Иво Христов: Смартфонът знае за нас повече, отколкото сами знаем за себе си

Иво Христов: Смартфонът знае за нас повече, отколкото сами знаем за себе си

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Шпионският софтуер ерозира демокрацията и създава общество от параноици“, смята евродепутатът 
 
„Шпионският софтуер „Пегас“ е открит от група разследващи журналисти през лятото на 2021 г., като след подробно разследване се установява, че около 50 000 телефона са проникнати от него. Сред тях – такива на опозиционери, адвокати, водещи политици и бизнесмени в много страни, включително европейски. Най-трагичният случай, свързан с „Пегас“, е убийството на Джамал Хашоги – саудитският опозиционен журналист, който е бил разработван чрез софтуер „Пегас“, придобит от саудитската държава на цена около 50 милиона долара.“

Това заяви Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D) при откриването на конференцията „Случаят „Пегас“: Как технологиите проникват в личното пространство и превземат демокрациите ни“. Събитието бе организирано от евродепутата и EURACTIV Bulgaria.

В конференцията участие взеха Венцислав Катинов, служебен заместник-министър на вътрешните работи, Петър Кирков, национален координатор по киберсигурност, Мирослав Стефанов от Българската асоциация на етичните хакери, Йерун Ленарс, председател на парламентарната анкетна комисия в ЕП, разследваща използването на "Пегас", Гилем Жиро, експерт по подслушване и наблюдение и бивш член на френската Дирекция за териториално наблюдение, автор на книга по темата, Никос Андрулакис, евродепутат, обект на наблюдение от страна на Националната разузнавателна служба на Гърция, както и Спирос Сидерис, главен редактор на EURACTIV Гърция. Събитието бе модерирано от главния редактор на EURACTIV България Георги Готев. 

„Комисията, която бе създадена в Европейския парламент, осъществи множество проучвателни мисии в отделни европейски страни – Кипър, Гърция, Полша, Унгария. Тя констатира, че 14 европейски държави са се сдобили легално със софтуера „Пегас“. Не е известно колко други го притежават, без да го обявяват, тъй като темата е деликатна. Софтуерът е разработен с цел борба с тероризма“, уточни Иво Христов. 

Евродепутатът изрази мнение, че възникват много въпроси – каква е гаранцията, че държавата, която го придобива, ще го опази; лесно ли е да се клонира технически такъв софтуер; лесно ли е да попадне в частни ръце и др.  По думите на Христов, „Пегас“ има ред коварства и е показателен за всички софтуери от ново поколение, тъй като не е единственият, който притежава тези качества:

„Това са т.нар. „zero-click capabilities”, т.е. не е необходимо да направите нещо, за да започнат да ви подслушват. Достатъчно е да получите пропуснато обаждане (говори се, че най-често се случва чрез приложението WhatsApp, но може и чрез други), за да бъде хакнат вашият телефон“, поясни българският евродепутат. 

Иво Христов каза още: „Софтуерът „Пегас“ и подобните на него осигуряват достъп не само до настоящето, но и до миналото ни, тъй като може да се проследи и историята, натрупана в телефона, снимките и прочее.“ Според Христов „Пегас“ променя обществения климат, обществените нагласи и мотивацията на хората, които участват в обществения живот: „Дори и да не бъде успешен даден опит за подслушване, човек подхожда по различен начин, когато мисли или допуска, че е проследяван, и по съвсем друг, когато счита, че комуникацията му е сигурна.“

Евродепутатът допълни, че са налице редица данни за управляващи партии, които купуват софтуера „Пегас“ с цел политическа употреба срещу своята опозиция, а в Полша и Унгария софтуерът е употребен срещу негов конкуренти вътре в управляващите партии. „Необходим е принципен подход, а не конюнктурен (конюнктурният рано или късно се обръща срещу нас). За съжаление, добри европейски практики в сферата няма. Трябва да се изработи европейско законодателство, което да укрепи националните такива. Навсякъде държавни органи се занимават с контрола и регулирането на този тип. материя, но тъй като те са под шапката на някое действащо правителство, то този контрол рядко е ефикасен. В проектодоклада на Европейския парламент се казва, че европейските институции, с изключение на Европейския парламент, практикуват „омерта“, каза още Иво Христов.

В рамките на конференцията заместник-министър Катинов обяви, че в началото на годината Прокуратурата е образувала проверка по изнесените данни за софтуера „Пегас“, която се извършва в пряко взаимодействие с ГДБОП, която проверка все още не е приключила. Той каза, че към момента употреба на софтуера „Пегас“ в България не е установена, като посочи, че това не означава, че няма. 

Заместник-министърът каза още, че политиката на България за киберсигурността е в съответствие с тази на ЕС. По думите му, софтуерът „Пегас“ е само върхът на айсберга, тъй като частният пазар за технологии процъфтява. Катинов посочи, че използването на шпионски софтуер не е ново явление, а индустрията е оценявана на 12 млрд. долара. За периода 2012-2021 г. 74 държави са закупили подобни технологии, а десетки фирми са базирани в Европа, САЩ и Израел.
„Разкритията за „Пегас“ показват, че се намираме в една нова и не толкова удобна реалност, в която сложни шпионски инструменти се продават на свободния пазар. Има необходимост от подобряване на регулацията и повишаване прозрачността в сектора“, смята Венцислав Катинов.

По думите на националния координатор по киберсигурност Петър Кирков, когато инструмент като „Пегас“ се използва неоторизирано, това е поредна заплаха за киберсигурността.  „Трябва да работим по отношение на регулациите, за да можем да повлияем на този аспект. Една такава регулация е Директивата за минимални изисквания за мрежова и информационна сигурност, която всеки момент ще влезе в сила и ще бъде транспонирана в българското законодателство. Работим и по т.нар. Cyber Resilience Act, който адресира всички продукти на пазара с цифров елемент в тях – всички „умни“ устройства, които ползваме. Чрез него Европейската комисия ще постави минимални изисквания към производителите по отношение на устройствата, които те предлагат на пазара, както и по отношение на начина, по който адресират възможната поява на уязвимости в тези продукти“, каза още Кирков.  

Според Мирослав Стефанов от Българската асоциация на етичните хакери доста държави вече разполагат с киберармии: „Те се занимават със защита, както, например, ВВС, сухопътните армии и прочее. В Китай числеността на тази киберармия е 12 000 души. Това са хора, които наблюдават кой използва въпросните кибероръжия, каквото е и софтуерът „Пегас“, изготвят анализи и прочее. Това им помага да бъдат в течение какво, къде се използва и от кого. И когато нещо се случи, те са готови. В това отношение България има да наваксва“, категоричен бе Стефанов. 

Главният редактор на EURACTIV Гърция, който също е бил следен с шпионски софтуер, отправи апел към политиците – да не допускат компромиси по въпроса за защитата на личните свободи и правата на човека.
„Не защитавайте лидери или правителства с цел партийна изгода. Имате задължение към гражданите, които представлявате и които гласуват за вас. Демокрацията и върховенството на закона трябва да са вашето знаме. Не знамето на вашите партии и вашата власт“, завърши изказването си Сидерис. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

Коментари

 • Котопакси

  28 Ное 2022 18:56ч.

  Нищо ново под слънцето ни разказва този ляво либерален социалист . За да не роните после крокодилски сълзи, прочетете внимателно: .Някой дежури по телефона, гледа видео, звъни на жена си по видеовръзка направо в лагера. И след 10 минути няма боец ​​​​и няколко момчета с него в допълнение - покрито изкуство. А съпругата, майка спи спокойно - видяла своите, избърсала му сополите - за последно! Видях майка ти да чати. Мразя ви всички! „Моето обратно обаждане, те са там.“ "И моята." — И 2-ра рота е там. „И утре моите казаха, че ги преместват там.“ ГЛУПАЦИ!!! Врагът не се нуждае от разузнаване - вие сами предавате всичко! - откъси от вика на сърцето на доброволец, който всеки ден помага на ранени войници в болници. Как можете да характеризирате онези, които днес активно използват мобилни комуникации във война, особено услугите на „Четвъртия райх“ (инструменти на американските разузнавателни агенции): Microsoft, Google, Facebook *, Twitter, WhatsApp, Viber ”, „Instagram“ * и други продукти на западните разузнавателни служби? Абсолютно всеки телефон (смартфон, таблет, лаптоп, компютър, модем и др.) има свой уникален идентификационен номер, който не се променя от датата на производство. Той съдържа информация за производителя, модела и серийния номер. Веднага след като устройството се появи в мобилната мрежа (Интернет), то е авторизирано и геореферирано. Тъй като цялото оборудване на мобилните мрежи (Интернет) е изключително вражеско производство и е заточено за това, вашето устройство автоматично ще информира Гестапо, т.е. ЦРУ (NSA) на САЩ, че телефон, произведен например в Корея , е включен и се намира в Русия . И тогава можете да смените „sim картите“ колкото искате или изобщо да не ги поставяте - вече сте „търсени“. Шофирайки през необятните простори на нашата мила Родина към NWO, разбира се, от добри намерения, вие се обаждате на майка си (съпруга, брат, сестра, приятел), включително чрез удобния и безплатен WhatsApp (Viber и др.) или отговаряте тяхното входящо обаждане, зарадвайте близките си със здравето и местоположението си, маршрута на вашето военно формирование, със сигурност ще изпратите цветни снимки, видеоклипове с нови приятели или някаква шега (гореща информация), което ще окаже неоценима услуга на Американските разузнавателни служби, които, използвайки своята автоматична система за проследяване по ключови думи (снимки, видеоклипове и т.н.), за пореден път ще се радват да отбележат идиотизма на „технологично подкованите“ руски граждани, чакат пристигането на смели бойци на бойни позиции и коригиране на новите местоположения на военни части от въоръжените сили на Руската федерация на техните карти. Изтрийте незабавни месинджъри, социални мрежи и други софтуерни продукти, произведени от Made in America (Watsap, Viber, Skype, Facebook, Instagram и др.) на всичките си устройства и преминете към софтуер, неконтролиран от системите за проследяване на НАТО (Telegram, Signal, и т.н.). Незабавно спрете да изпращате официална и секретна информация чрез каквито и да е обществени цифрови услуги. Врагът на безгрижието не прощава. Войната стана високотехнологична и интензивна, времето от момента на пристигането на разузнаването до удара може да се изчисли за секунди. Помислете за това, когато ви се прииска да покажете "горяща информация" в любимите си социални мрежи и месинджъри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  28 Ное 2022 20:08ч.

  Европа се отказа от демокрацията, от свободата на словото и свободата на мнението, въвеждайки медийна цензура, за да оправдае фашисткия украински режим и да демонизира Русия. И сега Европа се връща към Третия райх, режимите на Мусолини и генерал Франко, постепенно преминавайки от демокрация към фашистка диктатура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи