Извънредно положение в Пирот след теч на амоняк, десетки са в болница, магистралата към България бе затворена

Извънредно положение в Пирот след теч на амоняк, десетки са в болница, магистралата към България бе затворена

Товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в Източна Сърбия. Десетки хора са интоксикирани в резултат на изтичането на товара, произшествието затвори и важен международен път, съобщиха властите, цитирани от агенциите. От Министерството на външните работи (МВнР) препоръчват на българските граждани да избягват посещение на Пирот, Сърбия, в следващите няколко дни.​​​​​​ Амонякът е газ, който при изтичане може да бъде възпламеним и да нанесе значителни поражения и дори смърт, съобщава БТА.

В град Пирот е обявено извънредно положение. Властите казаха на хората да не напускат домовете си. Десетки хора са хоспитализирани, съобщиха сръбските държавни медии.

Заради намалената видимост, предизвикана, както се предполага, от изтичането, няколко автомобила са се ударили на основната магистрала, водеща към България, в условията на натоварено движение заради коледните празници, отбелязва Асошиейтед прес.

Полицията затвори магистралата и пренасочи трафика по обиколни пътища. Засега не е ясно какво е причинило дерайлирането на влака.

От Министерството на външните работи (МВнР) препоръчват на българските граждани да избягват посещение на Пирот, Сърбия, в следващите няколко дни.

От ведомството съобщават на сайта си, че кметът на Пирот - Владан Васич, е обявил извънредно положение в града поради високата концентрация на амоняк в атмосферата. До нея се стигна след инцидент с влакова композиция в района на тунел Сопот. Препоръчва се на жителите в района да не напускат домовете си, а училищата няма да работят на 26.12.2022 г., информират от МВнР.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с дежурния телефон на ГК- Ниш: +381668408062.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected] 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Бейрут 2020?

    26 Дек 2022 13:11ч.

    Не се знае каква е причината за дерайлирането...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    26 Дек 2022 13:16ч.

    Диверсия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • писнА ни от тия с. атлантически изнудвачи

    26 Дек 2022 13:28ч.

    НАТО и ЕС заплашваха Сърбия, изнудвайки я заради Косово. Естествено, големите използват малките, искат да ни сбият с братята ни отвъд Нишава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като на демократична диверсия , засмърдя.

    26 Дек 2022 13:51ч.

    Вагоните са френски и германски, N-та употреба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи