Израелски ракети удариха обект в Иран

Израелски ракети удариха обект в Иран

Ракетна батарея в Исфахан, Иран, по време на военно учение Снимка: Ройтерс, архив

Израелски ракети удариха обект в Иран, съобщи телевизия Ей Би Си нюз късно снощи, позовавайки се на американски служител, докато иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната. Това става дни, след като Иран извърши ответен удар като изстреля дронове срещу Израел, предаде Ройтерс. Говорителят на иранската космическа агенция, цитиран от Франс прес, съобщи междувременно, че няколко дрона са били "успешно свалени" от иранската противовъздушна отбрана рано тази сутрин, но няма информация за възможна ракетна атака "засега".

Иранската информационна агенция Фарс съобщи, че е била чута експлозия на летище в централния град Исфахан, но причината не беше оповестена. Иран спря полетите над Исфахан, Шираз и Техеран, съобщиха държавните медии. Няколко ирански ядрени обекта се намират в провинция Исфахан, включително Натанц, който има централно място в иранската програма за обогатяване на уран, уточнява Ройтерс.

Международното летище „Имам Хомейни“ в Техеран беше затворено за всички полети до 07:00 по Гринуич, според съобщението до пилотите, публикувано в база данни на Федералната авиационна администрация на САЩ. Някои полети на авиопревозвачите Emirates и Flydubai, прелитащи над Иран рано тази сутрин, направиха внезапни резки завои във въздушното пространство, според маршрутите на полетите, показани на сайта за проследяване Flightradar24.

Израел каза, че ще отвърне на атаката на Иран, извършена в събота вечерта. В нея участваха стотици дронове и ракети, изстреляни за отмъщение след предполагаем израелски удар срещу нейния посолски комплекс в Сирия. Повечето от иранските дронове и ракети бяха свалени преди да достигнат израелска територия. Анализатори и наблюдатели изразяват опасения относно рисковете войната между Израел и Газа да се разпространи в останалата част от региона.

Иран съобщи вчера пред на Съвета за сигурност на ООН, че Израел „трябва да бъде принуден да спре всякакви по-нататъшни авантюристични военни действия срещу нашите интереси“, а генералният секретар на ООН предупреди, че Близкият изток е в "момент на максимална опасност".

Междувременно цените на петрола скочиха след съобщенията за израелския удар. Фючърсите на суровия сорт Брент се повишиха с 2% до 88,86 долара за барел. Доларът поскъпна като цяло, златото се повиши с 1%, а фючърсите на S&P 500 спаднаха с 1 процент.

Нападението на Израел над Газа започна след като палестинската ислямистка групировка „Хамас“ нападна Израел на 7 октомври и уби 1200 души според израелските данни. Военната офанзива на Израел отне живота на повече от 33 000 палестинци в Газа, според местното министерство на здравеопазването. Подкрепяните от Иран групировки обявиха подкрепа за палестинците и започнаха атаки от Ливан, Йемен и Ирак.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ЗИП

    19 Апр 2024 8:41ч.

    Слаб много слаб "отговор" на Биби.Дори няма да посмее да поеме отговорност. И не да ракети а няколко КВАДРОКОПТЕРА над Исфахан.Като тия дето се купуват от кварталния магазин. Въпреки това Иран трябва да отговори защото "ударът" е извършен на рождения ден на Хаменей. Вълнуващо много вълнуващо покачване на напрежението. Апропо Русия извърши масиран удар по Украйна и в самия център на Днепропетровск! Ще бъде доста интересно двата конфликта да вървят успородено. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ ЗИП

    19 Апр 2024 10:20ч.

    Много ли вълнуващо ви се струва да наблюдавате как човешката раса се самоизбива? Удобно ли сте седнали пред компютърчето си, имате ли си пуканки и кока кола? На ваше място бих се молил за мир и осъзнаване, на вас обаче ви се струва доста интересно двата конфликта да вървят успоредно. Срам и позор. Слез долу и изпий две-три силни кафета, че да се събудиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чингиз Хан

    19 Апр 2024 11:14ч.

    А още по-интересно ще стане, ако към двата конфликта се присъедини и трети - една малка китайска интервенцийка на Тайван. Е-е-ех, и ще настане такъв живот, за който старото ми сърце копнее вече десетина века!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смях

    19 Апр 2024 10:48ч.

    като се има предвид, че израел 2/3 е от съветски граждани, не е чудно че и те са толкова кръвожадни като сZZр 2.0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик за колесник

    19 Апр 2024 14:25ч.

    Има и по-кръвожадни. Бягай на прайда да те изпапкат сладкишче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смислен отговор

    19 Апр 2024 10:50ч.

    Чакайте малко! Най-именитите наблюдатели и анализатори тук само преди няколко дена ни убеждаваха горещо, че става дума за представление, което си има режисьор-постановчик, директор по костюмите и ... хореограф, а забавянето на иранския отговор се е дължал единствено на факта, че нещо в тристранната координация САЩ-Израел-Иран е зациклило за ден-два. Не се оставяйте да бъдете подвеждани от кукловодите. Израелските ракети са всъщност компютърно генерирани в студиата на Холивуд кадри, колкото да се насъскат иранците да пуснат второто действие на театъра, че антрактът нещо се проточи. Цялата тази постановка е насочена към това да се намерят някакви формални основания за аргументиране на отказа от подкрепата за създаване на палестинска държава. Скоро ще станат 80 години от първата резолюция, която призовава за формирането на израелска и палестинска държава. Никой не може да даде смислен отговор, защо я няма втората! Обслужването на егоистични и частни интереси не е смислен отговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Chetan

    19 Апр 2024 14:52ч.

    Тоя боклук министър Запрянов заедно служихме беше партиен секретар и най големия комунист сега стана най големия евроатлантик утрепка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи