Израел избира парламент за пети път за по-малко от четири години

Израел избира парламент за пети път за по-малко от четири години

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Започнаха парламентарните избори в Израел, предаде Франс прес. Това са петите парламентарни избори в Израел за по-малко от четири години, отбелязва АФП.

Право на глас имат около 6,8 милиона израелци. Те имат богат избор между четирийсетина листи. На практика обаче израелските политически сили са разделени на два големи лагера - за и против връщането на власт на Бенямин Нетаняху. Лидерът на дясната партия "Ликуд" заемаше до миналата година премиерския пост, който сега центристът Яир Лапид ще се опита да задържи.

Според последните проучвания на общественото мнение "Ликуд" може да спечели най-много места на поредните предсрочни парламентарни избори в Израел, въпреки проблемите на своя лидер с правосъдието. 73-годишният Нетаняху е човекът, заемал най-дълго време премиерския пост в историята на страната (на два пъти, първо в периода 1996-1999 г. и след това от 2009-а само до миналата година).

Ключовият въпрос е дали лидерът на "Ликуд" ще може да формира управляваща коалиция. Това съвсем не е ясно, тъй като социологическите проучвания в Израел прогнозират и на тези избори резултати, сходни с тези на предишните, които доведоха до патова ситуация в парламента.

Отчасти предвид пропорционалната избирателна система, Израел по традиция е управляван от сложни и крехки парламентарни мнозинства. Последното редовно правителство бе съставено от разнородна коалиция от осем партии - от десни еврейски формации до Обединената арабска листа.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • че защо някой се чуди защо у нас се избира парламент за намкойси път

    01 Ное 2022 10:27ч.

    Ами ето ви го модела. правете си сами заключенията кой какво цели с подобни планирани мероприятия. Криза ама на найци. Саботаж на държавата. Нашите като са навряли тъпи евреи навсякъде.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи