Израелското посолство във ФРГ: Думите на украинския посланик оскърбяват паметта на жертвите на Бандера

Израелското посолство във ФРГ: Думите на украинския посланик оскърбяват паметта на жертвите на Бандера

По-рано Андрий Мелник нарече в интервю данните за участието на Бандера в масовото избиване на поляци и евреи лъжа и „руски наратив“.

Израелското посолство в Германия осъди изявленията на украинския посланик в Германия Андрий Мелник за Степан Бандера и ги нарече омаловажаване на темата за Холокоста, съобщава ТАСС. „Изявленията на украинския посланик са изопачаване на исторически факти, омаловажаване на Холокоста и обида към паметта на убитите от Бандера и неговите поддръжници“, цитира изявлението на посолоство в. „Билд“ в събота.

По-рано в интервю за германския журналист и блогър Тило Юнг посланик Мелник нарече информацията за участието на Бандера в масовото избиване на поляци и евреи лъжа и „руски наратив“. След това Мелник беше обвинен в Полша във фалшифициране на историята, а разговор на тази тема се проведе и между ръководителите на полското и украинското външно министерство. Представителят на германското външно министерство каза, че германските власти са взели под внимание изявленията на Мелник, но изхождат от факта, че това е лично мнение на дипломата.

Министерството на външните работи на Украйна побърза да заяви, че не споделя позицията на Мелник, чиито думи бяха наречени от ведомството "негово лично мнение", което не отразява позицията на украинското външно министерство. Прессекретарят на външното министерство на страната Олег Николенко увери Полша, че думите на Мелник са възприети с недоумение във ведомството и са наречени фалшификация.

Бандера е един от идеолозите на украинския национализъм, припомня ТАСС. По време на Втората световна война той сътрудничи на нацистка Германия, до 1959 г. оглавява Организацията на украинските националисти (ОУН). Военното крило на ОУН - бойците от Украинската въстаническа армия, които по името на лидера на движението започнаха да се наричат ​​бандеровци, са свързани с много престъпления, добавя ТАСС. Агенцията посочва, че около 100 хиляди поляци, чехи, евреи от Западна Украйна са загинали от ръцете им. Хиляди украинци бяха брутално убити заради отказа си да сътрудничат на националистите. 

 

 

 

Коментари

  • Ади

    02 Юли 2022 13:47ч.

    Та нали Бандеровци докараха Украйна до този конфликт с Русия. Малко ли тормоз изпитаха хората в Донбас, Луганск, Одеса. Дори има пострадали българи, но кой ли го интересува от управляващите ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Блинкин

    02 Юли 2022 15:52ч.

    Корекция: украинските евреи докараха бандеровците до този конфликт с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    02 Юли 2022 21:57ч.

    Украйна след Михаил Гарбер се управлява само от евреи, а пък Степан Бандера се е наложил като лидер и е записан в историята !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    02 Юли 2022 15:02ч.

    Формално е прав. Бандера не е избивал евреи и поляци. Хитлер също формално погледнато не е убил никого. Но ОУН и УПА са го правели. Вършели са мръсната работа на германците, избивали са евреи, работели са като надзиратели в лагерите на смъртта, Волинското клане на поляци е тяхно дело, а също и в беларуските села, Хатин и много други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Юли 2022 16:23ч.

    Не е вярно. Бандера е осъден на смърт от полски съд за организация на убийството на полски министър - Бронислав Перецки. Впоследствие присъдата му е заменена и е освободен. Така че хич не му е чист косъмът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Юли 2022 16:25ч.

    Под ръководството на Бандера ОУН извършваполитически убийства, които получават голяма публичност – на училищния куратор Гадомски, на служителя на Държавното политическо управление Алексей Майлов , на полския министър на вътрешните работи Бронеслав Перацки. Степан Бандера е отговорен ръководител на тези покушения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дебело подчертавам:

    02 Юли 2022 15:55ч.

    Когато висши германски ръководители почнат да говорят за правилната страна на историята, а висши израелски ръководители почнат да говорят, че могат да стигнат враговете си когато и където поискат, значи нещо НЕ Е НАРЕД! Вулин отговори на германците, а г-н Бенет си отива. На ред е г-н Херцог, и т.н. и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • таткото на Адолф

    02 Юли 2022 15:58ч.

    Не чух новия израелски премиер г-н Лапид да се е извинил на г-н Лавров, задето го нарече расист и анти-семит от най-долна проба. Може би съм пропуснал? Очаквам да бъда коригиран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-н Лавров наистина направи антисемитско изказване, което е озадачаващо, предвид образованието, подготовката и битността му на първи дипломат, както и на добрите отношения между Русия и Израел за момента

    02 Юли 2022 16:40ч.

    Възможно е да се е опитал да се впише в базисния руски антисемитизъм, в качеството си на представящ се за руснак арменец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    02 Юли 2022 15:58ч.

    никои да не се оплаква давате оръжие и пари и се подвеждате по ам гмо акъл това е резултата от това безумие след 77 години мир отново воина в европа заради ам алчност за печалби

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    02 Юли 2022 18:38ч.

    За приемането на Украйна в ЕС този въпрос трябва да се неглижира, историята не трябва да пречи на бъдещето, ако пречи - да бъде пренаписана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прави нооо

    03 Юли 2022 9:24ч.

    Евреите са прави,нооо... вижте на чия страна са еврейските олигарси в Украйна. Жалка работа. Навремето в Испания евреите са били на страната на арабите и са събирали данъците на Халифата от испанците,като са им драли кожите. Точно затово Изабели -Испанска ги гони от Испания и дофтасват във Солун.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи