Израелският външен министър отмени срещата си с Гутериш след словесен сблъсък за окупацията на палестинците

Израелският външен министър отмени срещата си с Гутериш след словесен сблъсък за окупацията на палестинците

Израелският външен министър Ели Коен отмени своя планирана среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, след като двамата влязоха в словесен сблъсък по време на дебат в Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА. "Няма да се срещам с генералния секретар на ООН. След 7 октомври няма място за балансиран подход. Хамас трябва да бъде изтрит от лицето на земята", заяви Коен в социалните медии.

Говорител на външното министерство в Йерусалим потвърди, че срещата е отменена.

По-рано Гутериш отправи остри критики срещу атаките на Израел срещу ивицата Газа, които се извършват в отговор на нападението на палестинското ислямистко движение Хамас срещу еврейската държава от 7 октомври. Генералният секретар на ООН каза, че при атаките срещу ивицата Газа са допуснати "очевидни нарушения на международното хуманитарно право" и ги определи като "колективно наказание" за палестинците. В своя реч генералният секретар на ООН каза още, че е "важно да се признае също, че нападенията на Хамас не се случиха във вакуум. Палестинският народ беше подложен на 56 години задушаваща окупация".

Израелският външен министър Ели Коен категорично отхвърли призивите за прекратяване на огъня в ивицата Газа в изказването си пред Съвета за сигурност на ООН. Коен попита риторично Съвета какъв трябва да бъде "пропорционалният отговор" на убийството на бебета, изнасилването на жени и обезглавяването на жертви.

Израелският външен министър показа снимки на някои от над 200-те души, държани за заложници в Газа.

„Как можеш да се съгласиш на прекратяване на огъня с някой, който се е заклел да те убие и да унищожи собственото ти съществуване?“, повиши тон Коен. „Ние не сме избрали тази война, но не се съмнявайте, че ще спечелим“, каза той.

Коен нарече „Хамас“ – въоръжената групировка, която извърши кланетата на 7 октомври в Южен Израел, при които бяха убити над 1400 жертви – "новите нацисти".

„Точно както цивилизованият свят се обедини, за да победи нацистите, така както цивилизованият свят се обедини, за да победи „Ислямска държава“, цивилизованият свят трябва да застане обединен зад Израел, за да победи „Хамас“, категоричен беше министър Коен.

При нападението си, започнало на 7 октомври, бойци от движението "Хамас", което управлява ивицата Газа, избиха над 1400 души в Южен Израел и взеха около 220 заложници, припомня ДПА.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Абдул Хан - Изтривателят

    25 Окт 2023 8:51ч.

    Значи нямало нужда от балансиран подход ? Ще "триете" мюсюлманите ? Ами ако те решат да ви "изтрият" , какво ще стане ? Дали този шмоцко се замисля, че ядреният арсенал на Пакистан е най-бързо растящият в света и отдавна е надминал Израелския ? Що за безумни брътвежи ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядреният арсенал хубаво, но по кого ще го пускат

    25 Окт 2023 11:05ч.

    ако ги подхванат от всички страни съседите? Такова късогледство е меко казано, неразбираемо. Самолетоносачите на атлантическите съюзници колко ли време ще висят в района за да възпират мераците на мюсюлманския свят за мъст?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Израел

    25 Окт 2023 8:52ч.

    Иска да разкара палестинците от цялата територия на държавата, и Ерусалим само за себе си като столица. Затова са тези зверски бомбардировки. Надяваше се нападенията на ХАМАС да му послужат като оправдание да си постигне целите, и е бесен от това, че не е постигнал одобрението на целия свят за действията си, и от резолюцията на ООН за две държави на тази територия. Ще видим какво ще предприемат, но моментът е доста опасен. Ако продължат по план, може да запалят целия Близък Изток. И не само.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • янки гоу хоум

    25 Окт 2023 9:33ч.

    Ами хората не са слепи и виждат как се отнасят към цивилните граждани воюващите руснаци, от една страна, и Израел с подкрепата на цивилизования Запад, от друга. Диаметрално различен подход, и затова никой повече не вярва на измамните сълзи, продиктувани от цивилизовано лицемерие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неа ли приМИРение, неа никой.

    25 Окт 2023 9:27ч.

    Най-разумните, непримирението ги изпапва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спрете геноцида

    25 Окт 2023 9:30ч.

    Голям резил с тези евреи за западащата общност. Най-типично се орезилиха руските естрадни звезди с еврейски паспорти, които не подкрепиха ръката, която десетилетия ги храни, за да засвидетелстват вярност пред юдоинтерна. Няма по-голямо наказание от това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са хубави тия работи

    25 Окт 2023 9:33ч.

    Може да има кусури човекът, но те си го избраха портокалеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тончо Ъ.

    25 Окт 2023 10:23ч.

    Връх на на “Богоизбрания” ционо-фашизъм. Види им се края.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дезинформация

    25 Окт 2023 10:31ч.

    "... В своя реч генералният секретар на ООН каза още, че е "важно да се признае също, че нападенията на Хамас не се случиха във вакуум. Палестинският народ беше подложен на 56 години задушаваща окупация". - Ето това липсваше в първата информация на БТА, поместена в настоящия сайт. Тази сутрин изслушах и информационните емисии на БНР, също без тази част от речта на Гутериш, която е същността за генезиса на конфликта. Тотална дезинформация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адмирации

    25 Окт 2023 10:42ч.

    Адмирации за Гутериш, въпреки премълчаните истина за причините за конфликта Русия - Украйна, където също СВО не започна във вакуум - след осемгодишни издевателства на укронацистите над населението на Донбас. Но тук много точно е назовал причината за конфликта - палестинският народ беше подложен на 56 години задушаваща окупация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ружко

    25 Окт 2023 11:17ч.

    Да, абсолютно съм съгласен с Вас. Единомислие. Браво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тотален разпад

    25 Окт 2023 10:56ч.

    'баси! Как се зъби този човек!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    25 Окт 2023 11:39ч.

    Ако те тероризират десетилетия, изнасилят дъщеря ти, застрелят баща ти и обезглавят внучето ще поканиш терористите у дома си ли, да ги черпиш и обгрижиш?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Такъв тип видеоклипове публикуват палестинските деца от много години

    25 Окт 2023 11:43ч.

    https://t.me/politcircus/12575

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    25 Окт 2023 14:23ч.

    Доста тъп и безвкусен фейк, ама карай... забавлявай се. В нета можеш да попаднеш на всякакви тъпизми и простотии, а това, което си изпляскал тук е точно такова...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    25 Окт 2023 14:17ч.

    А има ли всъщност разлика в подхода на Хамас и на Израел в избиването на цивилно население?... Има. Съдейки по броя на невинните жертвите от двете страни, резултатите сочат, че вторите се справят "по-успешно"... И за каква "реципрочност" изобщо може да става въпрос, когато говорим за реален геноцид над цял един народ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    25 Окт 2023 15:35ч.

    на снимката - богоизбраният народ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи