Израелски министър иска от координатора на ООН да осигури маца и вино за заложниците в Газа

Израелски министър иска от координатора на ООН да осигури маца и вино за заложниците в Газа

По случай празника Пасха израелски министър официално поиска от специалния координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток да осигури маца и вино за заложниците, държани от "Хамас" в Газа, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

"За съжаление не всички жители на Израел ще могат да отпразнуват празничната вечеря според традицията на своите предци", написа министърът по въпросите на Йерусалим и еврейската традиция Меир Поруш в писмо до специалния координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток Тор Венесланд.

"133-ма от нашите братя и сестри не са с нас, а са в плен на терористичната организация "Хамас", която ги държи против волята им след убийственото нападение на 7 октомври 2023 година."

Доставянето на маца и вино на заложниците ще даде възможност "да отпразнуват празника дори символично, с очакването, че това ще ги окуражи духовно и ще им позволи да издържат на трудното си положение до скорошното им освобождаване", допълва в писмото Поруш.

Седмичният празник Пасха, който започва в понеделник вечерта, е посветен на излизането на евреите от египетско робство. Библията отбелязва, че изкуплението е станало толкова бързо, че хлябът, който евреите са изпекли за пътуването си, не е имал време да втаса. В памет на това събитие евреите ядат маца - хляб без квас. Съществува и заповед да се изпият четири чаши вино или гроздов сок по време на празничната вечеря.

В писмото също така министърът отбелязва, че "това е основно хуманитарно изискване".

Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • smb

  18 Апр 2024 20:53ч.

  А защо просто не помолят палестинците да им дадат? А-а защото изгониха 2 млн и избиха 50 000 от тях. Богоизбрани ще трябва да са тия наистина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Апр 2024 21:08ч.

  И форшмак. Там има и руски евреи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четири чаши вино =

  18 Апр 2024 23:02ч.

  една бутилка вино. А палестинските деца нямат вода за пиене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ludea

  19 Апр 2024 0:06ч.

  аз по нагли хлебарки не съм виждал ей тия не разбраха че па ще бегат по света и се свърши с измислената държава тъй като кукловодите така са решили, брей чутури по твърди от шопите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи