Израел заяви, че Иран е изстрелял срещу него над 300 дрона и ракети, 99% от тях били прехванати

Израел заяви, че Иран е изстрелял срещу него над 300 дрона и ракети, 99% от тях били прехванати

Израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари говори от тунел, използван от "Хамас". Снимка: АП

Взривове и сирени за въздушно нападение бяха чути в Израел рано тази сутрин, след като Иран изстреля стотици безпилотни самолети, балистични  крилати ракети при безпрецедентен директен удар. Израелски военен говорител заяви, че са били изстреляни над 300 дронове и ракети, но 99% от тях са били прехванати, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Говорителят контраадмирал Даниел Хагари уточни, че Иран е изстрелял 170 безпилотни самолета, повече от 30 крилати ракети и над 120 балистични ракети, но от тях са достигнали израелска територия  няколко балистични ракети, които са нанесли незначителни щети на една военновъздушна база. Говорителят определи този резултат като "изключително значителен стратегически успех".

Спасители съобщиха, че седемгодишно момиченце от арабски бедуински град е било тежко ранено в Южен Израел, очевидно при ракетен удар, въпреки че според тях полицията все още разследва обстоятелствата на нараняванията. 

Във Вашингтон президентът Джо Байдън заяви, че силите на САЩ са помогнали на Израел да свали "почти всички" безпилотни самолети и ракети, и обеща да свика съюзници, които да подготвят единен отговор. 

Иран извърши нападението си по-малко от две седмици след предполагаем израелски удар в Сирия, при който загинаха ирански генерали в сградата на иранското консулство. Това е първата директна военна атака на Техеран срещу Израел, въпреки десетилетията на враждебност, датиращи от Ислямската революция в страната през 1979 г. 

От своя страна израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди във видеоизявление, че Израел е отблъснал първата голяма вълна от ирански дронове и ракети, но сблъсъкът още не е приключил, предаде Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща, че Израел ще постигне победа, след като отблъсна иранската въздушна атака. "Ние прехванахме, ние отблъснахме, заедно ще победим", заяви той в "Екс".

Администрацията на израелските летища обяви, че въздушното пространство на страната отново е отворено след снощното нападение. Очаква се графикът на полетите от Тел Авив да е нарушен, на пътниците се препоръчва да проверят кога излитат самолетите им.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Луй XIV

    14 Апр 2024 9:17ч.

    иZраел лъже повече от окраjна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    14 Апр 2024 9:48ч.

    Лъжат в усраински стил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    14 Апр 2024 9:31ч.

    99% от 300 са 297. Демек изтървали са 3. Че аз само на едно клипче преброих десетина феерични взрива на земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    14 Апр 2024 9:33ч.

    Тия дето падат в пустинята не ги прихваща ПВО-то "Железен купол" защото им изчислява траекторията. Така не хаби боеприпас. Явно иранците са далеч от маниврируеми боеприпаси все още.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    14 Апр 2024 9:38ч.

    Ква пустиня, Бен Гурион пустиня ли е, туй - жми сюда https://rutube.ru/video/4671215c547e44c56e18d1766de743da/?r=plemwd пустиня ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    14 Апр 2024 9:39ч.

    Този е от военния израелски отдел "Агитпроп". Той, или друг цензор от отдела, придружават чуждестранните журналисти в Израел и Газа, за да контролират информацията, която ще съберат, за да не би случайно светът да види някоя неудобна истина от там и да им развалят имиджа им на "цивилизовани" и "антитерористи". Просто казано - професионален манипулатор и лъжец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ракетни войски

    14 Апр 2024 9:45ч.

    Иран със сигурност е изстрелял нищожна част от ракетите, с които разполага. Резултатите са посредствени. Дроновете срещу израел са неефективни поради голямата отдалеченост, те трябва да прелитат над Ирак и Йордания, САЩ имат време да им ги свалят. Режимът в Аман е напълно подконтролен на Запада и както виждаме е съдействал, сваляйки ирански дронове... Дроновете могат само да понатоварят израелската ПВО , но не и да я блокират поради помощта на 5-ти флот на САЩ. Изводът за Техеран - освен да увеличават още броя на ракетите със среден обсег, трябва да работят върху Средствата за Преодоляване на ПРО ! Тук помощ могат да получат от север, ако им окажат такава...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    14 Апр 2024 9:53ч.

    Що да са посредствени? Премерени са. Резултатът - Куполът е пробит, летището "Бен Гурион" е ударено, военна база е ударена. От пропагандна гледна точка - идеално, Куполът е демитологизиран ("значи може"), няма цивилни жертви - евреите няма да дуднат за холокост, и всичко тва заради един генерал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    14 Апр 2024 9:55ч.

    Ний можем да дадем генерали за цели на евреите. Колкото искат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до първия от поредицата

    14 Апр 2024 10:00ч.

    Ти добре ли си бе, как прецени, че резултатите са посредствени без доказателствен материал?! Нещо повече, от представеното до този момент по алтернативните канали се вижда, че даже при мопедите резултатите са над 50% успеваемост, а какво да кажем за високоточните балистични ракети?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куполът беше демитологизиран

    14 Апр 2024 10:10ч.

    Още при ракетните удари на ХАМАС от Газа. Но едно е да бъде пробит с игличка, друго е да бъде срутен. Над Израел фактически има два купола. Единият е техният собствен "Железен Купол" , който ги пази от непосредствените съседи. Вторият е външният купол, който им осигуряват САЩ от 5-ти и 6-ти американски флотове, системите "Иджис" , АУАКС-ите, радарните им инстлации в района... Без американската защита Израел става лесно уязвим, но засега се вижда че е силно защитен. Иран трябва да работи много върху усъвршенстването на своите балистични ракети със среден обсег. Иран трябва да развива хиперзвуково оръжие. Трябва да модернизира авиацията си. Да се настанява в космоса... Без тези неща Иран е неравностоен на тандема САЩ-Израел. Русия и Китай не са автоматично "донори" на Техеран в ракетните технологии защото има геополитически пречки. Те могат да "подсказват" хитрости на иранците. Но самите иранци трябва да развиват технологиите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Резултатите са незначителни

    14 Апр 2024 11:37ч.

    Ако бяха сериозни за Държавата Израел , евреите щяха да отговорят с ответен ракетен удар. И то ядрен, без да искат “разрешение” от никого. Фактът че не са отговорили, показва театър, Договорка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • даже при мопедите резултатите са над 50% успеваемост

    15 Апр 2024 8:21ч.

    Такива малоумщини само карат читателите да ви се смеят. Или наливате хитро вода в изралеската воденица ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • негев

    14 Апр 2024 9:57ч.

    Тия лъжат повече от зеле-урките. Тубата и Телеграм са пълни вече с пресни клипчета, показващи какво е ад от високоточни удари с балистични ракети. Общо-взето, някакъв успех имаше израелската ПВО само докато бръмчаха мопедите, но дори и те успяваха да ударят точно и да довеждат снимащите до екстаз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Овчарчето Чукчо

    14 Апр 2024 10:13ч.

    Сутринта слушах Владе Чуков при Жорката Любенов. Разправяше презрително за някакви "предмети" , които били поразени на 100 процента. Що лъжеше така това момче?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    14 Апр 2024 10:43ч.

    Владето напоследък бая се разплиска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Апр 2024 10:16ч.

    Все едно слушам украинците след руски удари. Всъщност Нетаняху в случая го играе на страната на Русия. Американците ще се озорят с Украйна, Близкия изток и Тайван.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В тубата и телеграм засега

    14 Апр 2024 10:18ч.

    Е пълно с клипчета на нощни фойерверки в небето над Израел, светлини от някакви ракети /дронове/ и светлини от ПВО /прехватите/... От което е абсолютно неясно какво реално е стигнало до земята, какви са реалните поражения, има ли поразени военни обекти ? Преобладава зарята. Склонен съм да приема повече твърденията на евреите и САЩ че пораженията са минимални, ако бяха големи - Израел и САЩ щяха да нанесат незабавно ответен ракетен удар по Иран !!! Зрители сме на поредното шоу и ДОГОВОРНЯК. И вълкът е сит , и агнето е цяло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Апр 2024 10:23ч.

    А не си ли мислиш че говорят за минимални щети за да избягнат удар срещу Иран след който ще пламне всичко. Включително и мюсюлманите на Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    14 Апр 2024 10:27ч.

    Е, те трябваше да се замислят, преди да ударят посолството в Дамаск.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    14 Апр 2024 10:25ч.

    "Сообщается, что первые лица Израиля покинули страну. В небо поднят израильский борт №1 под названием «Крыло Сиона», призванный осуществлять перевозку президента и премьер-министра страны." И щом и естонците се намесиха, жална им майка на персите: "Военная разведка Эстонии обнародовала данные о планах Ирана напасть на Израиль в течение ближайших 2-х дней."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупаво, но...

    14 Апр 2024 10:29ч.

    Глупаво е, но става така, както трябва да става. Дори по холивудските тъпотии така се развиват нещата, пролог: някаква необикновено могъща сила; първа част: представят ни бунтовниците, небрежни и лежерни, към края на частта, те са нападнати и могъщо унищожени; второ част: бунтовниците са тъжни, но тренират усилено; трета част: отново ги нападат, но те се измъкват, към края на частта се сбогуват сълзливо с близките си; четвърта част: нападат непревземаемата крепост на могъщата сила, тук се развива по законите на рестлинга: първо тръшкат силата, после силата ги размазва на ринга и им вади червата през носа, миг преди да издъхнат, стават и обесват силата на въжетата, публиката се кефи на макс; епилог: шеги и закачки, за плавно успокояване на пулса и източване на излишния адреналин; разбираме кой в кого е влюбен и така нататък. Коравите бойци се давят в сълзи, сополи и червено вино, руси красавици ги обожават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    14 Апр 2024 10:40ч.

    Жалко за лъжците, че видиа с провала на юдео-краварското ПВО са достъпни в онлайн медиите.🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горките французи, ще ги правят сега да спасяват израел и няма пак да могат да се докажат в Донбас

    14 Апр 2024 11:47ч.

    Няколко войни, особено през 60-те и 70-те години на миналия век, краварите им създаваха медиен зной чрез митология. По едно време хората бяха почнали да си мислят, че евреите някаква свръхестествена сила ги пази и са най-голямата, силна и ефективна армия в света. Това продължи до 2006 г., когато Хизбула първа им развенча мита. А днес вече интернет ще ги довърши. лъжат повече от украинците, нали с ръководството на днешен уркистан са една кръв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обаче...

    14 Апр 2024 13:27ч.

    Тия тунели, в които уж се е снимал тоя пич, сега може да им влязат в работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи