИЛИЦАТА и се срамуват какво сме дали на света. Свидетели сме как някои блогери "искренно" и неистово се възмущават, когато някой отвън им тикне някоя историческа истина. Украйна от 2014 година е просто опитен полигон за испредналите западни кукловоди, как да се ликвидира Православието и всичко свързано с него! За целта си затварят очите за факелните шествия в Украйна, за мъченицата Савченко, която сега е в украинските зандани, макар че е евро-депутат, убийствата на улиците всякакви неугодни на управляващите превратаджии и всичко за сметка на обикновените украинци. Тежко не само на тях, но скоро и за всички нас с такъв западен, "деморатичен" подход към очевадните погроми и убийства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Edin

  14 Яну 2019 5:37ч.

  Az pyk ne moga da zabravia glupostta bylgarska po vreme na rumynskata "revoliuciia". Pyrvo skriha vsichko ot magazinite dokato izgladnee naselenieto, che spokoino da vdignat cenite, pyk mezhduvremenno izpratiha tirovete s produkti na pomosht na rumynskite zhertvi?! Naverno za blagodarnost za obagzaiavaneto, nomerata s Kozludui i v imeto na dobrosyssedskite otnosheniia?! Kak da zabravia onova gologlavo nedorazumenie s baltoncheto ribena kost deto s trevozhen glas obiavavashe za hiliadite (?) zhertvi na rezhima na Chaushesku i zoveshe za "bratska" pomosht drugite? Daite da dadem?! Kak da zabraviq i tozi pryv demokratichen prezident deto oglavi posledvalata BG tragikomichna vakhanalia bezkrai. Za myrtvite ili dobro ili nishto!? Za koi myrtvi, pitam? Za vinovnite ili za raqta?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  14 Яну 2019 12:20ч.

  Сравняват с Румъния, но подобни неща имаше и в България. И всичко това защото някои си въобразяваха и все още си въобразяват, че американци и англичани се наместват от загриженост. Горките, наивни хорица. Запада разбира САМО ОТ ПАРИ и действа САМО ЗА СВОИ ИНТЕРЕСИ. Резултата е виден в България, започна да проличава и в Украйна. Държавите, в които издигаха гръмки лозунги, се превръщат в колониални държави, в най-лошият смисъл на израза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Люси 100 %

  15 Яну 2019 13:47ч.

  А България като потъна като спукана подводница на никой не му пукаше , а сега се загрижили за друга държава ? Гьотверени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, хайде сега, на 12.01.2019 в 07:40

  15 Яну 2019 18:37ч.

  Пиуе, правителството на Украйна е 68% евреи; Върховната рада е 59% евреи; украинските олигарси са 100 % евреи. Всички те с превелико удоволствие финансират, обучават и въоръжават неонацистите от Десния сектор и партията "Свобода". Правителството на Украйна прокара закон през Върховната рада, забраняващ на националните малцинства да се учат на майчин език. Целта беше руския език, но под шамарите попаднаха и унгарския, и българския. Орбан скочи и заяви, че ще наложи вето на всички напъни на Украйна в ЕС и НАТО. Което и прави, със завидна последователност. Нашто Слънце Боко Безподобни измърца нещо в смисъл "бе хич бива ли така" и дотам. Има държавници, има и компрадорска буржоазия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма страшно, братска Русия на 11.01.2019 в 20:49 ще я остъкли. С ядерними бомбами.

  15 Яну 2019 18:40ч.

  Де такъв късмет! Че после да почне да ги хрантути, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма начин да видиш честно мнение

  15 Яну 2019 21:02ч.

  руските тролове тук или американските по други места, едни и същи сте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи